Ako vysvetliť mužovi že materská dovolenka nie je dovolenka?
Ahojte dievčatá, ja som už zúfalá. Môj muž si myslí že má väčšie právo na oddych ako ja, keďže pracuje a ja som "iba" na materskej. Celý piatok a sobotu strávil na mobile a dnes naschvál vyvolal hádku za hlúposť len aby sa mohol uraziť a "plesknúť" dverami - takže ďalší deň voľna preňho. Chápem že dochádza do práce a je náročné preňho šoférovať (cca 2 hodiny denne cesta tam naspäť) ale na druhej strane si mohol oddýchnuť v piatok a venovať sa nám cez víkend, zas nerobí nočné aby bol rozbitý piatok sobotu nedeľu. Ja beriem materskú na plný úväzok nonstop som s deťmi varíme čítame si chodíme na prechádzky a beriem to tak že on je v práci od 8.00 do 17.00 a ja tiež "na materskej" od 8.00 do 17.00 a potom už by som čakala že budeme rovnocenní. Cez všedné dni ho nechávam oddychovať viac, ale aspoň hoďku denne by sa mohol venovať deťom, zas ja nechcem po ňom žiadne zázraky, no dnes ho starší nazval že "ujo" (ujo prišiel domov) a normálne ma to zabolelo.
Už sme toto spolu riešili xy krát vždy sa to zlepší na týždeň dva a zas sa venuje hlavne sebe a svojím záľubám ako tento víkend, ešte mne vyčíta keď niečo nie je upratané alebo keď večeriame neskoro 😅 podobné príbehy tu čítam stále, nechápem, trošku byť prítomný aspoň pre tie deti by to chcelo keď uz si raz človek založí rodinu a nie iba že si odtoci svoje v práci a doma celovečerný chill..pardon za výlev 😅
@mackove a zabudla som dodať. Moj muž pracuje v zahraniči , ma celkom velmi ťažku pracu psychicky. Keď príde , vždy sa snažim byť mila ,nie byť nervozna , aj keď viem že ma život o čosi jrdnoduchsi , jemu sichta padne o 17 a jeho ulohou je sa najest osprchovat a do pol noci moze sediet pri pc bez pohnutia a sa nejakeho otravovania. Ale deti si vezme , par dni ho necham oddychnut a potom ho zapajam do veci , ktore treba v domacnosti urobit a detom sa povenovat.
@majlo1234 no myslim, ze to je tak, ze zena prirodzene sa stara viacej o deti a domacnost, chlap je chlap, je dobre ak si poradi s muzskymi pracami okolo domu. Ale jednoznacne zena nie je otrok a chlap jej ma pomahat a ma byt aj tak, ze aj zena si ma odpocinut napr cez vikend, ze si zoberie pre seba hodinku-dva alebo aj pol dna ak to potrebuje. A ano pokial nie si s niecim spokojna, tak to treba riesit a zapajat muza tam kde chces.
@kluska áno aj to som mu vysvetľovala že veď už nie je slobodný, skúšala som rôzne prístupy a teda nikdy nič nezabralo natrvalo 😅 rozhodne to chcem zmeniť, len som ešte nezistila ako na to 😅
mne dala moja svokra vybornu radu, ked som bola tehotna - ze ako si to nastavim na zaciatku, tak budem mat, takze moj manzel od porodu aktivne participuje na starostlivosti o dieta a domacnosti (ked sa mu v domacnosti nechcelo, lebo nechce travit pol soboty upratovanim, dostal na vyber - pomahas alebo platis upratovacku, lebo ani mne sa nechce travit pol soboty upratovanim a v tej domacnosti snad zijeme obaja) a teraz, ked pride z prace prebera sichtu a je s malym a ja mam cas pre seba, chapem, ze bol v praci a uz ma jednu sichtu za sebou ale to mam aj ja 🤷♀️ a ked prestava vnimat, co vsetko ta zena za cely den stihne, tak vtedy idem na vikend prec a po vikende, ked je na maleho sam (a to mame iba jedno), ked mu nikto dieta neoblecie, nepredchysta, nezbali snacky a plnou silou zazije to krasne prve obdobie vzdoru mi vzdy povie ako to my zeny mame narocne a mimochodom od septembra ide na matersku on, tak som zvedava, co mi po 1-2 mesiacoch povie a to teraz uz to ma znacne jednoduchsie, ked mu maly vie povedat co chce/nechce a nie tipovat preco to dieta place, ked je najedene, plienka sucha a teraz naozaj nechcem, aby to vyznelo, ze moj muz doma nic nerobi, on je naozaj perfektny otec ale teda obcas mu nedochadza, co vsetko ta zena stihne, ked on chodi s hlaskami, ze chce ist na wc a mam si maleho zobrat, lebo ja kakam iba ked dieta spi o 3:00 v noci asi 🙄
co som tymto vylevom chcela povedat je, ze treba manzela nechavat s detmi sameho - lebo ty o chvilu vyhoris a budes nervozna, podrazdena, nestastna...a muz sa este tvari ako nemas pravo stazovat sa
@kluska no len u nás je náročné že ním nič "nepohne" ani to že ho vlastný syn nazval ujo, čo ma teda osobne odpálilo, až tak že uvažujem či má
toto manželstvo ešte šancu 🥲 a dospelého muža nemám ako donútiť aby sa venoval vlastnej rodine, rada by som si to zariadila, ale zbraň pri hlave mu držať nemôžem 😅
No musis travit cas mimo domu v case jeho pracovneho volna.
a chcel vobec tie deti, 2 tak rychlo po sebe? Alebo to bola skor tvoja tuzba?
@majlo1234 ja len potom ľutujem tie deti, keď ich "ujo" nevníma, oni musia byť extrémne frustrované, veď aj dospelý človek by bol frustrovaný keď sa snaží niečo nadšene vysvetliť alebo spolu niečo robiť a ten druhý ho ignoruje max mu zapne telku 🥹
Jeho nebavia deti, nebaví ho rodina, je mu zaťažko to riešiť. Keď je chlap celý deň na mobile a deti sa mu motajú pod nohami, žiadnymi rečami ho nepresvedčíš. Je to smutné, ale je to proste tak.
inak a co ti manzel povedal na to, ze ho vlastny syn oslovil "ujo" ci ma na haku? tam potom bude problem niekde inde a nie, ze si neuvedomuje, ze nie si na dovolenke
@tehulka2011 áno, paradoxne to bol práve on čo chcel detičky tak rýchlo po sebe, ja som sa nebránila, vždy som chcela viac ako jedno dieťa a v tom období bol normálny, dokonca v pôrodnici pri staršom mi extrémne pomáhal aj k nemu vstával v noci, mala som dosť šitia za sebou, tak ma vstávať bolelo, vždy pribehol s bábom, prebalil keď sa mi nedalo, proste úplne iný človek
Nebolo by pre tie deti lepšie aby nebývali s ujom ale milujúcim ockom? Deti sú zaberák a keď sa nič nezmenilo doteraz pochybujem, že zrazu začne prekypovať záujmom o ne. Ďalšie jeho voľno využi na rozhovor- ty celý deň nevládzeš hrať rolu obidvoch rodičov tak buď sa vzchopí a začne sa ako otec správať alebo sa o deti postaráš po svojom. Toto ale odporúčam až keď si premyslíš ďalšie kroky.
Jasne, to je pravda. Urcite nie su vsetky deti rovnake, ale tvoje nemaju v sebe to neustale: mama, mama, mamaaaaaa az kym sa im nevenujes? To sa predsa neda ignorovat😄 teda moj syn to robi dokonale nam obom
Alebo druhá možnosť … keď píšeš, že je furt na mobile, klasika tejto doby, závislosť na mobile/sociálnych sieťach. Telefón to je neustály prísun brutálneho množstva dopamínu a ty pre to nemusíš robiť NIČ len skrolovať, kukať ďalšie a ďalšie video. Preto ho nebaví robiť nič s deťmi, lebo na to sa treba trošku ponamáhať a to mozog neznáša. On chce dopamín ale pri minimálnej námahe … riešenie, telefón! Toto je epidémia súčasnosti.
@petamich nič len sa zasmial 🥲 asi máme iný zmysel pre humor 😅
@majlo1234 bohužiaľ môj muž je žijúci dôkaz toho že sa to odignorovať dá 😅 obe deti sa naňho hádzali, objímali ho, ťahali za nohavice, nadšene niečo ukazovali a ním to ani nepohlo 🤷♀️ občas zdvihol zrak a povedal "jeeej super" a to bolo všetko, ani nevedel na čo reaguje
@yoxinka to mi tiež napadlo, či tam nie je nejaká závislosť na mobile/hre, ale skôr mám z neho v poslednej dobe pocit, že je ako keby urazený, že už nie je pupok sveta a musí občas robiť veci aj keď sa mu napríklad chce len ležať a oddychovať 😅
...veru smutne, ze mas doma dalsie dieta a nie zodpovedneho manzela a otca...
@majlo1234 inak ani ja som mu nic nepovedala na ten sveter a capicku a vlastne ani na nič iné 😅 vždy ho pochválim, poďakujem mu a keď to situácia vyzaduje tak to neskôr nenápadne "napravím", jak tú vlnenú capicku keď bolo vonku 29 stupňov nech dieťa neschytá upal 😂 nekritizujem ho ani ho nepreháňam nech veci robí poriadne, som len rada že sa aspoň nejako snaží, aj keď stále si myslím že to s tým balením na výlet spravil, aby sa z toho nabudúce vyvliekol, ten svetrík musel fakt odniekiaľ naschvál vydolovať 😂 no prekusla som to a nič mu na to nepovedala
Inak … ja nechápem tie tvoje rehotajúce sa smjlíky 🤷♀️ … lebo ja na tom, čo píšěš, nič vtipné nevidím. Moja švagriná ma takého muža. Furt len mobil chalani sú už veľkí, ale s otcom sa rozprávajú len keď na nich ziape a ziape. Ziapal na nich celé detstvo, lebo všetko mu bolo na obtiaž, čo robili. On chcel mať svoj “kľud” s pritom, mladý chlap. Je to dosť blbá situácia, lebo chalanom je otec úplné nič. Už mu aj sami povedia, nech si radšej zobere mobil, že to mu ide aj tak najlepšie. Celé zle.
Velmi jednoducho - vrat sa do prace a na matersku moze nastupit on ;)
@yoxinka ja som celý čas žila v tom že to je nervózny smajlik 😅
Inak to je hrozne smutné, dúfam že ten môj sa spamätá, lebo určite by som to nechcela nechať zájsť tak ďaleko, ziapat na nich neziape no ignorovanie samo o sebe je podľa mňa strašne nepríjemné pre tie deti, všimla som si že aj mne občas len tak niečo povie ani zrak nedvihne a vidno že netuší o čom je reč, roztrhla by som ho vtedy
"On chcel mať svoj kľud" to znie úplne ako ten môj, no neviem kam toto smeruje, ale určite nedovolím aby sa deti trápili
A čo na tom mobile robí? Už keď mu je ťažko aj na teba kuknúť, keď naňho hovoríš?
@yoxinka buď youtube alebo hry, no so mnou si napr ani film nepozrie keď mu to navrhnem🤷♀️
So slovami že filmy sú strata času
@januska12323 ano toto je vcelku problém, že mu nemôžem hodiť rozvodové papiere o hlavu, lebo neviem čo ďalej keby ich podpíše 😅 asi si pomaly ale isto začnem robiť plán B, aby som bola pripravená na všetky možnosti, lebo presne ja som chápavý človek no deti potrebujú pri sebe ocka a mne by tiež nezaškodilo mať duchom prítomného manžela 🥹
No, máš chlapa závislého na telefóne. Vypočuj si podcast Mozgová atletika, epizódy 26 a 27, tam pochopíš, čo sa deje s tvojím mužom. Kým to nepochopí on a nebude to chcieť zmeniť, nespravíš s ním nič a bude sa to len zhoršovať.

@taminka1986
No môj muž má každý deň minimálne 7-8 hodín spánku, vstáva skôr ale aj chodí spať skôr a nemá nočné dobrodružstvá haha 😂 ja sa často aj 3x za noc zobudím na prechádzku do kuchyne po fľašku s vodou alebo ako sprievod na wc 😊 nesťažujem sa, len by sa ozaj muž nemal týmto oháňať keď spí viac ako ja a ako som spomínala nemá nejaký neštandardný pracovný čas