Ako vysvetliť mužovi že materská dovolenka nie je dovolenka?
Ahojte dievčatá, ja som už zúfalá. Môj muž si myslí že má väčšie právo na oddych ako ja, keďže pracuje a ja som "iba" na materskej. Celý piatok a sobotu strávil na mobile a dnes naschvál vyvolal hádku za hlúposť len aby sa mohol uraziť a "plesknúť" dverami - takže ďalší deň voľna preňho. Chápem že dochádza do práce a je náročné preňho šoférovať (cca 2 hodiny denne cesta tam naspäť) ale na druhej strane si mohol oddýchnuť v piatok a venovať sa nám cez víkend, zas nerobí nočné aby bol rozbitý piatok sobotu nedeľu. Ja beriem materskú na plný úväzok nonstop som s deťmi varíme čítame si chodíme na prechádzky a beriem to tak že on je v práci od 8.00 do 17.00 a ja tiež "na materskej" od 8.00 do 17.00 a potom už by som čakala že budeme rovnocenní. Cez všedné dni ho nechávam oddychovať viac, ale aspoň hoďku denne by sa mohol venovať deťom, zas ja nechcem po ňom žiadne zázraky, no dnes ho starší nazval že "ujo" (ujo prišiel domov) a normálne ma to zabolelo.
Už sme toto spolu riešili xy krát vždy sa to zlepší na týždeň dva a zas sa venuje hlavne sebe a svojím záľubám ako tento víkend, ešte mne vyčíta keď niečo nie je upratané alebo keď večeriame neskoro 😅 podobné príbehy tu čítam stále, nechápem, trošku byť prítomný aspoň pre tie deti by to chcelo keď uz si raz človek založí rodinu a nie iba že si odtoci svoje v práci a doma celovečerný chill..pardon za výlev 😅
Písala som ti v mojom prvom príspevku. Jeho rodina, deti nebavia a otravujú. Kamoši s ktorými chodí, majú rodiny? Pozri, my máme tri deti. Môj chlap bežne s nimi ostáva sám, ja chodím cvičiť, plávať, ku kaderníčke alebo s kamoškou na večeru a funguje to, samozrejme, aj opačne. Môj muž vie urobiť všetko okolo detí, okrem varenia. Nevie variť, ale inak všetko. Chodí s deťmi pravidelne stanovať, sám. Sám ich pobalí, všetko pochystá, ja im len pripravím jedlo. So školákmi sa učí, so škôlkarkou sa pohrá. Keď boli menší, kočíkoval, lŕmil, nosil, prebaľoval, aj k nim v noci vstal. Syn miluje Lego, môj chlap naplánoval k jeho 10narodkám trip do Dánska do Legolandu. Kúpil letenky, prenajal auto, zabezpečil úplne všetko. Deťom číta každý večer knihy, lebo telka mu príde ako zabíjanie mozgových buniek pre malé deti. Ako jasné, pozrú si rozprávky a tak, ale snažíme sa to obmedzovať. Dcéra tu mala minulý víkend kamošku a prišli s tým, že by chceli hľadať poklad. Môj chlap za 15 minút vymyslel indície - rýmovanné, poschovával to po dome a ešte aj poklad vymyslel také, že kočka, krorá tu bola na návšteve to mala ako zážitok týždňa. Mohla by som takto pokračovať donemoty … takto vyzerá chlap, ktorého baví rodina, deti a ktorý v tom celom vidí zmysel.
No podľa si veľmi mäkká naňho keď píšeš že si trpezliva a že naňho nekricis a on to zneužíva lebo vie že sa nič nestane podľa mňa by si mala buchnut po stole a riadne mu povedať čo ti vadí a čo chces aby robil ! Proste vie že má doma postarané tak načo sa bude on nervovat ..a kebyže sa tebe niečo nedajbože stane alebo pôjdeš do nemocnice postaral by sa ? Veď by pomreli hladom a sociálka by prišla ako sú pokakane tie deti a kričia o sto šešť ..
Vysvetliť tak, že si vezmeš pobyt na víkend a pôjdeš si oddýchnuť. Povinnosti komplet necháš na ňom a telefón necháš vypnutý. Rýchlo pochopí...
Tvoj manžel mal deti z povinnosti, že veď to k rodinnému životu patrí. Aspoň sa tak teda tvári, správa. A ty to nezmeníš, pokiaľ to nebude chcieť zmeniť on.
Ináč zaujímavé, že po práci s kamarátmi čas tráviť vládze, ale s deťmi nie. By som mu hneď zahrala tie večerné výjazdy!!! Pokiaľ by doma nefungoval ako má.
Nebavi ho rodina, to je evidentne, ale aj zneuživa tvoju dobrotu, lebo mas pekny vztah k deckam, neokrikuješ muža a on by si to mal važiť.Este robi naprieky a ignor. V prvom rade sa spytaj svokry, ako fungoval v detstve, či bol vedeny k domacim pracam. Čo sa tyka deti, asi veri, že to je ženska zaležitosť ..
Ty si si ho vybrala za muža..Proste musiš aj asertivne trochu dupnut nohou, nemožeš ho len chvalit a čičikať a čakat na zazrak..Moj tatko bol taky, že len ležal pred televizorom a ten zazrak sa nekonal ani po 40 rokoch 🤣 ale moja mama s tym bola ok
Nechaj mu dieta na tyzden nech vsetko robi sam.. domacnost, vybavit urady, lekar atd.. samozrejme s dietatom, nie ze dam postrazit sestre atd..
Pleskni tými dverami skôr ako on . Ráno mu napis čo ako kedy s malým a ty chod von.
Odísť na celý víkend preč a nechať ho s Deťmi, rýchlo pochopí. Terapia šokom 😁
On ten telefon tak otupi mozog, mal by zacat zit v realite, lenze tazko prevychovat dospeleho svojpravneho chlapa. Musi on sam chciet, ked sa mu navyhrazas rozvodom, s tou jeho povahou/postojom len pokrci plecami. Premysli si, aku pomoc s nimi a s domacnostou konkretne potrebujes, lebo nie kazdy chlap je taky, ze pride domov a zacne sa s detmi nadsene valat po koberci, zas by sa ale nemal vyvalit hore pupkom. Ja to robim tak, ze deti pobalim, krmim a prezabavam a muz zas nalozi umyvacku, umyje zem, operie, nakupi. Je to mega pomoc. A obidvaja sme zistili, az ked sme museli chodit v topankach toho.druheho. on na dovolenke, kde uvidel, ze ja si 24/7 neoddychnem a ja ked bol na sluzobke a chybalo.mi aj to, ze umyl hrnce a upratal kuxhynu...
Bohužiaľ, je to mam pocit nejaká novodobá choroba🤔
Môj muž to isté, keď ma voľno tak vydrží dva tri dni na gauči ležať a kukať do mobilu a ja neviem co skôr. On mi s domácnosť ou nepomôže lebo to je akože moja robota, s dcérou si nesadadne a nehrá sa, nezoberie ju na ihrisko na prechádzku nič. Keď niekam spolu ideme tak to okolo malej lietam len ja lebo on je unavený, neoozorny, fajčí, papa atď..
Keď niekam musím ísť, ze ostane s malou sam tak malej dá do ruky mobil a to je celý ich strávený čas, ledva jej dá čistú plienku a čisté tričko. Už sa nad tým ani ne pozastavujem. Som sklamaná, ze je taky otec. Za pár mesiacov idem do prace naspäť a už teraz má z toho stres ako to všetko zvládnem a budem stíhať sama.
Mam len jednu dcérku ale manžel je ako druhé dieťa.
Ja inak nechapem tie rady, ktorych je tu asi 20, ze "nechaj ho s detmi sameho". Pochopit mozno pochopi a co? Este bude za hrdinu, ako to zvladol. Vie, ze sa zena vrati v dohladnej dobe a zas pojde vsetko po starom. A tie deti si to odtrpia
Podla mna to mas zle nastavene.
Materska dovolenka bola pre mna naozaj dovolenka.
Varit, piect a chodit na prechadzky... Nebola pre mna praca 🤦, ale radostne straveny cas. Domacnost som takmer vylucne obriadovala ja.
Pohrat s detmi by sa ale mohol. Nie kazdy je tatko roka, ze po prichode z prace sa venuje detom. Je to smutne. No na dovazok, ak mu to prezentujes ako povinnost?
Navyse, podla mna je scestne, ak zena na md ziada po pracujucom muzovi nocne vstavanie k detom, pratanie, varenie. Tak jasne ze je potom zduty.
Ked som nastupila do prace, slo to pekne 50:50.
@dkethe ja si myslim ze som sa asi zle vyjadrila, aj ked aj v original poste pisem ze od muza nic take necakam, len po praci ked si oddychne chvilku aktivneho casu s detmi 🙂
Nestazujem sa na matersku, je to najkrajsie obdobie mojho zivota, travime spolu kazdy den zmysluplne, nevravim ze obcas nie som nervozna ked nieco vyvedu ale to asi kazdy 😀
Myslela som to tak ze ja nie som od 8.00 do 17.00 "na zadku/mobile" ako si asi manzel predstavuje, tiez nespim od 23.00 do 12.00 ako si asi tiez predstavuje :D, domace prace od neho ani nechcem, len preboha aby mali tie deti k nemu nejaky vztah a nevolali ho ujo, myslim ze to co ziadam je fakt bare minimum...
Ale zas na 2.strane neverim, ze muž, kt.nema žiadne povinnosti po nastupe partnerky do prace 9.00 - 17.00 pochopi a sa mu rozsvieti, že ma pomahat .Pride takisto domov a takisto lahne na mobil, akurat bude podraždeny, že žena nestiha tolko ako doteraz
@dkethe
Podľa mňa, tebe trochu uniká podstata. Autorka nechce, aby jej muž riadil domácnosť a varil. On VŠETOK svoj voľný čas trávi na mobile. Písala, že celý víkend leží na gauči a kuká do mobilu. Deti ho oslovujú, skáču po ňom, ukazujú mu veci a on … hm, aha, ok a kuká do mobilu. Autorka sa s ním rozpráva a on jej odpovedá s pohľadom upretým do mobilu. Jasné, každý potrebuje svoj relax. Môj muž si ide zašportovať, ide s kamošmi na večeru, alebo bowling, rád pozerá rôzne relácie o autách na youtube, tak si kukne JEDNU, čo predstavuje tak 30-45 minút … ale toto, čo tu robí tento chlap, je dosť extrém.
Autorka: uvedomujes si, čo ťa ešte čaká, keď deti pôjdu do MŠ a ty do práce? Budeš musieť zvládať plný pracovný úväzok, riešiť škôlku sama, občas deti vyzdvihne muž a budeš to mať na tanieri, aký je hrdina, a budeš sa ešte komplet starať o domácnosť a deťom pri voľnom čase. Je to veľmi, veľmi ťažké, v akej situácii si sa ocitla, máš ešte nejaký čas cca 2 roky na nasmerovanie muža a muž na spamätanie sa, pretože potom začne skutočné rodeo, keď on plynulo bude žiť svoj život a ty všetko ako doteraz plus práca.. Držím palce, nech nájdete nejaký kompromis 🙂
@yoxinka dakujem krasne za podporu 🙏 ako som citala Tvoj predosly komentar o Tvojom muzovi az mi slzicka usla, skvele ze taki muzi este existuju, zahrialo ma to pri srdiecku 😊
Úprimne, ja nemám pocit, že môj chlap je nejaký mimoň, úkaz, ktorý je sám široko-ďaleko, my máme takýchto kamošov okolo seba veľa. A je to presne ako píše @tersanas, tvoj čas na “nápravu” muža je ozaj limitovaný. Byť na MD s maličkými deťmi je ešte ok, ale keď začne kolotoč školka/škola/krúžky/práca a tvoj muž bude furt na mobile, tak si skončila.
Pomôže iba systematicky ho zapájať. Podľa mna si na neho strašne mäkká. Nemusi nič, nemá žiadne povinnosti, všetko robíš ty.
Super ze sa snažíš, ale naozaj treba byť intenzívnejšia...
Nájdi si nejaké hobby, skus šport, napríklad beh, je to super psychohygienu. Ale hlavne máš dôvod 2 - 3 x za týždeň ísť na hodinu preč.
Nájdi mu nejakú povinnosť s deťmi, nech ich kazdy večer kúpe.
Nerob všetko v domacnosti sama. Dve deti po sebe = 6 rokov na materskej. Ak si myslíš ze keď pôjdeš do práce a chlap zrazu po toľkých rokoch full servisu začne niečo robiť si na veľkom omyle. Nezačne a ty sa zblaznis
Nuz.
My sme sa s muzom pri 3-mesacnych dvojickach s rodicovskou striedali, plus kazde 3 tyzdne 2 deti z byvaleho manzelstva.
Rodicovska dovolenka bola pre nas obidvoch dovolenka.
Vzdy mal ten z nas, kt pracoval vacsie pravo na oddych ako ten, co bol doma s detmi. Cize neviem co za pracu mate, ale nikdy ma starat sa o domacnost neunavilo viac ako pracovat a nikdy by som nechcela od pracujuceho pomoc, ked ja som bola doma cely den.
Ale stane sa, ze vecera je neskôr a nieje kazducky den top upratane. To nieje ziaden problem.
Na druhej strane zasivat sa a travit cas na telefone - to nepoznam a neviem si predstavit. To nieje laska, rodina.
Nech si to skusi v plnej parade...potom pochopi.
@karolinakr moj velmi rychlo pochopil. Navarene ani oprate nebolo, nemal si co obliect ani jest 😂😂 Argumentovat nemal cim, zacal makat.
@yoxinka a autorka. Ako pisem vyssie, nie kazdy muz je otec roka (ani moj neni, takze viem o com pisem...)
Ale ak sa zena stazuje ze na MD sa narobi, zaroven muza neoceni za jeho dochadzanie do prace... Nepohne s nim.
Jasne, da sa takeho muza aj zbavit. Aj ho panvicou ovalit, aj heslo na wifi zmenit. Ale da sa napr toto:
Muz sa vrati denne z prace do vygruntovaneho bytu, vonaveho od teplej vecere, deti ciste. A zapojit ho do prijemneho programu, aktivity. Pod s nami von, pod s nami hrat pexeso a pod.
Od uremcanych zien a upistanych deti mnohi muzi utekaju. To neni ze takychto muzov obhajujem, ale ak nechceme rozvod, treba skusit kdeco.
@dkethe problem je ze presne nieco take robim 🤷♀️ doma vsetko pripravene, deti nie su nervozne ani nic, poviem mu podme si pozriet film, podme na prechadzku, podme detom precitat knizku a ziadna pozitivna odozva takze tipujem ze musim skor byt nanho prisnejsia ako radili ostatne dievcata 😅 alebo teda ta panvica 😉
Ináč môj ex bol takýto. Mne až vtedy došlo ako veľmi ovplyvňuje človeka jeho detstvo a rodinné prostredie kde vyrástol.
Môj otec sa nám veľmi venoval, mala som o dosť mladšiu sestru a v mojich spomienkach to bol on kto ju kupal, prebaloval, on naozaj prišiel z prace a bol iba náš.
Otec môjho ex bola len taka figúrka potrebná na spermie a nosenie výplaty. Jeho mama bola hyperaktívna, generál, všetko chcela robiť a rozhodovať sama, podľa nej chlap nemá co robiť domáce práce ani co sa deti chytať a už vôbec nie sa montovať do výchovy.
S takýmto naučeným vzorom to potom bol boj vôbec mu vysvetliť napriklad ze víkend ma 2 dní a keď on si jedno ráno pospinka druhé ráno si chcem pospať aj ja. Tie jeho najväčšie extrémy som mu zrkadlila (kopírovala jeho správanie) a vtedy pochopil. Napríklad som šla s kamoškou von každú chvíľu vyvolával mala sa zobudila, kedy prídem, čo má robiť, čo som to za matku. Hneď ďalší víkend siel von tak miliónkrát som mu volala "mala sa zobudila, čo mám robiť, čo je to za otca"
Prvé víkendové ráno keď som do nášho života zaviedla novinku "v nedeľu si chcem pospať staráš sa o dieta" klasika chlap síce vstal ale potom "kde ma mlieko, čo jej mam obliecť". Hneď ďalší víkend si v sobotu už chalan nepospal, o 6.00 som ho vybudila z postele s jeho slovami "kde ma mlieko, čo jej mam obliecť"
Skratka bol to boj, ale postupne si zvykol na všetko. Najskôr to ohundral ale potom to už bral ako normálnu vec..

@yoxinka ďakujem krásne, určite to pozriem 🙂
Ten telefón je veľký problém, leží mi to v žalúdku, preto ho asi najčastejšie spomínam, ale sú to aj iné veci 😅 proste taká ľahostajnosť, chodí von s kamarátmi aj 2x do týždňa a vráti sa keď už deti spia, no keď ja idem raz za dva mesiace to už mu vadí, že veď som mama a nemám chodiť takto na večer von a pod, prípadne že si dá pohár vínka k večeri a oddychuje zatiaľ čo ma vidí chystať deti do postele a snažiť sa ich uspať (neviem ako ostatné deti ale u nás je to stále boj ten spánok) a keď mu aj poviem že má napr pomôcť umyť staršiemu zuby tak starší povie že si s ním nechce umývať zuby, a tým to hasne, muž ho neprehovara, veď prečo by aj 🤷♀️
proste veľa takýchto vecí, celkovo ten jeho prístup nedávam v poslednej dobe