Ako vybudiť manžela so zdravotnými problémami k aktivite?
Ahojte, s manzelom máme 50 rokov, manzel je doma na ID, ma problem s chrbticou, plus ine zdr.problemy, ale ide o to, ze len sedí bud za PC alebo za mobilom. Nikam nechodime, nemame ziadnych priatelov, ziadny zivot. Ani do kina, ani len na kavu uz nechodime. Proste stale pozera do mobilu, to je jeho celodenna aktivita. Od rana, ked sa zobudime, tak len co mu urobim na ranajky, potom mi povie, co by chcel k obedu a to je vsetko. Neviem ci je toto ok, takto som si nepredstavovala nas zivot. Nie je zdravotne tak, ze by uplne nevladal absolutne nic. Len je proste pohodlny. O vsetko ma postarane, takze ani nic nemusí, ale to je asi chyba. Ked mu poviem, ze aspon nieco aby trebars pomohol, tak mi povie, ze nevladze. Snazim sa ho odbremenit od vsetkeho, ale asi to nie je dobre. Zvykol si a spohodlnel. Neviem ako v nom prebudit chut do zivota. Mam mu ten mobil schovat? Ja uz neviem. Deti nemame, ani vlastne nikoho.
@anonym_ecf045 Ako to zvladas psychicky? Ty to mas o to horsie, ked mas chore dieta. Co tu ja vyplakavam..
@anonym_autor najvacsi rozdiel medzi Vami dvomi je ten, ze Ty mas na vyber ako zmenit svoj zivot asi 100x viac, nez ona. U Teba vyplakavanie fakt nie je na mieste. Drzim palce nech sa Ti podari sa trosku niekam odrazit
@anonym_autor a ty nechodis fo prace?
Aha,uz vidim.ze robis z domu. Nasla by som.si cim skor pracu mimo domov. Takto hnijes zaziva.
A varil by muz, bud len seba alebo obidvom. Takisto lahle domace prace. Ak moze sediet za PC tak to nie je rake hrozne, vlastna skusenost, ja,som mohla max lezat a chvilu stat. Ked som.mohla sediet tak so uz mohla ist do prace. Co mu vlastne je?
@anonym_autor najvacsi rozdiel medzi Vami dvomi je ten, ze Ty mas na vyber ako zmenit svoj zivot asi 100x viac, nez ona. U Teba vyplakavanie fakt nie je na mieste. Drzim palce nech sa Ti podari sa trosku niekam odrazit
@anonym_cab151 veď áno, uvedomila som si, ze nemam co vyplakávat. Dakujem dievcata za radu, za vypocutie. Zacnem si to postupne riesit.
@anonym_autor a aj ked robis z domu vies si urobit program mimo domu. Cvicenie, divadlo, s kamoskou na kavu. Vylet niekam na hrad, vikendovy pobyt... nie si zavisla od muza. Deti nemate, nie je nemohuci leziak.
@viestta skusim sa s nim porozpravat, navrhnut par zmien, ked nepomoze, zavolam starym kamoskam, uz sa moc nevídame, kazda ma svoj zivot, svoje starosti..sama nepojdem asi nikam, potrebujem spolocnost.
@anonym_autor spolocnost najdes aj ked pojdes von sama. Uz si naozaj velka, uz nepotrebujes ani sprievod, ani animatora a uz vobec nie dozor. Je na tebe ci si ochotna vykrocit zo svojej konfortnej zony (ktora je pre teba tak ci tak nekonfoetna) alebo budes cakat, kym si niekto najde na teba cas.
Prosím ak deti nemate odid načo TI takeho zbytočne stracať čas.ON vie že všetko urobiš načo by sa snažil ved prideš domov s práce predsa to urobiš.Určite by dostal ráno ranajky nech si urobí sám ranajky ak nie bude hladný. Toto nie je choroba ale lenivosť.Rozved sa nestrať najlepšie roky života s ním.Načo Ti je zbytočne.Nepracuje takže do rozpočtu neprinaša nič všetko tiahneš sama.Nech sa postara sám o seba.Nie nežila by som v takom manželstve.A unavený nie je trepať do mobilu a počitača. Z čoho je unavený že celý deň nič nerobí a ma ženu čo všetko urobi doma v práci sa snaž tak načo by čo by menil neblázni ved ON si ťa neváži ma ťa za handru prepáč ale je to tak.
@anonym_autor rozumiem ti, môj vekovo tak isto, bez prace 2 roky, vybavuje ID a cely deň na mobile.My deti mame, takze kvoli nim ešte občasne vyletiky,ale deti sú uz teens tak nás nepotrebuju.Ja ale nerobím nič preňho ..raňajky,obedy…a všetko si robí sám!! Ja ho neobsluhujem!! On si vybral sediet doma!! Ja mám svoju prácu..a venujem sa sebe,detom..Moj bol v minulosti aktívny, teraz len mobil!Sľubuje, že sa zo zmení, kedpojde do prace 😬 a nezvladam to, každý deň som z neho vnútorne nervózna 😬 a mozem sa sťažovať koľko chcem, musíš začať chodit sama alebo s niekym, lebo budes potom ľutovať,že si čakala na niečo, čo možno nikdy nebude.
Kamoska sa kvoli podobnej situacii rozviedla,on cez covid siel do dochodku.nikde sa nedalo isť....ale covid pominul a on sa nechcel nafalej odlepiť z gauca a od tv. Ona je razna žena,domaseda obskakovat nebude a teraz sa ma bez neho lepsie,dcera zije uz svoj zivot.Nemusis sa hned rozvadzat,ale ked sa manzel zasekol doma na stolicke a pri mobile ty to robit nemusiš. Zi si svoj zivot,pracujes predpokladam a obnov vztahy s ludmi z mladosti,so susedmi,s rodinou aj vzdialenejsou. Kludne pozvi niekoho na kavu trebars sesternicu,spoluziacku zo skoly,do kina chod aj sama,tiez na welnes vikendy aj poznavacie zajazdy, kopa zien tak chodia a same.Tvoj muz vie chodit aj ruky ma,od hladu neumrie. Začni hned zajtra,hned teraz si kup listok do kina a hned teraz zavolaj niekomu z tvojho telef.zoznsmu a pozvi ho na kavu. Drz sa,ty nie si povinna doma hnit,lebo manzel je aky je...
A ktovie možno sa k tvojim aktivitam prida a keby aj nie tak nevadi,ide o to,aby ty si bola spokojna.
Ja nechapem, ako moze jedna zena rozmyslat v dnesnej dobe tak, akoby bola vychovana v 19.st. Pracuje, domacnost, muzik sedi cely den a este si rozkaze, co chce jest...mne sa rozum zastavuje. To AKO sa stalo??
@anonym_autor a manzel preco nepracuje aspon na ciastocny uvazok ? zjavne sediet za pc zvlada cely den a invalidi bezne pracuju
Prestan ho obskakovat!
A aj choremu cliveku len prospehe kazdodenna prechadzka,povyt na cerstvom vzduchu...mebtalne potrebujeme spolocnost inak otupievame a aj dvalstvo ochabuje.
On ako pacirnt s problemovou chrbticou,by mal cvicit.uz len koli tomu ,sby nepriberal...sediet na zadku je uplne kontraprodiktivne.
Pocedz mu,ze v tomto style zivota ho podporovat nebudes.
Ty nie si chora ahlavne nie si blba.
Nie si jeho matka .si jeho zena.
Ani deti nemate a mas takto uz ostat?
Mate 50
Nie 80!!!
Daj mu podmienky a uidis.
Možno zaberie, ak pôjdeš sama, ak kamošky nemáš. Jeho nechaj doma.
@anonym_autor tvoj muž má zrejme len výhovorky, ale čo by som spravila ja je, že nakupim a najem sa sama, on ma ruky, nie je nehybný, takže vie vstať a obslúžiť sa. A potom by som prestala variť, buď by som mu oznámila že sa idem najesť von a ak chce, môže ísť s tebou, alebo nech si navarí. A poobede by som tiež sla von, na kávu s kamoškou, alebo aj sama .. nech on sedí doma a prišla by som až neskoro večer. On vie že tam sedíš pri ňom, nikam neodides, on nie je nútený k ničomu. Keď doma nebudeš, budeš mu vzácnejšia a verím že sa trošku spamätá a pôjde s tebou niekam. Ale mala by som podmienku, že bez mobilu. Aby ste nesedeli v kaviarni za stolom a on na mobile...
Napadlo ma otvorene sa s ním porozprávať. Ten pohyb na čerstvom vzduchu tá prechádzka je dôležitá aj z toho lekárskeho hľadiska. Niečo si o tom naštudovať, dať mu to a určite aj o vlastných potrebách mu povedať. Čo ti chýba, čo by si chcela, ako sa cítiš. Drzim palce
@anonym_autor Uf, tak ja som sa vytočila aj za teba. Takže ty pracuješ, varíš, upratuješ, perieš a pánko si doma sedí, nič nerobí a je z toho nič nerobenia strááášne unavený🙈 Aké má presne diagnózy resp. zdravotné problémy, že sa vyhovára, že je unavený a nepohne doma prstom? Uviedla si len problémy s chrbticou. A vieš, že najhoršia poloha na chrbticu je práve sedenie? Mal by sa denne hýbať, aby nemal tých zdravotných problémov viac a aby sa mu nezhoršovali, chodiť na prechádzky, niečo doma spraviť, prípadne, ak mu to zdravotný stav dovolí, nájsť si na nete vhodné cviky a niečo so sebou robiť. Spohodlnel, zlenivel a len ťa využíva. Prestaň ho obskakovať. Má digitálne ručičky, že si nevie ani raňajky spraviť? Proste ho zapoj do domácich prác. Tiež povedz, že si unavená. Ale unavená si preto, že robíš všetko, nie zo sedenia pri mobile alebo PC. A preto, od dnešného dňa si budete prácu deliť. Spíš veci, ktoré v týždni/mesiaci robíš a polovicu z toho bude robiť on. Aby nebol z toho úplne v šoku, buď teda veľkorysá a daj mu na výber: každodenné varenie alebo 1x do týždňa upratanie kúpelne a WC + povysávanie, utieranie prachu alebo zmývanie, pranie a vyvesenie prádla alebo žehlenie, umývanie okien alebo tepovanie kobercov, varenie alebo upratanie kuchyne + umývanie riadu (ak nemáte umývačku)...? To sú len príklady. Môžeš si to rozdeliť, ako by to vyhovovalo tebe. S tými aktivitami to sprav úplne rovnako. Daj mu vždy z dvoch vecí na výber: chceš ísť do kina na ten a ten film alebo do divadla na to a to predstavenie, pôjdeme dnes na prechádzku do parku alebo sa pôjdeme prejsť popri rieke, pôjdeme na dovolenku do Talianska alebo do Španielska atď.
Treba ho do všetkého zapájať. Nie je malé dieťa, ani starý dedo. Žiaľ, správa sa tak.
Povedz mu, že ak sa nič nezmení, že budeš rozmýšľať nad rozvodom, lebo takto žiť nechceš.
Hlavne sa prestaň obetovať, robiť zo seba slúžku a neplatenú pracovnú pracovnú silu a trošku si uži život a oddychuj aj ty. Čo by robil, keby nemal teba? Musel by si nakúpiť, navariť aj upratať sám. Či by radšej zomrel od hladu a v špine?
Buď rázna, musí vidieť, že to, čo hovoríš, myslíš naozaj vážne. Držím palce🍀

@anonym_autor vsak ho nechaj doma a chod sama. Nie je na tom nic divne ak dospela zena sama zajde na prechadzku, do kina, divadla, na vystavu alebo na kupalisko, alebo na kavu do kaviarne. Dokonca mozes ist sama aj na vylet, dovolenku alebo do kupelov. Uz davno neplati, ze vydata zena ma chodit von len v sprievode svojho zakoniteho. Nemusis s nim doma sediet, zi svoj zivot. Uz davno si sa mala zdvihnut a ist, necakat kym sa on zdvihne z gauca a pojde s tebou.
@viestta skusim sa s nim porozpravat, navrhnut par zmien, ked nepomoze, zavolam starym kamoskam, uz sa moc nevídame, kazda ma svoj zivot, svoje starosti..sama nepojdem asi nikam, potrebujem spolocnost.