icon

Ako spravodlivo rozdeliť náklady v partnerskom vzťahu?

15. sep 2025

Ahojte, chcem sa opytat, co by ste robili vy na mojom mieste.
Som vo vztahu, sme obaja mladi. Partner zaraba priemerne + setri na svoje veci (nechcem rozoberat konkretne na co, ale je to opravenene a dolezite, suvisi to so zdravim). Ja nadpriemerne (cca 2000€ v cistom). Byvam v podnajme, on ku mne pravidelne chodi a prespava (kazdy tyzden minimalne 2-3 noci). Snazim sa byt dobrou gazdinkou, vzdy ked pride, nakupim a navarim. VZDY. Kupujem aj veci na chod domacnosti (prasok na pranie atd, periem aj jemu). Partner sem tam prispeje na stravu, mesacne priemerne tak 40-50€ (tazko povedat, minuly mesiac neprispel ani euro, tento mesiac prispel cca 90€).
Kazdopadne, chcela by som si nasetrit 20% na hypo, cize tiez chcem zacat vyrazne setrit. Vsimla som si ale, ze odkedy ku mne chodi, miniem proste viac penazi.
Otazka znie, myslite, ze ho mam poziadat aby prispieval na najom? Napr. 30%? Ma u mna uz skoro vsetko svoje oblecenie atd, travi tu dost casu.
Na druhej strane, viem ze jeho vydavky su opravene

Strana
z3
staryjarec
16. sep 2025

Chodí k vám na návštevy a bolo by neetické od vás ako hostiteľky pýtať od návštevy čo i len cent. Pretože vy spolu nežijete, len chodíte. Veď kľudne môžete prespávať aj vy u neho v detskej izbičke.

tundra
16. sep 2025

@anonym_autor skoda,ze ste si nedohodli pravidla,este pred tym,nez sa zacal u teba viac zdrziavat.Na pranie ti poradit viem.Napr.vo Švajčiarsku, bola spolocna pracka v bytovke a kazdy,kto chcel prat,musel nakrmit automat mincami.Vypocitaj si pausalne naklady,(voda,el.,praci pr.,amortizacia,tvoja praca),jedno pranie napr.5€ a na konci roka mas v kase 260€,pokial peries, raz za tyzden.

sense
16. sep 2025
@anonym_autor

A v principe mi to az taky problem nerobi, ale aj keby; uz je asi neskoro to zmenit, ci? Ked tak fungujeme uz rok. Po roku mu zrazu poviem, ze prepac, ja tvoje nevyperiem, iba svoje, ty si to zober domov nech ti mamka vyperie

@anonym_autor keď vieš že ma prísť v piatok po práci k tebe a chce aby si oprala tak mi predtym napíš. Zlato dochádza prášok , dones po ceste z práce Ariel a dáme prať. A nestihla som nakúpiť tak kúp čo budeme potrebovať na varenie na čo máš chut.A hneď uvidíš podľa reakcie čo je zač.
Alebo mu navrhnú spoločné bývanie keďže aj tak ma u teba prakticky už všetko a náklady si podelíte.

romiada
16. sep 2025

@anonym_autor na čo si ho teraz navyknes bude o to ťažšie potom zmeniť. Presne ako Ti baby tu niektoré radia, skus diplomaticky : cestou sem kup prášok, jedlo prosím...Lebo chlapca si naučíš na mamahotel č.2 a potom sa z toho ťažko vymotaš. Nerob zo seba gazdinku výmenou za vzťah, sex a pod. A polož mu kľudne otázku čo ďalej, lebo defacto už spolu bývate.

viera012345
16. sep 2025

@anonym_autor Máte dve možnosti:1.budete bývať spolu a náklady si deliť na polovicu...2.priatel bude len návšteva/tej neperieme, ponúkame kávu+koláčik, občas pozývame na obed/

viera012345
16. sep 2025
@staryjarec

Chodí k vám na návštevy a bolo by neetické od vás ako hostiteľky pýtať od návštevy čo i len cent. Pretože vy spolu nežijete, len chodíte. Veď kľudne môžete prespávať aj vy u neho v detskej izbičke.

@staryjarec Neviem, či človeka, ktorý prespáva u niekoho 2-3 noci, stravuje sa tam,operie sa mu oblečenie... neviem, či ho môžeme považovať len za návštevu...

zazka666
16. sep 2025

@anonym_autor nenakupujú viac ako keď si sama a nevar viac. Dávajte náklady na polovicu.

viestta
16. sep 2025
@staryjarec

@staryjarec ty ked ides na navstevu, tak ti domaci aj operu? Navsteva ma vediet, kedy je cas zdvihnut sa. Navsteva nevyjeda hostitelov tri dni v kuse kazdy tyzden.

viera012345
16. sep 2025
@skolara

Chorá doba toto. Mne by toto ani nenapadlo. Riešiť, kto koľko zje a čo kupujem. Ja som, ale dosť štedrý človek. Potom ostávajú ľudia samy aj ich peniazmi. Nešťastní, prázdni a deprimovaní.

@skolara Nuž, keď je partner somnou len preto,ze ho zivim,tak to je tiež choré, či?

3petka
16. sep 2025

@anonym_autor No nájom by som od neho asi nepýtala. Skôr by som sa zamerala na stravu, tá zrejme žerie najviac peňazí a 50 mesačne je dosť málo. A on akože kde býva?

margotka17
16. sep 2025

@anonym_autor došla som až do prečítania, že býva s rodičmi. Čiže doma neplatí, u teba neplatí, tu sa naje, tam sa naje, ty mu operies a chlapec sa predstavuje celý mesiac za 50 €. Bingo, šalamúnsky to poriesil. Veď, keď príde zober ho na nákup. Nech si v obchode vyberie, čo bude jesť on, ty si vyber čo máš rada ty, a zaplaťte to, čo si kto vybral. My sme na začiatku neriešili financie. Nejako tak priebežne sme platili, reštiky vždy platil on, aj keď som chcela zaplatiť, povedal mi, že v žiadnom prípade si nenechá v reštike platiť odo mna. Čím skôr to pories a začni šetriť aj ty.

kristiii
16. sep 2025

@anonym_autor tak mne príde logické, že keď máš partnera, tak minies viac peňazí. Aj ja navarim a nakupim automaticky aj pre priateľa, on zas minie viac na benzín, na výlety a stravovanie vonku. Či vy ste stále len u teba doma? Ale teda prať mu neperim. Tiež býva s mamou, ale teda dáva jej pravidelne mesačne peniaze.

greywolf
16. sep 2025

@anonym_autor chce u teba spat tak nech nakupi aspon stravu

efka77
16. sep 2025

Skus prvy krat taktne upozornit - zlato nakup cestou domov potraviny a prasok na pranie,nech mozem dat prat. A uvidis. Ked si doteraz len neuvedomil tak odteraz by mu malo dopnut. A bude nosit prirodzene veci na vikend. Ak si uvedomil a nepaci sa mu ze by mal nieco nosiť - vec je jasna. Tam by som potom ale natvrdo dohodla pravidla s nakupmi .....alebo to ukoncila ,lebo panko sa necha vyzivovat.

staryjarec
16. sep 2025
@viestta

@staryjarec ty ked ides na navstevu, tak ti domaci aj operu? Navsteva ma vediet, kedy je cas zdvihnut sa. Navsteva nevyjeda hostitelov tri dni v kuse kazdy tyzden.

@viestta Prepáčte, ale musím trvať na svojom stanovisku. Ak by sa podieľal na nákladoch primeraným dielom, mohli by sme povedať, že je to vzťah. Ale ak sa primerane nepodieľa na ničom, je to len návšteva, častá a svojrázna, ale stále len návšteva.

eeffka
16. sep 2025

Obavam sa po informacii ze byva v mamahoteli ze aj tych 50e sa mu zda kralovsky prispevok, asi je na case sadnut s chlapcom a vysvetlit mu ako to v zivote chodi, ze veci nerastu v chladnicke a na domacnoat treba prispievat, to ze mu to doma toleruju je ich problem.

staryjarec
16. sep 2025
@eeffka

Obavam sa po informacii ze byva v mamahoteli ze aj tych 50e sa mu zda kralovsky prispevok, asi je na case sadnut s chlapcom a vysvetlit mu ako to v zivote chodi, ze veci nerastu v chladnicke a na domacnoat treba prispievat, to ze mu to doma toleruju je ich problem.

@eeffka Prečo by mala niečo od neho chcieť, keď ho miluje? Veď láska je to najdôležitejšie. Čo tam po peniazoch. A ešte má pani autorka aj sex zadarmo.

viestta
16. sep 2025

@staryjarec dufam, ze si robis srandu, lebo ak to myslis vazne, tak zbohom aleluja

karolinakr
17. sep 2025

vždy ked pride objednaj pizzu za 6eur na dva dni 😀3kúsky jeden deň, a 3 ďalší

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
margotka17
17. sep 2025
@kristiii

@anonym_autor tak mne príde logické, že keď máš partnera, tak minies viac peňazí. Aj ja navarim a nakupim automaticky aj pre priateľa, on zas minie viac na benzín, na výlety a stravovanie vonku. Či vy ste stále len u teba doma? Ale teda prať mu neperim. Tiež býva s mamou, ale teda dáva jej pravidelne mesačne peniaze.

@kristiii veď ona mu požičala na výlet peniaze, to je niečo iné. Tebe tvoj priateľ zaplatí výlet zo svojho, ty jemu jedlo,, máte to tak primerane.V jej prípade je to jednostranne vždy len z jej peniažkov 😏.

kristiii
17. sep 2025
@margotka17

@kristiii veď ona mu požičala na výlet peniaze, to je niečo iné. Tebe tvoj priateľ zaplatí výlet zo svojho, ty jemu jedlo,, máte to tak primerane.V jej prípade je to jednostranne vždy len z jej peniažkov 😏.

@margotka17 toto som prehliadla, kde to spomínala, že mu požičala na výlet? Inak ja som tým nemyslela, že ich financovanie je v poriadku, len teda že mi prišlo prirodzené, že krokom do vzťahu stúpnu obom partnerom nejaké tie náklady.

margotka17
17. sep 2025
@kristiii

@margotka17 toto som prehliadla, kde to spomínala, že mu požičala na výlet? Inak ja som tým nemyslela, že ich financovanie je v poriadku, len teda že mi prišlo prirodzené, že krokom do vzťahu stúpnu obom partnerom nejaké tie náklady.

@kristiii veď to je samozrejme, že náklady troška stupňu, ale ak to je obojstranne, tak sa to kompenzuje 😉

margotka17
17. sep 2025
@kristiii

@kristiii sorry, ta čo požičala na výlet je v inej diskusii, som sa preklikla, tak sa ospravedlňujem, chýba je na mojej strane. Ako odškodné ti posielam 🍹😍.

kristiii
17. sep 2025
@margotka17

@kristiii sorry, ta čo požičala na výlet je v inej diskusii, som sa preklikla, tak sa ospravedlňujem, chýba je na mojej strane. Ako odškodné ti posielam 🍹😍.

@margotka17 pohodka, ja som to tu prebehla aj spätne a nenašla som, preto som sa pýtala. Lebo tiež nečítam všetko úplne pozorne. Ale tu autorka nedala nejaké podrobnejšie info o ich fungovaní mimo jej domácnosť.

Strana
z3