icon

Ako získať sebavedomie po ťažkom vzťahu?

moncicka02
20. jún 2025

Mam za sebou tazky vztah, ktory ma nicil zvnutra aj zvonka. Problemov bolo viacero, prekazala mi vsak nadmerna kritika za blbosti a tiez to, ze sa vo mne naslo nieco co som predtym nepoznala.

Moj partner ma od zaciatku velmi provokoval. Nemal problem mi rozpravat o ex, niekedy isiel do takych detailov, ze som tomu celkom nerozumela. Ale aj ked to bolo davno, vytvorila sa vo mne nedovera.

Potom sa viackrat stalo ze si s niekym vypisoval a aj ked si to potom priznal ze pochybil, uz som mu nedokazala doverovat. Reagovala som na to nepekne, nazval ma ziarlivkou a hovoril ze si vymyslam. Tieto pocity som nikdy pri ziadnom inom chlapovi nemala. Tento si vsak potreboval nieco dokazovat. Casto ma ponizoval za moj vek (38r, bezdetna, ma to svoje dovody)

Jeho rodicia, ako rodicia jedinacka si ho vo vsetkom obhajovali a aj oni mali casto kriticke poznamky na moju adresu.

Snazim sa teraz pozbierat, ale je to tazke.

Chcem byt opat vyrovnana, zdravo sebavedoma zena, ktora neriesi blbosti a pozera sa na zivot pozitivne a s nadhladom.

bystrozraky
20. jún 2025

Nauc sa tieto 4 minuty naspamat a budes opat sebavedoma a vyrovnana: https://www.facebook.com/share/r/1B7pLTWWJS/ a nabuduce v takom vztahu neustavaj az tak dlho, ale stava sa 😉

unicornlady
20. jún 2025

Nedávno tu bolo niečo so sebavedomím v inej téme, a jeden príspevok sa mi veľmi páčil.

domkakvet
20. jún 2025

@moncicka02 uvedomit si, ze to bol manipulator, ktory to robil presne aby dosiahol tento ciel a tento tvoj stav a nic z toho, co ti povedal nie je pravda.

motylik2559
20. jún 2025

Takze takto, mala si vztah so zakomplexovanym chudakom, ktory si svoje komplexy zvysoval na tebe tym,ze ta ponizoval a potreboval si na tom pohonkat svoje ego, aby si dokazoval,ze este nie je na tom tak zle. Proste chudak. Presne tieto typy sa mi doslova hnusia. Neboj, dostanes sa z toho! ja tomu verim...len musis vnutorne chciet. Venuj sa dostatocne svojmu vnutru- t.j. ked sa ti chce plakat vyplac sa z podoby ako sa vravi, ked sa ti chce kricat, tak si zakric (nie na niekoho samozrejme, kto za to nemoze)...kludne to davaj zo seba von, nech si aj tvoja dusa ulavi tu bolest...treba si prejst aj touto fazou. Niekde som citala, ze slzy posobia na cloveka ako ocista, ked sa zbavuje tazkeho bremena. Nie je podstatne kolko ste boli spolu-podstatne je, co to v tebe zanechalo. Sprav si laskavost, pomalinky zacni pre seba robit take veci ako kadernicka, prip. aj kozmeticka, daj sa na jogu, tieto dychove cvicenia dokazu dobre uvolnit telo aj mysel, mne to kedysi pomohlo, takze to nie je bezny zvast..vybehni s kamoskou sa zabavit, ide leto budu koncerty (byvaju aj v mestach rozne kapely) napr neviem ci si z BA, ale ak ano tak pri Ekonomickej univerzite teraz cely vikend si Dni Petrzalky plne roznych kapiel...a ak na nieco take pojdes poriadne sa schuti vyskac a zabav, alebo kludne vybehni do prirody ak nemas rada taketo...tam mas bozsky pokoj a cerstvy vzduch ti prospeje. Skratka teraz, ked nemas kotvu na nohe, alias toho chudaka, rob vsetko co sa ti ponukne a vies,ze by ta to bavilo🙂Ono sa to teraz zda moc tazke, ale postupom casu, ked budes mat aktivity, tak nadobudnes postupne aj sebavedomie. Treba chciet, neostavaj medzi 4 stenami, ved vonku je tak krasne🌞A mozno bude fajn, ked si aj co to zmenis v satniku a skusaj si to pred zrkadlom a tes sa z toho ako ti to pristane. Dokazes to! Bud silna♥️

slaskou1975
22. jún 2025

@moncicka02 si žila s mojou partnerkou? 🤣. Presne ako píšu všetci.. makam na tom rovnako a trvá to dosť dlho. Proti narcistickými sebeckemu človeku pomôže len odpustenie, lebo on nevie čo činí (a keď vie, karma si ho vychutná). Tebe pomôže len uvedomiť si, čo si vo svojom živote dosiahla vlastnými silami a aj keď ta teraz nič nebavi ako aj mňa, tak časom sa to ukľudní. Mimochodom som čítal/a že nepit kávu.. údajne znásobuje precitlivenosť a teda ak chceš zmierniť úroveň emócii, neodporúčam kávičku vôbec.

eva8
22. jún 2025
@slaskou1975

@moncicka02 si žila s mojou partnerkou? 🤣. Presne ako píšu všetci.. makam na tom rovnako a trvá to dosť dlho. Proti narcistickými sebeckemu človeku pomôže len odpustenie, lebo on nevie čo činí (a keď vie, karma si ho vychutná). Tebe pomôže len uvedomiť si, čo si vo svojom živote dosiahla vlastnými silami a aj keď ta teraz nič nebavi ako aj mňa, tak časom sa to ukľudní. Mimochodom som čítal/a že nepit kávu.. údajne znásobuje precitlivenosť a teda ak chceš zmierniť úroveň emócii, neodporúčam kávičku vôbec.

@slaskou1975 vymen si obrazok na chlapca, aby nenastali nedorozumenia

slaskou1975
22. jún 2025
@eva8

@slaskou1975 vymen si obrazok na chlapca, aby nenastali nedorozumenia

@eva8 výmen si čo chceš mne sa páči čo sa mne páči a ty si vysvetlí čo chceš ako chceš

eva8
22. jún 2025
@slaskou1975

@eva8 výmen si čo chceš mne sa páči čo sa mne páči a ty si vysvetlí čo chceš ako chceš

@slaskou1975 myslela som to v dobrom

slaskou1975
23. jún 2025
@eva8

@slaskou1975 myslela som to v dobrom

@eva8 prepáč, verím ti, ja si myslím, že vo virtuálnom svete je to jedno.

eva8
23. jún 2025
@slaskou1975

@eva8 prepáč, verím ti, ja si myslím, že vo virtuálnom svete je to jedno.

@slaskou1975 aj ty prepac, nechcela som, aby to vyznelo zle

slaskou1975
23. jún 2025
@eva8

@slaskou1975 aj ty prepac, nechcela som, aby to vyznelo zle

@eva8 zistil/a som žiaľ jedno, s láskou sa dá dosiahnuť veľa, ale aj príliš veľa lásky dokáže rovnako ublížiť ako nenávisť.

slaskou1975
Autor odpoveď zmazal
slaskou1975
23. jún 2025

Inak žiaľ, ponižovať sa vždy vie väčšina z nás, povieme veci, ktoré nás potom trápia a nevieme ich vziať späť. Niekedy sú žiaľ ale aj situácie, že si tieto slová priam vypýtame, alebo v stave hnevu dokážeme povedať aj skutočnú pravdu, ktorú nevedomky niekde v sebe máme. Keď sa však naše slová naplnia, sme zaskočený a nešťastný. Vzťah je vec, na ktorú nás v živote nik nikdy nepripravoval, učíme sa v škole matematiku, fyziku, čítať, písať, logicky uvažovať, maximálne etiku, ale to s tým nemá nič spoločné a o tom ako sa správať v krízových situáciách nič..prinesieme si vzory z našich rodín, alebo škola života, kde správanie k cudzím je časovo obmedzenou záležitosťou a bez vážnej zodpovednosti ako takej. Veľa som čítal/a, počúval podkasty, sledoval/a videá okolo psychológie a poviem vám, to je veda, kde keby dokázali spraviť návod, tak to by bolo fakt na nobelovku. Tie genetické vlastnosti, dobrý a zlý psychopati, narcizmus, sebectvo a rôzne stavy tejto súčasnej spoločnosti sú priam výzvou a výkrikom o pomoc. Tak rýchle tepmpo ktoré nastalo v posledných rokoch ako aj úroveň technologického pokroku, snaha dosiahnuť materiálne hodnoty, ktoré v skutočnosti ani nepotrebujeme v takom rozsahu ako nám to trhy podsúvajú, to všetko speje k rýchlemu vyhoreniu. V prípade ak si neuvedomíte, že vás to robí šťastnými len na krátku chvíľu a nič viac a čo je horšie, uplatnujeme tento model aj na úrovni vzťahov. Hranice sú to, čo nám v poslednej dobe chýba. Hranice vo vzťahoch, obetujeme viac ako treba a potom trpíme, alebo berieme a nevieme dávať. Nazval/a by som to jeden veľký extrém. Ako hovoril pán psychológ Honzák, zarábame veľa peňazí, aby sme si na záver mohli zaplatiť psychológa aby nám prinavratil zdravie. Je to akosi na zamyslenie. Autorke odkazujem, 38 a viac je ok. Vek je len číslo, v skutočnosti je oveľa viac pochopiť, prijať, odpustiť a posunúť sa ďalej. Neutekať do ďalšieho vzťahu, ale uvedomiť si “prečo” a ako na to v budúcnosti hľadieť. Ľudia sa vedia aj zmeniť, ale ako už je vyššie uvedené, musia chcieť obaja a potom ide všetko, ale len chcieť nestačí.. nie bez komunikácie ktorá je úprimná a založená na dôvere. Píšem už príliš veľa, gratulujem tým čo to dočítali až do konca. Na záver dodám, že v jednoduchosti je krása, to len ľudia čo príliš pracujú s hlavou si dokážu skomplikovať život, lebo zabúdajú na tie základne a jednoduché veci. Som toho živým dôkazom 🙂. Volá sa to zdravý sedliacky rozum. Nech sa Vám všetkým darí vo vzťahoch, aby sme si radšej písali o krásnych zážitkoch a spomienkach ako o problémoch a zúfalých situáciách 🙂.