Ako stanoviť hranice bez urážky kamarátky?
Ahojte,skusim to skratit. Mam jednu kamosku, starsiu o 25r cca. Mam ju velmi rada,aj ked to mozno tak nevyznue, z toho,co napisem. Manzel mi hovori,ze som ako jej poskok a mame kvoli tomu nezhody.
Kamoska nema nikoho, rodicia jej zomreli, pribuzni ziju daleko, aj ked bratranec jej byva blizko, ale zablokoval si ju, nech jlho neotravuje. Nechapala som preco, kedze je to dobra zena, ale asi mi to doplo.
Ked nieco potrebuje, vola aj 8x za sebou v priebehu pol hodiny, uz som jej povedala,ze ked jej nedvihnen hned, tak nemozem volat,ze sa jej ozvem hned ako budem moct,ze nemusi volat x-krat za sebou. Mam dve male deti, jedna doma,druha do skolky, tak mam plne ruky vavsinou.
Cez vikend zvykne volat aj rano o 7, 7.30, aj ked som jej vravela,ze spíme,ze skor nech ako o 8 nevola, ked to nie je fakt surne, napriklad,ze jej je zle. Volala tak aj minuly tyzden x-krat po sebe okolo 7.20, tak som jej dvihla ,myslela som,ze nieco vazne. Len sa chcela opytat ako sa mam,ze ona perie, ide platit ucty, atd...
Doma u mna mali vsetci chripku, len ja nie, trva to uz 14ty den.(Mna na 7den chytili dutiny) Kamoska ochorela pred 10 dňami tiez na chripku, tak som sa ponukla,ze ak jej bude zle a bude nieco potrebovar (viem,ze nikoho nema) , nech sa ozve.
Za tych 10 dni som jej bola na nákup uz 6x, ale ona si ziada vzdy take veci,ze uz mi to zacalo vadit ( nie,ze rozky, sunku alebo nieco normalne, ale napriklad 6 balení kav, 9 balukov kuch.utierok, casopis, noviny atd.. Ja ze jej urobim velky nakup ,aby nenusela chora ist nikde,ale mam pocit,ze to uz zneuziva. Ja mam tiez choru rodinu a ja chytene dutiny. Dnes som bola na nakup sebe, lebo nakupujem jedina, kedze doma su chori, cestou mi volala, ci jej mozem kupit 7 balikov kuchynskych utierok a chleba, tak som jej povedala,ze nie,ze idem z nakupu, mam plne ruky, idem peso, uz sa nevraciam, ona,ze dobre,ze ci mozem zajtra. Ja ze dobre. A teraz poobede mi vola ci mozem spravit ten nakup,ze to potrbuje dnes. Pritom tuto stredu bola v robote odniest papiere a nakup si nespravila. Chapem, ked je niekto chory a potrebuje zakladne veci, ale 16 balikov kuchynskych?? Ach. Ako jej to vsetko vysvetlit taj,abt to pochopila, to znamena,nevolala stokrat, nevolala rano a aby pochopila ze nakup spravim,ale nie som ako pajac na spagate? Mam ju ozaj rada ako cloveka, ale mam pocit,ze ju vobec netrapi,ako sme na tom my a ze to uz prehana.
Tak v tomto si čudná ty nehnevaj sa. Skvelý priestor naučiť sa asertivite. Nakupim, ale raz za 3 dni, alebo jeden vacsi nákup za týždeň, 2 menšie na nevyhnutné položky. To je všetko. A telefón? Raz za deň.
Tak to urob rovnako aj s ňou,nech ti nadiktujem zoznam a ty jej to objednaj,už len povedz,nech čaká kuriéra.😉Pekne ťa má zmanipulovanu.😉
@oceanahory ked na jednej strane minoblo luto,ze nikoho nema, ale hej,potom clovek sam na to doplati
@fantaghiro21 pozname sa skoro 8 rokov. No neviem ci to minula,asi hej. Bolo to tych 9 baleni, v jednom baleni su dva kotúče,cize 18 ks kotucov :D ze do nich vypluva hlieny,no ja ti neviem. Mozno mi fakt vola kvoli stereotypu,neviem
@milanemila vies co,mne napadla jedna vec, ktoru pre mna moze urobiť len ona,tak som zvedava ci to urobi ci nie a aspon budem vidieť ako berie naše priateľstvo.
@fantaghiro21 jooj to muselo byt veľmi otravné
@katka2602 veru..potom bude uz neskoro
No mne to príde fakt na to OCD alebo nejakú psychicku poruchu.18 kotúčov je nereálne minút....
Keď aj píšeš,že bratranec si ju zablokoval pre rovnaké dôvody...Asi im potiekla trpezlivosť....A skúša či už umyselne či nie na každého v okolí...
Poznám a mám v okolí využívacnych ľudí.Dokazu využívať,keď sa sľúbia,nedodržia sľub a zdekuju sa,vyhovárajú,klamu....
Ale takí ľudia sú dosť prespekulovani, vedia čo chcú ,ako na to a nepotrebujú vyvolávať 10x a viac za sebou o nejakú radu....
Takí ľudia ťa využívaju akurát na ťažké práce...a nie na nákup aj keď si ho musela spraviť 6x...
Naivne a podľa mňa hlúpe z tvojej strany,že sa necháš manipulovat .Ona si možno prípada ,že je to úplne normálne .
Mne to fakt strašne pripadá na to OCD....
Plus nemá nikoho,tak hľadá zámienky ako byť aspoň s niekým v kontakte
Iných kamarátov,kolegyne asi tiež v okolí nemá....
Úprimný rozhovor.Aj keď sa čudujem,že keď je to kamoška,nepadol za tých 8 rokov ...
Vie si platiť účty, používať internet asi vie ..zaplatiť kuriéra by si dokázala....
--------------------
No pre mňa tá babka - mala som asi súcit s ňou,lebo nikto za ňou nechodil ...Bola chorá.Bala sa všetkého.
Ale pokazila sa jej chladnička,čo mala nakoniec pravdu.
Niekedy,keď som uspávala, tak som jej neotvorila,žiaľ....
Ale boli sme tam na pár mesiacov,tak sa to dalo prežiť ,ale ak by som tam bývalá natrvalo,asi by ma celkom porazilo....
No stara pani poriesila. Teda, vychadza to tak ked je od teba starsia o 25r ale este chodi do prace tak ma asi tesne pred dochodkom. znie tak, ze je osamela a v podstate ma len teba. ja tiez rada pomozem kamaratom, ale taketo obskakovacky by som robila vylucne pre rodinu. mozno to ona ani neberie ze ta vyuziva, len vie ze si tu pre nu a ze jej pomozes ked bude treba. aj na ukor seba (ako si pisala ze si bola chora ty aj rodina a napriek tomu ta ziadala o veci). skus to obmedzit este kym sa da, lebo cim je starsia, tym viac pomoci bude ziadat. aby si ju este neopatrovala aj na stare kolena.
@kulumulu123 no,asi mas pravdu,ze sa treba naucit povedat nie. Inak, vyuzivat ta clovek moze vzdy len vtedy, ked sa nechas, inac sa to ani neda :D ale hej, pc by kludne mohla mať,aj lepsi mobil, len nema rada vymozenosti modernej doby.
@gribka1 ani ma nestras na staranie sa v starobe :D mam este mojich rodicov v jej veku a este starsich svokrovcov,takze sa mam o koho starat i bez toho.
@zuza265 tiez mi to tak pripada,ako si napisala...
@lukbe uz sa tak stalo parkrat, zavolala som jej na druhy den, to mi volala asi o 22.00..
@vanilkovazmrzka no,asi nastavim na nezvonenie, to je lepsie pre mna ako vypnut mobil. A ako som písala vyssie, nevie si objednat edeliu ani tesco, lebo nema net..
Tak to z jej správania dáva indície 😂 utekaj kým môžeš.
Koľko má rokov ?
Vypneš zvonenie a každé ráno budeš mať stres pozrieť na mobil, či nevolala😁 Len nech nezmeškáš fakt dôležitý hovor.
no stanovit jej hranice, pozri aj ja byvam sama a chora, a nikdy som takto nezneuzivala, ak nieco nemam pouzivam wolt, alebo tesco. pripadne poprosim kamosku na jeden velky nakup, neviem kde bývate ale su donasky, wolt a hlavne tesco - ukaz jej ako sa objednava, a nech si objedna, a volanie rano o 7,20 - by som ju mala bloknutu, ak niekto nerozumie vete, ze nevolaj pred 8, a ano dovol si nebyt k dispozicii a povedat nie, dnes to nejde.
@hankab ja som jej vravela,ze ked je to urgent,nech napise sms, nech nevola po jednom raze, ona vravela,ze radsej vola. Ja som ju ucila pisat Sms,vdak ani nema vela rokov. Ma len 56.. ale na SMS mi nikdy neodpisala ,vzdy volala a pritom mne sa tak lahsie komunikuje,ked nemôžem. Neviem co by robila ,keby ma nema,no nejak by sa musela zariadit.inak obchod ma rovno pod barakom 190metrov,anie nie 3 minuty peso..
@hankab ja som to tak brala,ze ak jej bude fakt zlezze bude vracat,kaslat,tak jasne,ze sa nebude trepar do obchodu,ale ze to vybavim. No ked mohla ist ten jeden do roboty nieco odovzdat,tak asi az tak zle jej nebolo.
56 ročná žena musí byť v online priestore úplne v pohode. Smartphone, internet a môže fungovať. Správa sa ako 100 ročná baba.
@basulaak inak to je velmi dobry napad,akurat to ma jeden zadrhel, mam obavy,ze by sa jej to tak zapacilo,zs je to pohodlné,ze by som tu donasku musela objednavat ja kazdy tyzden,pripadne viackrat do tyzdna.
Nemusela si volať ty, vieš, že o nič nejde. Manipuluje. Neviem, či vedome, ale to je jedno. Jej správanie je obťazujuce.
@muchotrafka298 to je fakt hrozne,co za osobu sa na teba nalepila,ale na druhej strane je vyborne,ze ta zablokovala,aspon mas od nej svaty pokoj,ale je to fakt nehorazne,ako sa dokazu zachovat niektori ludia. Ja mam snad cely zivot smolu na takych ludi,teda sama si za to mozem, lebo im chcem v dobrej viere pomoct a vzdy skoncim ako niekoho poskok. To mi aj muz vyčítal
Ako sorry. Mňa by v živote nenapadlo otravovať kamarátku s malými deťmi, aby mi riešila nákupy. Dám si rusko a idem si nakúpiť, alebo ma vysoké teploty celých 10 dní?
Toto je ozaj zneužívanie.
56 rokov? Ešte napíš že nepracuje .
Ako poviem ti, mám tetu 89rokov !!!
Má doma internet, surfuje na tablete mobil dotykový ..nemá problém s ničím.
Ja toto nikdy nepochopím. Ja sama mám blízko 50 rokov a neviem si takto niekoho otravovať ako tvoja kamarátka.
Čo by som spravila?
Prestala jej dvíhať telefón .
Išla za ňou a povedala jej, že ju naučím základy na internete a nech si sama objednáva atď ..alebo nech sa prihlási na kurz...
Je to ešte stále mladá žena , to je smutné že takto zaostala. Veď už aj k dr.sa objednáva elektronický , účty sa platia ...to ako by som prvé riešila nech sa naučí sms a pohybovať sa v on line priestore.
A už vôbec by som nedvíhala tel.skor ráno ako 9,30..musíš si to s ňou vydiskutovat.
Davno by som ju zablokovala. Toto nie je kamaratka ale pijavica
Tak keď nemá rada vymoženosti modernej doby nech si zadovážiť iného otroka povedz jej ze ty dávaš výpoveď 🤷
Ja som uz opatrna, aj ked som clovek, ktory ked moze pomoze. Nenecham sa uz vyuzivat a ani sebou manipulovat. Mna toto mrzelo o to viac, ze o mne vedela vela sukromnych veci, teda aj ja o nej. Pomoc a ustretovost odtial potial.

Pozri, už si sa pokúsila jej nastaviť hranice s tým, nech ti ráno nevyvoláva. Tak to ty dodrž. Pred 8 jej nezdvihni. Dnes si jej povedala, že jej na ten urgentny nákup kuch.utierok (?!?!) pôjdeš zajtra, tak to dodrž. Tie hranice musíš ty pevne držať. Spomen si na bajku o chlapcovi, ktorý kričal, že ho vlk chce napadnúť. A presne, to s tým internetom je jej rozhodnutie. Moja mama má 71 a úplne bežne robí online nákupy, a tiež má len tlačitkovy telefon.