icon

Ako zvládať závisť kolegýň v práci?

19. júl 2024

Mám kolegyne, ktoré závidia všetko, aj náušnice za 5€. Začala som si to všímať iba nedávno a začínam to v sebe riešiť. Išla som po 5 rokoch po rozvode na dovolenku, veľmi som si potrebovala oddýchnuť, dovolenka bola v sume asi 500€. Pri mori. Po ťažkom období som túžila trochu vypnúť. Tam to začalo. Po dovolenke som si kúpila šaty, Guess (boli vo výpredaji a zo všetkými zlavami a pozkážkou ma vyšli na 35€), to boli komenty šaty sú v čiernej farbe a mala som pod nimi podprdu v inej farbe, to som ani netušila, že za chrbtom o tom hovoria, až ba ďalší krát sa jedna z nich preriekla). O pár dní som bola v obyčajnom HMku, kde som kúpila pre dcéru šatový kompet, ibaže po vyskúšaní doma, ho nechce nosiť, je na gumičku s ja som to obliekla, tak to bola novinka v robote, ten komplet je fakt krásny, jednoducho osprosteli do slova keď ma videli), o týždeň na to, som bola na nákup asi ako každý, no a samozrejme mali náušnice vo výpredaji na stojane za 3€, vzala som si ich do práce, prvé čo bolo kolegyňa vyvalila oči, hneď ráno, ty máš nové náušnice ! Hneď z fleku som jej povedala mám a čo? Ak chceš aj ty tak stoja 3 €.. no a najvačsi gol bol asi ten keď v ten deň mi došiel balik cez kuriera… druha kolegyňa zo seba vypľula doslova, ,, čo si si zase objednala!!!!!,, s drzosťou ako by som s ňou kravy pásla, som vekovo od nej o dosť staršia, ale ten tón jednoducho bolo mi to smiešne to bolo nekontrolované, … mám pociť , že ma vkuse okukávajú, už som si všimla popri práci aj pohľady a náhodne som sa otočila, už viac kralt, minimálne 10, jednoducho tie pohľady keď jedna pozrie na druhu, ale v tom ich vidite tak sa urobia že nič… práca sa mi páči ale nuečo začína byť v neporiadku.. snažim sa to ingnorovať ale čim dalej tym viac si to všimam. Okrem iného, aj tieto koleg. zvyknú objednávať, mňa ani len nenapadne vyzvedať čo objednala a čo v ňom má. Alebo že zase niečo objednala, tieto kolegyne idú raktiež na dovolenku a nie za 500€ ako som bola ja, absolutne ma to netrápi. Prosím čo urobiť aby som toto nenasávala, nejaké nastavenie mysle, kamene na očistu ochranu a pod. Ja fakt neviem kde je chyba.

basulaak
20. júl 2024

Ja som raz cez obednu pauzu bola v f&f a polozila som si igelitku na pracovny stol. Pribehla kolegyna a prekutrala jej obsah. Som kukala na nu jak obarena 😅😂 mohla by mi byt mamou a mala som ju rada ale aj tak ma to zaskocilo, ze co som si zase kupila sa ma pytala😅 mna si jedna kolegyna (tiez som ju mala velmi rada ako osobu, lebo ako pracovnik bola priserna) kazde rano obzerala a chvalila a po case som sa pred nou aj otocila kazde rano co mam na sebe. Bola silnejsia, tak sa jej pacilo moje odievanie. 😅 bola to prca. Urcite ti nezavidia, neverim ze v zlom. Mozno mas dobry vkus a rady si ta obzru.

simona92101
20. júl 2024

Ja som zazila presne takyto kolektiv zensky,otrasne nieco,slepice co furt kotkodakali kto si co kupil,ako vyzeral,ohovaracky,neustale ocne kontakty a rehoty za chrbtom,pritom v hlave vymlete.nepacilo sa mi tam pracovat,takto utocili na novu mladu babu.odisla som do cisto muzskeho kolektivu a konecne klud.ked si tam daco nove obleciem,pochvalia,samozrejme chlapske reci maju ale mne to nevadi,lebo gro dna drzia hubu a robia si robotu,a obcas na odlahcenie prehodia vtipek.
Takze radim,ak ti take ovzdusie vadi,skus zmenit pracu,lebo viem ze nie kazdemu sa takto dobre pracuje..

viestta
20. júl 2024

Kolegyne ta neokukavaju, nezavidia, neriesia. Toho co pises je len vo tvojej hlave. Je to uplne bezne spravanie beznych ludi, ktore ty prehnane vyhodnocujes.

jumama
20. júl 2024

Asi je to tym, ze ludia su rozni. A absolutna tolerancia je, ze aj ked je niekto uplne iny ako ty, ze ta to nevyvedie z miery, ale nechas ho byt samym sebou.

Ludia takej tolerancie nie su schopni.

Napr. kolegyne voci tebe alebo ty voci nim - rovnaka pesnicka. Kolegyne su zvedavsie, klebetnejsie a otvorenejsie a nechapu, ze ty taka nie si a nie vzdy ti ich vypytovanie je prijemne. A ty zase ocakavas, ze budu menej zvedave a uzavretejsie, ako si ty. Ale to tiez nie je ich naturel.

Zacni od seba: Su ake su, a je to ok. Som aka som a je to ok. Nemusi sa menit smerom, ktory ti nie je prijemny. Ale mozno je prijemne druhym to aj jemne priznat. "Som uzavretejsia, opatrnejsia, nezverujem sa az tolko druhym, ale tesi ma vas zaujem, rada vam ukazem, co som si kupila..."

Proste urobit to medzi vami vlacnejsie, hladsie, nie kostrbate, ak si to zelas 🙂

mantilka
Autor odpoveď zmazal
liz_lemon
20. júl 2024

@mantilka bansky kolektiv?

mantilka
20. júl 2024

Pozri, tu na MK už normálna reakcia asi nebude. Áno, stáva sa, že závidia. Zenský kolektív je naozaj často hrruuuuza. Viem o čom hovoríš, mala som kolegyňu, ktorá mala doslova úžasný život a závidela ľuďom, ktorí mali podstatne menej ako ona. Buď si zvykneš alebo zmenis kolektív.

mantilka
20. júl 2024

@liz_lemon nikdy ti predikcia neprepisala ?

alickapusinka
20. júl 2024

Zbytočné si namyšľaš nič TI nezávidia iba asi si si to úplné zlé vysvetlila. Už by som len niekomu závidela naušnice za 3 eura za 3 eura nič moc naušnice že po pár použitiach sčerneju.Takže zbytočne si vzťahovačka a namyšľaš si veci ktore nie sú pravdive a ešte si aj dôležita.

laurita285
20. júl 2024

Určite ti nikto nezávidí dovolenku a habaďúry za pár desiatok euriniek. Obzvlášť keď pravdepodobne zarábate všetci rovnako a žijete si na rovnakej úrovni :D

lienka.7
20. júl 2024

@autorka a ja mam pocit, ze si o sebe nejako moc namyslas.. všetko ti každý závidí, no jasne.🤦‍♀️

janickacrazy
20. júl 2024

Podľa mňa proste nemáš čo riešiť po rozvode si sama, predtým si riešila manžela, problémy s ním, teraz tvoj mozog nemá čo analyzovať, tak si našiel novú zábavu.

stanulienkat
20. júl 2024

Po precitani prispevku som ti aj ja zacala "zavidiet". 🙄

janababana
20. júl 2024

Asi je to mensi kolektiv, lebo pochybujem ze v open office kde mas dalsich 20-30ludi by si niekto niekoho vsimal viac nez “bezne”. Musis sa nad to povzniest, presun svoju vsimavost inam, inak ta to prevalcuje

zuzana111984
20. júl 2024

Ako si povedala, nie je čo závidieť..skôr ťa ohovárajú za tvoj zlý vkus (šaty s gýčovým nápisom, 3€ náušnice a detský/dievčenský komplet). A je im nepochopiteľné, že ako rozvedená samoživiteľka utrácaš za hlúposti. Sorry za úprimnosť.

kristinka92
20. júl 2024

skôr autorka bude ten typ “príjemnej” osoby v kolektíve…preto sú aj tie pohľady medzi sebou za chrbtom… ja neviem ale keby kolegyni uvidim nove náušnice, pochválim a dostanem odpoved “mam a čo?!” tak v duchu pretocim očami a pomyslím si aká p* …

prasiatko30
20. júl 2024

@kristinka92 presne niektori ludia su tak vstahovacni, ze az. No co uz len zavidia🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️vsak je to pekne ked ti nieco pochvalia, to uz nema existovat ani zakladna ludska slusnost a small talk?? Je lepsie v robote na seba zazerat a stekat po sebe??? Naozaj by sa ti lepsie pracovalo kebyze vojdes do kanclu a pomaly ti ani neodpovedia na pozdrav???

liz_lemon
20. júl 2024
adrianap83
20. júl 2024

Sa tu všetci tvária, že ženský kolektív je mimoriadne prajný, milý a dobrosrdečný.
V skutočnosti to väčšinou tak nie je. Ja mam tiež skúsenosť. Tiež som si myslela, ze to len ja preháňam, koho by už zaujímali moje obyčajné veci atď, no po čase som sa dozvedela, ze som si správne myslela. Od ďalších nezávislých 2 osôb. Neviem aké boli k tomu pohnútky, ale obsahom klebetenia a rečí som vraj bola dosť často. Pomohlo mi nerozprávať o svojom živote, áno aj nenosíť drahšie a nové veci - co som brala ako vrchol trapnosti, riešiť niekoho kvalitné topánky, no bola som svedkom monológu.
Autorke prajem pevné nervy a proste ich nerieš. Povedz, že nové veci máš zo sekáču a o ostatných veciach nehovor. Načo, ak tam nemáš kamošky. Balíky, nech ti dakto iný preberá.

kandelabra
20. júl 2024

Tak okukavaju a zavidia. A? Hlavu hore, usmev na tvar, nech aj puknu od zavisti 🙂 sprosti ludia riesia vsetko, aspon vies, ze dobre vyzeras 🙂

alexandra383
20. júl 2024

Podla tvojich reakcii by si nebola oblubena asi v ziadnom kolektive. A ak ta ohovaraju, ani sa necuduj.

jaja9098
20. júl 2024

Tie komentare 🤦🏼‍♀️ viem presne ako to myslis,a nemylis sa. Objednavaj len nech ich rozdrapi,asi mas nieco co oni nie a zavidia ti kazdu lacnu somarinu. Neries to a bud nad vecou🙂

lavender94
20. júl 2024

Ja by som skôr tipla, že ťa ohovárajú lebo sa obliekaš nevkusne. Možno sa mýlim. Ale to čo si opísala - guess šaty su väčšina čistý gýč, to iste aj náušnice za 5€, detsky overal. Možno to tak nie je. Nechcem generalizovať. Ale tiež môže byť pravda, že fakt závidia. Niektoré ženy to tak maju, ani nie že závisť pre náušnice, ale su nespokojne samé so sebou, možno žijú v nešťastných vzťahoch a závidia ti odvahu rozviesť sa a tak ti dávajú pocítiť že ty nie si o nič lepšia.
Tiež mám podobnú skúsenosť. Jedna “známa” bola tiež samé hmmm take auto by som si ja dovoliť nemohla - pritom to bola 10 rocna audi. To iste dom - ale to, že sme sa sakramensky zadĺžili na celý život a musíme robiť ako kone na to aby sme sa pri takej splátke mali dobre a mohli si aj iné dovoliť, to už nezávidí nikto. A to sa už potom nabalovalo že úplne prkotiny. Ona je tučná lebo je chudobná, preto ja som chudá. Ona nema peniaze na pekne oblečenie, lebo nemá takého šikovného muža. Akože najprv som sa aj snažila byt milá, ale časom som sa už začala cítiť zle kvôli tomu, že ma niekto kvôli mne pocit že je niečo menej. Musela som si uvedomiť, že to nie je moja chyba a už som ju par krát slušne odfajala.

mk1111111111
20. júl 2024

To fakt niekto riesi taketo veci? Ved si oblec, co chces. Ak chces odpovedat, odpovedz, ak nie, povedz s nadsazkou, ze co su take zvedave. V praci si odrob svoje a hajde spokojne domov.

cacianka
20. júl 2024

Aké úžasné ženy sa tu zlietli , bravooo, česť výnimkám.
Ale chápem autorku - keď ste nezažili závistlivé osoby, tak to neviete pochopiť. Mala som takú kamošku, už kvôli jej nastaveniu a postupne vďaka jej zavistlivemu a postupne az chrapunsky paranoidnemu správaniu, mojou kamoškou nie je.
A potom aj jednu kolegyňu, v kolektíve bolo s ňou na nevydržanie, to sa ťažko chápe ako sme iba postupom času zisťovali a uvedomovali si že aká je. Najprv občas, nenápadne mala poznámky, najčastejšie bez svedkov, vždy sa zamerala na jednu kolegyňu, postupne prešla cez všetky. komenty, štipľavé poznámky, stupňovala, už si nedávala pozor alebo to počuli aj náhodne iné kolegyne ako útočí na jednu. Začali si to všímať, začali to dôverne medzi sebou riešiť, postupne sa to zmapovalo a vysvitlo že čo všetko narobila, ako nahuckala ženy medzi sebou aby odvrátila pozornosť, a ako mala pomocnicku, ktorá jej donašala to čo ešte nevedela. Ja som robila kúsok na inej prevádzke, ale ešte som nevedela čo tam vyvádza, pri každom stretnutí na hlavnej prevádzke ( pracovná porada, školenie, fasovanie potrieb, vyplatny deň, výkazy, nejaké posedenie, som si vsimla iba drobnosti, ako škaredo zazerala , hodila blbé poznámky, nenapadlo ma sledovať ju aj vnímala som ju iba okrajovo, myslela som si že má v zuboch nás mladé, dievčatá a začiatočníčky, až časom sme zbadali čo je to za hnusne ženu. Až keď sa s odstupom času poskladala mozaika jej chrapunskeho chovania. Ešte jedna podobná tam bola, ale to iba slabý odvar.
Moja kolegyna- kamarátka ma tiež na oddelení zavistlivu kolegyňu. Keď sme to po nejakých drobných indiciach začali trochu analyzovať, že cooo, tak vyšlo najavo že naše pocity a podvedomie neklamali.
Takže áno, sú ľudia,ženy, kolegyne ktoré sú takéto povahy a vôbec si autorka nemusí namýšľať a byť vztahovačná. A hlavne to žena najprv necíti , nevie, nepripusti si to, ale časom vycíti, že ups , a keď si trochu začne všímať okolnosti, a časom si poskladá mozaiku dokopy, obraz sa ukáže.
Takže áno, môže mať pravdu .

muchotrafka298
20. júl 2024

@cacianka no ja tiez len pozeram, ze ake uzasne kolektivy, ziadne problemy, krasne velke stastne pracoviska, bez ohovarania, intrig, kolegovia su naj kamosi. Bohuzial moja skusenost je velmi podobna ako tvoja, ze proste tie intrigy a zavist sa vyskytuju uplne bezne. A nie, nie je to ziadna paranoja alebo vztahovacnost. Lebo je ine ist takto "nenapadne" a cloveka rozdeptavat ako v ramci small talku pochvalit niekomu uces alebo saty bez bocnych umyslov. Len proste pochvalit, tam ziadna zavist ani neprajnost nie je.

cacianka
20. júl 2024

@muchotrafka298 moja kolegyňa - kamoška, je mladá žena, cca 40+, jej kolegyne 30- 55, takže vek to nie je
Minulý rok sa rozviedla, takže muža nemajú ako závidieť.
Netušíme čo jej 3 kravy závidia, prečo majú blbé poznámky, ani nevie zistiť ktorá je koreňom tej averzie. Robi inu agendu ako oni, nesedí iba za pultom, šéfka ju často naháňa tak behá hore dole, vybavuje, rieši po celom ústave, a hentie si myslia že je pyšná lebo chodí na sekretariát riaditeľa, lebo je zamyslená akú trasu má zvoliť aby stihla ľudí a ich pracovný režim. Keď cestou na obed/ z obedu sa zastaví niečo vybavit, už zase zazeraju. Jeeej tebe sa žije, ty sa máš keď toľko sa flakas, ty sa máš keď môžeš odísť 20 minút skôr ( to nechcú vidieť že je o 30 minút skôr v práci, alebo ju šéfka pošle skôr domov, že cez deň si fakt mákla tak keď jej nemôže dať € tak aspoň jej dá voľno)
že oni 3 sa striedajú ktorá príde o 30 minút ráno neskôr a ktorá odíde skôr a navzájom si maskujú dochádzku...to už eee. Prišla / prišli sme na to až časom, postupne cca po 1,5 roku. Holt to nevysvetlis, nepochopíš, kým nezažijes, a nerozoznas klebety, závisť, šikanu či podrazy. Až časom človek pochopí o čo ide.

umpanka
20. júl 2024

Závistlivé, pomstichtivé, lenivé, primitívne a spros... A viem o čom hovorím. Jedna už dnes plánuje, ako sa o rok pomstí kolegyni, ktorá neskákala, ako pískala. Lebo o rok sa bude deliť práca navyše za mimoriadne peniaze. Ohovárajú, všetko. Od oblečenia, kto, čo urobil a čo mal urobiť. Aké meno dal dieťaťu. Kto pribral, kto zostarol. Ak ich máš zastúpiť, musíš hľadať, ako sa čo robí u kolegov z vonka, neposkytli..... Veľmi negatívne pracovné prostredie. Osem hodín je osem hodín. Aj keby človek postavil okolo seba pomyselnú bariéru, ovplyvňuje ho to, minimálne v tom, že je v strehu.

cacianka
20. júl 2024

@umpanka a nie si vztahovačná ? To nie ty ohovaras , závidíš, si pomstychtiva krava ? 😇😉
Lebo zatiaľ väčšina žien takto zhodnotila autorku
🤦🤷

umpanka
20. júl 2024

@cacianka Nie, môže to byť, tak ako hovorí. Predtým som pracovala v inom prostredí. Toto posledné pracovné prostredie je "zaujímavé". A Tvoj názor, že som krava - nuž s tým sa Ty už nejako vysporiadaj. Odporúčam zrkadlo...