Ako zvládnuť konflikty so svokrovcami ohľadom výchovy?
Ani neviem kde začať. Už som skúšala milión krát vysvetľovať, no to je horšie ako hádzať hrách na stenu.
Môj problém - ak sa to teda dá nazvať problémom, sa týka výchovy deti. Nás syn 5 r. nemôže snáď absolútne nič… Nemôže kríčať, hnevať sa, povedať slovo h*vničko, grgnuť si, nepozdraviť sa, odtrhnúť si kvetinku, či list z ich záhrady. Vždy to skončí pri tom, že je mrchavý a zlý a môže sa hanbiť… aj za to, že plače keď sa buchne, veď je predsa už “velky”. Ja osobne nie som za telesne tresty a vyhrážanie sa deťom, pripadne strašenie, no ony to považujú za normálne aj keď som im už 100x povedala, že si to neželám. Neželám si aby mu dávali na zadok pre nič za nič, len za to, že pre niečo plače, neželám si aby ho strašili čertami a kadečím, pretože sa reálne boji tmy- bubaci, čerti prídu atď., hovorili mu ako napr. nepôjde na výlet ak niečo nespraví alebo sa nebude chovať ako ony chcú… vrcholne ma vytáča vyhrozenie sa varechou alebo remeňom , pretože viem, že na druhých vnucatach boli používané takéto výchovne metódy od nich. Už to vyvrcholilo tým, že svokor povedal u nás doma synovi,keď od nervov plakal( mal naozaj o ničom náladu celý deň)že nech sa k nemu neopavaži chodiť keď je taký mrchavý, že ho tam nechce. No a jasne že som ho od nás vyhodila. Na to bola poznámka, že jeho deti by dostali výprask a že mi bude skákať po hlave 🤷🏽♀️ Svokra pracuje v škôlke kde malý chodí a stále donáša čo zas “vyviedol”, pritom pani učiteľky mi nikdy nič nevraveli. Navyše s nimi býva ešte aj manželovi sestra -bezdetna, a ta sa veru tiež neštíti dať malému po zadku alebo na neho nahukať. Aj tej môžem hovoriť milión krát to iste a o pár dni to už neplatí.
Proste pochvala žiadna, ale za to hrešenie a vyhrážanie nonstop.
Manžel sa do tohto sporu až tak zapájať nechce, no už aj on im dohováral a nič… Ja som názoru, že výchova deti je robota rodičov a pokiaľ si nepýtajú pomoc a rady, tak ich deti nemá čo karhať niekto iný ( škôlka, škola nerátam.. tam autority treba prijať) Viem sa s malým dohodnúť a aj pochopiť prečo niekedy z nervov niečo urobí, aj ho upozornim a niekedy aj krikom. Naozaj si nemyslím, že je z neho zle, nevychovane dieťa ako si to myslia moji svokrovci. Už veľakrát som obviňovala seba samu, že som asi zlyhala vo výchove.. ale potrebujem len radu, ako im to raz a navždy vysvetliť, alebo je to zbytočne? 😔
@pe_mi nikto v rodine si nikdy nedovolil udriet moje deti. Pre teba to je Asi normalne kazdy mà tie hranice inde. Pre mna toto normalne chovanie k dietatu nie je . A mama dovoli aby z neho robili fackovacieho panaka ? A muz nemusi nic riesit a svokrovci a svagrina nemusia reapektovat matku? Ale ona tam “ musi “ chodit . V rodine fungujeme vyborne ale verit tomu nemusis. 🤣to uz je tvoja vec comu veris.
Riesit by si mala svojho muza nech si svoju rodinu uprace on.
za mňa nehrozí. 🚩🚩🚩Ak by to neprestalo (čo predpokladám, že neprestane...) prestaneme sa stýkať. Nie sme doma a hotovo, neprajem si aby ste k nám chodili... Ak sme náhodou u vás, prišli sme vás navštíviť na pol hodinku a v mieri, kľude. Nie aby ste mi komandovali a udierali dieťa... Dovidenia, dopočutia!!!
Urob čo najskôr poriadok v tej rodine, tvoje dieťa=tvoja výchova. Tvoj syn sa na teba spolieha a ty dovolíš aby ho takto ,, ponižovali,, a ešte aby mi švagriná bila dieťa, nech si spraví svoje dieťa a to nech vychováva... Ja by som im to jasné vysvetlila ak neprestanú tak sa nebudú s dieťaťom stretávať odstrihni ich od seba a pokoj svätý
To naozaj necháš švagrinú a svokrovcov otlkať ti dieťa? 😲
Keby moja švagriná dvihne ruku na moju dcéru, tak by som taký cirkus urobila, že by im strecha odletela. Detto naopak - neviem si ani predstaviť, že by som dvihla ruku na synovca alebo neter. Veď to je vrchol všetkej drzosti. A vrchol všetkej hlúposti je, že to nechávaš tak. Lebo zjavne povedať im nezaberá. Tak ok, ak nechápu, deti viac nedostanú. A tvoj muž je tiež asi dobre mimo, keď to necháva tak. Môj muž by už rozpútal peklo na zemi. Vy ste obidvaja divní, sorry.
@pe_mi predstav si, že funguje. V dynamike fungovania sociálnych vzťahov, rozumej zdravých vzťahov, je vzťah dospelý versus dospelý. To, že ja som nevesta, alebo dcéra absolútne nikoho neovprávňuje dávať do poníženej pozície "dieťaťa", sopliaka, ktorému svokor naloží čo sa do mňa zmestí... Tobôž nie moje dieťa... To, že má svokor, alebo svokra šediny= neznamená úctu k starším, keď sa správa ako zadubenec a debil. Ešte to mám v hlave v poriadku, mám OP, som svojprávna, aby som si vedela určiť zdravé hranice, svoju sebaúctu, sebalásku a sebauvedomenie, zdravé hodnoty pre moje dieťa.
Taká paralela.... Vieš na čo máme ploty na pozemkoch? No predsa na to, aby určovali hranice (pozemku) A keď sú zdravé hranice, sú aj zdravé vzťahy. 😉
Takže? Ak si neotvorím ústa, a svokrovci sú ako odrazová trénovacia tenisová stena, tak...?! Doplatím na to len a len ja a moje dieťa. Prečo by som si to robila? Mám sa natoľko rada, že to nedovolím.
Skús sa na to takto pozrieť.
Mna dorazilo ze aj muzova sestra mu da po zadku. Kks, taka by jej letela odo mna jedna naspät zeby čumela 😡. Ta nech si trieska svoje dieta ak raz bude mat
Tak ja pridám môj názor. Moji svokrovci sú z veľkej miery také isté typy (až na to bitie, to nerobia). Jednoducho taká tá stará škola čo má názor že deti by mali vždy poslúchať, nikdy nie plakať, ticho sa hrať v kúte a ak nie, tak sa treba povyhrážať.
Ja osobne to neriešim. Sú takí, boli takí celý život a na staré kolená sa nezmenia.
Moja dcéra si tak zažíva, ze existujú rôzne typy ľudí a aj ina výchova ako respektujuca (čo praktizujeme my). Tiež že ľudia majú rôzne hranice a u starých rodičov si zďaleka nemôže dovoliť toľko co doma.
Naša malá je s tým ok. Starých rodičov ma veľmi rada a chce tam tráviť čas. Aj sama vie povedať keď sa jej niečo nepáči ako sa s ňou rozprávajú.
Ale teda ak by ju bili to by som nedovolila.
Ani nechcem vedieť ako bol vychovávaný a bity tvoj muž.Naco si kazis dní, keď to skončí hádkou a musíš si brániť dieťa.Nenormalna rodina chudák maly
Nerozumiem na čo tam vlastne chodíš??? Obmedz návštevy na oslavy narodenín, Vianoce a Veľkú noc. Dovidenia! 🤨
"Keď k niečomu príde, tak odchádzame." Toto je pre teba riešením? Čakať až kým mu zase nespôsobia psychickú alebo fyzickú ujmu? Zakaždým musí zažiť to "niečo" čo mu akurát tak pridá k ďalšej traume a až tak odchádzate preč? Prečo vôbec také niečo dopustíš? 😤 Chudáčik malý. 😱😢
@lonely66 ináč toto tiež nie je žiadna hitparáda : rovno by som ti povedala, že rada uvítam vnuka, keď sa naučí, ako sa má správať....
Tzn. keď budeš hrať rolu poslušného chlapca, vtedy ťa akceptujeme a dovolíme aby si prišiel??? Celé zle. Určite poznáš v živote mnoho zlých prípadov so syndrómom poslušného dievčatka, však? 🤨
Múdrejšie, by bolo povedať: Milý Janko, vidím že plačeš, rada by som ti pomohla, len neviem čo ťa trápi. Skús mi to opísať a možno sa nám podarí spoločne osušiť slzičky. Stačí zmeniť intonáciu hlasu, prístup. Ti garantujem, že 90% detí by sa ukľudnilo.
Súhlasím, (s našim múdrym profesorom) najšťastnejšie deti sú tie, ktoré majú prispôsobený. režim a hranice. Ale! Zdravé a láskavé hranice. Vieš rešpekt, úcta a fajn vzťahy NIKDY nemôžu fungovať na základe príkazov, zákazov a len jednostrannej spokojnosti benefitu. (ak budeš dobrý môžeš prísť a ja starý rodič som potom spokojný a ľúbim ťa len na základe splnenej podmienky) Za mňa celé zle. Sorry 🤷♀️
Ja sa ti veľmi čudujem, ja by som tam vôbec nechodila a ani moje deti. Pokiaľ sa k nim nenaučia správať tak majú smolu. A ak by sa to opakovalo kľudne by som volala policajtov za vyhrážanie a napadnutie. Biť malé dieťa kvôli tomu, že sa chce hrať alebo ísť k druhej babke je úplne cez čiaru. Absolútne by ma nezaujímalo čo si kto myslí alebo aký má názor.
@lonely66 vôbec neútočím a nerozumiem prečo sa ťa to tak bytostne dotklo. Nič proti tebe nemám, vyjadrila som názor k prístupu správaniu dieťaťa, ktoré (možno) rodina nezvládla od útleho veku. Problém nevzniká (akýkoľvek, komunikačný, výchovný, reakčný...) zo soboty na nedeľu, to vieme. Nahúkať však na dieťa, alebo podmieňovať láska a "harmóniu" v rodine tiež nie je správne. Preto taký môj postoj. A áno, aj ja poznám a stretávam rôzne deti. Stojím si za tým, že deti sa nerodia zlé, zlý je len prístup. Koho? Odpovedz si sama. 😉
A co je zac ta svagrina, nie je uz v starodievockom veku a vsetci su frustrovani, ze tie deticky nema ona, tak die vase deptaju, lebo tie jej by boli lepsie, keby boli. 🤔
Raz by sa takto správal k mojmu dieťaťu…. Iba ráz. Tak by som do tých ľudí nakričala, že by zostali v tvári zeleno-fialoví, decku by sa ospravedlnili a pekne dlho by ho nevideli aby si uvedomili, že toto je cez. Evidentne nestačí len povedať, že si to neželaš a odísť. Hlavne keď o par dni ste spolu zas a môžeš sa zdúvať odznova. Tak bud skús ich medicínu - krik a vyhrážky, alebo ten kontakt utni úplne. Tu je to úplne relevantný dôvod k tomu aby ti ľudia vnúča nevideli.
Btw tým bubákom strašili aj mňa a aj teraz v 30 rokoch nedokážem ísť noci po tme na záchod, lebo mám panicky strach 😅
Nedávaj im ho a na návštevu len krátku. Určite im nedovolí bit syna a pri vyhrážkach sa proste zbal a choď preč, alebo zmeň tému, či by si dala najavo, že to čo oni hovoria je nepodstatné.
@beata_k 5 ročne dieťa je v pohode rozoznať keď ho niekto mláti,škaredo mu hovorí. Uprimne ľúbi ľudí s ktorými býva,žije,pokiaľ by patrocakovi niečo vadilo,nepôjde tam,to nie iendomov-tzn,inú možnosť nemá. Nerobme s päťročných deti bábätká so štokholmskym syndrómom,pripadne tyrane dieťa,ktoré je závislé na tyranovi.
Urob všetko preto, aby si ochránila syna. Nedovoľ, aby si niekto masíroval svoje primitívne ego na tvojom dieťati.
Ako mne to rozum neberie,lebo ak je to tak ako píšeš,tak je minimálne zvláštne,že sa tam dieťa pýta a keď už aj,absolútne nechápem,že ho tam pustis. To je trochu cez ciaru.
Nechodila by som tam...moja svokra capla syna po rukach raz ked cosi vymyslal..to co som jej povedala si zapamätala navzdy...ak chce byt s vnukom musela akceptovat nasu vychovu, my nebijeme, nevyhrazame sa
Nečítam predchádzajúce komentáre, ale nezlyhala si vo výchove. Zlyhala si ako mama, ak si dovolila, aby sa k tvojmu dieťaťu správali takto. A že dovolíš, aby tvoje dieťa bolo s takýmito toxickými po ľuďmi, a považovali to tým pádom za normu v správaní. Dieťa vníma oveľa viac, ako si myslíš... Urob tomu rýchlo rázny koniec 🙏

Chudak dieta..ze to dovolis