Ako stanoviť hranice bez urážky kamarátky?
Ahojte,skusim to skratit. Mam jednu kamosku, starsiu o 25r cca. Mam ju velmi rada,aj ked to mozno tak nevyznue, z toho,co napisem. Manzel mi hovori,ze som ako jej poskok a mame kvoli tomu nezhody.
Kamoska nema nikoho, rodicia jej zomreli, pribuzni ziju daleko, aj ked bratranec jej byva blizko, ale zablokoval si ju, nech jlho neotravuje. Nechapala som preco, kedze je to dobra zena, ale asi mi to doplo.
Ked nieco potrebuje, vola aj 8x za sebou v priebehu pol hodiny, uz som jej povedala,ze ked jej nedvihnen hned, tak nemozem volat,ze sa jej ozvem hned ako budem moct,ze nemusi volat x-krat za sebou. Mam dve male deti, jedna doma,druha do skolky, tak mam plne ruky vavsinou.
Cez vikend zvykne volat aj rano o 7, 7.30, aj ked som jej vravela,ze spíme,ze skor nech ako o 8 nevola, ked to nie je fakt surne, napriklad,ze jej je zle. Volala tak aj minuly tyzden x-krat po sebe okolo 7.20, tak som jej dvihla ,myslela som,ze nieco vazne. Len sa chcela opytat ako sa mam,ze ona perie, ide platit ucty, atd...
Doma u mna mali vsetci chripku, len ja nie, trva to uz 14ty den.(Mna na 7den chytili dutiny) Kamoska ochorela pred 10 dňami tiez na chripku, tak som sa ponukla,ze ak jej bude zle a bude nieco potrebovar (viem,ze nikoho nema) , nech sa ozve.
Za tych 10 dni som jej bola na nákup uz 6x, ale ona si ziada vzdy take veci,ze uz mi to zacalo vadit ( nie,ze rozky, sunku alebo nieco normalne, ale napriklad 6 balení kav, 9 balukov kuch.utierok, casopis, noviny atd.. Ja ze jej urobim velky nakup ,aby nenusela chora ist nikde,ale mam pocit,ze to uz zneuziva. Ja mam tiez choru rodinu a ja chytene dutiny. Dnes som bola na nakup sebe, lebo nakupujem jedina, kedze doma su chori, cestou mi volala, ci jej mozem kupit 7 balikov kuchynskych utierok a chleba, tak som jej povedala,ze nie,ze idem z nakupu, mam plne ruky, idem peso, uz sa nevraciam, ona,ze dobre,ze ci mozem zajtra. Ja ze dobre. A teraz poobede mi vola ci mozem spravit ten nakup,ze to potrbuje dnes. Pritom tuto stredu bola v robote odniest papiere a nakup si nespravila. Chapem, ked je niekto chory a potrebuje zakladne veci, ale 16 balikov kuchynskych?? Ach. Ako jej to vsetko vysvetlit taj,abt to pochopila, to znamena,nevolala stokrat, nevolala rano a aby pochopila ze nakup spravim,ale nie som ako pajac na spagate? Mam ju ozaj rada ako cloveka, ale mam pocit,ze ju vobec netrapi,ako sme na tom my a ze to uz prehana.
byt tebou utekam od nej -ona nie je tvoja zodpovednost a to ze nema nikoho je smutne ale ty mas vlastnu rodinu a problemy a staraj sa o ne... moze byt neviem aky dobry clovek ked je sebecky a bezohladny a z dlhodobeho hladiska je to neunosne ako iste vidíš... nevies jej dat hrabice aby ich dodrzala a neurazila sa nehovorim o tom vekovom rozdiely... v tom veku je proste zvyknuta vyuzivat ludi a led si ju zablokoval bratranec tak ti to malo napovedat ze mas zdvihnut kotvy aj ty
@katkati praveze vobec , v práci mala dost vysoku funkciu
@clementisa no,ked mu dojdu nervy, tak to aj urobi a potom už bude zle. Vidis,ze takých ludi je visc, ked si mala taku kolegynu.
@martinadomianova hmm,skor by som povedala,ze to beriem tak,ze ked ja nezneuzivam, tak sa mi nechce verit,zeby to niekto mohol robiť
@muchotrafka298 budem sa to musiet naucit, s tym mam problem cely zivot.a vzdy si to zliznem za niekoho.
@lasona uz som aj vymyslela,aby som zistila,ako to je,taj som zvedavá.
@lilitela ty si psychologicka? Fakt si to bohovsky dobre vysvetlila a pomenovala pravym menom. Nemozem ine,len 💯 percent suhlasit.
@margotka17 nechcem si kvoli nej vypinat mobil, pre ine dôležité hovory, ale nejak blokovať ju mozem skusit..no nerozumiem, preco si nesla sama na nakup,ked sla do roboty,len ten jeden den nieco odniest..
@barborachors pripadat ti to tak moze, mozno to tak posobi. Jej byt je to posledné coby som chcela. Ja mam dost majetnych rodicov, takze pokial ma nevydedia😄mam co zdedit. Ozaj mi netreba byt niekoho ineho. Vsak ma 56. Myslis,ze by sa mi chcelo 30r cakat, kym otrci kopyta,? Vsak taktm stylom by som skor otrcila kopyta ja 😄
@alickapusinka opytam,ak ho stretnem. On pretal kontakt posledny rok, asi to bolo neunosne.
@purple_wolf on si ju zablokoval len posledny rok, to uz sme sa sedem rokov poznali, aj krd sme neboli zas v takom intenzivnom kontakte. To ma take obdobia, ked ms nepotrebuje,ozve sa raz za 10dni cca alebo za tyzden, a ked nie o chcela to mi volala v jeden den aj 4x. Inak mojej mamy kolegyna ma raz na nu upozornila, lebo boli dobre kamaratky (ona a ta moja kamoska) a pretali kontakt, lebo povedala,zw je neunosne,ze ma ona vsetko robit za nu. V tom case som nevedela, ci je to fakt tak lebo moja kamoska tak na mna nepôsobila, a maminu kolegynu som nepoznala, len z videnia.
@lienka.7 ja netusim. Ma 1.5izbovy byt, tak aj keby ho cekt vypulirovala,tak tolko balikov neminie.
Proste sa musis naucit povedat jej nie. Je to strasne tazke, viem, ale jednoducho je neunosne, aby si sa venovala niekomu 24/7 na ukor svojej rodiny. Aby Ti v kuse vyvolavala, mala z teba otroka, co jej zdvihne telefon, vzdy je jej k dispozicii a este jej aj enormne obrovske nakupy vlaci.
@muchotrafka298 ano musim sa naucit. Ja sa jej nevenujem 24/7, cosi. Len mi to dost narusa den,ked zavola 3x aj ked len po 10-15minut. Dnes mi uz stihla styrikrat volat, 😏😏. Hovorov bolo 9. Ale nedvihla som jej na prvy sup. Uz ma teda sere.
Autorka, preco si jej dnes dvihla uz 4x telefon? Riesi sa zo tu uz od vcera, ze ju mas jednoducho ignorovat. A ty si ides aj tak svoje.
24/7 bolo myslene obrazne, lebo z tvojich prispevkom som mala pocit, ze Ti vyvolavala a vypisuje niekolkokrat za den. ako keby nemala inu pracu.Lenze ked jej bude stale dvihat telefon, znamena to, ze si jej k dispozicii. Preto Ti neustale vyvolava, lebo moze. Normalne by som vypla telefon a dovidenia. Hodim si tam fly mode a dovidenia. Nedovola sa. A ked si ho zapnes a zacne ta znova bombardovat telefonatmi, nemusis ich zdvihat.
NIe, ja som taka ista, obetava. Ludia ma maju tendenciu zneuzivat a ked si stanovim hranice, tak to dostavam pocitit ako nieco negativne. A citila som sa blbo. Chvilu mi trvalo pochopit, ze nie vo mne je problem, hoci sa to tie druhe strany snazia tak otocit a manipulovat ma pocitmi viny. Ano, mrzi to, ked clovek strati "kamaratku", ale bohuzial, asi to nie su az taki kamarati, alebo, ak to takto vo svete funguje, tak ja tak fungovat nechcem, lebo sa pritom tak ci tak necitim dobre, tak ked sa mam citit "nahovno", tak potom aspon bez toho aby som niekomu robila poskoka. Lebo potom je otazka, az raz budes potrebovat tu pomoc ty (okrem vykecania sa), dostanes ju od tych kamosov?
Su rozne ososbnosti, tzv. zavisle - nedokazu fungovat same, alebo potrebuje citit ze je pre niekoho dolezita. Podla mna to suvisi aj s nudou, niekedy ma mozno nabite dni a a vtedy nepotrebuje volat x-krat a ked je chora - tak nuda.
@lilitela uplne dokonale si to napisala. Ked povies nie, tak zrazu to ludia otocia proti tebe, psychonatlak, manipulacia, aby si mala ty pocit viny a nie oni. Mne trvalo velmi dlho naucit sa povedat NIE a dost mi potom odlahlo. Ano, prisla som o kamaratov, co ma len vyuzivali. Ale potrebujem takych ludi k zivotu?
ja by som z takehoto "kamaratstva" vycuvala, co najdalej. a ten telefon, nie ze by som ho rano 7. nezdvihla.. takyto clovek by sa mi nedovolal roky. naco toto potrebujes vo svojom zivote? je vobec niecim pre teba pridanou hodnotou? absolutne chapem, preco si ju bratranec zablokoval. ved to je pijavica, nie kamaratka.
@watermelon preco som dvihla? Nuz preto,ze som sprosta. Nabuduce uz nedvihnen.
@cherrystone ked sa nad tym uprimne zamyslim, tak je mi skor na pritaz, nez na pomoc.
@lilitela
@muchotrafka298 robi taky psychonatlak, lebo ked jej nieco donesiem, zacne mi velmi dakovat, potom sa rozplace,ze je sama a nema rodicov a co by zato dala, keby tu boli, ale aspon ma mna , tak ja som v takej blbej pozicii, teda , kebyze sa na nu vykaslem,tak si pripadam ako sviňa. Hoci primárne sa mam svojej rodine venovat a nie je moja chyba, ze si ju niekto nezalozil, lebo mu rodicia vzdy zakazali daneho frajera.
@lilitela tie prve riadky,co si o sebe pisala, to sa na mna hodi na , 💯 percent..hej, furt sa clovek citi blbo ci nieco spravi ci nespravi.
Veď práve to, že aspoň pár súdnych veci si predsa mohla kúpiť, aby nemusela teba naháňať, veď tiež nie si na gumičke.
Bohužiaľ sa nájdu aj takí ľudia.
To ze stanovis hranice a povies nie neznamena, ze budes svina. Len ukazes, co si moze k tebe dovolit a je to pre tvoje dobro. Ale ked nechces, nechaj tak. Lebo ked to nestopnes, zblaznis sa z toho.
Jediná rada. Postav sa pred zrkadlo a hovor: NIE, NIE, NIE. Využíva ťa. Pomáhať je dobrá vec, ale toto je už využívanie.

ak áno opytaj sa dostaneš odpoved.