icon

Ako ste nabrali odvahu a silu na rozvod?

7. júl 2021

Ahojte, potrebujem nejaké nestranne názory, pripadne vaše príbehy, budem Vám vďačná za akékoľvek povzbudenie🙏 S manželom sme spolu 7 rokov, z toho 2 roky manželia. Mame malé dieťa, nemá ani rok. Nejak som čakala že toto bude naše najlepšie obdobie, že si budeme užívať našu malú rodinu a pripadne budeme chcieť pridať ešte jedného člena. Lenže realita je výrazne iná, už dlhšiu dobu mame len samé problémy, nemáme si prakticky čo povedať a keď niečo jeden od druhého chceme zvyčajne to konci hádkou. Nejak proste už asi pol roka cítim že to nebude fungovat (prosím, nehovorte mi ako to musíme prekonať a tak, ja som kvôli malej samozrejme chcela ale už sa to naozaj stupňuje každým dnom a myslím že nie je ok ani pre to dieťa ak rodičia žijú vedľa seba ako cudzí) proste niekde v sebe už som zmierena s tým že my dvaja nemáme spoločnú budúcnosť.
Problém je ten, že neviem ako teraz ďalej, dnes sme malo brutálnu hádku, do ktorej sa ešte zaplietla aj moja mama, ktorá nás počula, lebo bývame u našich v dvojgeneracnom dome. Asi nie je podstatne písať o com to bolo, len to že to skončilo ako vždy, ja si idem oči vyplakať v kúpeľni, kým mala spinka a manžel má na háku, dá si slúchadla a ignoruje cely svet. Raz keď bola takáto hádka, spomenula som mu rozvod a on že odíde len s malou, že mi ju určite nenechá a ja sa teraz bojím opäť riešiť nejaké odchody aby mi malú nezobral. To by som neprežila, bojím sa, chcem to už riešiť a ideálne mierumilovne, ale mám strach ako to bude prebiehať, ako ho dostať z domu bez malej, resp ako docieliť nejakú rozumnú dohodu a vynechať z toho všetky cirkusy? Neviem si predstaviť ani cely ten priebeh, ak aj podám žiadosť o rozvod ako dlho to bude trvať? Ako budeme fungovat do času kým súd nerozhodne o starostlivosti o dieťa? Nerátam že s ním bude možno nejaká dohoda na tuto tému. Ako sa teda rozhýbať, a vyriešiť to čo možno bezbolestne?

autor
7. júl 2021

@zazvorka87 raz cca pred mesiacom aj čosi sme sa pohádali kvôli alkoholu lebo to zas prehnal a vtedy sa má vkuse pýtal ... miluješ má?, miluješ má ešte? povedz že má miluješ, prečo to nechceš povedať ... proste som vtedy bola vytočená, unavená a nešťastná že zas riešime to iste a on má doslova tlačil k tomu výroku že ho milujem ... vtedy sa pokusil o sex a aj som ho odmietla lebo však mal dosť vypité ... bol hrozne neodbitny až doma a bála že to spraví nasilu ... chvalabohu nie, ale odvtedy sa vyslovene vyhýbam príležitostiam na sex a na nejaké intímno

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
autor
7. júl 2021

@zazvorka87 fakt netuším čo je spúšťač ... najčastejšie to začne tak že “je piatok” zajtra nejdem do roboty ide víkend, treba si oddýchnuť a otvorí si pivo... k pivu si potom supne poldeci... dve tri, potom začnem ja že už by aj nemusel a on že ešte dva, ešte jeden, ešte posledný a keď mu pripomeniem že to už bol tretí posledný tak už má ignoruje úplne a pije si ďalej

autor
7. júl 2021

@zazvorka87 potom ešte oslavy a návštevy ... on je veľmi spoločensky, vždy s každým pokeca, pripije si na niečo, zo začiatku si tak všetkých získa a každý ho pokladá za sympatického chlapa, lenže potom ti čo zažijú “pokracovanie” tak názor zmenia

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
21oktober
7. júl 2021

@zazvorka87 nič nemusí byť spúšťačom , proste niektorí muži a aj ženy nie sú vhodní do párového žitia , nedávajú to . A sem patria aj chorický klamári a tu sa to začína aj s alkoholom fajne rozbiehať. Ja vždy doporučujem ako rozvod posledné riešenie , terapie ale u klamárov nezaberajú , oni klamú a nevedia prečo , jednoducho klamú .

autor
7. júl 2021

@zazvorka87 u nás paradoxne lockdown bol čas pokoja, mala bola novorodeniatko, nedalo sa nikam ísť, nedalo sa stretávať, boli sme všetci spolu doma a užívali sme si malú ... toto bol čas kedy som bola fakt šťastná, aký je muž dobrý otec, malú prebalil, okupal, nakŕmil, uspal... so všetkým mi pomáhal... ja som mala po pôrode veľmi krušné chvíle po psychickej stránke a on ma veľmi podržal, za to som mu vďačná ale po čase to zas skĺzlo do toho istého, proste to že je otec si užíva a zaujíma sa aj sa snaží ale na druhej strane nestojí mu to až za to že by prestal popíjať a klamať ... neviem či je toto nezvratný stav ale momentálne to tak cítim že je to tak, že sa nezmení a ja mám 28 rokov on 30 ... mám dalších 40 rokov žiť v tomto? Alebo vydržať aspoň 20 rokov aby si to dcéra potom zariadila podľa seba? To je hrozná predstava

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
petulka124
7. júl 2021

On ale JE alkoholik (a tiez aj chronicky klamar), je viac typov alkoholikov, on je nieco ako “kvartalny” alkoholik.
Musi si to priznat a liecit sa.

lucky_k
8. júl 2021

Prepáč, neber to v zlom. Ale, za prvé otec je otec aj po rozvode a za druhé to, že sa muž s malou pekne hrá ešte neznamená, že majú pekný vzťah a hlavne do budúcna jej dá jeho správanie aký priklad. Mne tieto reči o peknom vzťahu a super otcovi prídu ako výhovorka. Naozaj to ale neber v zlom, no zamysli sa aj z tohto pohľadu.

lucky_k
Autor odpoveď zmazal
autor
8. júl 2021

@lucky_k ja to vôbec neberiem v zlom, ja si to uvedomujem, určite je to výhovorka, mám takých viac, proste stále si niečo nájdem prečo ešte neriešiť ten rozvod.. viem, že to proste príde, ale vždy si nájdem niečo, prečo to zatiaľ neriešiť.. bohužiaľ, to je moja chyba.. preto sa tu pýtam ako brať silu a odvahu na rozvod... lebo ja viem, že to ako je to teraz nie je riešenie, to je len dáky "medzistav" .... aj to chcem zachrániť, aj mám pocit že to nemá zmysel, aj chcem pre dcéru komplet rodinu, aj nechcem aby doma vídavala opitého otca čo jej bude klamať, aj mám napísanú žiadosť o rozvod, aj sa ju zatiaľ neviem rozhodnúť vytlačiť podpísať a poslať... proste som uviazla v mrtvom bode 😕

lucky_k
8. júl 2021

Rozumiem Ti, ak vieš, že k rozvodu príde, tak čím je maličká menšia, tým lepšie. Možno to by Ťa mohlo nakopnúť.

lucky_k
8. júl 2021

@zazvorka87 klamal už pred svadbou

123tana123
Autor odpoveď zmazal
terina25
8. júl 2021

Neboj sa toho,ze ti muz vezme dceru. To su len vyhrazky. Aj mne sa ex vyhrazal. A vies co? Teraz na deti z vysoka s prepacenim ,,serie,, A mna to trapu, kvoli detom....

cucoriedkacucoriedka
8. júl 2021

@21oktober trvale bydlisko nemozes zrusit len tak...inej osobe...iba s jej suhlasom.ci sa mylim?

kararina5691
8. júl 2021

keď som pred rokmi riešila rozvod s právnikom, povedal mi ako to vidí on : muž sa rozvádza zvyčajne kvôli cudzej žene. Žena sa zvyčajne rozvádza kvôli vlastnému mužovi.

zozo4
8. júl 2021

Vymenis zámky keď odíde do práce zpakujes mu veci pred dom.Ak bude robiť bordel zavoláš policajtov.a oni poriešia.Ale tak to by bolo dobré aby to už bolo podané tie papiere atď.Pocitam že je to rodičovský dom takže patrí stále im.A teda klobúk dole keď sa mu toľko podarilo klamať celú rodinu,že ako nikto nevedel kedy,kde s kým trávi čas..nie?veď keď sa študuje niečo tak potrebuješ k tomu aj niečo,aj cestuješ možno aj máš nejaké známky,výstupy z toho atď?to vám ako nebolo nikomu podozrivé.No klamár ostane iba klamárom vonkoncom ak je chronický už.Tak veru pevné nervy a ak si sa už odhodlala tak choď do toho a kvôli dieťaťu to nelepí..ako si sama napísala deti to cítia tiež..rodičia ti určite pomôžu vonkoncom keď vás prijali pod jednu strechu.Treba iba jeho vypratať.Vela stastia

luccija
8. júl 2021

Rozved sa a viac to nebudem rozpisovať.Bude piť viac a viac a je notoricky klamár.Bud vďačná Bohu, že máš kde bývať.Pre dieťa je úplne zbytočne žiť v rodine kde sa muž a žena obchadza

luccija
8. júl 2021

A dieťa Ti nezoberie to sú klasické psychické manipulácie od mužov čo nevedia kedy kam

misica16
8. júl 2021

To akoby si o mojom otcovi hovorila ... Ten klamal kade chodil. Známi si mysleli, že je ideálny otec. Navonok super chlap, šantil s deťmi, chodil do roboty, navaril, upratal. Rád si vypil a tiež mal fázy keď nič, ale keď chytil slinu tak domŕtva. Potom bol priečny a tiež to bolo už len jeden a ešte posledný atď. Ako dieťa som sa ho opitého bála aj keď fyzicky nám pod vplyvom nič neurobil, ale psychicky to už bolo o inom. A to klamanie to bola kapitola sama o sebe. On už ani sám nevedel kedy hovori pravdu a kedy klame a keď mu nato mama prišla, lebo ho už poznala, tak sa len zasmial a išlo sa ďalej akoby sa nič nestalo. Boli spolu 15 rokov a teraz z pohľadu dieťaťa ti poviem, že som to veľmi skoro začala vnímať, že to nie je ok. V 13 som prosila mamu aby sa s ním konečne rozviedla. Nakoniec to aj urobila a dodnes hovorím, že to bolo jej najlepšie rozhodnutie. Chvílu sme sa ešte snažili spolu vychádzať, ale nakoniec tá jeho manipulatívna povaha, to ako vkuse kydal na mamu a nevedel sa vzdať chlastu rozhodlo a už roky sa nevídame . Ja nie som za rozvody, len ti tým chcem povedať, že ak si v nefunkčnom vzťahu a chceš v ňom zotrvať iba kôli malej, tak to časom na teba úplne všetko doľahne. A to, že sa ti zdá, že je super otec tiež môže byť iba zdanie, forma manipulácie. Veľmi ti držím palce aj malej viem, že som ti neodpovedala na otázku, len som mala potrebu sa ku tomuto vyjadriť, lebo som sa v tom našla. Podľa mňa chronický klamár zostane vždy klamárom a bodka.

altair
8. júl 2021

aj takto sa prejavuje alkoholik. och, akoby som tieto slova uz pocula. drobne klamstva, ved o nic nejde, super otec, obdobia bez alkoholu. prevalilo sa to, az ked ho zastavili policajti a nafukal za volantom.

negymama
8. júl 2021

@misica16 tie klamstva a alkohol su asi casta kombinacia. Mojho otca, co si tiez lubil vypit volali v nasom mestecku "Andersen" preco asi😨 On bol hotova slubotechna. A co keby som to? a co keby som tamto? ... a nikdy nic zo slubov nebolo. Moja mama ale ostala s nim, tiez vedel byt sarmantny, spolocensky, posobil sympaticky...ale casom uz kamarati okolo neho redli a ostavali uz len trosky ako on.

a skoda,...lebo inak to je , ci bol velmi inteligentny rozhladeny clovek, precital doslova tisicky knih, mal encyklopedicke vedomosti... ale tak co, ked si prepijes mozog. 🤐 Nedosiahol skoro nic. Jedno stastie ze mama zdedila po rodicoch dom ako dar, lebo by aj ten zhltli dlhy a nemali by kde byvat. Teraz je otec stary, uz nepije, prestal ked uz doslova telo nevladalo, a zacali sa mu kopit zdravotne problemy, sa cudujem ze az tolko vydrzal. ini jeho kumpani su uz davno na druhom svete, ale on je z dlhovekej rodiny s tuhym korenom , babka zila 97 rokov.

Nam ale jeho nepitie uz nepomohlo, uz sme boli davno z domu, vlastne rodiny. Detstvo a mladost v prdeli. Vztah mame taky skoro nijaky..

misica16
8. júl 2021

@negymama no je smutné, že otcovia rodín sa chovajú ani neviem ako to nazvať. Ale alkohol je jedna vec, no s tým klamaním neviem či sa dá niečo robiť. Môj otec klamal vkuse aj triezvy o bežných veciach. Prišlo mi to skôr ako choroba. S vekom sa to stupňovalo. Potom už podľa mňa ani sám nevedel čo je pravda a čo nie 🤦. Mali sme s ním úžasné dospievanie, v tej dobe to akurát gradovalo u nás a určite to na nás zanechalo následky. Inakšie zavolá tak raz za 5 rokov aby mi oznámil, že umiera alebo podobne. Je mi z toho zle len keď to píšem, ale čo narobíme rodičov si človek nenavyberá.

sivana09
8. júl 2021

Ja by som ti poradila... Ked sa venuje malej, parada, to by som si vážila.. a ked mala zaspi, načo riešiť, či si mas s nim čo povedať? Venuj sa v tom čase sebe... Vzdelavaj sa, pracuj, rozvijaj... Nemusis riesit jeho klamstva, ani tichu domacnost.. sústreďuj sa na seba.. a časom uvidis, budes si istejsia, ci chces zostať, alebo to skoncit

matulienka.d
8. júl 2021

@veronikapl ahoj, prosím, napíšeš mi do správy ako postupovať a čo všetko to obnáša? Ďakujem

katyann
8. júl 2021

@negymama kvartálny alkoholik