icon

Ako zladiť režimy spánku s partnerom?

slivka77
16. apr 2024

Ahojte. Mam tu taky dlhodoby problem a zaujima ma vas nazor. Ja som ranne vtaca a priatel je nocna sova. Ja nie som ziaden extrem, vstavam v lete okolo 7-7:30. Priatel nejde nikdy spat pred 23:00 a vyspava rozne podla toho, ako dlho je hore. A teraz o co ide.
Mam rada, ked chodim s partnerom spat. Je to pre mna upokojujuce a navyse mi nenarusa spanok. Stava sa, ze chodi spat aj o druhej ci stvrtej v noci. Dovod? Bud sa hra na pocitaci alebo proste robi si svoje veci,lebo zevraj vtedy vypne a ma najvacsi klud. Lenze je to na ukor mojho zdraveho neprerusovaneho spanku. Ak ma zobudi o tej 4, neviem uz zaspat a potom som z toho cely den rozbita.
Chcela som sa trosku zladit, tak som posunula svoj cas spanku z 22:00 na 23:00 - 23:30, niekedy vydrzim do polnoci. Zial partner odmieta spravit kompromis.
Prosila som ho, aby aspon raz za tyzden isiel so mnou spat (podotykam nie o 22:00, ale potiahnem dlhsie ako som uviedla). Tak to fungovalo len chvilu a potom mi povedal,ze nebude so mnou nikdy chodit spat 😕.
Minuly tyzden sa stalo,ze som sa chystala na jeden projekt a bola som v strese a potrebovala dostatok spanku. Ked isiel prvu noc spat o 4 (lebo sa hral hry, 40rocny chlap..), samozrejme ma to zobudilo a nevedela som uz zaspat. To iste spravil aj na dalsiu noc. Tak som ho doslova prosikala, aby ma nechal aspon jednu noc neprerusovane spat, lebo sa potrebujem pripravovat na projekt a byt fresh. A co sa stalo? Dalsiu noc mi spravil to iste. Dostala som doslova zachvat placu, kedy ma objal a to bolo asi tak vsetko..tusim ma nenechal spat ani dalsiu noc..
Mne jednoducho potom aj vadi,ze cez den musi spat, lebo je unaveny. Snazila som sa mu vysvetlit,ze keby trosku prisposobil ten rezim a nechodieval tak neskoro spavat, tak za prve by sa toho cez den ovela viac stihlo, nerozbijal by mi moj spanok a nemusel by stale cez den dospavat. Byvame v novom dome,je tu tolko veci,myslim tych technickych,ktore treba spravit a niekolko mesiacov nie su dokoncene,lebo nema na to cas alebo ked by sa to dalo robit,tak vlastne spi cez den.
Ja som svoj rezim posunula, on odmieta. Uz som zufala.
Najradsej by som si spravila svoju spalnu na poschodi,aby som nebola stale v noci budena, ale to mi pride potom uz ako klinec do rakvy nasho vztahu.
A tento prispevok pisem o 5 rano, lebo prisiel zasa o 4 spat, takze som hore a uz neviem zaspat...

Strana
z5
taynee
Odpoveď bola odstránená
eternity24
16. apr 2024

@slivka77 Ahoj, ja tiež nemôžem spať. Ako tak citam tvoj príspevok, inu možnosť nemáš, keď sa partner odmieta prispôsobiť. Ty si mu situáciu vysvetlila, trochu svoj režim posunula. On nerešpektuje tvoje prosby a potreby. Tak sa skus bud s ním dohodnúť, že ak ide neskoro spať, o 4:00, nech spí inde, napr. v obývačke, nech nechodí za tebou do spálne a rusi ta. Citam, že máte dom, to znamená viac priestoru a možnosti, takže to je super. Alebo si zriad svoju spálňu. Nemusí to zákonite znamenať koniec vztahu. Sú aj pary, ktore maju oddelene spálne a vyhovuje im to.

slivka77
autor
16. apr 2024

@taynee partner podnika,tj nechodi klasicky do prace ale podla toho,ake ma zakazky

janinah
16. apr 2024

40 ročný co do 4 ráno hra hry? Už by ma tam nebolo a nie preto,že má nenechá spať...
Ty nechceš deti,rodinu?

thirstymonk
16. apr 2024

Kazdy ma svoj rezim. Ja ked vstanem o siedmej, mam pocit, ze je uz pol dna fuc. Vstavam 4:30 a spat chodim 22:30 aj s manzelkou. Na tvojom mieste by som to riesil oddelenym spaním. To predsa vobec neni ziaden klinec do rakvy. Plno parov spi oddelene. Tutuli mutuli robia spolu a potom idu spat kazdy na ine miesto. Neprirodzene, ale da sa to.
Co je horsie, ze 40 rocny bacik sa potrebuje do noci hrat hry jak maly chlapec.

taynee
Odpoveď bola odstránená
taynee
Odpoveď bola odstránená
slivka77
autor
16. apr 2024

@taynee chapem, len mne to pride strasne neharmonicke..

taynee
Odpoveď bola odstránená
slivka77
autor
16. apr 2024

@thirstymonk lenze pre mna je to dost citelny nesulad a nechcem fungovat oddelenymi spalnami. Nie je to harmonicke. Ja vidim problem v tej neochote urobit kompromis.

slivka77
autor
16. apr 2024

@taynee lepsie bude,ked aj on spravi kompromis ako som spravila ja. Kompromisy su zakladom fungovania vztahu. Nie je cesta vyrabat druhu spalnu

taynee
Autor odpoveď zmazal
janinah
16. apr 2024

Som hore už hodinu,pol hodinu kukám na východ slnka a chlap spí.Pijem kávu na balkone a som ticho ako muška.Tym chcem povedať,z3 kompromisy fungujú,len ak to chcú obe strany.

taynee
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
16. apr 2024

Oddelene spalne, odlisny biorytmus tazko zmenis... spat spolu ist nemusite, blizkost si nahradte inokedy.

michmich
16. apr 2024

Vsak ani teraz spolu nespite. Ste spolu v posteli od 4 co ta akurat zobudi a ty sa pri nom zufalo hodinu prevalujes a potom ides prec z postele. Nechápem co sa drzis tak spolocneho spania ked ho v tej posteli spolocnej ani nezazijes, iba ta zobudi a mas nervy. Evidentne sa prisposobit nechce, raz to skusil, potom povedal, ze to kasle a viac to nebude robit. Tak neviem ake ine moznosti mas 🤷🏻‍♀️ Radšej budes za jedneho debila a tvojej harmonii-neharmonii chodit ako matoha nevyspata.

dzejny656
16. apr 2024

Ahoj, tak môj manžel je presne takisto nočná sova. Ja chodím spať okolo 22- 22:30 a on podstatne neskôr (ale zas okolo 4 to nie je). On sa tiež večer hrá ešte hry, prípadne robí niečo do práce. Robí v IT a dosť veľa jeho kolegov má takýto režim.
Ty máš taký ľahký spánok že ťa zobudí alebo on je taky hlučný keď ideš spať, či kde je problém? Lebo mne sa nikdy nestalo ze by ma muž zobudil, ja keď už raz zaspím, tak spím.

Mne to príde že by si mala rešpektovať aký je, ja si neviem predstaviť že by som mužovi povedala nech ide spať so mnou, keď on práve vtedy ožíva. A naopak, muž by ma nikdy nenútil byť s ním dlho hore.

marianarem
16. apr 2024

@slivka77 My s manzelom spime oddelene a mne na tom nic neharmonicke nepride. Tiez ma budil, lebo chodil spat o dost neskor, potom uz zacal aj chrapat. Blizkost mame aj takto, naozaj nic nam to nenarusilo.
Ale u vas vidim problem inde. Keby som prosila muza, aby ma kvoli praci jeden den naozaj nechal vyspat, tak by sa bud prisposobil a isiel spat skor, alebo keby sa zabudol a isiel spat o stvrtej, tak by sa proste vyspal v inej miestnosti. Nerozumiem, preco to tvoj na tie prosby nebral ohlad. Nedostali ste sa do nejakej fazy robenia naschvalov? Nemate aj ine problemy? V zdravom vztahu jedboducho partneri dokazu najst kompromis v takychto situaciach.

riyadh
16. apr 2024

@slivka77 my s mm sme obaja nocne sovy, a spachtosi vyspavaci😂, podotykam obaja smenovi.Ked boli deti male, ze to chcelo kus sebazaprenia, dohody, az si na striedacku oddychneme, teraz uz mame pubertiakov, takze mozme si dovolit oddych nut kolko chceme, a ja kludne dokazem spat aj do 12tej 2hy den, pokial nemame naolanovanu pracu doma na zahrade alebo vylet. Ale k tvojmu problemy, nemyslil ze oddelena spalna je problem, ale chapem ta ten nezaujem z jeho strany, aspon troska kompromisu.Ak ta ozaj zobudi len prichod do Vasej spalne, poprosila by som nech ostane napr v obyvacvke, az ta nebudi, skratka sa zmierit, ze ako v romantickych filmov to nebude, ze sa zobudis v jeho naruci😊

anketkarka
16. apr 2024

Partner je ešte dieťa, ktoré má ďaleko od dospelého partnerského správania. Každé dieťa sa učí nesebeckosti, kompromisom a zodpovednosti za záväzky v priebehu života. On sa to ani v tomto vysokom veku ešte nenaučil. Máš doma dieťa. Mentálne na 40 určite nemá a v žiadnom prípade by som s ním žiaden záväzok nechcela. Ani ten dom. Už si zistila, ze ani o ten sa nevie zodpovedne chlapsky postarať. Niekto nikdy nedospeje na dospelého, ak sa mu to nepodarilo do 40 aspoň ako tak...

jumama
16. apr 2024

My sme takto boli s muzom, ak ti to da nadej, prisposobili sme sa, a po rokoch chodime spavat v rovnakom case. Sme spolu uz viac ako 20 rokov a mozno takych 7 rokov to bolo ako hovoris ty, len ja som nemala az tak krehky spanok. Ja som milovala rana, o 5 som uz bola hore. A aj som chodila skoro do prace. On tiez pracoval z domu, cize mu bolo jedno kedy vstava a kedy robi. On ak sa zacal hrat, tak vedel takto skysnut pri pocitaci na dlho ako tvoj. A hraval hru, co stale vyvijal postavu, cize to mal vzdy na niekolko dni, cize tahal take snury...

Velku skodu to narobilo, ked sa nam narodilo dieta. On nechapal, ze takyto rezim je nespravodlivy. Ja som stale bola s dietatom a este som aj rano mala byt ohladuplna, aby sa vyspinkal... hm. Tak isto to zasahovalo do toho, ze kedze dlho spal, potom chcel pracovat, kedze pracoval z domu, chcel aby sme ho nevyrusovali... hm. Najviac ma ranila jeho veta: "Vsak preco by som mal vstavat, ked ty si aj tak hore, a mozes porobit to a to, mozes byt s dietatom..." Tak isto dovolenky to ovplyvnovalo, hladali sme si vzdy vacsie ubytka, aby sa on rano vyspal a my zatial mohli v inej izbe sa hrat a podobne...

Jeden parovy psycholog povedal: Ak su ludia protiklady, je vo vztahu mnoho odlisnosti. A ludia sa musia naucit s tymi odlisnostami narabat. O tomto je vztah, ze vnimate svoje odlisnosti a naucite sa s nimi narabat tak, aby to toho druheho nezranovalo, neponizovalo, nerobilo nikoho menejcennym. A to je vzdy ta tazsia cesta. Lahsie je zo vztahu odist, pretoze toho druheho nezmenis. Musis zmenit seba, musis jasnejsie vytycovat hranice a bud ustat to, ze to velmi vie iskrit vtedy, alebo z takeho vztahu, co je k tebe nespravodlivy vediet odist. To ze vo vztahu zostavas je totiz tvoje rozhodnutie.

Cize je otazne, ci toto ustojis dlhodobo a pomalicky, trpezlivo pomozes priatelovi uvidiet, ze to nie je uplne ok. Alebo ci ti to zacne strasne prestrasne vadit a zo vztahu radsej odides. Predpokladam, ze tych odlisnosti medzi vami bude asi viac a pri kazdej to bude narocny boj, pretoze to partner bude vidit inak ako ty...

babulkomale
16. apr 2024

@slivka77 deti asi nechcete ked on uz ma 40? Lebo toto je nic oproti tomu co clovek zaziva ked ma deti, teda aspon vacsina. Tak by si mala trening 🙂

andrejka1974
16. apr 2024

@slivka77 ald však všetko môže robiť v inej miestnosti a keď ide spať nech ide po tichu ja som ten čo chodí neskôr spávať o 22.30 muž ten spí už o 21.00 a nezobudí sa a to ja ráno vstávam o 7.00 a muž o 5.00 a nezobudime sa navzájom

thoughtfulweirdo
16. apr 2024

My máme takisto rozdielny riežim, akurát že len v tom večernom zaspávaní, ráno nás povinnosti vytiahnu z postele v rovnakom čase 😅 manžel chodí spať okolo polnoci alebo skôr, ja okolo 2 ráno, lebo je mi vzácnejší čas pre seba. Priznám sa, že by mi prekážalo, keby muž odo mňa chcel, aby som sa toho času vzdala.
Z môjho pohľadu to, že dospelý človek nevie znovu zaspať po zobudení v noci, zaváňa nejakým spánkovým problémom, ktorý by sa možno dal nejak jednoducho odstrániť. Jednoduchšie a rýchlejšie riešenie sú ale oddelené spálne a na vašom mieste by som ich mala už dávno.

mili2016
16. apr 2024

@slivka77 dobre a keď budete mať raz deti tak on akože s nimi cez deň nebude lebo bude spať 🙈 strašne zle nastavený režim ale že strašne. Pár dní možno týždňov by to bolo ťažké ale keby chcel zmenil by si režim ale asi mu zato nestojís keď nieje schopný to pre teba urobiť

thirstymonk
16. apr 2024

Tu je problem u chlapa. Normálne je ísť spať, keď je tma a nie hrať do rána hry jak male decko a potom spať do druhej poobede. Toto môže robiť, ak by robil nočné. Presne jak tu dakto vyššie píše - keď budú deti tak čo? Nebude s nimi, lebo v noci budú spať a cez deň bude spať on. No CBA... Treba sa s ním porozprávať, keď nie je ochotný zrobiť ani najmenší kompromis, treba porozmýšľať, či takýto vzťah má význam... chceš sa celý život prispôsobovať len ty? Čo ostatné aspekty vášho spolužitia? Všetko ok, alebo sú aj tam problémy?

slivka77
autor
16. apr 2024

@thoughtfulweirdo tak si to skus. Povedz partnerovi,aby ta kazdy den v noci o 4 zobudil. A potom mi prid povedat o rok, ci to zavana tvojim spankovym problemom a nie partnerom,ktory to sposobuje

candii
16. apr 2024

Harmónia neharmonia spánok je veľmi dôležitý na psychicku pohodu. Sama to vidíš a cítiš. Ja s mužom asi 8 rokov nespím v jednej miestnosti lebo chrape ako diviak. Proste bohužiaľ, musíme sa obaja vyspat

slivka77
autor
16. apr 2024

@andrejka1974 keby ten rozdiel medzi mojim casom ist spat a casom,kedy on ide spat, bol 1,5h ako u vas, tak tiez nemam problem. Ale skus,ake by to bolo, ked ten rozdiel je 3-4hodiny. Vtedy ked ta druhy zobudi (aj ked sa snazi potichu), tak to sa potom velmi tazko zaspava a ak sa aj podari zaspat,clovek uz nie je dobre vyspaty a ma preruseny ten hlboky spanok, co z dlhodobeho hladiska urcite nie je trvalo udrzatelne

sissy27
16. apr 2024

@slivka77 mne by nevadil rozdielny rezim ak by to bolo kvoli praci napr. A pride mi divne urcovat dospelemu cloveku aby isiel spat vtedy ked to mne vyhovuje, tiez by som ta vysmiala s touto poziadavkou. Tiez nechapem, ako ta budi? Lebo ak si vedla mna niekto len tak potichu lahne, tak ma ani nehne. Ak ale zasvieti svetlo, buchne dverami, spieva si alebo ta vyslovene budi stylom “laska uz som tu, nedame sex?” tak fakt mate vacsi problem ako si myslis.
Ale co by bol pre mna redflag ako prasa - hranie hier ako priorita a lenivost a lajdackost voci potrebnym veciam.

Strana
z5