icon

Ako zvládnuť krízu vo vzťahu po pôrode?

24. feb 2025

Ahojte,
S mužom sme mali idylický vzťah, každý nám vravel, že sa to málokde vidí. Naozaj sme sa nehádali, dokázali sme sa smiať, zabávať, proste všetko.
Po narodení bábätka sa totálne všetko zmenilo. Tak ako ja, tak aj on. Hádame sa od rána do večera. Žiadna komunikácia nepomáha. Máme na všetko rozdielne názory. Už maličkosti nám dvíhajú tlak. Ja to pri mne pripisujem únavou a podobne.
Ako ste takéto krízy zvládli vy? Čo vám pomohlo ?
Rady typu, že sme dospelí ľudia mi nepomôžu. Ďakujem

Strana
z2
lucka_ke
24. feb 2025

daj nejaký príklad, únava z bábätka dokáže zamávať každým vzťahom

luccija
24. feb 2025

Koľko má dieťa?

stanulienkat
24. feb 2025

Neviem, ci ste babo planovali, ale to vie zamavat aj stabilnym vztahom. Muz na vedlajsej kolaji, vedla neho unavena a nevyspata zena. Do toho dieta so svojimi potrebami. Inak...Ako dlho ste mali ten "idylicky" vztah, ako dlho ste boli spolu pred dietatom? Muz sa mohol pomaly pripravovat na ten hurikan v sukromi.🙂

nika3136
24. feb 2025

Raz mi jedna zena napisala, ze ma 5 deti a pri kazdom sa s muzom skoro rozviedli. Aj ny sme presli krizou, je to velmi velka zmena. Zlepsilo sa to okolo 2r malej, ked zacala byt vacsia partacka, bola samostatna, rozpravala, mali sme viac casu pre seba s muzom. Pri druhom uz kriza nebola ziadna a sme dodnes spolu. Drzim palce. Zaklad je komunikovat svoje city, pocity, potreby, nechat si pomoct - a aj vediet o pomoc poziadat.

7lenka11
24. feb 2025

Úprimne? Nikdy sme sa s mužom nehádali toľko, ako po narodení deti (máme dve s ročným rozdielom). Proste je vo vzťahu kopec únavy, frustrácie a teda my sme zistili vďaka deťom, že sme hrozne rozdielni a máme aj na výchovu iný pohľad. A to je pruser 🙈 ja som viac flegmatik, veci ma nerozhádže, on je zase cholerik a vadí mu všetko (neupratané hračky, rozhádzané fixky, príliš veľa darčekov atd 🤷🏻‍♀️).. no ale čo už, dali sme sa na rodičovstvo, musíme to ustáť a hľadať kompromisy.. pritom môj muž je super, veľa sa o deti stará, vstava k ním aj v noci, istý čas sa sám staral o babatko, kým som ja musela riešiť nejaké problémy so staršou.. len názorovo sa dosť rozchádzame

autor
24. feb 2025

@lucka_ke u neho je to napríklad to, že sa snažím bábätko uspať na rukách, že ho bude o 2 mesiace musieť nosiť po obývačke celú noc. U mňa zase, ze nechápe, že bábätko potrebuje aj lásku a nerobili sme si dieťa preto, aby plakalo v postieľke, lebo sa to tak robí a má sa naučiť spať samé.

autor
24. feb 2025

@luccija len 7 týždňov

autor
24. feb 2025

@stanulienkat áno o bábätko sme sa snažili dlhšie 🙂) sme spolu štvrtým rokom

7lenka11
24. feb 2025

@stanulienkat na to sa pripraviť nedá, každé dieťa je iné, každý zmenu prežíva inak.. 🙂 môj muž sa na prvú dcéru brutálne tešil, mal veľké plány a potom prišla realita.. malá bola uplakané, ukricane babatko, pol roka sme sa pri nej nevyspali, riešili sme hospitalizácie, vyšetrenia, problémy s uspavanim.. sám muž mi povedal, že čakal niečo uplne iné

lucka_ke
24. feb 2025

7týždňový malý zajko ťa ešte potrebuje celú, muž proste musí ustúpiť a toto obdobie prečkať, pretože dieťatko, ktoré sa hojdalo 9 mesiacov v brušku je na to proste zvyknuté a pomaličky sa od toho odnaúča, neboj nerozmaznáš ho keď ho budeš túliť a nosiť, práve naopak bude sa cítiť bezpečne (daj to mužovi prečítať, je aj veľa odborných článkov na túto tému)

lindusss2016
24. feb 2025

Tak sa s nim skus nehadat. Miesto toho povedz nieco ako: "milacik, rozumiem tvojim obavam, ale mam na to iny nazor..." Proste nepresadzuj si svoje krikom a hadkou, to len vygraduje atmosferu. A aj ked verim, ze si teraz velmi unavena, nezabudaj prejavit pozornost aj manzelovi. Nieco dobre mu uvar, daj mu masaz, pomaznaj sa s nim, atd. Verim, ze ti laskavost oplati.

autor
24. feb 2025

@7lenka11 ďakujem ❤️ aj on je taký, urobí pre to bábätko všetko, bol to on ktorý už chcel veľmi dieťa, aj sa o neho stara, myslím, že mnohokrát lepšie ako ja. Len medzi nami to je strašné. Ale som rada, že v tom nie som sama ako čítam.

gelifil
24. feb 2025

nie, nerobi sa to tak! preboha, dajte tym zatupeným sebcom precitat nejake psychologicke prirucky o vztahovej vazbe avplyve stresovych hormonov na vyvoj dietata!

stanulienkat
24. feb 2025

@7lenka11 mas pravdu. To zamava kazdym vztahom. Treba trpezlivost, nevybuchnut za kazdu blbost.
Autorka-hlavne co najviac zapajaj muza, aby videl, co to obnasa. Cez vikend nech ta necha pospat,posli ho kocikovat, zapajaj ho do domacich prac, aby ta nepiclo.

oliolijanka
24. feb 2025

Chlap musi mat plne brucho a prázdne oné...aby bol spokojny.
Ak je nervozny, nieco z toho mu chyba. (Co je samozrejme pri starostlivosti o 7 tyzdnove babätko normalne).

simona92101
24. feb 2025

@oliolijanka a zena co?chlap moze tiez navarit a tiez si vie aj sam pomoct.nie sme v 14 storoci..

pininka1
24. feb 2025

Mame tri deti, po každom narodení to bolo u nás na rozvod. Únava, hormóny, zmena životného štýlu, všetko ta vie naserkat a on nechápe prečo, nepreziva to tak. To chce len vydržať, je to čerstvé.

mariska1989
24. feb 2025

Takže tebe sa nepáči jeho povedané názor na výchovu. No skúsila by som kompromis. A ďalšia vec vážne by som prestala nosiť babo na rukách cez noc . Však ma 7 týždňov daj mu napapať prebal poloz do postieľky vyskúšaj dudel samozrejme nemusí sadnúť hneď prvý. Moja sa budila co 2 hodiny a teda na rukách som ju nenosila a ak ti ide o pohupovanie dieťaťa tak sú teraz aj také kolísky atď. Hupacie kolísky na el. polohovacie. A ako písala oliolijanka možno by už chcel sex ... ak ma plne 🥚🥚. Nič vám neostáva len sadnúť a jeden aj druhý kompromis urobiť. Hľadáte sa isto na úplných hlúpostiach

oliolijanka
24. feb 2025

@simona92101 Nehovorim, ze je to tak spravne, ale tak je to.
Citaj s porozumenim. Nikde nepisem, ze tie vajcia mu ma navarit a vyprazdnit autorka.

luccija
24. feb 2025

Tak to je pochopiteľné, keď máte také málo bábo.
Môj muž sa do takýchto veci nestaral a práveže čo som povedala bolo sväté😉, ale je úplne normalne, že ste obidvaja v novej situácii a začnú trenice nedaj Boh svokra či kolega má múdre reči čo ako má byť🤣hlavne kľud nebojuj občas si zakusni do jazyka a čo najviac ho nechávaj s miminom nech si robia vzťah.Samozrejme, že bábo nenechas plakať, ponosis, ale tiež si dávaj pozor nech nie si otrok dieťaťa a nehupes aj o rok.Skus pritulit k sebe, chytiť za ruku, keď budeš uspavat atď...cumel, kojit.My sme sa vždy najviac hádali, keď bola dcéra chorá😉obidvaja nervózni nevyspati...aj pre teba je všetko nové a muzi ťazsie znášajú nové situácie

autor
24. feb 2025

Ďakujem vám za podporu, verím, že sa to časom zlepší 🙂)bábätko nehupem nonstop. Samozrejme viacmenej také malé bábätko zaspí po napapaní aj samé.
Uviedla som jeden príklad našich hádok.
Nevidím význam v tom, že mama ho húpať nemôže, ale radšej nech sa naučí na hupanie v nejakom elektrickom kresle :D on sa narodil predčasne, dosť sme klokankovali a veľmi často to aplikujem aj teraz, či pri spaní alebo v šatke.. a to mi samozrejme nikto nevezme, že kontakt s bábätkom je oveľa dôležitejší ako to, že si ma vykričať pľúca v postieľke 🙂)
Dôležité pre mňa je, že nie sme v tom sami a je to viacmenej skoro v každom vzťahu pri takejto zmene, trošku sa mi zlepšila nálada a budem na tom pracovať najviac ako viem 🙂)

betulinka1
24. feb 2025

Ten prvy polrok je tazky, lebo jednak pre teba hormony a unava a nejake mudrovanie ti muza nepomoze. Ja by som mu skor povedala, ze ty mas inu predstavu a on ma inu, ze je to v poriadku, lebo ty budes ta jemnejšia matka a on otec. Ale ze ti to moc nepomáha v pohode, ak sa takto handrkujete na blbostiach. Ze nech ti dôveruje, ze to robis ako najlepsie vies.

777januska777
24. feb 2025

No skus muža nechať nech s dieťatkom robí veci ako on chce a ty ako chceš ty. Nekecajte si do toho navzájom, myslím si, ze toto je väčšinou najväčší problém, keď sa narodí dieťa, ze mame tendenciu toho druhého v dobrom poučiť, lebo veci nerobí správne (podľa nas) a robia to aj muži aj ženy. Do toho sa pridá únava a už je človek nervózny viac ako zvyčajne. Život nemá jednu jedinú cestu a všetky ostatné sú nesprávne a rovnako ako výchova nemá jednu jedinú cestu.

martinka13
24. feb 2025

Časom sa to zlepší. Dieťa obráti celý vzťah hore nohami. Postupne ale nabehnete na systém, dieťa bude mať neskôr tiež už režim. Bude sa dať už aj čosi plánovať, výjsť zo stereotypu. Len vydržať 😀. Isto sa to zlepší.

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
mabenn
24. feb 2025

syna som uspavala na rukach asi do 1,5roka...normalny je tvoj muz? to co za komentare ma? ako sorry, ale toto nie...to nie je o vasom zlom vztahu, ale o jeho nazoroch...keby mi muz na 7tyzdnove babatko povedal, ze sa ma naucit spat same, tak skoncil u mna...autorka, uplne zle si pomenovala a popisala temu, az z prikladu je jasne, o co v skutocnosti ide...budu ti tu pisat komentare na uplne nieco ine, ako sa pytas

angeli121212
24. feb 2025

No my sme mali vždy tak trochu talianske manželstvo čiže tie hádky po príchode bábätka nás neprevalcovali nebol to taký šok.. ono je to celé o únave a tej zodpovednosti za dieťa mna aj mužovi pomohol čas a to, že sme sa snažili nebrať si tie hádky moc k srdcu bolo to náročné ale vedela som, že toto nie sme my ale nová situácia s ktorou sa musíme popasovať

angeli121212
24. feb 2025

Teraz som si prečítala tvoju odpoveď... Toto nie je niečo v čom by som ustúpila normalne mu povedz prečo to jeho trápi keď ty uspávaš...

deedol
24. feb 2025

Daj mu nejaku dobru knihu o vychove alebo nech pocuva nejaky podcast pre otcov. Ty mas info ktore on nema a on nechape preco ty robis niektore veci prave tak a nie inak

luccys
24. feb 2025

@gelifil Ano, "milujem" tie reci o tom, ze dieta treba nechat vyplakat atd...co mame rok 1973? To dieta ma 7 tyzdnov, preboha. Vidno, ze nema o detoch ani ponatie.

Strana
z2