icon

Ako vnímate, ak sa k vám správajú inak ako k Rómom?

4. aug 2025

Dnes som zažila neuveriteľnú vec kedy sa k rómskemu novorodeniatku zachovali hnusne a k bielym zvolili úplne iný prístup. Áno aj mňa žerú niektorí hluční, neporiadni rómovia, no čo s tým má nevinné dieťa? Sme veľmi rasistická krajina.

mizoko
5. aug 2025
@beronsche

@mizoko teraz čítam ďalej a ty v podstate tvrdíš, že pomáhanim Rómov, sa eliminuje rasistický postoj majority.
To vážne tomuto veríš? mne to trochu príde ako mylenie si dojmov a pojmov..

A to, že sú vyvíjané prospešné aktivity a že sa kde tu objavuje aj adresna pomoc, to predsa nik nepopiera.
A najmä, ani to nik nepopiera, že správanie mnohých Rómov z minoritného prostredia je príšerné a neakceptovateľné..

@beronsche osobne si myslím,že taký projekt omama a jemu podobné je cesta. Aby sa zmenil pohľad majority na túto skupinu ľudí je potrebné aby sa zmenilo samotné správanie sa danej skupiny. Aby boli plnohodnotnými členmi spoločnosti. A jedine vtedy sa pohľad jedných na druhých zmení.

simca06022011
5. aug 2025

vidis, a ja mam opacny zazitok :DDD podla mna je to velmi individualne a velmi to zalezi na konkretnych ludoch. urcite nie sme viac rasisticky ako ine krajiny...

rivini
5. aug 2025

@mizoko ako dietatu by sa mi tiez „nechcelo“ ucit, keby som sedela v skole v mokrych topankach, alebo takych, ktore ma tlacia. Nechcelo by sa mi ucit, keby ma svrbela hlava od vsi, keby sa mi posmievala cela trieda. Nechcelo by sa mi ucit, keby mi skvrkalo v zaludku, lebo som nemala ranajky a nemam desiatu a cakam na „obed zadarmo“. Nechcelo by sa mi ucit, keby ma v tom doma nik nepodporoval, keby som tam nemala mozno ani fungujuci elektricky prud a lampu a pisaci stol…a sukromie, teplo, cisto.

karolinakr
5. aug 2025
@rivini

@mizoko ako dietatu by sa mi tiez „nechcelo“ ucit, keby som sedela v skole v mokrych topankach, alebo takych, ktore ma tlacia. Nechcelo by sa mi ucit, keby ma svrbela hlava od vsi, keby sa mi posmievala cela trieda. Nechcelo by sa mi ucit, keby mi skvrkalo v zaludku, lebo som nemala ranajky a nemam desiatu a cakam na „obed zadarmo“. Nechcelo by sa mi ucit, keby ma v tom doma nik nepodporoval, keby som tam nemala mozno ani fungujuci elektricky prud a lampu a pisaci stol…a sukromie, teplo, cisto.

@rivini ale ako docieliš, aby mali všetko, ked rodičia žiju s potkanmi? ja som za to, aby šli na internat, tepla strava, šaty poriadok...a kto to bude platiť? rodičia narobia deti, a štat staraj sa? keby stačilo vymeniť jednu generaciu, nech sa to zaplati.. a nie že 8r bude študovať, vrati sa do chamajdy narobi 10 deti a zas odznova
potom, že nemaju pitnu vodu, ja som za, nech sa im postavia unimobunky, prečo nie? som ochotna darovať stary nabytok a nejake šastvo, prečo nie?
ale budu platiť vodu? odvoz smetia? prečo to vždy obec ma platiť a ist z daní majority? nejaku vdaku od nich dostaneš? spravia kopec bordelu znova
a to by policia musela mať pravomoci, a nie ich vlačiť po sudoch a do Bruselu, ako sa to deje
to je tak, ked ti asociali skaču po hlave
chcu rovnake prava, ja suhlasim, aj rovnake povinnosti,
ked si rozoberu obydlie nech si nove platia zo svojho a žiadne výhody a odpúšťanie pokút, lebo su na dávkach..to nemusi nikoho zaujimať, ked chcu ist do prace, nech sa prihlasia, ked nebudu kradnuť, maju skončenu strednu školu, vedieť jazyky, mat vodičak, možno obehnu viac pohovorov ale raz sa pritrafi a možu žiť ako ludia, a nielen sedieť pred budou cely den, srať vedla cesty, sexovať den a noc a obviňovať všetkych naokolo zo svojho spackaneho života

julish
5. aug 2025
@nika523

Mala som priateľa Róma a nikdy som sa s rasizmom nestretla. Mala som aj dvoch spolužiakom nikdy som nevidela nič zlé aby sa k nim niekto zlé správal, boli slušní tak nebol dôvod. Ja si myslím že na Slovensku sú to skôr predsudky a hádzanie ako sa hovorí do jedného vreca nie rasizmus. Ľudia už majú dosť tých neprisposobivych a preto sa tak správajú, keď sa to nezmení zo strany rómov tak ani zo strany nerómov to iné nebude

@nika523 juuj, tak sa spytaj svojich znamych, ci to hodnotia rovnako. Akoze ty poznas romov a nikdy si sa s rasizmom nestretla 🙂)) Tak ja ti poviem: decka 50 km od Bratislavy nevies vziat na kofolu, lebo "ich neobsluhuju"... na kupalisko, do prace nevezmu... milion zazitkov mam a hoci je to len moja skusenost, brutalne koreluje so statistickymi udajmi o xenofobnom nastaveni v tejto slovenskej parodii na republiku.

julish
5. aug 2025
@mizoko

@beronsche ja viem čo je to generačná chudoba. Ako som písala ja s nimi pracuje a bývam pri nich. Ale tieto centrá a špeciálne vzdelanostné podmienky pre deti z osady sú tu už asi viac ako 20 rokov. Za tú dobu už tie deti ktorým sa takto špeciálne venovali majú deti ale nič sa nezmenilo. A vieš prečo? Lebo nechcú. Počúvam to od nich samých. Oni chcú všetko ale bez toho aby museli niečo robiť. Chcú prácu ale bez práce. To je taký zaujímavý paradox. Mňa nemusíš poučovať čo je to generačná chudoba - ale v dnešnej dobe je to už len výhovorka. Ako majú dostať prácu keď v škole na všetko kašľu? A tie deti majú kde sa učiť. Kamarátka učí na rómskej škole a štyrmi deťmi sa učí ona v škole. Robia spolu úlohy,preberajú ako sa majú starať o domácnosť,o financie. A vieš čo? Je im to jedno. Dievčatá chcú len čím skôr deti a dostávať dávky. Ich slová nie moje. Tu "generačnú chudobu" si vytvárajú sami lebo chcú. Lebo im vyhovuje. Vybyvajú si bytu a vtrestia že chcú ďalšie. Lebo bieli majú tak aj oni chcú. Ale že bieli si na to museli zarobiť ich nezaujíma. Takže s generačnou chudobou na mňa nechoď. Je to výhovorka.

@mizoko Hľadám prácu pre 5 mladých mužov, skúsení v stavebníctve, kladení armatúr, záhradníčení. Požiadavka: plat viac než 550 eur (všade im gadžo platí menej než minimálku, hoci na papieri ju uvácza). Máš takú robotu? Potom poznám ďalšie partie, čo hľadajú prácu.

ahhola
5. aug 2025

vevesh

Dnes o 12:34
@mizoko
@fadama ja som sa pýtala autorky. Či má reálnu skúsenosť. Alebo len odpozeranu,odpočúvanu. Čo robí preto aby sa táto komunita mala lepšie. Či nejak rispiwva svojou činnosťou. Či pomáha deťom s učením,ženám s finančnou gramotnosťou, mladým matkám ukazuje ako sa starať o deti .... Veľa sa toho dá spraviť. Ale kým sú len reči,aj to len čo niekde zahliadli alebo počula - to sa dobre kritizuje druhá strana.

@mizoko vela sa da urobit aj pristupom. Ja to vidim na sebe, ze aj romovia pookriaju, ked sa s nimi sprava s vludnostou a respektom. A vacsina z nich su taki isti ludia ako "bieli". Ja napriklad💥 nesuhlasim, aby chodili do prace tak, ako "bieli" - nemaju to v krvi, nebudu pracovat. 💥Vacsina z nich nechce

Ty brdo, vevesh chce komunizmus pre nich, dobreeee...
Kazda matka v problemoch sa tu vyhana do roboty s babom na prse a oni nemusia, nemaju pracu v krvi, vsak im posleme tie dafkos a pridafkos a zato mas suter do kapoty a zltacku z mhd. 👽

karolinakr
5. aug 2025
@ahhola

vevesh

@mizoko
@fadama ja som sa pýtala autorky. Či má reálnu skúsenosť. Alebo len odpozeranu,odpočúvanu. Čo robí preto aby sa táto komunita mala lepšie. Či nejak rispiwva svojou činnosťou. Či pomáha deťom s učením,ženám s finančnou gramotnosťou, mladým matkám ukazuje ako sa starať o deti .... Veľa sa toho dá spraviť. Ale kým sú len reči,aj to len čo niekde zahliadli alebo počula - to sa dobre kritizuje druhá strana.

@mizoko vela sa da urobit aj pristupom. Ja to vidim na sebe, ze aj romovia pookriaju, ked sa s nimi sprava s vludnostou a respektom. A vacsina z nich su taki isti ludia ako "bieli". Ja napriklad💥 nesuhlasim, aby chodili do prace tak, ako "bieli" - nemaju to v krvi, nebudu pracovat. 💥Vacsina z nich nechce

Kazda matka v problemoch sa tu vyhana do roboty s babom na prse a oni nemusia, nemaju pracu v krvi, vsak im posleme tie dafkos a pridafkos a zato mas suter do kapoty a zltacku z mhd. 👽

@ahhola kokos, však minule ten 20r chalan, čo si chcel oddychnut po 2rokoch v zahraniči, že zneuživa system, zhlukli sa tu naňho, tak nech idu do osady, kolko osob tam zneuživa system a žije len z deti...odpracovanych dni za celý život rovná nula..dôchodok samozrejme dostanú a vychovajú dalšiu generáciu neplatičov

anonym_bd96de
5. aug 2025
@karolinakr

@ahhola kokos, však minule ten 20r chalan, čo si chcel oddychnut po 2rokoch v zahraniči, že zneuživa system, zhlukli sa tu naňho, tak nech idu do osady, kolko osob tam zneuživa system a žije len z deti...odpracovanych dni za celý život rovná nula..dôchodok samozrejme dostanú a vychovajú dalšiu generáciu neplatičov

@karolinakr prečo nejdú do osady sociálny pracovníci ??!! Prečo musia malé rómske deti vyrastať " v špine medzi potkanmi " ?? Prečo to socialka dopustí ?? Prečo tie deti odtiaľ nevezmú a nedajú im slušné podmienky na život ?? Prečo je iný meter na biele deti a iný na rómske ??

autor
5. aug 2025
@ahhola

@anonym_autor vsak sa im chod dat skamenovat🚘😂moralizovat to by slo aj polakovi z €fondov

@ahhola ani sa tým deťom nečudujem, robía to z frustrácie.

ahhola
5. aug 2025
@anonym_bd96de

@karolinakr prečo nejdú do osady sociálny pracovníci ??!! Prečo musia malé rómske deti vyrastať " v špine medzi potkanmi " ?? Prečo to socialka dopustí ?? Prečo tie deti odtiaľ nevezmú a nedajú im slušné podmienky na život ?? Prečo je iný meter na biele deti a iný na rómske ??

@anonym_bd96de ty dobra, v nejakej tej osade jeden rok otvarali 10.prvackych tried, to snad nie je ani v Petrzalke, na toto by mali mozno v Dubaji, alebo AH s prevychovou😅erik van linden povedal, ze internatne skoly a skoro ho slnieckari zlyncovali

ahhola
5. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor hovorim ti, chood, su frustrovani, pretiahnu ta, okradnu, ukamenuju a este zjedja ako tie dva pesa a zajace, cudzie samozrejme, ty mimon👸

yanni
5. aug 2025
@anonym_487de5

@nin12345 rasistov je dosť u každej generácii.
Ja ani deti nie sme Slováci, mužova rodina áno, tak pre zdokonalenie sa v slovenskom jazyku sme zvolili tábor pre deti na Slovensku.
Skúsenosť s pred dvoch týždňov: moje boli ostatnými deťmi vyčlenené z kolektívu , lebo medzi sebou sa rozprávali inak.

@anonym_487de5 mal si sa ozvat. Moje deti chodia na SK tiez do táborov koli jazyku. Ja som síce Slovenka ale muz cudzinec a deti nikdy nežili na Sk. Takze chodia na Sk a v let do táborov. Boli už v roznych a NIKDY nebol problém.

autor
5. aug 2025
@oblecenie99

@rivini Presne to, čo si teraz popísala, hovorím aj ja, lebo niet sa čomu čudovať. Videla som tie deti v pôrodnici, ako ležali v tých postielkach na novorodeneckom vedľa seba a ako prvé mi napadlo: je to strašné, že ešte si sa len narodil, nič si ešte neurobil, si na svete hodinu, ale už teraz si odpísaný na celý život. Že ta štartovacia čiara je potiahnutá úplne inde, že tie decká sú rovnako čerstvé, rovnako vzácne, rovnaké a predsa nie sú si rovné. A je to hrozne. No a tu je to B, že čo s tým? Lebo taká stratená generácia tu už je, a nie jedna. Medzi nami a našimi rodičmi oni stihli už aj dve generácie. Deti rodia deti, mladé dievčatá su znásilnené, niektoré ani netušia o tehotenstve, kým si to nevšimnú ich učitelia v škole. Vidím na Hlavnej, ako chodia tie zúfalé Rómky od podniku ku podniku s krdlom deti a prosia o jedlo pre ne. Každý jeden deň. My si to nevieme ani len predstavit čo to je ráno vstať niekde v špine, do zimy, hladný s tým, že nemáš čo naďalej jesť. Nikto ti nenatrie chlieb s maslom a šunkou a neodnesie tá do škôlky či školy. Ja budem riešiť a googliť vhodnú detskú sedačku, aby bola so správnym sklonom a polohovacia aj pre nesediace bábätko pri kŕmení, a zatiaľ tri kilometre vzdušnou čiarou od nás v chatrči umrie batoľa od hladu. V roku 2025. V EÚ, nie v Afrike. Sialene.
Nie som kus ľadu bez empatie.
Otázka za milión je, čo s tým? Ako to zastaviť? Prizerať sa, chápať nestačí. Ja porodim jedno, dve, oni šesť. Omama je jeden úžasný a účinný projekt, ktorý dokonca podporujem, ale nestačí. Možno keby sa do toho zapojil štát a robilo by sa to vo veľkom. Možno. Odobrať deti? Zobrať dávky, tri deti a dosť, zvyšok vychovaj sám ako vieš? Čo s tým? Na východe je situácia alarmujúca.

@oblecenie99 to je dobrý nápad. Tri deti a viac štát nepodporí, ale to by nikde neprešlo, muselo by to byť plošne pre všetkých.

yanni
5. aug 2025
@anonym_bd96de

@anonym_bd96de a budeš to financovať? Aký iny meter? Normalne rodiny, teraz jedno ci bieli alebo Rómovia, si vychovávajú deti slušne, dajú im dobrý domov a aj vzdelanie. Čo robia Rokovia žijúci v chatrciacj. Zdravi mladi ľudia? Keby im stat Prestal dávať dávky, asi by im po čase docvaklo, že tudy cesta nevede, a prestali by sa tak množiť. Lebo kazdy normalny vlastnými rukami/hlavou zarábajúci si rozmyslí, koľko deti splodí aby ich slušne vychoval.

karolinakr
5. aug 2025
@anonym_bd96de

@anonym_bd96de a ako to chceš spravit? zoberu 30 000 deti, daju do domova, osadnici si spravia dalšich 10
prezervativ nepouživaju, sterilizacia nezakonna, ako tento kolotoč chceš zastaviť? či ciganky len budu rodit jak na pase, a ludia im odoberat deti a vychovavat, šatiť, živiť či ako si to predstavuješ?
nech daju rodičov do väzenia za zanedbanu vychovu, nech zaplatia za bordel a potom sa možme o niečom baviť

anonym_bd96de
5. aug 2025
@karolinakr

@anonym_bd96de a ako to chceš spravit? zoberu 30 000 deti, daju do domova, osadnici si spravia dalšich 10
prezervativ nepouživaju, sterilizacia nezakonna, ako tento kolotoč chceš zastaviť? či ciganky len budu rodit jak na pase, a ludia im odoberat deti a vychovavat, šatiť, živiť či ako si to predstavuješ?
nech daju rodičov do väzenia za zanedbanu vychovu, nech zaplatia za bordel a potom sa možme o niečom baviť

@yanni prečo im štát vypláca dávky, keď vedia, že ich na deti neutrácajú ? zbytočne vyplatené peniaze na chlast, cigarety, drogy...
Keď zoberú deti z toho prostredia, dávky sa použijú na deti v domovoch, náhradných rodinách..
@karolinakr zastaví sa to tým, že odobraté deti budú vyrastať v slušných podmienkach s hygienickými návykmi, každodenným vzdelávaním v škole....

vevesh
5. aug 2025
@ahhola

vevesh

@mizoko

@ahhola prosim, kde si z mojho prispevku vycitala, ze chcem pre nich nejake davky ci pridavky🧐🧐🧐🧐🧐🧐🤓ja som len vravela, ze sa nemaju nutit do roboty, ked nechcu (= bez podpory). A ti, co budu chciet, budu pracovat. Ti, co nie, mozu ist kocovat napriklad....🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

mizoko
5. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takže ak ja budem frustrovaná môžem ísť niekomu zmlatit,okradnúť,nadávať mu do p.c a k....v a k....v, rozbiť mu majetok, zobrať úrodu,nadávať potom aj policajtom atD atď. Veď som frustrovaná takže je to ok..o môj bože,uvedomujes si ako si mimo keď toto obhajujes niečím takým?

autor
5. aug 2025
@mizoko

@anonym_autor takže ak ja budem frustrovaná môžem ísť niekomu zmlatit,okradnúť,nadávať mu do p.c a k....v a k....v, rozbiť mu majetok, zobrať úrodu,nadávať potom aj policajtom atD atď. Veď som frustrovaná takže je to ok..o môj bože,uvedomujes si ako si mimo keď toto obhajujes niečím takým?

@mizoko videla si deti z iných disfunkčných rodín bieleho etnika? Sú v niečom iné? Možno ešte horšie! Neviem ako by sa správali moje biele deti, keby sú hladné, smädné, vyziabnuté, doštípané, smrdľavé, neumyté, neučesané, choré, zanedbané, s boľavými zubami, zarastajúcimi nechtami v špine, v hluku. Nepodnetné prostredie, nedostupnosť vzdelania, vyčlenenie zo spoločnosti sú už len čerešničky na tejto kope generačnej chudoby v xenofóbnom štáte.

mizoko
5. aug 2025
@ahhola

vevesh

@mizoko

@ahhola počuj ty si vo svojom príspevku urobila dobrý guláš a vlastne nič nekomentovala len spojila úplne nesúvisiace príspevky do jedného 😅 netuším čo si tým myslela

karolinakr
5. aug 2025

myslim si, že každa diskusia je zbytočna, vždy to začina a končí tým, že Slovaci sú xenofobni a rasisti...samozrejme bezdôvodne, romovia nemaju na takom zmýšlani absolutne žiadny podiel a su osočení nevinne, vzor v pracovitosti, cnosti, priatelski, mili, ustretovi, pomôžu kde treba, do charity vražaju milióny, pomahaju v kostole chudobnym a biednym, zvieratka sa maju pri nich ako v raji a do rozpočtu štátu prinašaju najviac peňazi, dokonca doplacaju na Slovakov a jediny dôvod ich nepriatelskeho uvitania je farba ich pokožky..Jedina jedna chyba je v bielych a vždy len bielych
Ďakujem, že ste mi to vysvetlili
Myslela som, že umriem sprosta

mizoko
5. aug 2025
@karolinakr

myslim si, že každa diskusia je zbytočna, vždy to začina a končí tým, že Slovaci sú xenofobni a rasisti...samozrejme bezdôvodne, romovia nemaju na takom zmýšlani absolutne žiadny podiel a su osočení nevinne, vzor v pracovitosti, cnosti, priatelski, mili, ustretovi, pomôžu kde treba, do charity vražaju milióny, pomahaju v kostole chudobnym a biednym, zvieratka sa maju pri nich ako v raji a do rozpočtu štátu prinašaju najviac peňazi, dokonca doplacaju na Slovakov a jediny dôvod ich nepriatelskeho uvitania je farba ich pokožky..Jedina jedna chyba je v bielych a vždy len bielych

@karolinakr amen sestra 😁🫶🏼
Inak,aj rómovia sú bieli 😏 to len tak na okraj. Nie sú to černosi ani aziati. Len majú iný odtieň pokožky. To len taká vsuvka 😁

nika523
5. aug 2025
@karolinakr

Presne tak 👍

ahhola
5. aug 2025
@mizoko

@ahhola počuj ty si vo svojom príspevku urobila dobrý guláš a vlastne nič nekomentovala len spojila úplne nesúvisiace príspevky do jedného 😅 netuším čo si tým myslela

@mizoko nesuhlasim, aby chodili do prace tak, ako "bieli" - nemaju to v krvi, nebudu pracovat. 💥

Tvoja veta.... Tak ich nehani ani polak za 25 000/mesiac

mizoko
5. aug 2025
@ahhola

@mizoko nesuhlasim, aby chodili do prace tak, ako "bieli" - nemaju to v krvi, nebudu pracovat. 💥

@ahhola moja? Sa ti sníva? To som nepísala ja. Si mimo. Prečíta si ešte raz. A i jednu z tých viet som nepísala ja 🤣🤣🤣

mizoko
5. aug 2025
@vevesh

@mizoko vela sa da urobit aj pristupom. Ja to vidim na sebe, ze aj romovia pookriaju, ked sa s nimi sprava s vludnostou a respektom. A vacsina z nich su taki isti ludia ako "bieli". Ja napriklad nesuhlasim, aby chodili do prace tak, ako "bieli" - nemaju to v krvi, nebudu pracovat. Vacsina z nich nechce byvania ako maju bieli (lebo ti, co ich chcu, aj ich maju...). A ano, na slovensku sa k nim sprava diskriminacne v kazdom ohlade. Ja beriem, ze su negativne skusenosti, mam ich aj ja, ale pristupujem k ludom individualne. Kvoli pokozke, vzhladu, vyzoru nevolim apriori nadradenu poziciu ako zvyknu slovaci zo zvyku uplatnovat, cest vynimkam.

@ahhola tu máš ten príspevok. Nauč sa citat. Pozri si kto je autor a prestaň trepať sprostosti. Či máš problém rozlišovať autorov príspevku? Myslím že nie. Že to robíš schválne taký misung. Pamätám si ťa z iných diskusii a tam si robila to isté. Podávala si dokopy nesúvisiace komentáre ktoré potom dávali úplne iný zmysel a prisudila ich niekomu inemu

mizoko
5. aug 2025
@ahhola

@ahhola inak aj ten príspevok od vevesh nebol v konečnom dôsledku hanlivý. Ale ty schválne prekrúcať robíš si tu vlastne misungy a klameš asi ako naša vláda 🤣

mizoko
5. aug 2025
@rivini

@rivini a to teda chces aby sme sa o tie deti teda starali my,teda štát lebo rodičia ich len spravili ale starať s sprosté nebudú. Skvelý plán. Pozri,vždy je to vina rodičov ak sú deti v takomto stave. Ja za to vinu necítim. Ja som tie deti nespravila a ani nemôžem za to ako žijú. Ako som už písala minimálne 20 rokov sa tejto komunite intenzívne venujú ľudia na to určení. Že to komunita neprijíma nie je vina majority ale len tých ľudí. Fakt chces preniesť ten pocit zodpovednosti na ľudí kt s tými deťmi nic nemajú? A prečo? Kto tu zlyhal? Nie náhodou tí rodičia? A teda aké riešenie navrhujes aby to tak nebolo? Aký máš plán ako to zmeniť? Či stále tolerovať neprispôsobiví st lebo veď sú to chudatka? To vážne? Napíš ako to chces riešiť. Napíš to aj ľuďom čo s nimi pracujú,pouc ich. Alebo sa sama zapoj..choď tým deťom z vlastného mazať chleba s maslom. Zháňaj im oblečenie,dotuj vodu uč sa s nimi lebo podľa teba rodičia na Tom ako ich deti žijú nemajú žiaden podiel viny. Takže v tom prípade si vinna aj ty že takto žijú tak to odcin a venuj sa im. Alebo napíš čo treba spraviť aby to tak nebolo.

mizoko
5. aug 2025
@anonym_bd96de

@anonym_bd96de počkaj takže oni si narobia deti a potom sa má o ne starať štát? To myslíš vážne? A aká je zodpovednosť tých rodičov? Zase má mát prenesenu zodpovednosť len majorita a platiť to. To je tvoj plán ako to zmeniť? Gratulujem