Ako zladiť režimy spánku s partnerom?
Ahojte. Mam tu taky dlhodoby problem a zaujima ma vas nazor. Ja som ranne vtaca a priatel je nocna sova. Ja nie som ziaden extrem, vstavam v lete okolo 7-7:30. Priatel nejde nikdy spat pred 23:00 a vyspava rozne podla toho, ako dlho je hore. A teraz o co ide.
Mam rada, ked chodim s partnerom spat. Je to pre mna upokojujuce a navyse mi nenarusa spanok. Stava sa, ze chodi spat aj o druhej ci stvrtej v noci. Dovod? Bud sa hra na pocitaci alebo proste robi si svoje veci,lebo zevraj vtedy vypne a ma najvacsi klud. Lenze je to na ukor mojho zdraveho neprerusovaneho spanku. Ak ma zobudi o tej 4, neviem uz zaspat a potom som z toho cely den rozbita.
Chcela som sa trosku zladit, tak som posunula svoj cas spanku z 22:00 na 23:00 - 23:30, niekedy vydrzim do polnoci. Zial partner odmieta spravit kompromis.
Prosila som ho, aby aspon raz za tyzden isiel so mnou spat (podotykam nie o 22:00, ale potiahnem dlhsie ako som uviedla). Tak to fungovalo len chvilu a potom mi povedal,ze nebude so mnou nikdy chodit spat 😕.
Minuly tyzden sa stalo,ze som sa chystala na jeden projekt a bola som v strese a potrebovala dostatok spanku. Ked isiel prvu noc spat o 4 (lebo sa hral hry, 40rocny chlap..), samozrejme ma to zobudilo a nevedela som uz zaspat. To iste spravil aj na dalsiu noc. Tak som ho doslova prosikala, aby ma nechal aspon jednu noc neprerusovane spat, lebo sa potrebujem pripravovat na projekt a byt fresh. A co sa stalo? Dalsiu noc mi spravil to iste. Dostala som doslova zachvat placu, kedy ma objal a to bolo asi tak vsetko..tusim ma nenechal spat ani dalsiu noc..
Mne jednoducho potom aj vadi,ze cez den musi spat, lebo je unaveny. Snazila som sa mu vysvetlit,ze keby trosku prisposobil ten rezim a nechodieval tak neskoro spavat, tak za prve by sa toho cez den ovela viac stihlo, nerozbijal by mi moj spanok a nemusel by stale cez den dospavat. Byvame v novom dome,je tu tolko veci,myslim tych technickych,ktore treba spravit a niekolko mesiacov nie su dokoncene,lebo nema na to cas alebo ked by sa to dalo robit,tak vlastne spi cez den.
Ja som svoj rezim posunula, on odmieta. Uz som zufala.
Najradsej by som si spravila svoju spalnu na poschodi,aby som nebola stale v noci budena, ale to mi pride potom uz ako klinec do rakvy nasho vztahu.
A tento prispevok pisem o 5 rano, lebo prisiel zasa o 4 spat, takze som hore a uz neviem zaspat...
@simsalabim počúvala som kedysi podcast, kde odborník na spanok tvrdil, že odlišný biorytmus je rozdiel cca hodina - dve. Aj tomu verím, ponocovanie do rána je aj podľa mňa už rozhodený biorytmus, obrátený režim.
@slivka77 nezvládla by som to, môj muž ma tiež iný biorytmus, večer je dlhsie a už to ma mrzí, je mi luto, že nie sme spolu. Toto, čo opisujes je ale extrem. Keď chceš byť s ním, tak len tie spálne. Alebo je toto zástupný problém a v skutočnosti ťa viac trápi, že je neohľaduplný, neschopný urobiť kompromis...asi aj v iných oblastiach. To už potom rieš celkovo ako to je a či si vlastne vyhovujete, či si s ním šťastná.
Moji rodicia to maju tak roky rokuce, oco ide spat o 22:30 - 23:00 a vstava medzi 6 - 7 a mama ide spat o 2 v noci a vstane aj o 9 rano, uz su na dochodku, zvykli si. Suvisi to samozrejme aj s typom prace, ktory v minulosti mali, oco robieval vo fabrike, kde musel byt na 6 - 7 rano a mama ucila v ZUS, kde chodila na 13 - 14 a bola tam do 19
@slivka77 Ale my sa bežne nechtiac budíme a nikto nemá problém ďalej spať 🙂 hlavne teda deti nás svojho času budili oveľa častejšie než raz za noc 😄 teraz menej, ale každú noc som hore tak 1-2 razy, vybavím problém, otočím na druhý bok a za 10 sekúnd som v ríši snov. Alebo keď manžel vstáva ráno pred 6 na zápas, dám mu pusu, zaželám veľa šťastia, niekedy si aj kávu idem navariť a vrátim sa do postele a ešte hodinu s deťmi potiahnem, ak mi dovolia. Takže neviem, čo presne si mám skúšať 🙂
@slivka77 ja som vyslovene nočná sova a tým pádom chcem ráno spať. Kým som musela vstávať ráno k deťom, to bolo iné a jasné že som vstala, ale tiež milujem byť večer sama hore a robiť si čo chcem. Môj muž si po rokoch zvykol a nerieši, keby bol ofučaný a dožadoval sa spoločného odchodu do postele, bol by veľký prúser, pretože odmietam ,,uspávať” ešte aj jeho.
Neznášam také nedospelé a ufňukané správanie u dospelej osoby, lebo on chce a chce a chce, a nevie zaspať sám! Brrrr
@thoughtfulweirdo to si šťastná, mňa už roky najprv prvé, teraz druhé dieťa zobúdza okolo štvrtej, ono do minúty spí, ale ja už často nedokážem. A vo chvíli, keď už konečne zadriemem je šesť a začína ranný kolobeh. Podľa mňa je tento slabší ranný spánok a neschopnosť znovu zaspať typická práve pre ranné typy, ale zase im potom tie hodiny chýbajú... Čiže nadránom okolo nás treba opatrne 🙂
absolútne ti rozumiem, môj ex to mal presne takto. robil len v noci a keď mal voľno, samozrejme mal obrátený režim... takže bežne šiel spať o 3-4 ráno a ja najprv na MD a potom v robote - unavená, už o 21h v posteli. veľmi mi to vadilo, aj to, že nezaspávame spolu, aj to, že často zaspal na gauči a už tam zostal, aj to, že potom cez deň dospával a tiež ma zakaždým zobudil, keď šiel do postele. Doobeda sme si nemohli urobiť žiadny program, ani mi nepomohol s deťmi a ešte som musela potichu fungovať v domácnosti. to nemôžeš ani vysávať, ani mixér zapnúť, nič...
@jarnajar nemyslím si, že toto je ten hlavný problém. Jej vadí to, že nezaspávajú spolu. Myslíš si, že keby idú spolu do postele, ona má dušičku na mieste a náhodou sa on v noci zobudí že potrebuje ísť napr. na wecko, ona by sa zobudila, že už by nezaspala a niesla by to rovnako ťažko? Nemyslím si.
Tam je problém, že ona chce a chce a chce, a keďže nie je vypočutá, tak vlastne všetko je problém
Ja som zas denná sova. Ráno 4:30 je môj čas. Keď suseda ide vyhnať sliepky do ohradky okolo siedmej, tak ja už mám dávno stromy postriekané :D A už pomýšľam nad obedom :D
Ono táto debata je dvojsečná. Alebo sa prispôsobí ona mužovi a bude ponocovať, takže bude trpieť. Alebo sa prispôsobí muž a bude sa do tretej hádzať na posteli, lebo nebude môcť zaspať, ale autorka bude šťastná. Alebo to ostane tak ako teraz... rozhodni sa, čo je prioritnejšie.
@tamtamka26 áno, tomuto rozumiem. Pre mňa by bol tiež problém, že on by doobeda spal a ja by som musela po špičkách.
No autorka deti nemá, tým pádom jej partner nie je nútený ráno vstať.
A vynucovať si spoločné večerné zaspávanie, vo mne evokuje nevyzreté umrnčané malé dieťa a nie dospelého človeka.
Však ži a nechaj žiť 🙂)
@slivka77 niekedy idem aj o 0.00 a neskôr lebo sa mi spať nechce a mňa keď náhodou ráno muž zobudí nemám problém ešte zaspať ale to je o človeku aký ma spánok a pritom ja mám dosť jemný že sa zobudím na hoci čo pri deťoch to už tak je
@jarnajar Môže byť, neviem posúdiť, lebo ja som asi 24hodinovy typ 😅 milujem skoré rána, keď ešte všetci spia, aj neskoré večery, keď už všetci spia. Takže keby som už ráno nemohla spať a deti ešte hej, hneď by som tomu času našla nejaké využitie. Lebo je toľko vecí, čo by som chcela a tak málo hodín do dňa 😅 môj manžel je menej hyperaktívny, ten si pospí rád, ale takisto nemá problém okamžite spať po zobudení ďalej.
@thoughtfulweirdo ja som zvykla pri prvej od tej stvrtej zapnut pc a pracovat, ale popravde teraz už po tých rokoch som asi tak vyhorena, že nevladzem ani vstať ani spať.
@jarnajar Chápem, ja mám rada aj len tak ležať v posteli s muzikou alebo podcastom v ušiach, takže aj to by sa mi zdalo ako veľmi fajn využitie času 🙂
@thirstymonk zle hovoris. Ja nic nechcem ciernobielo. Ty pises, ze bud tak,alebo tak. Ale to ja nevravim. Ja hovorim, ze v partnerstve ma byt kompromis. KOmpromis neznamena, ze jeden sa prisposobi rezimu toho druheho. Kompromis znamena, ze kazdy urobi nieco pre to, aby sa to zlepsilo. J asom to urobila - chodievam spavat o 1-2 hodiny neskor. On nie. A to je problem.
@thoughtfulweirdo aj to bola medzifáza istý čas, podcasty. Len už ani to nevládzem, nebaví ma to už. Niet mi pomoci, celé zle. Nechcem tu šíriť pesimizmus a že sa nič nedá, verím, že toto životné štádium sa čoskoro pretne 🙂 ale skrátka mám už pochopenie pre rôzne druhy frustrácie, aj autorku plne chápem.
@midori123 možno deti mať budú a zmena nebude žiadna... alebo možno aj hej, to nevieme. lenže on keď nechce urobiť už teraz kompromis, tak ho neurobí ani potom (a ona bola ochotná ustúpiť). mohol by z času na čas aj on ísť si s ňou ľahnúť, veď ona nechodí až tak skoro spať (ja som v zime aj o 20,30 už v posteli s knihou, to by som asi naozaj nemohla vyžadovať).
@slivka77 No dobre,poviem to takto. V manzelstve by mal byt kompromis, musi byt kompromis, ale su urcite oblasti, v ktorych kompromis nebude a jeden z vas to bude musiet akceptovat. Tu zacina tolerancia a pokora. V pevnom vztahu nepanuje vzdy harmonia,ale rovnovaha, cize je obdobie,kedy jeden toleruje viac,inokedy je viac tolerovany a vazi si to. Ak toto nie je zastupny problem pre ine veci, tak to bude fajn.
@tamtamka26 ja by som v takomto prípade na neho nebrala ohľad, že on chce teraz spať lebo do 3 tej sa hral hru. Ja by som normálne fungovala či upratať, navariť, upiecť. Mal spať v noci. Iné by bolo keby prišiel z nočnej tak samozrejme človek rešpektuje, že sa potrebuje vyspať ale nočné hranie by som nebrala.
@slivka77 Neuraz sa, ale tvoj problém je neriešitelny lebo záujem riešiť ho je iba z tvojej strany.
V podstate máš doma 40 ročné sebecké neprisposobive decko. Kurník sopa keď pánko nechce meniť režim nech kúpi kvalitný rozkladací gauč a spí v obývačke.
Veľmi všeobecne povedané v IT sú 2 typy chlapov, rodinne založení pre ktorých je priorita zabezpečiť rodinu - pracujú, zarobia slušne a ich rodina sa má naozaj dobre, a hráči - ich prioritou je blikajuca obrazovka, robia len toľko aby bolo na základný chod domácnosti, rodinu finančne a organizačne ťahá žena.
@matullienka no, môj robil nočné.. tolerovala som, snažila som sa byť potichu, ale aj tak ten režim nebol dobrý pre vzťah. xkrát som ho prosila, nech sa dá preložiť (mali možnosť robiť aj iba denné 7-15,30), aby sme mali "normálnu" rodinu, kde ráno všetci odídeme a poobede sa doma stretneme, ale nechcel....
@tamtamka26 to pre mňa sú nočné o inom, ale hranie hier by som nebrala

@sissy27 pokial by si spoluzitie v podobnej situacii s dvoma rezimami zazila,tak by si toto nenapisala