icon

Ako zvládnuť konflikty so svokrou?

24. júl 2024

Prosím vás , musím sa tu v skratke vyrozprávať lebo ja som povaha čo si robí často výčitky a nad vsetkym premýšľa. Nemám rada konflikty a zle vzťahy…
Mám priateľa už 9rokov , syn má 6rokov a dneska som sa dozvedela že snáď odkedy mame deti (ja som nemala zo svokry dobrý pocit a mali sme aj situácie pred deťmi ) no ale teda odvtedy že máva často nejaké poznámky na mna typu že vkuse jazdím na aute, ako si môžem dovoliť niekam chodiť , ako je možné že muž keď berie dieta nemá nabalené veci a podané do ruky, že som panička , že ako si môžeme dovoliť chodiť po výletoch keď na ti nemáme … a bohvie čo všetko.
Len v skratke mame uz teda dve deti , mladšia má rok , som na ne sama celé dni kým nepríde muz z roboty , posledný čas chodil vždy ešte aj po práci k mame takze väčšinu času sama s deťmi , ked s jeho mamou bolo treba k lekárovi išla som sama s dvoma deťmi snou , ked potrebovala cokolvek vždy som isls s pomohla keď bol muž v práci … nesedela mi nikdy jej povahou ,mala som z nej stres celé roky, ale rešpektovala som ju.
Ja sa starám o domacnost , varím na 2krat, peciem si pečivo doma , snazim sa si všetko sama doma prípravovat , asi viete kolko to všetko stojí času pri 2detoch. Dcérku kojím stále takze sa mi podarí niekam ísť aj to sa musím donútiť raz za polroka do kina napríklad a aj to mi poza môj chrbát vyčíta, muž berie dcéru von a nevezme si plienky ja som na vine že ich nemá … proste veľa je toho ale ide o princíp.
Svokra je chora niekolko rokov. Sestru má v zahraničí no teraz prišla , išla vybavovať opatrovateľku , no vraj je dlhá čakacka a jedine čo sa dá robiť je že by sme vybavili príspevok ktorý budem ja poberať že sa o ňu akoze starám , dám si tam prechodný ale vraj nebude odo mna chcieť nič len aby som ráno vždy išla skontrolovať či má vodu , zavolala jej 3krat za deň a keby niečo treba kúpiť a podobne… ja som nad tým uvažovala , naozaj je toho má mna veľa s dvoma malými deťmi a necitim sa na opatrovanie. Povedala som jej že má to mrzi , ale tie papiere nepodpíšem. Že proste rada svokre pomôžem ako doteraz, aj snou pôjdem k lekárovi aj obed jej zanesiem , ale proste žiadne peniaze na ňu poberať nechcem. Citila by som ss potom zaviazana a to sa pri dvoch deťoch nedá.
A tak sa sestra zobrala a povedala že tým pádom somnou viac nemá nemá čo riešiť. 🤔

A tak si to snou išiel vyriešiť že sa za to na mna nemôže hnevať že to nieje moja povinnosť a že mám toho s deťmi dosť. A ona nasrata že nič nechcela len nám pomôcť aby sme mali 700€ navyše 🙄 (jasne a keď som povedala nech nájde niekoho iného čo môže poberať a starať sa povedala že a kto by to vládal) ale mne povedala že stačí nabrať vodu ráno a zavolať 😃 no a tak sa tam pohádali oni obe na mna ponadavali a povedali že keď si má zastáva má vypadnúť z bytu a vrátiť kľúče, že oni si poradia …
Muž mi večer toto všetko zoslzami v očiach povedal , že to celé tie roky počúval a ja som z toho hotova, ja krava som jej chodila vlasy cesat a ruky mastit … normálne neviem čo ďalej , neviem ako “stym pracovať” aby som sa stále neobviňovala keď som si vedoma že robím maximum

Strana
z2
betulinka1
24. júl 2024

Ty si nic nevycitaj. Ona nie je tvoja starost. Spravila si dobre, lebo taka svokra by ta zničila na totalku. Ty si matka dvoch deti, ty sa mas v prvom rade starat o svoje deti, im sa venovat. Kazda minúta pre takuto zenu je strata casu. A tvoj priatel prosim ta ake slzy??? Mal im tie kluce hodit rovno na stol. Neboj oni sa ozvú ked budu nieco potrebovat.

som_realistka
24. júl 2024

Nerob nič, na opatrovanie sa určite nedaj, máš dve deti, radšej choď do normálnej práce, keď príde čas. Píšeš, že varíš na dvakrát a pečieš vlastné pečivo, prečo? Je na to zdravotný dôvod? Ak nie, nerobila by som to. Mužova sestra nech sa nehrá na spasiteľku, o chvíľu by ťa gezovala tak ako by si k cudziemu nedovolila. Dajte si žiadosť o opatrovateľku, keď treba "iba vodu ráno nabrať a dať obed" tak jej ju pridelia pomerne rýchle. Rieš svoju rodinu, máš primalé deti, aby si si toto zobrala na krk. A poviem tak, keď ťa vie ohovárať, tak si vie sama aj vodu nabrať.

isis234
24. júl 2024

Za dobrotu- na žebrotu. Dobre že si to odmietla. To nie je len že ti budú chodiť peniaze na účet, ale bude treba zrejme každý rok podávať daňové priznanie. S jej povahou, ako píšeš by ti vyčítala, že dostávaš jej peniaze.
Tvoja rodina je na prvom mieste : deti a manžel. Ona nemá súcit, lebo vie, že máš 2 deti z toho jedno maličké. Kojíš. Ako máš ešte i ju opatrovať???Aj jej sestra nemá rozum, keď ťa ohovárajú. Pomáhaš jej veľmi. To si ona necení? Jej sestra tu môže zostať, pokým jej nenájde opatrovatelku alebo osobnú asistentku. Skúste osloviť Charitu.
Ešte vás bude prosiť, aby ste si kľúče nechali.

evaachesa
24. júl 2024

Tak to by len bolo peklo keby si sa na to dala. 😱 Dobre si urobila a nieže si to nakoniec rozmyslíš! Radosť mať takú svokru. 🤦🏻‍♀️

abbey1
24. júl 2024

Svokru nemáš, tak čo sa zaťažuješ s hlúposťami. Rieš len deti a priateľa.

vanilkovazmrzka
24. júl 2024

Si dobry clovek 💙

milanemila
25. júl 2024

Na mna posobis ako mila a dobre osoba, vies su prosteludia pre kt nikdy nebudes dost dobra a je uplne jedno co spravis. Do re si urobila, ze si to odmietla, lebo to by sa este len zacalo peklo a vycitky a tyranizovanie keby si na svokre “zarabala”, bola by si ako sluzka na spagatiku. Dalsia vec, ved maximalne za 2 roky pojdes do prace a svokra este moze zit dalsich xy 🤷🏼‍♀️

miadi
25. júl 2024

Len bud rada dobre si urobila . “ svokra “ by ta znicila. Tvoje deti ta potrebuju najviac. Pri babatku sa neda robit opatrovatelku. Nie ste ani manzelia technicky je ti cudzi clovek jej syn a sestra maju moralnu zodpovednost jej pomoct . Uz to je dost ze si sama na deti a chlap chodi za mamou. Viac uz dat nemozes . Necit sa zle ze sa na teba Niekto hneva . Nemozes vyhoviet kazdemu. Musis robit to co je najlepsie pre teba a tvoju rodinku .

jana_eyre_2
25. júl 2024

Ja len..

muchotrafka298
25. júl 2024

Ty mas svoju rodinu, tak urcite sa nedaj uvrtat do opatrovania svokry. Lebo to nie je len tak, ze budes brat opatrovatelsky prispevok a sediet doma. Ked je taka aka je, budes jej 25 hodin denne skakat okolo zadku. A hlavne, ked poberas opatrovatelsky prispevok od statu, kedykolvek Ta mozu prist skontrolovat, ci sa staras a jedno z druhym.

simca06022011
25. júl 2024

Jednym uchom dnu a druhym von, vobec si s tym hlavu nerobte s muzom. Jednak je to vekom, ale tiez povahou, taketo zhadzovacky su caste od svokier kadejakych.. od obycajneho "na co je jej auto" az po uplne nezmysli "to mne netreba umyvacku...". Panicka sem a panicka tam, zvacsa takato svokrusa tiez nezila zivot prave putky, neprala v potoku a nesedela doma... teraz je zlostna chora doma a nedava to, k tomu flustracia ze chcu opatrovatelsky vybavit, ze jej treba opateru a nechcete... predychaju, vyriesia.

michaela412
25. júl 2024

Dobre si spravila, naozaj to nie je tvoja povinnosť a keď sa ani na to necítiš načo sa trápiť. Ja by som sa tiež nedokázala starať takto o starších, chorých ľudí. Aj moja svokra keď sme prerábali dom začala, že keď ostane sama pôjde k nám no ja som hneď odpovedala, že v žiadnom prípade. Radšej budem platiť opatrovateľku, alebo domov dôchodcov a chodiť ju navštevovať. Mala som babku v domove dôchodcov a bola úplne spokojná a my tiež, bolo o ňu dobre postarané. Naozaj si nemáš čo vyčítať, nech si to poriešia s niekým iným

janage
25. júl 2024

Celé zle. 700e by nepriznali osobe, ktorá nepotrebuje sústavnu starostlivosť. Naši pred par rokmi cca 3 dozadu brali nejakých 400. A to babka 90 rokov, demencia a ležiaca.
Za ďalšie kedykoľvek môže prísť kontrola či tam si a fyzicky sa staráš.
Takže nie. Nech si prechodný pobyt dá múdra sestra. Alebo nech reálne tú opatrovateľku zaplatia.
A neboj ako písali baby, ak doteraz bola zvyknutá, že pískne a ty priletíš, tak do par týždňov zistí, ako si zavarili, keď sa s vami rozvadili.

bonboniera
25. júl 2024

Prečo priateľ neplakal už cele tie roky keď mu na teba jeho matka nadávala? 🙂

janage
25. júl 2024

Pozri tu. 750e je pri ťažko zdravotne postihnutej osobe.https://zdravotnickydennik.sk/2024/05/opatrovatelsky-prispevok-bude-po-novom-rozdeleny-len-na-dve-skupiny-od-leta-dosiahne-uroven-cistej-minimalnej-mzdy/

liv1
25. júl 2024

Velmi velmi velmi dobre si urobila. Urcite by z teba casom urobila otroka, ved za nu poberas prispevok a musis sa postarat… Bola by si absolutne zaviazana a este k tomu by podla mna tie ohovaracky este zintenzivnila, lebo teraz by mala este dokaz ze za nu poberas peniaze..
Nic si nevycitaj. Aj s tymi klucmi, to je absolutne manipulatorske. Ona bez vas byt nemoze, len chce svoje docielit. Dajte si na niekolko dni/mozno tyzdnov ked tam je sestra od nej pokoj, nevolajte, nestarajte sa, uvidis ako rychlo sa ona ozve aj kluce vrati.

Obdivujem ta ze to vsetko robis, napriek tomu ze sa ta priatel cele tie roky nezastal a nie si ani jeho manzelka. Ze si mu dala dve deti a i tak nie ste manzelia.

Si dobry clovek, zasluzis si aby sa k tebe dobre spravali tvoj chlap aj svokra. Neber si to prilis, naopak pochval sa, ako si to dobre urobila a zvladla ten tlak. Veci sa vyvinu

januska12323
25. júl 2024

Ja neviem ale nemali by ste byť radi, že sa to konečne poriešilo? Frajer sa môže venovať rodine a nie mamičke, ty sa môžeš starať o deti a sestra sa postará o jeho matku. Vec vybavená.

luccija
25. júl 2024

Muž nemá iných súrodencov?takéto sestry čo prídu zo zahraničia a hrajú sa na to, že všetko zariadili poznáme.Ked prišla otcova sestra zo zahraničia začala babke rozprávať, že by mala ísť do domova, dom predať, peniaze rozdeliť a babka plakala, že je samostatná nemala dg zdravá mala síce 80 r, ale normálne fungovala.Teba postavili pred hotovú vec teraz to je voda a telefonát o pol roka to môže byť celodenná starostlivosť.Tiez v
by som to neprijala potom ti budú vykrikovať, že poberas opatrovateľský a ty sa máš starať.
Muž má aký názor čo chce robiť?Keď je sestra taká múdra nech platí zo svojho podeľte sa o náklady a nech tam niekto chodí na doobedie, alebo koľko treba...koľko má svokra rokov a čo jej je?

michaela412
25. júl 2024

Jedna moja kamarátka sa takto dala nahovoriť na opatrovanie švagra. (mužov brat, diagnóza autista už dospelý) Švagriná ju prehovárala, že im nechajú rodičovský dom a ona jej bude s bratom pomáhať. Dom im síce nechali, no o toho švagra sa stará vkuse. Nemôže ísť s mužom ani na dovolenku, lebo ho nemá kam dať, švagriná sa na to vytoto ani na pár hodín ho nepostráži.

petronelag
25. júl 2024

@janage Jedna známa opatruje svoju mamu a že zvyšovali opatrovateľský od júla, že bude vyše 600€, ale keď niekto potrebuje opateru je to neľahká práca, záväzok a zodpovednosť.

muchotrafka298
25. júl 2024

Ked sme uz pri tom, tak kedze nie ste s partnerom manzelia, nie je to ani tvoja rodina co sa tyka papierov. Takze tvoj problem "svokra" nie je. Nech si to riesi muz so svojou rodinou. Lebo toto nie je sranda, ona ked bude potrebovat starostlivost, tak ako to budete riesit? Zoberies si zenu, ktora Ta neznasa domov?A pomoct 700 EUR? Tak na to, aby jej bol priznany statom plateny opatrovatelsky prispevok treba vazne diagnozy, nie ze niekto lezi doma. Tvoj muz a jeho rodina jej mozu zohnat opatrovatelku na to, aby jej ohriala obed alebo doniesla. To nie su velke financie na hodinku denne.
Okrem toho, ked mas opatrovatelske priznane, ty nemozes ist nikam, bez toho, aby si jej niekoho nezabezpecila. Neexistuje odist na vylet niekolkodnovy, dovolenku, pobyt na vikend. Je to velky zavazok a ty mas svoju rodinu v prvom rade. O tych sa Ti treba starat.

30katrusa40
25. júl 2024

Tak nech sa na to vykasle aj tvoj priateľ. A dcéra nech sa stará o mamu. To je tak keď jedno dieťa odide do zahraničia a ten čo ostane sa má starať . Zo zahraničia sa príde raz za čas na pár dní a potom až keď sa ma dediť. Jedine čo môžete spraviť išla by som sa opýtať na obecný/ mestský úrad ci nemajú oni opatrovateľku čo by jej doniesla obed a skontrolovala ju. U nás tak fungujú. Objednajte jej obedy aby jej každý deň vozili ak si nenavarí a hotovo. A priateľ nech ide z práce domov a nie každý deň za ňou.

luccija
25. júl 2024

@muchotrafka298 presne tak...rodičovská ubehne ako voda a autorka bude chcieť ísť do práce, venovať sa deťom a bude tu babka o ktorú sa treba starať treba myslieť, že to bude len horšie a môže to byť na roky.

isis234
25. júl 2024

@janage , @autorka, pri opatrovaní jednej osoby s ŤZP je na úrovni 569 eur
Musela by mať vybavené na úrade práce na základe predložených dokladov- lekárskych správ, že potrebuje opateru, osobnú asistenciu. Vystavia na základe posudku, aj ju predvolajú, preukaz ZŤP. Mala by výhody. Polovičné cestovné. .. je tam toho viac. Ak nevládze, schválili by jej i parkovací preukaz. Ale všetko na základe lekárskych správ predložených.
Musela by podať do sociálnej poisťovni žiadosť o invalidný dôchodok, ak ešte pracuje. neviem koľko má rokov. Možno by jej schválili čiastočný.
Spýtať sa na to na úrade práce i na obecnom/mestskom úrade svojho bydliska. Ale to by mal tvoj priateľ, alebo rodinný príslušník.

ahhola
25. júl 2024

A ty by si mohla brat 2 statne davky? Rodicak a opatrovak-nie je iste, ci jej ho odklepnu a najprv sa vybavuje OP potom hlada opatrovatel... Aku ma dg, okrem Jezibabovstva😈

ahhola
25. júl 2024

Na "sestru" bacha, muz je jedinacik?

janage
25. júl 2024
matullienka
25. júl 2024

Len tak mimochodom tvoja svokra si to aj so sestrou predstavuje veľmi jednoducho. Nikde nie je napísané, že jej príspevok na opatrovanie schvália a už vôbec nie tak ako ti povedala, že len prídeš podás ráno vodu a 3 x zavoláš. Chodia normálne kontroly a pri povahe matky tvojho partnera by som jej neverila čo im porozpráva a ty budeš nakoniec ešte aj peniaze vracať. Neexistuje na niečo také pristúpiť pri takomto človeku. A všade bude rozprávať, že berieš na ňu peniaze a kašleš na ňu

letfenixa
25. júl 2024

@autorka pozri, ty sa o mamu tvojho partnera staráš viac ako jej vlastné deti, dobrovoľne. Výčitky prejdú, spravila si dobre.

lenuska9999
25. júl 2024

Nevyčítaj si nič. Sú ľudia, ktorým nič nie je dobre, s tým nič neurobíš. Nikomu sa za svoje rozhodnutia nemusíš spovedať ani ospravedlňovať. Máš toho dosť s dvoma deťmi a svoje voľne chvíle máš právo využiť ako chceš. Nie si len matka, ale aj žena, ktorá ma právo na svoj život. Keď vás svokra ohovára, že chodíte po výletoch, pravdepodobne závidí. A život máš len jeden, treba si ho aj užívať, aj ist na výlet, aj dopriať si voľný čas 🙂

Strana
z2