icon

Ako zlepšiť vzťahy so švagrinou?

8. okt 2025

Mám švagrinú, máme obe pred 40tkou. Ona sa prezentuje ako veľká panička, býva v byte, chodí do práce na polovičný úväzok viac by nedala. Doma sa stará o deti 8 a 10 ročne. Nevarí majú suchú stravu po večeroch. S deťmi sa učí hodiny sedí pri nich a sekiruje ich, nemôžu mať žiadnu chybu, všetky písomky odpovede ústne musia mať na jednotku. Ona keď dôjde ku nám sťažuje sa, "jaj ja mám 2 deti sama sa starám o ne, celý deň sa nezastavim, aká som ja unavená vyčerpaná" Keď jej poviem že veď máš už veľké deti, nemusíš nonstop sedieť pri nich, nech sa učia samostatnosti. Tak sa urazí, alebo " jaj moje deti sa stále hasteria a musím im robiť policajta lebo sa bijú o hračky, potom reve jeden alebo druhý" , ja jej poviem že treba si určiť hranice a nebudú si robiť zle. Zas ja som tá zlá. Alebo jej poviem že každá žena má toho veľa, niektoré majú aj 4-5 detí a viac starosti, na to mi odpovie "mňa to nezaujíma čo majú ostatné, ja mám veľmi veľa starostí s mojimi deťmi" Keď jej poviem že pozri ja som bez muža, on pracuje v zahraničí na turnusy. Robím 8 hodín denne , behám do škôlky školy pre deti, učím sa so starším, ešte robím v záhrade pestujem aby sme niečo mali. Na to povie že to je nič, že na ňu nikto aj tak nemá aká je ona šikovná a všetko zvláda, že iná by to nedala to čo ona. Mne už panenky sa pretacaju keď začne vyprávať tie svoje drísty. Aj keď máme rodinnú oslavu a dôjde aj ona, tak stále len blbé reči má o tom aká je ona super. Už aj naši rodičia toho majú dosť. Ako jej naznačiť aby sa správala normálne?

kendra73
8. okt 2025

@anonym_autor na co to tak prezivas,ved ty si si brala muza,nie jeho rodinu,ta je bud ako bonus fajn,alebo nic moc.To plati pre obe strany,taktiez muz moze mat vyhrady pre manzelkinu rodinu.Je to uplne bezne,ved nemozete sa "milovat"cela rodina,vzdy bude niekto,kto sadne menej.Najdeme si partnera,zalubime sa a chceme jeho/ju a co uz si prinesieme do vztahu,ci manzelstva,za to nik nemoze,za rodinu nik nemoze.Nesadla ti,ok,je to vporiadku,mas svoj postoj k nej,ale jednym uchom dnu,druhym von.Keby ti napisem,akeho mam ja svokra,co vsetko som si zazila,az na vracanie a drzime sa.Nezijem s nim,nestretavam sa s nim,lubim jeho syna,nie jeho a moze sa aj na hlavu postavit.Ked sa aj zideme ako rodina,ja si ho nevsimam a uz ani on mna.Mam usta,viem si slusne a diplomaticky odkomunikovat,i ked,keby manzela nelubim,svekra asi strieskam cez papulu.

anonym_dd58ca
8. okt 2025

No ty sa tu zase chváliš, čo všetko zvládaš sama a zhadzuješ švagrinú, že by nezvládla robiť na viac ako polovičný úväzok a je panička. Nemáte si čo vyčítať. Jedna sa ľutuje a druhá zase chváli, čo všetko dokáže bez muža. Podľa mňa nevieš prekusnúť, že má muža doma a nemusí robiť 8 hodín. Deti sa učia na jednotky, nemusia nič pestovať, lebo nie sú nútení, skrátka sú ako rodina niekde inde. To ťa žerie.

ullala
11. okt 2025

Sorry, ale ona to s tebou tiez nema lahke. Ona sa ti chce postazovat a hlada pochopenie a ty jej vzdy odvrknes, ze ini to maju tazsie. No dakujem pekne, fakt si svagrina na pohladanie.

lienka.7
11. okt 2025

@anonym_autor vztahy zlepšis tak, že sa nebudeš starať do toho co robí ona a natlačiť jej to tvoje fungovanie doma.

aurora33
11. okt 2025

@anonym_autor nie si o nič lepšia ako ona. Ake hej vyhrala si. Si ,,silnejšia” žena. Teda musíš byť. Ináč nemám pocit že by si s ňou chcela zlepšiť vzťah. Skôr si tu len na ňu chcela nakydat.

anonym_a2413f
11. okt 2025

@anonym_autor Napadlo ti, ze ta vadna mozes byt aj ty?

lienka.7
11. okt 2025
@aurora33

@anonym_autor nie si o nič lepšia ako ona. Ake hej vyhrala si. Si ,,silnejšia” žena. Teda musíš byť. Ináč nemám pocit že by si s ňou chcela zlepšiť vzťah. Skôr si tu len na ňu chcela nakydat.

@aurora33 ona je zatrpknuta už len preto, lebo je na deti sama, keďže muža ma v paži preč, musí sa jednoducho starať. Aj teba by ohovárala, neboj sa. Už len preto, že máš doma chlapa, ktorý ti pomáha (môže pomahat). Takýto ľudia su priam toxicki. A este proti nej štve aj rodinu. To je fakt sila.

aurora33
11. okt 2025
@lienka.7

@aurora33 ona je zatrpknuta už len preto, lebo je na deti sama, keďže muža ma v paži preč, musí sa jednoducho starať. Aj teba by ohovárala, neboj sa. Už len preto, že máš doma chlapa, ktorý ti pomáha (môže pomahat). Takýto ľudia su priam toxicki. A este proti nej štve aj rodinu. To je fakt sila.

@lienka.7 ved jasne. Tvári sa, že je spokojná, pričom ako píšeš je zatrpknuta. Najlepší je ten opis ,, Ona sa prezentuje ako veľká panička, býva v byte, chodí do práce na polovičný úväzok viac by nedala.”

Na druhej strane ale máme Marušku bez muža, ktorá dá aj 8 hodín v práci, potom uteká po deti a pozor, ešte aj maká v záhrade. Maruska si zaslúži medailu a jej hnusná lenivá švagriná si nezaslúži nič.

mikadooo
11. okt 2025

@anonym_autor no, asi by som nereagovala na takéto monológy, maximálne "hmmm". Ak je to moc obťažujúce, že nevie prestať a strháva na seba pozornosť, napr. že ty sa s niekým bavíš a ona príde a preruší vás a začne o sebe aká je ona hrozne preťažená a zároveň úžasná, tak by som jej asi natvrdo povedala "Simonka nehnevaj sa, ale nezaujíma ma to.". A potom sa obrátila k domu diskutujúcemu s otázkou "kde sme to prestali?". (PS:: Poznám jednu takú osobu 😄).

autor
11. okt 2025
@lienka.7

@lienka.7 Aj ja si myslím že je zatrpknuta a neváži si čo má, už aj brat toho má plné zuby a rozmýšľa ako ju uzemnit. Hádam sa spamätá, ale keď vidí že každý odbaca od nej keď začne vyprávať tie svoje dristy, ja nechápem čo jej to nedopne že nikto neni na to zvedavý.

lienka.7
11. okt 2025
@anonym_autor

@lienka.7 Aj ja si myslím že je zatrpknuta a neváži si čo má, už aj brat toho má plné zuby a rozmýšľa ako ju uzemnit. Hádam sa spamätá, ale keď vidí že každý odbaca od nej keď začne vyprávať tie svoje dristy, ja nechápem čo jej to nedopne že nikto neni na to zvedavý.

@anonym_autor a na teba je niekto zvedavý? Aka si ty super žena, ze všetko dávaš sama? Sa nad sebou trosku zamysli.

bubinkaaa
11. okt 2025

@anonym_autor moja rada je taká,že staraj sa o seba, o svoje problémy,a nie do švagriny. Ja na tom nevidím nič zlé ,ak sa postazuje a ozaj to má iste ťažké,tak ako aj ty,aj ja a kopec iných mám na SK.Je vyvíjaný na nás neustály tlak,aby sme boli perfekcionistky vo všetkom....šialená doba toto

olifcek
11. okt 2025
@lenka.25

Podľa mna sa správate obidve úplne rovnako

@lenka.25 presne toto mi napadlo. Správajú sa zjavne rovnako...

janababana
11. okt 2025

@anonym_autor vzdy, ked citam tieto vztahy medzi svagrinkami, tak by som rada poznala nazor tej druhej - ktovie, ako by ona opisala Teba a ako vyzeras Ty v jej ociach. Co takto jej dat za pravdu, ze ma toho vela, ze ak nechce zlavit tak toho aj vela mat bude, ale ze snad to prinesie detom lepsiu buducnost? Niekedy netreba sutazit ani si nic dokazovat, ani presviedcat o svojej pravde - a to plati pre obe strany

evazhoufova
11. okt 2025

Tak je nedosytena. Najviac aj tak trpí ona…

aurora33
11. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a tvoj brat tiež robí v zahraničí?

asocial
11. okt 2025

Podľa mňa poskytujes subjektívne informácie a trpis tiež nejakou "poruchou". V každom príspevku si ideš len to svoje a celé je to o tom, aká si ty skvelá. Ja mám tiež pocit, že ťa žerie švagriná, že nemusí robiť. ... Ps. Suché večere máme aj my doma.

blackcat8885
11. okt 2025

Aj ja poznám osobu (nie z rodiny) čo vždy hovorí ako skoro vstava, čo všetko už stihla urobiť v ten deň atd. A to nemá ani male dieťa ako ja ani nerobí 14ky ako ja nemusí sa učiť s dieťaťom atď. Počúvam ju jedným uchom dnu druhým von lebo sa to nezmení

autor
11. okt 2025
@blackcat8885

Aj ja poznám osobu (nie z rodiny) čo vždy hovorí ako skoro vstava, čo všetko už stihla urobiť v ten deň atd. A to nemá ani male dieťa ako ja ani nerobí 14ky ako ja nemusí sa učiť s dieťaťom atď. Počúvam ju jedným uchom dnu druhým von lebo sa to nezmení

@blackcat8885 Keby to bolo také jednoduché jedným uchom dnu druhým von, ona tak isto stále len o sebe aká je ona šikovná ako všetko stíha. Prosím aká šikovná veď robíš len na polovičný úväzok, brat ako dôjde z práce berie von deti, stará sa aj on rovnomerne o všetko. Tak nechápem tie jej dristy.
Šikovná je podľa mňa žena čo vychováva sama deti a ženy čo majú choré deti, lebo to je o inom ony nemajú nikoho na pomoc a musia zvládnuť všetko sami.

autor
11. okt 2025
@aurora33

@anonym_autor a tvoj brat tiež robí v zahraničí?

@aurora33 Brat robí v meste v mieste bydliska.

aurora33
11. okt 2025
@anonym_autor

@aurora33 Brat robí v meste v mieste bydliska.

@anonym_autor tak už chápem. Ty jej zavidíš a preto takto reaguješ.

autor
11. okt 2025
@asocial

Podľa mňa poskytujes subjektívne informácie a trpis tiež nejakou "poruchou". V každom príspevku si ideš len to svoje a celé je to o tom, aká si ty skvelá. Ja mám tiež pocit, že ťa žerie švagriná, že nemusí robiť. ... Ps. Suché večere máme aj my doma.

@asocial Kde píšem aká som ja skvelá? Ja o sebe nepíšem nič také. Jedno čo som písala že ja sa sama starám o deti o domácnosť a mám toho viacej na robote ako ona čo má muža doma. Vidíš v tom rozdiel?

autor
11. okt 2025
@aurora33

@anonym_autor tak už chápem. Ty jej zavidíš a preto takto reaguješ.

@aurora33 A čo by som jej akože mala závidieť?

aurora33
11. okt 2025
@anonym_autor

@aurora33 A čo by som jej akože mala závidieť?

@anonym_autor že má muža doma každý deň, napríklad. Alebo že robí len na polovičný úväzok. Že nemusí byť na všetko sama ako ty….

marca12
11. okt 2025

@anonym_autor Ona sa nezmeni. Jedine,co vies zmenit je tvoje nastavenie a nebrat si jej reci k srdcu. Ja mam takuto svagrinu. Zo zaciatku ma islo roztrhnut od zlosti,ked som pocuvala jej vylevy. Ale casom som sa naucila ju nebrat vazne a nevsimat si tie reci. Tiez je to majsterka sveta,ktora toho ma najviac na svete,je najviac unavena, narobena a vsetko najviac. V rodine ju vsetci pozname a uz sme si zvykli na jej staznosti. Ja som jej nikdy na to nic nehovorila,lebo je to zbytocne. Kazdy sme nejaky. Skus jej pritakavat. Ano,Janka,mas toho vela,obdivujem ta ako to zvladas. Zrejme nie je muzom docenena,tak potrebuje ziskavat takto pozornost.

lienka.7
11. okt 2025
@anonym_autor

@blackcat8885 Keby to bolo také jednoduché jedným uchom dnu druhým von, ona tak isto stále len o sebe aká je ona šikovná ako všetko stíha. Prosím aká šikovná veď robíš len na polovičný úväzok, brat ako dôjde z práce berie von deti, stará sa aj on rovnomerne o všetko. Tak nechápem tie jej dristy.
Šikovná je podľa mňa žena čo vychováva sama deti a ženy čo majú choré deti, lebo to je o inom ony nemajú nikoho na pomoc a musia zvládnuť všetko sami.

@anonym_autor v podstate si šikovná ty. Uzatvorme to skrátka takto. A za to, ze ta v rodine preto nevelebia, tak ty jednoducho musíš rýpať do švagriny. Ale v podstate jej len zavodis, ze ma jednoduchsi/ľahší život ako ty.
Inak nezabudni začať do brata rýpať, aby sa s nou rozviedol. Lebo len toto mi od teba už iba chyba. Si zlý, zavistlivy človek.

anonym_644e1b
12. okt 2025

@anonym_autor
Jednoducho s ňou zredukuj kontakty, iba na spoločné rodinné stretnutia.
Aj ja nám takú švagrinu. A jednoducho po čase, keď tiež už som to nemohla počúvať a vždy som sa nejako vyhovorila stretnutiu a teraz už ani svagrina neskúša tu prísť.
1 dieťa, pracuje na čiastočný úväzok, bývajú v dome s jej rodičmi a tiež chúďa ona koľko toho má, koľko toho narobí, iba vari, upratuje...
Ale jej vlastná mama na ňu nabonzovala, že keď príde z roboty musi si ľahnúť a pospať. Dieťa na krúžky, do školy a pod vozí starý otec. Ona upratuje a vari iba cez víkend, cez týždeň jej mama. Záhradu má na starosti jej otec. Takže veľká robotnica je to iba s jazykom.

autor
12. okt 2025
@aurora33

@anonym_autor že má muža doma každý deň, napríklad. Alebo že robí len na polovičný úväzok. Že nemusí byť na všetko sama ako ty….

@aurora33 Tak to určite nie, mne nevadí že som na všetko sama, my sme to tak chceli s manželom pár rokov robí v zahraničí aby sme splatili hypo potom budeme spolu.

autor
12. okt 2025
@marca12

@anonym_autor Ona sa nezmeni. Jedine,co vies zmenit je tvoje nastavenie a nebrat si jej reci k srdcu. Ja mam takuto svagrinu. Zo zaciatku ma islo roztrhnut od zlosti,ked som pocuvala jej vylevy. Ale casom som sa naucila ju nebrat vazne a nevsimat si tie reci. Tiez je to majsterka sveta,ktora toho ma najviac na svete,je najviac unavena, narobena a vsetko najviac. V rodine ju vsetci pozname a uz sme si zvykli na jej staznosti. Ja som jej nikdy na to nic nehovorila,lebo je to zbytocne. Kazdy sme nejaky. Skus jej pritakavat. Ano,Janka,mas toho vela,obdivujem ta ako to zvladas. Zrejme nie je muzom docenena,tak potrebuje ziskavat takto pozornost.

@marca12 To sme skúšali pritakavat, no potom začala ešte viacej sťažovať sa a ľutovať sa. S ňou je to ťažko.

autor
12. okt 2025
@lienka.7

@anonym_autor v podstate si šikovná ty. Uzatvorme to skrátka takto. A za to, ze ta v rodine preto nevelebia, tak ty jednoducho musíš rýpať do švagriny. Ale v podstate jej len zavodis, ze ma jednoduchsi/ľahší život ako ty.
Inak nezabudni začať do brata rýpať, aby sa s nou rozviedol. Lebo len toto mi od teba už iba chyba. Si zlý, zavistlivy človek.

@lienka.7 Ty to nechápeš, asi nepoznáš nikoho kto sa stále len sťažuje sa a ľutuje sa. Není to nič pekné ani normálne. Skôr je to na diagnózu alebo ja už neviem.
Ja jej nezávidím nemám čo, ja mám plnohodnotný život a taký aký som si zariadila.
Si zober že ideš na návštevu k svokrovcom a začneš sa u nich ľutovať aký máš ťažký život. Už keď moji rodičia majú toho dosť, trpia ju len kvôli bratovi lebo je to jeho žena. Ale keď nezmení sa ktovie či vydržia do budúcna spolu. To mi sám brať povedal.