Ako zlepšiť vzťah s mamou kvôli partnerovi?
Mám 24 rokov a v 19 som zistila, že sa mi páčia starší chlapi (cca o 20 r starší). Mala som 3 takých partnerov a mama je zo mňa na nervy. Na jednej strane ju chápem ale na druhej strane prečo ma slovne napáda pri každej príležitosti rečami typu "či idem na dovolenku s tým starcom", keď ja som šťastná. Myslím si, že to súvisí aj s tým, že nemám dobrý vzťah s otcom, teda od 12-18 takmer žiadny a môj otec sa na mňa vykašlal. S ani jedným z rodičov nemám blízky vzťah, aj keď som sa o to pokúšala roky, oni sú špecifické povahy a je to ako to je a inak to nebude. Riešila som to v minulosti aj so psychologičkou. Oni mali medzi sebou tiež veľké problémy a o mňa sa moc nezaujímali v tomto období, čo im nezazlievam len ma mrzí, že ona sa takto o mne vyjadruje. Nechcem aby sa nám rozpadla kvôli tomuto rodina a vzťahy, lebo mimo toho vychádzame celkom fajn. Mám aj staršieho brata, ktorý mal tiež kadejaké vzťahy a tiež s tým nesúhlasili ale toto mu nerobili.. Mama má dvojaký meter, otec to nerieši vôbec. V rodine máme tiež také páry a keď to doma poviem, tak na chvíľu je ticho a potom začne zas. Ďalší víkend máme ísť spolu preč, nepovedala som, že s ním, povedala som len, že idem preč a hneď ma slovne napadla, že dúfam že zas nie s nejakým starým chlapom. Rovesníci ani podobne starí, ma neťahajú. Odsťahovanie to nijak nevyrieši si myslím, pretože s inými členmi v rodine mám dobré vzťahy a mama by sa to dozvedela, tak či tak. Ja len nechcem aby sme sa nejak znenávideli kvôli tomuto. Pritom ako dcéra som si myslím, že dobrá, nerobím problémy, keď niečo potrebuje jej pomôžem, vyštudovala som celkom ťažkú VŠ, mám fajn prácu, nemá dôvod sa za mňa hanbiť... Ako to mám s ňou komunikovať ?
však nech si ťa ten starší chlap zoberie za manželku a bude po probléme...
Odsťahovanie sa podľa mňa práve riešením je, veci o tebe sa dozvie aj tak, ale nebudeš v prvej línii "útokov" (ja by som to čo popisuješ nenazývala zrovna slovným napádaním), budeš to môcť ľahšie ignorovať, lebo fakt sú to iba blbé poznámky a bude medzi vami priestor na vychladnutie a tiež to trochu môže pomôcť tomu, aby sa na teba pozerala ako na dospelú samostatnú jednotku a nie malé dievčatko v detskej izbe a uvedomila si, že máš vlastný život a robíš vlastné rozhodnutia...
Ak máš skončené vš a dobrú prácu načo vlastne bývaš doma? Osamostatni sa.
Ak si mala v poslednej dobe niekoľko ,,starcov,,.až tak dokonalý výber partnera to nebol. Aspoň podľa mňa.
A s psychologičkou si poriešila čo? Mama reaguje prehnane, ale podľa mňa je to zo zúfalstva. Ja ju celkom aj chápem. Možno Ti ani nechce zle, len ju to mrzí, lebo za toto môže aj ona a otec. Máš nerovné vzťahy a v podstate si cez nich liečiš svoju psychiku z detstva. Je to v poho, len by si to mala brať tak, že keď si poliečiš pri nich traumy, tak časom by si mohla presť na rovné vzťahy. Do istého veku sa proste neviazať na predstavu, že s tým pánom je to vážne. Len si užívať život.
@anketkarka že ich nezmením a musím ich akceptovať akí sú a naši sú veľmi svojskí
@katica06 sťahovať sa budem v lete alebo po ňom do svojho bytu 🙂 ale je to v procese riešenia
Nevyriešiš nič. Ona si to bude myslieť stále a evidentne je to ten typ čo to aj neváha povedať nahlas. Jedným uchom, druhým uchom. Ak sa kvôli tomuto naštrbí vzťah z jej strany k tebe, nič s tým neurobíš. Je to jej rozhodnutie. Tak isto, ako je tvoje rozhodnutie nadväzovať vzťahy so staršími mužmi. Nesnaž sa zmeniť okolie ani nikoho v ňom, je to márny boj. Buď sa zmeň ty alebo ignoruj reakcie ostatných. Inak kľud mať nebudeš.
A hlavne nečakaj odobrenie od niekoho, kto ti ho nikdy nedá.
Vieš, tvoja mama ta v prvom rade chce ochrániť pred tým ze aj keď teraz sa ti to zdá ok mat staršieho chlapa, lebo obaja ste v dobrom veku, ale o pár rokov zistíš že si žena v najlepších rokoch a tvoj muž je starec...dost prípadov mam takých vo svojom okolí ktorým sa nakoniec vzťah rozpadol pre vek. A za ďalšie, nekompenzujes si ty náhodou to ze nemáš dobrý vzťah s otcom tým ze si hľadáš starších mužov 🤷
Možno je skôr problém v tom, že tých partnerov stále meníš. Ak by si mala jedného stabilného, časom by mama pochopila, že to spolu myslíte vážne.
Mne osobne by sa tiež nepozdávalo, keby mi moja 24 ročná dcéra predstavila za 5 rokov 3 mužov v strednom veku ako svojich partnerov.
To boli všetci rozvedení?mama asi nechce, aby si bola pre niekoho na zábavu, lebo sa boji, že ti najlepšie roky ubehnú.uznaj, že 20 r je dosť veľa.Tak, ale zakázať ti to nemôže.
Aj tie tri vzťahy v takom nízkom veku nie sú tvoja dobrá vizitka, možno aj preto mamina tak reaguje. Už trikrát to skončilo zle.
Ja aj chapem tvoju mamu, ona to mozno berie z dlhodobeho hladiska, ci potom v 40tke stale ako mlada zena chces zit so skoro dochodcom, tam sa uz velky vekovy rozdiel moze prejavit. Ty mozno narozdiel od nej zijes v pritomnosti, neriesis to .
Jej nazor podla mna nezmenis, uz len vydrzat kym sa odstahujes
Nebývaj s rodičmi a nehovor im o každom novom vzťahu, budeš mať hneď o polovicu problémov menej. Aj keď uznám aj maminu stranu.
@autorka tak tá psychologička Ti veľmi nepomohla. Túžiš po dobrom vzťahu s rodičmi, po uznaní a tí páni Ti to dávajú. Uznanie a lásku akoby od rodiča. Si dobrá a šikovná dcéra. Možno aj rodičia si to myslia, len Ti to pre niečo nevedia dať pocítiť. Napísala by som jeden list otcovi a jeden list mame, kde dostaneš zo seba všetko čo im chceš povedať a ako to cítiš. Nemusíš im to nikdy dať prečítať. To už je na Tebe. Skús nájsť v sebe silu odpustiť im ten nezáujem. Ak to nedokážeš sama, tak si nájdi psychológa alebo niekoho na rodinné konštalácie.
A ako ti má dať najavo, že robíš hlúposť, asi len svojským spôsobom. To by snáď žiadna mama nezvládla tolerovať zaťa vo svojom veku. Mala by si prestať hľadať otca a držala sa aspoň hranice cca 10 rokov. Ak to tak cítiš, že sa ti starší páčia, tak máme o žiadnom nehovor, nevrav hej s kým ideš. Jednoducho to treba tajiť. Ak už nájdeš takého, ktorý už bude tvojou láskou života, tak až o tom jej povedz.
@anketkarka áno máš pravdu, len s našimi vždy keď som začala túto debatu tak to skončilo, že som nevďačný spratek, a mám byť rada že mám vôbec nejakých rodičov a podobne. Pritom ostatní vidia, aký máme vzťah a len mi povedali, že nech to s ňou neriešim, lebo nič nevyriešim bohužiaľ. Obaja rodičia mali sami o sebe dosť ťažký život a majú tiež veľké traumy z detstva.
@zmrzlinka2021 ja som skúšala dať šancu aj rovesníkom, s 1 som sa stretávala 3 mesiace a doslovne som utiekla. Ostatní boli takí, že by si najradšej len užívali a nezáväzne, počúvala som že nevedia čo chcú v živote alebo sa stretávali popri mne s viacerými a podobne 🙂 A nehovorím o tom, keď som náhodou spomenula tému dieťa tak to hneď si videla reakciu
ako reaguje ten starý chlap keď spomenieš slovko dieťa? nebodaj súhlasí?
@deti95060810 že ak nám to vydrží, je otvorený všetkému čo ma urobí šťastnou 🙂
Podla mna uz iba vydrz, ked sa odstahujes, tak hadam sa mama spamätá. V prvom kole by som mame odpovedala, Ano idem so starcom ideme kuknut geriatriu. Nepridas sa? Ak by nepochopila, tak by som mame povedala, ze tieto blbe poznamky nech si necha pre seba. Ty si mala rovesnika a ako to dopadlo…zamysli sa mama. Týmito poznámkami iba kazis nas vztah. Tak neviem o co ti ide. Uz to vydrz chvilu, Ved uz riesim svoje byvanie a budes mat pokoj od mojeho starca. Ma druhu stranu sa ty zamysli, preco ta to tak zranuje.
ako dlho ste spolu ?
@bessie12 nejde o to koľko sme spolu a ani o tento vzťah, mamina ofrfle každého a na každom nájde niečo - buď je starý alebo nemá VŠ alebo sa jej nepáči že je niekto elektrikár a podobne
sama mam starsieho partnera o cca 20r. Viem ako sa citis. Aj ked moja rodina s tym nema najmensi problem. Pre moju maminu bolo najdolezitejsie moje stastie. A ked som bola stastna ja, tak aj ona ❤ za 4 mesiace sa berieme 😍 jedno co ti mozem na to poradit je vykaslat sa na nich. Nech si rapotaju co chcu. Povedat svoj nazor mozu, ale to je asi tak vsetko. Ste obaja dospeli a svojpravni ludia. Viete co robite a je to vas zivot. Pokial ste vy dvaja stastni, tak nie je o com. Ak chces, tak mi napis spravu.
@abbey1 a v com je podla teba ten problem ??? Ak by som bola matkou, tak by mi nevadilo ak by si moja dcera nasla starsieho partnera. Nevadilo by mi ani keby mal nizsie vzdelanie pokial by bol pracovity a mal nejaku snahu v zivote. Pokial by ich samozrejme nestriedala castejsie ako ponozky.
Tak asi väčšine matiek by nebolo jedno keby dcéra, syn dovedie partnera/ku o 15-20 rokov staršieho.
Mna by to taktiež trápilo.Autorka až budeš raz na matkinom mieste, možno ju potom pochopíš

Tak tazko radit...ja chapem teba, ale aj tvoju mamu. Mne by sa tiez nepacilo, ak by moja mlada dcera vzdy iniciovala vztahy s o dost starsimi chlapmi. Takze by si mohla mat aj troska pochopenia voci nej.
Si ale dospela, v konecnom dosledku sa mozes stretavat s tym, s kym chces...aj ked neviem, aku perspektivu vidis v takychto vztahoch 🤷.
Osobne by som sa odstahovala a vysvetlila mame, ze bud ta respektuje taku aka si alebo postupne, ale isto pride o svoju dceru.