icon

Ako zvládnuť krízu vo vzťahu po pôrode?

24. feb 2025

Ahojte,
S mužom sme mali idylický vzťah, každý nám vravel, že sa to málokde vidí. Naozaj sme sa nehádali, dokázali sme sa smiať, zabávať, proste všetko.
Po narodení bábätka sa totálne všetko zmenilo. Tak ako ja, tak aj on. Hádame sa od rána do večera. Žiadna komunikácia nepomáha. Máme na všetko rozdielne názory. Už maličkosti nám dvíhajú tlak. Ja to pri mne pripisujem únavou a podobne.
Ako ste takéto krízy zvládli vy? Čo vám pomohlo ?
Rady typu, že sme dospelí ľudia mi nepomôžu. Ďakujem

Strana
z2
gelifil
24. feb 2025

@deedol len existuje aj kategoria zadubencov....nepocuvaju, necitaju

deedol
24. feb 2025

@gelifil hej. Ale za pokus to stoji 🙂

kikusenka1
24. feb 2025

O tomto sa väčšinou nikde nehovori. Preto tí ktorí si robia dieta preto aby im vydržal vzťah tak sa krátko o narodení dieťaťa rozpadne. Začiatok je ťažký a náročný ale všetko sa vráti do starých koľají. Chce to len čas 😊

sono2
25. feb 2025

Manžel chcel deti? Lebo po týchto vyjadreniach mi príde, že nie a že si ho mala zidealizovaneho.

sono2
25. feb 2025

@kikusenka1 za pár rokov, ak vôbec. Starosti pokračujú, práca, choroby atď. Nič nebude ako predtým, keď prídu deti.

sono2
25. feb 2025

Ináč, od uspavania na rukách rýchlo upusti. Dieťa sa ma naučiť na kľudne a nie na neustále hupanie. Dojčiš ak áno uspávaj v ľahu, spite spolu, nemusíš prenášať. Ja som tak robila a bolo to ideálne.

andreatytler
25. feb 2025

My sme to ponali tak ze kazdy nech si robi ako najlepsie vie a pokial si nemyslime ze dieta ma koli tomu ujmu, tak nechame partnera robit po svojom.
Ja som robila po svojom a muz po svojom. Zasiahla som len vtedy ked som si myslela ze to co robi muz je pre dieta vyslovene skodlive. Treba si velakrat kusnut do jazyka a nechat partnera robit veci po svojom. Castokrat zistis ze ten jeho pristup moze byt lepsi ako tvoj. A samozrejme naopak, aj partner si musi kusat do jazyka.
Napriklad to uspavnie na rukach...
Prve by som skusila ci dieta dokaze zaspat same v postielke a ci manzel bude Ok s tym ze ho necha vyplakat. Velakrat je muz frajer, ale ked ma pocuvat plac dietata tak zmakne. Donutila by som manzela nech sedi v obyvacke a pocuva ten plac a potom mozno pochopi ze to nie je az taky dobry napad.
Ak dieta bez problemo zaspi same a ty napriek tomu trvas ze ho chces uspavat na rukach, tak potom musis zobrat to uspavanie na cisto svoju zodpovednost s tym ze ak sa na tie ruky nauci, budes to ty co ho bude vzdy uspavat.

A teda musim povedat ze nas vztah sa nezhorsil prichodom dietata. Ale mozno je to tak ze bol naprd uz pred porodom a tak som nepostrehla zmenu k horsiemu.😀

basska_b
25. feb 2025

Mne svagrina povedala raz, ze "bude sa stavat, ze tatinko robi veci inak, ako by som ich robila ja ako mama". Ano, trvalo mi 4 deti si na to zvyknut 😅 chcela som podchvilou muza "prerabat" vysvetlovala som mu, preco deti placu, preco robia veci tak a tak, preco casto volaju mna a nie jeho. A jemu podla mna tiez trvalo 4 deti toto tiez nejako prijat... a napriek tomu mame niekedy iny nazor, ale uz to nikto z nas nehroti. Ja uz len pokojne poviem: si dospely, svojpravny clovek, sprav si, ako chces. Alebo naopak poviem: dakujem za radu,, ja robim najlepsie ako viem.

Cize clovek sa uci cely partnersky zivot netoxickej komunikacii, tolerancii, empatii. On to nemysli zle s babom, proste ma nejaky svoj pohlad.

Drzim vam palce, aby ste tuto krizu a skusku ustali ako rodina.

michaela329
25. feb 2025

Tiež máme doma čerstvé bábo, tiež nespíme a všetko sa učíme. No paradoxne sa viac chapeme, ja muža nechávam starať sa maximálne ako môže a celkom to pomáha. On zisťuje, že niektoré jeho predstavy sú mimo realitu, ja si uvedomujem, že aj On má právo na názor ako s bábätkom. Skús ho jednoducho nechať, nech si aj on robí po svojom.

lienka.7
25. feb 2025

@autorka s tým nosením na rukách s tvojim mužom uplne súhlasím. Ešte nezabudni skákať na fit lopte alebo iné hlúposti stvarat. 🤦‍♀️ dieta sa naučí na hocijakú blbosť. Nejde o to nechať vyplákat teraz dieta, ako tu niektoré už dramatizuju. Ale pokiaľ ho uspis, dáš ho normalne do postieľky a je to.

sikra11
25. feb 2025

Mám 6-týždňové babatko a prežívam to iste, pritom toto je naše tretie a poviem ti úprimne, pri každom to bolo skoro na rozvod, po narodení druhého som bola kúsok od toho aby som obrucku hodila do rieky 😅 teraz sa na tom smejem, ale vtedy a ani teraz mi nie je do smiechu. Narodenie dieťaťa je veľká vec, samotné tehotenstvo je nálož hormónov, objavia sa rôzne problémy, starostlivosť o novorodenca je mimoriadne náročná vec vo všetkých ohľadoch, takze sa vôbec nečudujem, že cítime to čo cítime. Ja si myslím, že to časom prejde a bude to stále lepšie a lepšie, nerobila by som v tomto obdobi unáhlene závery, dezim palce, viem o com píšeš 😇

lucia23529
25. feb 2025

My sme to mali presne ako píšeš 🙂 teraz má malá 10 mesiacov, je väčšia parťačka a nás vzťah je na ceste k lepšiemu…prvého pól rok to bol boj 🙂

ukgirls
25. feb 2025

tak ako sa snazis starat ty tak sa snazi aj on .. to ze si matka neznamena,ze mas pravdu len ty ... treba sa respektovat navzajom a obcas mu dat aj za pravdu a nie byt len tvrdohlava... problem matiek je ten,ze si myslia,ze su najmudrejsie a vsetko vedia a otca odsuvaju na vedlajsiu kolaj .. ale aj on sa chce zapojit mozno neje bio otec,nesedi na konovi,nesnazi sa byt najsamlepsejsi..ale je otec aj on ma pravo na vychovu a minimalne prehodnotit jeho napady by nikho nezabilo ...

cucoryedka
25. feb 2025

@autorka ahoj ... my s muzom prechadzame krizou ... a to sme zohrata dvojka - 15 rokov spolu, z toho 13 manzelia a uz 2 velke deti (13,12) a jedno 3 mesacne ... a od porodu sa nevieme zladit ... starsi si myslia, ze uz je koniec, ale chce to cas sa zabehnut ... menej nervov a viac pocuvania jeden druheho ❤️ ... mne sa teraz osvedcilo, nezabudnut si povedat "milujem ta" a dat pusu ... nasilu som povedala, ze toto musime a ono to zacalo fungovat ... tiez, ked pride hrrr s napadom co s malym, s pokojom vypocujem, lebo ak apriori zamietnem, hned sa bliaka ...a koniec koncov kedze je maly nonstop so mnou, zacina si zvykat, ze aj tak si robim po svojom ... bude dobre 🥰

miui
25. feb 2025

@lienka.7 my sme s mojim muzom nosili nase kolikove dieta na rukach na striedacku prvy rok nonstop od siestej vecera do jednej v noci, lebo nic ine nepomahalo...a dakujem mu za to dodnes ze mi tak velmi pomahal

hederamonstera
25. feb 2025

@lienka.7 vsak ale ho nosi aby ho uspala…aj ja som tak uspavala obe deti, v pohode sa potom po par mesiacoch naucili na postielku a stacilo pri nich lezat

nikolani
26. feb 2025

Súhlasím s @deedol. U nás na tieto rozdielne názory (ak ja som to mala z nejakých kníh, prednášok a pod.) pomohlo, keď som napríklad vygooglila konkrétny článok ku konkrétnej veci a poslala mužovi nech si prečíta, kúpila som prednášku z lepšieho spánku bábätiek a pozreli sme si ju spolu a tak.. ale často krát nám to fungovalo aj opačne, že napr. on intuitívne nejaké situácie riešil lepšie než bol ten "ideálny" postup z toho čo som mala načítané. Treba skúšať čo u vás bude fungovať, rozprávať sa o tom a časom to začne byť lepšie. Ono sa o Tom veľmi nehovorí ale ten čas po pôrode je naozaj náročný, aj na fungovanie s bábätkom aj partnersky, len si treba nájsť svoju cestu

mima1988m
26. feb 2025

Možno žiarli. Čo keby víkendy uspaval on? Ale treba mu vysvetliť, ze vyplakať není cesta a najsť o tom aj odborné články.
Mne sa zdá, že chce byť zodpovednym otcom, tak mu daj priestor na menšie omyly až sa necíti vyčlenený a neschopný. A chváliť, chváliť za malickosti.. Supni mu zodpovednosť a čas s dieťatkom, ak potom tak moc túži.
Bude to ťažké, ale nezasahovať.. zaliesť napr.do vane.
Mne sa to vyplatilo po pôrode druhého. I keď priznám, ak by som nemala 39teploty, tak by som zas robila všetko sama. Bolo to poučenie, ktoré sa vyplatilo. Veľmi to vidno aj na správaní a ich vzťahu, takže odporúčam dávať zodpovednosť ocinkovi. On to zvládne ak bude musieť.
Ak nebudete dohadovať, potom viac času ti ostane na seba, na neho..

deedol
26. feb 2025

@nikolani suhlas aj s tou druhou castou ohladom intuicie. Netreba za kazdu cenu lipnut na teoriach 🙂

hederamonstera
26. feb 2025

@deedol suhlasim.

Strana
z2