icon

Ako vysvetliť mužovi že materská dovolenka nie je dovolenka?

30. júl 2023

Ahojte dievčatá, ja som už zúfalá. Môj muž si myslí že má väčšie právo na oddych ako ja, keďže pracuje a ja som "iba" na materskej. Celý piatok a sobotu strávil na mobile a dnes naschvál vyvolal hádku za hlúposť len aby sa mohol uraziť a "plesknúť" dverami - takže ďalší deň voľna preňho. Chápem že dochádza do práce a je náročné preňho šoférovať (cca 2 hodiny denne cesta tam naspäť) ale na druhej strane si mohol oddýchnuť v piatok a venovať sa nám cez víkend, zas nerobí nočné aby bol rozbitý piatok sobotu nedeľu. Ja beriem materskú na plný úväzok nonstop som s deťmi varíme čítame si chodíme na prechádzky a beriem to tak že on je v práci od 8.00 do 17.00 a ja tiež "na materskej" od 8.00 do 17.00 a potom už by som čakala že budeme rovnocenní. Cez všedné dni ho nechávam oddychovať viac, ale aspoň hoďku denne by sa mohol venovať deťom, zas ja nechcem po ňom žiadne zázraky, no dnes ho starší nazval že "ujo" (ujo prišiel domov) a normálne ma to zabolelo.
Už sme toto spolu riešili xy krát vždy sa to zlepší na týždeň dva a zas sa venuje hlavne sebe a svojím záľubám ako tento víkend, ešte mne vyčíta keď niečo nie je upratané alebo keď večeriame neskoro 😅 podobné príbehy tu čítam stále, nechápem, trošku byť prítomný aspoň pre tie deti by to chcelo keď uz si raz človek založí rodinu a nie iba že si odtoci svoje v práci a doma celovečerný chill..pardon za výlev 😅

autor
31. júl 2023

@yoxinka mozno to myslela tak ze odpoveda Tebe aj mne naraz, lebo sa jej nechce pisat dve odlisne odpovede 🤔🤔

yoxinka
31. júl 2023

Nie, ona reagovala presne na jeden konkrétny príspevok, ktorý som písala iba pre ňu a obhajovala som ťa v ňom. Konkrétne tento.

lenkaaa25
31. júl 2023

Treba ho nechať od rána do večera s deťmi samého. A najlepšie aby im aj uvaril 😉 Napíš mu harmonogram dňa aký ty s deťmi absolvuješ a nech ide aspoň podľa toho 😉

17alexis
31. júl 2023

Bohu vďaka za môjho muža. On pracuje z domu, ja podnikám popri RD a odkedy som porodila, dcérka má rok, tak denne varí aj nakupuje on. Keď sa pýtam, či mu s niečim pomôžem, odpovedá, že nie lebo ja robím viac ako on. Starostlivosť o dieťa je preňho ťažká robota a to sa o malú staráme spolu narovnako, by som povedala. Neviem či ste sa nejako o tom bavili ešte pred príchodom dieťaťa na svet, ale my sme mali tieto veci vyriešené ešte počas chodenia. Akurát som nečakala, že bude až tak veľmi aktívny, ale veľmi si to vážim a po prečítaní tvojho príspevku ešte viac.

autor
31. júl 2023

@lujza123 nad tym som tiez rozmyslala, ze by som zacala chodit do fitka, mame jedno hned vo vchode 😁 len potom lutujem tie deti ked ich najdem unudene smutne a hladne vzdy...zapajat sa ho snazim, nech ich aspon nakrmi a pod, ale to je tiez hrozne v jednej ruke telefon a v druhej lyzicka 😅 zlepsilo sa to cele po navsteve svokry, dohovorila mu, mne povedala nech som milsia ze aj on sa polepsi potom, a ano polepsil sa na mesiac a koniec 😅 vcera vecer si sam urazeny popijal vino pri youtube zavrety v izbe, nechcela som donho rypat, aby sa deti nezobudili ak by sa zas nastval a krical, celkovo nech vychladne, tak som nechala rozhovor na dnes ked sa vrati z prace, ale fakt neviem ani ako zacat, sa mi hadam sniva ze po tak pokazenom vikende co si nas ani nevsimal sa este on bude urazat 🫠

autor
31. júl 2023

@lujza123 a ti s tym ex je fakt perfektne 👏👏👏 taketo doslovne zrkadlenie mi nenapadlo, jasne chcela som nech si to vyskusa ake je to narocne na den dva, ale podla mna ovela viac pomoze ked budem potom doliezat ako on ze kde su plienky, kde je prikrm, ake im dam oblecko a podobne 😁 som zvedava ale ako to zoberie 😅

dkethe
31. júl 2023

@yoxinka ja som druhu cast komentu oznacila teba A AUTORKU - bez #, kedze autorky sa nehashtaguju. Wtf, co riesime teraz? 😂

autor
31. júl 2023

@kluska inak presne to ma trapi, aj nedavno som citala clanok ze chlapci potrebuju stravit vela casu s otcom ako muzskym vzorom, moji su este malicki ale uz pri starsom to citim ze mozem sa snazit kolko chcem, ale nikdy zo mna nebude expert na auticka, futbal a take to chalanske santenie 😅

alickapusinka
31. júl 2023

Deti sú veľmi úprimne stvoreniatka. Už ako píšeš ho syn nazval ujom pre mňa by nebolo prečo ostať v manželstve. Už aj malý ma na vec svoj názor. A myslím si že správny. Tvoj muž nemá žiaden záujem sa podieľať na starostlivosti o deti.

karolinakr
31. júl 2023

Čo ťa na ňom zaujalo, prečo si sa doňho zalubilA? lebo vyzeraš ako dobra manželka i mamička.Nebol to prave jeho chlad a odťažitosť? Je mi to luto, ale vždy dobry človek skonči nie s celkom idealnym partnerom..
To ako ked dobro a zlo sa priťahujú ako magnet
Toto su zbytočne problemy riešiť
Bol vedeny od mamy k pomoci v domacnosti či bol vychovavany, že to je ženska robota?

bylinka25
31. júl 2023

To s tebou úplne súhlasím, síce nie som mamička, ale malo by sa to premenovať na starostlivosť o dieťa, nie materská dovolenka.
Myslím, že aj niektorí poslanci sa tým už zaoberali, že by sa to malo premenovať.

majlo1234
31. júl 2023

Ja neviem, moja robota je kancelarska, skoro nulovy stres, rano kavicka, ranajky a pokec s kolegami, obedik v nejakej kantine, poobedna kava, niekedy som stihla aj noviny precitat pocas pracovnej doby, uplny pokoj. A taketo typy prac mam vsade okolo seba(mozno je to len moja bublina). Ak by som teda bola chlap, dojdem taka odpocinuta z roboty ze az. Preco by zena, ktora od rana pri dvoch detoch, ktorym sa plnohodnotne venuje, lieta ako handra, furt pocuva nejake poziadavky od rana do vecera, pucuje domacnost, musi planovat jedla, vymyslat program, mat v hlave vsetky terminy, nakupny zoznam, mala spokojne a milo cakat na pana domu, ktory spravi doma velke hovno.
Mne toto extremne vie zdvihnut tlak, a som rada, ze su aj pozitivne priklady muzov, co sa normalne staraju o svoju rodinu po vswtkych strankach, tak ako sa staraju mamy v 98 percentach pripadov.

Autorka, ja by som tvojho muza zabila z fleku😄 mas to tazke, uplne mi zdviha tlak tato diskusia. Drzim palce, aby pochopil, ze decka su male len raz a akokolvek je to otravne, tych par rokov je jedno z najlrajsich zivotnych obdobi. Mobil mu neujde, ale deti ano

lujza123
Autor odpoveď zmazal
lujza123
31. júl 2023

@majlo1234 ved toto. A ešte sa na fóre dotyčná dozvie ze co vlastne chce, čo sa sťažuje, nabudúce ma mat vyglancocany byt, hotovú večeru, poslušne deti a čakať v dobrej nálade pána manžela kým si oddýchne a uraci si ich všimnúť. Nonsens.

majlo1234
31. júl 2023

@lujza123 aby sme boli fer, takych zien, co zvladnu fungovat s usmevom a milo, je uz dnes asi minimum. Aj b tejto diskusii to zaznelo len par krat. Ale chce to este vela zrovnopravnovania, aby muzi fungovali vo vsetkych aspektoch rodicovstva rovnako ako zeny

autor
31. júl 2023

@karolinakr dakujem krasne ❤️ snazim sa velmi, muz bol na zaciatku uplne iny, aj s prvorodenym mi dost pomahal ked bol babatko 😊 kupal ho, flasky sterilizoval, na prechadzky sme chodili, sama neviem co sa mu stalo, ze ho zacal ten rodinny zivot tak otravovat 😔 nebola tam medzicasom ziadna kriza/nevera/zavislost, nic zlomove sa neudialo, takze naozaj mi to nejde do hlavy.
Vzali sme sa lebo sme obaja chceli mat rodinu, casto sme spolu cestovali, kazdy den po praci ked sa dalo ma vytiahol niekam von, aj keby len na prechadzku, mali sme rovnaky humor, vsetko bolo fajn, aj ked sme sa obcas hadali vzdy jeden z nas ustupil takze ani kompromisy neboli vtedy problem

autor
31. júl 2023

@karolinakr a svokru mam genialnu, ale vidim na nej ze strasne vela toho robi sama, stale muzovi hovori nech sa viac zapaja a pomaha mi, ale mozno v detstve to nevidel ze by otec pomahal tak tiez do toho vzoru sklzol 🤔 ale na druhej strane jeho otec aj ked toho v domacnosti moc nenarobi, je aktivny, kazdy den cvici, chodievaju von so svokrou, aj s nasimi detmi sa pekne vzdy zahra, aj zahradu na polovicu riesi on, takze nie je to nejaky domased co by ignoroval manzelku a deti 😅 neviem ale ci bol presne takyto aj v muzovom detstve...

veronikat9
31. júl 2023

My máme doma ten istý problém, raz mi muž to povedal že ja za to som platená 🙄😬 akože ďakujem pekne… ja nie som žiadna slúžka.

janickacrazy
31. júl 2023

Nemôžeš odísť s deťmi k rodičom aspoň na mesiac? Žeby si si jednak ty oddýchla a muž by možno (?) zistil, že samo sa nenavari, neoperie, nenakupi? Žeby ste mu možno aj chýbali? No je možnosť, že aj nie. Proste taká terapia šokom, nič by som mu dopredu nepovedala, nech rozmýšľa.

karolinakr
31. júl 2023

A vieš, čo si na tom mobile pozera, ake stranky? To by vela vysvetlovalo, menši zaujem o rodinu, vyparit sa z domu, furt len stranky prehladavat..ako sa povie - mysĺou inde..

yoxinka
31. júl 2023

@karolinakr
Písala, že pozerá youtube a nejaké hry.

jan8ka
31. júl 2023

@lujza123 Vy ste perfektná! 👍

lili929
31. júl 2023

Zeny, tie co tu pisete, ze nechat na viac dni sameho s detmi, tak neviem, ci by to pomohlo, moj muz bol tyzden doma bezo mna so synom, vtedy mal rok a tvrdil, ze to bola pohodicka. No ale co som potom ja doma nasla, to nechcite vediet 😀 to ako po vybuchu, a to ani nevaril, daval mu prikrmy zo spajze, co som nazavarala a polievku z mraznicky, co som si pomrazila na pripady nudze. Ale veci vsetky povytahovane, nepovysavane, no skratka hroza a on mi povedal, ze nechape, na co ja upratujem kazdy den a zbytocne si stazujem zivot, ze potom jasne, ze som vecer unavena. Takze to nepochopil vobec, to ich treba asi na 3 mesiace nechat samych, s prazdnou chladnickou, spajzou, to by im aj ciste oblecenie doslo, aj vacsie upratovanie by museli spravit, mozno potom by so to uvedomili.

majlo1234
31. júl 2023

@lili929 tak ciastocne ma pravdu a treba to obratit na neho-mas pravdu milacik, nebudem upratovat, kym si v praci cely tyzden, a v sobotu vsetko spravime spolocne! Urcite bude nadseny😀

autor
31. júl 2023

@karolinakr ano ako povedala @yoxinka su to hlavne hry a youtube, ziadny insta ani zoznamky ani nic podobne, myslim ze v tom nie je ziadna ina zena, jedine ze by k nej chodil nerusene hrat hry 😅

autor
31. júl 2023

@veronikat9 platena?? To vazne? Ved to je hrozne, vypytaj si od neho priplatky za nocne aj za upratovanie a varenie (platena si len za materstvo predsa 😉) a hned ho take reci prejdu..

andreatytler
31. júl 2023

Ak mu to bolo jedno ze ho syn nazval ujo, tak tu ziadna terapia sokom ani zrkadlenie nepomozu. To je velmi smutne ako sa sprava k detom. A aj k tebe.
Co si mu povedala na to ked sa hneval ze veceriate neskoro?
Ak by si aj odisla na tyzden, on by nic nepochopil, lebo by nic nerobil. Vsetko maximalne odflakol a odignoroval.

autor
31. júl 2023

@andreatytler ano presne toho sa bojim ze sa nic nenauci a ja vytrapim akurat tak deticky 🥲 aj mne je z toho smutno, hlavne kvoli detom obidvaja su chlapci a vidno ze by sa s nim chceli hrat 😕
Povedala som mu ze mu robenie vecere rada prenecham, on je rychlejsi a ja mam toho aj tak cele dni vela 😂

andreatytler
31. júl 2023

Dobre si mu povedala. Mna by nieco take tak vytocilo ze by som mu aspon tyzden ziadnu veceru nenavarila... len mne a detom. Hnusna drzost to je od neho taketo nieco povedat.
Zda sa mi ze si velmi pohodova, ze teba velmi nic nevytoci.
Asi pred tyzdnom tu bola debata kde mama riesila dost podobny problem ale tam sa syn dozadoval otca a otec ho posielal prec a nervacil na neho. Tvoj starsi syn nevyhladava otcovu spolocnost? Nechodi smutny za tebou ze ho otec ignoruje?
Moj otec nebol zly clovek a otec a ked sme boli deti travil s nami cas, ale potom uz nie a ked som mala 18 rodicia sa rozviedli a otec mi nechybal. Roky fungoval len ako kus nabytku okolo ktoreho som chodila. Ziadna interakcia. Nemalo mi co chybat ked bol po rozvode prec. Smutne.
Skus najst detom iny muzsky vzor v okoli. Mozno sa muz preberie ked mu zacnu deti nadsene rozpravat ako hrali futbal so susedom. A ak sa nepreberie, aspon budu mat deti muza ktory bude pre nich vzor.

zltalienka
31. júl 2023

Toto je podľa mňa na vážny rozhovor s témou "mám hľadať pre deti nového otecka?" Lebo z toho čo píšeš to vyzerá, že manželovi nezáleží ani na deťoch ani na Tebe ....