icon

Ako zladiť režimy spánku s partnerom?

slivka77
16. apr 2024

Ahojte. Mam tu taky dlhodoby problem a zaujima ma vas nazor. Ja som ranne vtaca a priatel je nocna sova. Ja nie som ziaden extrem, vstavam v lete okolo 7-7:30. Priatel nejde nikdy spat pred 23:00 a vyspava rozne podla toho, ako dlho je hore. A teraz o co ide.
Mam rada, ked chodim s partnerom spat. Je to pre mna upokojujuce a navyse mi nenarusa spanok. Stava sa, ze chodi spat aj o druhej ci stvrtej v noci. Dovod? Bud sa hra na pocitaci alebo proste robi si svoje veci,lebo zevraj vtedy vypne a ma najvacsi klud. Lenze je to na ukor mojho zdraveho neprerusovaneho spanku. Ak ma zobudi o tej 4, neviem uz zaspat a potom som z toho cely den rozbita.
Chcela som sa trosku zladit, tak som posunula svoj cas spanku z 22:00 na 23:00 - 23:30, niekedy vydrzim do polnoci. Zial partner odmieta spravit kompromis.
Prosila som ho, aby aspon raz za tyzden isiel so mnou spat (podotykam nie o 22:00, ale potiahnem dlhsie ako som uviedla). Tak to fungovalo len chvilu a potom mi povedal,ze nebude so mnou nikdy chodit spat 😕.
Minuly tyzden sa stalo,ze som sa chystala na jeden projekt a bola som v strese a potrebovala dostatok spanku. Ked isiel prvu noc spat o 4 (lebo sa hral hry, 40rocny chlap..), samozrejme ma to zobudilo a nevedela som uz zaspat. To iste spravil aj na dalsiu noc. Tak som ho doslova prosikala, aby ma nechal aspon jednu noc neprerusovane spat, lebo sa potrebujem pripravovat na projekt a byt fresh. A co sa stalo? Dalsiu noc mi spravil to iste. Dostala som doslova zachvat placu, kedy ma objal a to bolo asi tak vsetko..tusim ma nenechal spat ani dalsiu noc..
Mne jednoducho potom aj vadi,ze cez den musi spat, lebo je unaveny. Snazila som sa mu vysvetlit,ze keby trosku prisposobil ten rezim a nechodieval tak neskoro spavat, tak za prve by sa toho cez den ovela viac stihlo, nerozbijal by mi moj spanok a nemusel by stale cez den dospavat. Byvame v novom dome,je tu tolko veci,myslim tych technickych,ktore treba spravit a niekolko mesiacov nie su dokoncene,lebo nema na to cas alebo ked by sa to dalo robit,tak vlastne spi cez den.
Ja som svoj rezim posunula, on odmieta. Uz som zufala.
Najradsej by som si spravila svoju spalnu na poschodi,aby som nebola stale v noci budena, ale to mi pride potom uz ako klinec do rakvy nasho vztahu.
A tento prispevok pisem o 5 rano, lebo prisiel zasa o 4 spat, takze som hore a uz neviem zaspat...

slivka77
autor
16. apr 2024

@taynee ake nazory konkretne? Cely cas tu rozpravam o tom, aby vo vztahu boli kompromisy. to je podla teba nezrely nazor?

taynee
Odpoveď bola odstránená
thoughtfulweirdo
16. apr 2024

@slivka77 A keby chodil s tebou do postele o 23, ale nemohol zaspať a prehadzoval sa dve hodiny, to by ťa nerušilo?

simca06022011
16. apr 2024

tu nejde o iny rezim, on je zvyknuty takto fungovat a v noci sa zabavat. nezladi to, lebo je sebec a musel by sa vzdat hrajkania do rana. Bud si urobis samostatnu spalnu, alebo sa budes budit. My sme to takto vyriesili, ziadne kompromisy nefungovali, lebo potom zacal robit prieky a chodit spat o 20tej a sekyrovat ma ze si citam knihu a pod..:D lebo ja mam tiez vecer relax, lahnem si sice skor ale citam si, pozriem serial a nieco.. a idem spat. ALE on ani nedokaze celu noc spat uz, cize fakt buntosi, beha hore dole, vzdycha achka, fuci, otvara zatvara dvere okna, pripadne ak ide spat a je total tma, tak zapne svetlo lebo asi netrafi do postele:D... dakujem pekne, nech si robi cirkusy u seba :DDD Ak zaspi skor budi sa kazde 2-3hodiny, pobehuje...
U vas: ma vstavat normalne pracujuci chlap, moj podnika, nemusi ist ani z domu kolkokrat ale neexistuj aby vyspaval cely den.. to tak pubertiak moze. To ze robi len ked ma zakazky je somarina, ako podnikatel ma robit tak aby mal zakazky stale :D je to flakac, a decko stale :DD

matullienka
16. apr 2024

@simca06022011 super napísané a druhá vec, píše, že majú prácu okolo domu, na ktorú on nemá čas. No to by som sa pozrela. Ja by som takého lenivca veru doma nezniesla

simca06022011
16. apr 2024

@matullienka ked vychrapuje cely den, bodaj by mal cas.

matkahelka
16. apr 2024

@slivka77 preco su oddelene spalne klincom do rakvy vztahu? skor naopak, takato disharmonia ten vztah pochova. my mame s muzom oddelene spalne snad 10 rokov a manzelstvo mame pekne a harmonicke. ja si neviem predstavit, ze by mna niekto nutil chodit spat o 22.00 alebo zeby ma budil o siedmej.

sissy27
16. apr 2024

@slivka77 zažila, resp. žijem tak celý život. Ja som tá, čo chodí spať neskoro, proste mám iný režim, už od puberty - moji rodičia dávno spali, keď ja som si len začala robiť veci do školy. V dospelosti to bolo dlhé roky kvôli práci. A určite by som nemenila prácu len kvôli tomu, lebo partnerovi vadí, že nechodím spať vtedy kedy on. On tiež chodí spávať kedy to jemu vyhovuje, občas ideme spať naraz, občas nie, nie je to žiadny problém. Vstávame tiež rôzne, aj kvôli práci a napríklad ja milujem cez víkend dlho spať - tak ma nechá, dostanem aj raňajky do postele a on si porobí svoje kým ja sa vyspinkám do ružova.
Ale ty si dupkáš ako malé rozmaznané decko že musí a musí ísť spať s tebou, lebo ty chceš. Tak tam nevidím iné riešenie, len tento vzťah ukončiť a nájsť si niekoho, kto buď bude poslúchať na slovo ako cvičená opica alebo má rovnaký režim ako ty.
A nerob si dieťa, lebo to už vôbec nebude mať režim ako ty povieš 😀
A mimochodom, že sa zobudíš na každé šuchnutie a potom už nevieš zaspať, to tiež nie je úplne v poriadku, rob s tým niečo.

luccija
16. apr 2024

Prečo tak nastojcis na spoločnom zaspávani?
O 04 už musíš byť vyspatá, keď chodíš skôr nie?
Ja som nočný typ a, keby ma niekto ťahal do postele o 22,23 tak nezaspím.Neviem nebudem dospelého človeka komandovat kedy má ísť spať.
Aj, keď ty apelujes, že si spravila kompromis tak ho nerob a choď spať o 21
Niekto v noci cita knihy, pozerá seriál, pečie veď nie si jeho mama, aby si ho posielala spat.Nechce, keby chcel ide ..po hodine by sa zdvihol, lebo by nevedel zaspať a zase by si bola nespokojná.Uz dávno ste mali spať oddelene.

angeli121212
16. apr 2024

@slivka77 v spánku si kompromis nevynútiš ak raz sa mu nedá zaspať bude len ležať a pozerať do blba ako druhá vec je že do štvrtej rána byť hore a potom vyspávať je už ani nie že iný biorytmus ale úplne rozhádzaný spánkový režim, ja som nočná sova a ideálne jje pre mna chodiť spávať okolo polnoci max jednej rána a vstávať o ôsmej, samozrejme aktuálne mám dieťa čiže to nie je možné. Mna by na tvojom mieste viqc hnevalo to, že si nerobí svoje povinnosti ako to, že nechodí spávať naraz so mnou.

sashabb
16. apr 2024

@slivka77 druhú spálňu si kľudne urob. Veď tam nemusíš spať vždy, ale iba vtedy ak by si ozaj nutne potrebovala ako v danom prípade čo si písala. A možno to chlapovi potom aj docvakne.

sissy27
16. apr 2024

@slivka77 a ako som písala už predtým - že nechodí s tebou spinkať kedy ty chceš, je váš najmenší problém.

sense
16. apr 2024

Šla by som do vedľajšej izby alebo nech sa naučí prísť späť tak aby ta ne zobudil., ešte môžeš skúsiť nastaviť mu zrkadlo a začať o 7 ráno ho buntosit

bodkajp
16. apr 2024

To mas ty tak lahky spanok ze ta zobudi ked potichu pride alebo on ide ako velka voda totalne ignorujuc tvoje potreby? Lebo to nieze oddelene spalne su klinec do rakvy, on tie klinceky jeden po druhom dava svojim pristupom k tebe a nerespektom… toto mi nepride iny rezim, toto mi pridu dva totalne ine zivotne nastavenia a priority. A ty tahas zakratsi koniec bohuzial…

galganka
16. apr 2024

@slivka77 ale vieš, že romantické zaspávanie v náručí je hlavne v romantických filmoch, však? V realite je to hlavne o vlasoch partnerky v hube, stŕpnutých končtinách, kradnutí periny a nakoniec skončíte prdelami k sebe a hotovo. Ale uznávam, kedysi som si aj ja predstavovala, ako budeme spolu chodiť spinkať, zaspávať si kukaním z očí do očí, srdiečka budú všade lietať. Teraz si celú osteľ pre seba pri ukladaní neviem vynachváliť. Dupľom pri tom, že ja si pred spaním čítam, ráno vstávam o piatej a pod. A nikto nikoho nebudí. Občas vnímam, kedy sa zaplní druhá polovica a spím ďalej, občas by mohla vypuknúť vojna a ja nič.

trema
16. apr 2024

Z jeho strany ziadny kompromis necakaj, vidis, ze aj ked si mu vysvetlovala, prosila ho, plakala!, nebol ochotny ist spat ani o trosku skor. samostatna spalna je naozaj dobre riesenie

matullienka
16. apr 2024

@trema vtedy ani nemusel ísť spať skôr, stačilo keby si ľahol na gauč a vyspali sa tam keď už musí hrať do rána.

lakebabe
16. apr 2024

@slivka77 každý má iný režim. U vás by pomohli oddelene spálne alebo nech spi na gauči. Nemáte ešte jednu izbu? Ja chodím spat neskoro v noci muž už dávno spi. Mame taky režim že ani jeden nemusíme vstávať tak spíme ako si telo pýta. Ale keď som do noci hore jemu nevadí, že mam v spálni telku zapnutu alebo som na mobile vedľa neho. Zas ja som zvyknutá, že už o 5 ráno on chodí po dome a robí čo uzna za vhodné. Ale keby som mala taký slabý spánok ako ty jedine oddelene spanie

joannita
16. apr 2024

@slivka77 ako dlho spolu zijete? Planujete deti?
No ja ti napisem podla seba, ze toto sa bude len zhorsovat. Nakoniec on skonci spavat v obyvacke....
Ja ta chapem ze chces aby s tebou spal v posteli, tiez mi to vadilo, ale v tomto robit kompromis je tazke ked jemu sa spat proste este nechce.

midori123
16. apr 2024

@slivka77 jj, neuveríš, ale som múdra, pretože my s mužom sa doma nehádame, hoci obaja máme inú potrebu spánku 😅

slivka77
autor
16. apr 2024

@simca06022011 nevychrapuje cely den. Len vacsinou si poobede da slofika na 2-3hodiny. Zakazok ma dost a aj roboty, ale to neznamena,ze musi kazdy den vstavat. Tak to bolo myslene

slivka77
autor
16. apr 2024

@sissy27 vymyslas si veci. Preco to robis? Ja normalne len chcem, prihliadnuc na jeho rezim,ze aby raz za tyzden isiel so mnou spat s tym,ze ja som posunula kvoli tomu svoj rezim. Tak,ako ja musim tolerovat,ze ma vkuse budi a ze sa hrava do 4 hry, tak rovnako on by mohol tolerovat,ze raz za tyzden by mohol ist so mnou spat. Je to uplne normalne

sissy27
16. apr 2024

@slivka77 čo si podľa teba vymýšľam? Proste je blbosť žiadať od dospelého človeka aby išiel spať vtedy keď ja chcem. To naozaj nie je normálne, hlavne ak on v tom čase proste nemá potrebu spať, nedokáže zaspať a je to preňho nekomfortné.
A nie, nemusíš tolerovať jeho hranie hier a že ťa budí, to je tvoje rozhodnutie, že to tolerovať chceš. Mne buď partner vyhovuje alebo nie, nesnažím sa ho prerobiť na svoj obraz.

slivka77
autor
16. apr 2024

@joannita pozri sa. Mala som predtym priatela,ktory tiez chodil neskoro spavat. Ked som mu veci vysvetlila,tak pochopil,ze ist o nieco skorej spat (nemusi zakazdym vyslovene so mnou, to ani nikde som nikdy netvrdila,lebo niektori tu prekrucaju) ma pozitivum v tom,ze cez den nevyspavaa ateda stihne toho viac. Odvtedy chodieval so mnou spat. A tiez bol nocna sova. Takze ono sa to da,len to ten deuhy musi chciet

galganka
16. apr 2024

@slivka77 keď chodí 6 dní zo siedmych spávať o štvrtej, ťažko na tvoj povel ten jeden deň zaspí o jedenástej. Akurát môže pri tebe ležať a nervózne sa prehadzovať. Fakt super trávenie večera / noci.

slivka77
autor
16. apr 2024

@sissy27 ty si strasne neprijemna osoba. Hovorit ludom,ci maju alebo nemaju mat deti? A ty si kto,ze o tom mas potrebu rozhodovat alebo to vobec komentovat? Absolutne neprijemne ma tu hodnotis,s nejakymi vlastnymi vykonstruovanymi usudkami. Radsej sa uz nezapajaj,lebo tvoje komentare nie su prinosne

slivka77
autor
16. apr 2024

@galganka nie,nechodi

matkahelka
16. apr 2024

@slivka77 z hladiska biorytmu nie je mozne sa takto na jeden den preorientovat, lebo TY chces. on si k tebe lahne, bude sa prevalovat na posteli, z coho budete obaja nervozni a beztak sa po pol hodine dvihne a odide. ked tvoj byvaly bol taky skvely, ze si kvoli tebe zmenil spankovy rezim, mala si zostat s nim.

slivka77
autor
16. apr 2024

@midori123 a to je to,ze ja nie som ty a ty nie si ja,takze nehodnot

galganka
16. apr 2024

@slivka77 nie, nechodí, ale ani nechodí spať vtedy, keď ty. Hotovo. Zjavne to meniť nechce. 🤷🏼‍♀️