icon

Ako vnímate obézne ženy?

29. jún 2023

Ahojte
V poslednej dobe si vsimam, aky boom obezity tu mame. Okej, nehodnotim zeny tesne po porode, ale staci sa pozriet uz na deti v ZŠ. Vela z nich ani behat nedokaze.
Mlade 20 rocne zeny sa napchaju do crop topov a leginok, no postavy na to nemaju.
Zaklincovala to zena, akoze influencerka na ig, ktora na moje zdesenie nema ani 30 rokov, no slusnu morbidnu obezitu. A 17tis sledovatelov, ktori jej pod fotku, kde svoje obrovske telo zahaluje do obrovskych nevabnych siat pisu, ako jej to pristane a aka je krasna.
Pytam sa teda, to naozaj je toto krasne?
Zena, vychodniarka, je sice naozaj mila a prirodzena, ale naozaj sa treba tlapkat po pleci, ako jej pristane 100kg nadvahy?
Ako to vnimate vy?
Nieje to totiz iba esteticky problem, ale vznikaju z neho mnohe zdravotne problemy.

darinaslay
Odpoveď bola odstránená
autor
1. júl 2023

@darinaslay mila pani Darina, mazat prispevky v teme nemoze zakladatel, iba admin.
Poprosim vas neprispievat do temy. A ak, tak slusne a bez urazok.

petulda333
1. júl 2023

@katka700 no,mala som take zamestnanie,ze cely den na nohach. Budicek o pol 4 rano,o 14 koniec v praxi ,cez cele mesto po syna,potom busom domov a peso po dceru. Potom doma v zahrade atd. No opakujem,u mna tie kila navyse robila zla strava. Ja som v praci,a teda aj doma,rdoobeda nejedla. Vecer najviac a dojedacky po detoch. Ziadna normalna strava,len narychlo do seba nieco supnut. 2r dizadu,som zmenila stravu,pohyb ziadny naviac,len tie kroky. 10kg za 8t slo dole. Akonahle som prestala dodrziavat,pribrala som postupne naspat

petulda333
1. júl 2023

@nini1978 podla mna by sa mal kazdy obliekat primerane veku,postave a postaveniu. Samozrejme je to kazdeho vec,ale potom to posobi smiesne,odpudivo...

nini1978
1. júl 2023

@petulda333 každý nech sa oblieka podľa toho ako sa cíti dobre.

petulda333
1. júl 2023

@nini1978 aj ano,ale vies ako. Aj od politikov cakame slusne oblecenie. Ides na svadbu ,na ples,tak tiez dodrzujes nejaky bonton. Sme ludia,rozmyslame. Cize ano,nech sa citia dobre. No vidiet 120kg zenu v crop tope je proste nie pekne. Vidiet 70r v mini,velky vystrih a pod,tiez nie je vhodne ,atd... no je to moj nazor.

dskjhfdlkdjhl
1. júl 2023

@petulda333 ja si myslim, ze kazdy by sa mal starat o to, co ma na sebe oblecene on a nie co maju druhi. Ak sa niekto citi dobre v nejakom obleceni, tak nech si to oblecie.

petulda333
1. júl 2023

@dskjhfdlkdjhl mne je to jedno,ja sa nikomu nesmejem,ani nikoho neurazam,ci sudim. Vyjadrila som svoj nazor,ze ako to ja vnimam.

dskjhfdlkdjhl
1. júl 2023

@petulda333 Ja som tiez vyjadrila svoj nazor😉

hankm
1. júl 2023

@katka700 chodza, charakter chodze musi splnat iste kriteria. Na zaciatok je ok mat tych 3 km/h, prve dva tyzdne...kym si telo vobec zvykne, ze sa nieco deje. Neskor je to zufalo nizke tempo. Prave preto, ze cas je limitovany, treba ho vediet vyuzit a snazit sa aktivitu postupne menit aby pomer cas/vykonana energia sa optimaluzovali. Cize napr zrychlit chodzdu, pridat prevysenie; alebo nejake dynamicke cvicenie a pod. Preto je dnes miliom druhov cviceni a ostava si iba vybrat to, co je pre konkretbeho cloveka optimalne. Ale podststne je, zotrvat a po malych kuskoch pridavat obtiaz. Chlacholit sa krokmi cez den je take.....veeelmi neefektivne. Preto aj mnohlo ludi je demotivovanych, pretoze zrazu si meraku kroky, maju pocit, ze xy tisic je spasenie a svet je gombicka ale je to klam. Aktivita musi splnst iste kriteria aby bola efektivna.

petulda333
1. júl 2023

@hankm 👍👍

sashabb
2. júl 2023

@katka700 každý dobrý tréner, ti povie, že základ je strava. Väčšinou 80:20 s cvičením. Čiže obéznemu človeku stačí zmeniť stravu a kilá idú dole. Nie je to o tom, že bude mať tisíce krokov a bude cvičiť. Darmo bude niekto makať vo fitku keď potom s prepáčení doma zožere aj chladničku.

dadis
2. júl 2023

@sashabb A kazdy normalny trener ti povie, ze ked si hladny, mozes zozrat aj chladnicku (najest sa pokojne do syta), ale tvoja strava ma byt vhodne zlozena. Takze mytus, ze "nezrat" je cesta k stihlosti je blbost. Vela obeznych ludi nespravne je. Nedaju si chleba s maslom a paradajkou, ked pocitia hlad, lebo vsak z chleba sa pribera 🙄. Ale s vycitkach svedomia si daju jogurt/jablko a zapiju to zero celou a o chvilu su hladni a opat maju vycitky, ze len "zeru". Takze sport dodava dobru naladu, lepsi pocit zo svojho tela, menej vycitiek pri jedle a v konecnom dosledku aj kvalitnejsi jedalnicek

sashabb
2. júl 2023

@dadis ale veď ja toto nikde nepíšem

dadis
2. júl 2023

@sashabb Pises, ze zozere aj chladnicku. Moje deti jedia jedla za vagony a nie su obezne. Je to prekonany predsudok, ze ak chces byt stihly, tak musis hladovat.

sashabb
2. júl 2023

@dadis ale nikde nepíšem, že ľudia musia hladovať aby boli štíhli 😉

petulda333
2. júl 2023

@dadis no ona ale tym asi narazala,ze zjedia vela a nezdrave veci. Zas sa nechytajme za slovicka. A yo,ze tvoje deti zjedia vagon jedla a su chude,neznamena,ze to ma kazdy.

pikachu999
2. júl 2023

Ako ich vnímam? Rovnako ako iných ľudí neriešim nepozerám nezaujíma ma ako kto vyzerá ;)

hankm
2. júl 2023

@sashabb ono stihlost je naopak vysledkom dostatku kvalutnej stravy a nie nejedenia, no to proste nevysvetlis. #mentalnainsuefinciarulezzz 😁

cukroska
Autor odpoveď zmazal
cukroska
10. nov 2023

@jana_eyre_2 píšeš nám mnohým z duše 👍👍👍

atinkaa
21. apr 2024

@lelelienka
@stanulienkat
Dievcata, ja myslim, ze sa vieme zhodnut minimalne na tom, ze ludia jednoducho maju problemy s vahou z roznych dovodov, a ja vobec netvrdim, ze medzi nimi nie je aj lenivost alebo nezdrava strava. No stale to neznamena, ze by neplatilo aj to, co som pisala aj ja - mimochodom Bratislava a zapad Slovenska ma skor problemy najma v zenskej populacii s poruchami prijmu potravy, teda ten tlak vyzerat podla sablonky je daleko vacsi.

A hrudnik u chlapcov, no doporucujem pozriet cas od casu na rozbor vody, a ano suhlasim tlak spolocnosti na zdravu vodu pre vsetkych by mohol byt. Ci aj za antikoncepciu a ja netusim, co vsetko mame vo vode mozu deti?

a btw. traktaty dievcata vyzeraju inak a to, ze pri diskusii nezaujme vsetko vas, na to je jednoduchy a celkom slusny recept. Aj ten uz som pisala.

a este k tej obezite, skuste, citajte aj ine zaujimavejsie idealne vedecke clanky - styl mnohych ludi za ktori aj nemozu - videla si niekedy starsie zdravotne sestricky, mala si ich nocne sluzby? vies ake to je pracovat v pasovej vyrobe a mat monitorovane este aj odchody na WC natoz prestavky na jedlo ci pitie? ja viem, ze je lahsie zhadzovat, ale ak budete mat za sebou seriozny vyskum o tom z coho je vacsina Slovakov taka obezna, tak potom napisem ano, mate pravdu, je to len tak a iba tak ako hovorite vy.

ale dovtedy par vyskumov - vysledkov:
https://www.cpppaplevice.sk/index.php?castmenu=...
https://www.nocka.sk/psychosocialne-nasledky-ob...
https://zona.fmed.uniba.sk/fileadmin/lf/sucasti...
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2019/...
https://psychkont.osu.cz/fulltext/2015/Somogyio...

stanulienkat
22. apr 2024

@atinkaa Vieš čo??? Nejdem hľadať už príspevok do ktorého som prispela, ani neviem čo som tam písala. Píšem z vlastnej skúsenosti, s ľuďmi ktorými žijem a viem čo stvárajú. Drvivá väčšina je sprosté prežieranie sa a lenivosť, potom je jedno promile ľudí, ktorí majú poruchu štítnej žľazy a môže byť, že pár prípadov sú psychické problémy a zajedanie problémov. Ale stále si stojím za týmto mojím tvrdením. A ano viem, čo je to mať niekoľko rokov nočnej šichty ako zdravotná sestra, to viem veľmi dobre, viem čo je to aj niekoľko rokov nočnej šichty kdekoľvek- počas štúdia som si privyrábala naozaj kade kade a stresu som mala tiež nad mieru. Ovšem nikdy som nezabudla, že chcem vyzerať ako človek a snažila som sa hýbať a normálne stravovať. Je zaujímavé, že s obezitou majú problém ľudia teraz,ked je blahobyt, veľký vyber a v práci mnoho ľudí iba sedí. A videla som aj známych, ktorí tvrdili že nič nejedia celé dni a potom som ich videla zožrať horu jedla a tvárili sa, že to je normálna porcia. Takže nie, mňa nikto nepresvedčí. A ešte robím aj s takými pacientmi, keď má žena 150 kg a tvrdí mi že to má z home oficce. WTF???? To nemusím ani žiaden z tých linkov čítať, čo si mi poslala. Keď mám šedú mozgovú kôru a na home office za pár mesiacov sa vyžerem na vahu troch dospelych ľudí, tak tam nie je o čom. Tu sa nebavíme o 80 kilových ženách.

atinkaa
22. apr 2024

@stanulienkat vies, tu ani tak nejde o to, co hovoris ale ako to hovoris. Nic v zlom, vedia tvoji znami, ze z nich mas pocit, ze bezne zozeru horu? Normalne im to takto povies? Aka to je porcia, ja som este nikdy nikoho nevidela, aby cosi take zozral, tak mas okolo seba asi speci ludi.

Na Slovensku je najvacsi problem a nie je to len na MK, ze akakolvek diskusia je na urovni skolky, nechce sa mi to hladat, nechce sa mi to citat....ale ja a len ja viem presne ako to je a je to iba takto ako to tvrdim ja. Mne taketo vyroky nezneju velmi ako diskusny prispevok, ale prosim.

A ak teda pracujes s pacientmi tak vies, ze tie cisla, ktore tu vydavas za promile su kus ine, pretoze od strednej zdravotnickej skoly sa to neuci nijak inak len, ze je to multifaktorialna zalezitost - obezita a ze su aj ludia, ktori si za to mozu sami? pravdaze aj taki su...a mozno aj tym sme trochu pomohli svojou nevsimavostou, aroganciou, neschopnostou pomoct im inak ako zosmiesnovanim a ich to cez jojo efekty dostava len do vacsej biedy.

Pretoze ludi, najma mladych ludi trapi telo a nie nemoze mat kazdy 40kg a obvod stehna 30 ci menej a aj tak sa do toho snazia vsetci napasovat. A rovnako tak kopa dospelych zien, ktore vazia 40-45kg a ani tak nie su ani stastne, ani spokojne (a vobec za tou vetou nehladaj to, ze ak by mali 80-90 tak by boli spokojne a stastne, pretoze to netvrdim)

Pekny den!

stanulienkat
22. apr 2024

@atinkaa vidím, že vypichuješ extrémy -40 kg ženy a podobne. Koľko 40 kg žien si naposledy videla? Normálna hmotnosť ženy je od 50 do 65 kíl plus mínus. Tých ultra chudých žien vidíš minimálne, skôr každý druhý na ulici je obézny.Týmto ľuďom to nehovorím vo svojom okolí, pretože sami vidia ako vyzerajú. Veľa krát, keď chceli so mnou konzultovať,tak som len počula odpoveď ako sa všetko nedá, ako sa nedá jesť zdravo, ako sa nedajú jesť normálne porcie, ako sa nedá viac hýbať. U týchto ľudí najlepšie fungujú výhovorky. Videla si to aj v tejto diskusii -tisíc linkov a 1000 dôvodov prečo sa niečo nedá. A keďže sa bavíme o obezite, tak som len napísala svoj názor. Ja nerozumiem prečo žena, keď dosiahne váhu 80 kg , co je dosť, sa nezačne nad sebou zamýšľať,ale pojedná ďalej a ďalej a zobudí sa, až keď má váhu napríklad 120, alebo 130 kg. Prečo to nechá zajsť do takého extrému a nerieši to skôr? Povedz mi, prečo za socializmu, keď bol nedostatok všetkého a museli sme sa veľa veľa hýbať, nebolo toľko obezených ľudí a už vôbec nie deti? Osem- deväť ročné deti majú 50-60 kíl, 15-ročné pubertiačky majú 70-80 kíl. Prečo to v minulosti nebolo?? Ja ti poviem- pretože bolo pár druhov potravín, ľudia sa stravovali striedmo, pretože neboli na nič peniaze, neboli zamestnania, kde sa celý deň sedelo na zadku, ľudia sa hýbali, deti chodili von cvičiť a hrať sa. Teraz sa každý len ľutuje, hľadá na internete linky a dôkazy, diagnózy..., že práve ten konkrétny človek nemôže schudnúť, lebo toto- hento a tamto.

missviolet
22. apr 2024

@stanulienkat paci sa, 81kg zena.

https://vm.tiktok.com/ZGeHEFjVj/

Ma sa nad sebou zamysliet? lebo spolocnost je fixovana na cislo na vahe a nie napriklad percento tuku? ked si to prepocitam na svoju vysku, u mna by pri jej kompozicii toto bolo okolo 76kg. Ked som kedysi zdielala v diskusii svoju foto pri 69kg (pri takej vahe mam pas 63cm), tusim zrovna ty si mi napisala, ze tejto uvedenej vahe k fotke neveris. Tak len prikladam foto 81kg zeny z videa. Proste nenapadne ti, ze ine zeny mozu mat o 10kg+ svalovej hmoty viac nez ty (ja mam cistej svalovej hmoty momentalne podla Inbody merania 59kg! cize na to este kostra, voda, potrebny tuk na prezitie. Neexist, aby som mala pod 70kg, lebo 0% tuku sa neda mat, akurat tak v hrobe. Ja musim mat nad 18%, inak nemam menstruaciu a vtedy mi vidno aj tehlicky na bruchu), takze automaticky vsetko nad 65kg je tucne a treba sa zamysliet nad sebou. A teda - veru mam niekolko bab vo svojom okoli co maju 70-80kg, hybu sa a nosia S-M. Vsetky treba razom napratat to sablony 60kg, sup-sup!!! vsak zacnime sa vyjadrovat presnejsie, cez percenta tuku alebo cm na bruchu, lebo aj baba 55kg aj baba 75kg vedia mat rovnaky pas, zodpovedajuci cislu S. vlastna skusenost

hiro
22. apr 2024

@missviolet Ale tato sa vazila aj s topankami a ktovie cim este dalsim ;)
Si robim srandu 🙂 Dobra postavicka...

stanulienkat
22. apr 2024

@missviolet uznavam, ma peknu postavu.
Kolko takych vymakanych bab poznas?

Boze baby, uz ma neoznacujte, stale dokola to iste pisat. Bavime sa o tucnych, rozkysnutych ludoch, na ktorych ta slanina vidiet, nie o vymakanych z posilky!!!

beronsche
22. apr 2024

@stanulienkat. Pri tvojom prispevku som si spomenula na byvalu kolegynu. Mlada baba, obezna. Dennodenne do mna hucala, ako sa ja mam, ze som stihla a co robim.. mala som z nej pocit, ze chce poradit, ked som to skusila a napr. jej povedala, zeby nemala jest kazdy den tolko sladkosti a mozno zvolit iny obed z kantiny, urazila sa..

@missviolet tvoj priklad nie je standard a drviva vacsina, fakt podla mna drviva vacsina, 80kg zien takto nevyzera ani len nahodou.
Ano, vaha nie je jedinym ukazovatelom. Ale casto napovie dost..
Ja jednoducho nepochopim to obhajovanie obezity a nespravnej zivotospravy.
Ale ved kto chce kam...

0silvia0
22. apr 2024

Ja som napríklad včera počúvala zaujímavý podcast o psychickom zdraví, kde psychologička spomínala, že veľa obéznych žien bolo v detstve traumatizovaných. Následne stresom ich telo pracuje tak, že metabolizmus udžiava vysokú váhu. Následne na tú traumu z detstva sa nabaľuje trauma spoločnosti, kde sa obéznym ľuďom všetci vysmievajú a dávajú im pocítiť že sú obézni. Kto si chce vypočuť, tak cca 25 minúta:

https://www.youtube.com/watch?v=Xc-5UawSVRo