icon

Ako zvládnuť napätý vzťah so svokrou?

nikol1511
20. dec 2024

S manželom sme spolu rok a pol a máme spolu 6 mesačnú dcéru. Svokra ma od začiatku odsudzovala kôli výzoru ( urobené prsia a nos). Manželovi predomnou povedala, že z peknej misi sa nenaje a mňa to veľmi urazilo. Ale ďalej som to neriešila. Všetko začalo narodením dcéry. Hneď mali svokrovci problém s menom neviem čo je škaredé na mene Karolína , ani to som neriešila. Ide o to, že mám pocit, že dcéru chcú vychovávať. Je ešte maličká a už riešia, že bude musieť chodiť na tanečnú. Svokra jej dokáže povedať v každej vete moja ja , by som chápala keby to nieje tak často . Do všetkého mi hovorí čo sa pýtať u lekárky, ako jej robiť prikrmi... Prídem si ako nesvojprávna . Pri tom ja už mám dieťa z predchádzajúceho vzťahu. Najradšej by boli nech idem už pracovať nech strážia, ale ja im nedôverujem na toľko aby som im malú dala vôbec bez mojej prítomnosti. Máme odlišné názory na výchovu . Malá im plače už len keď ju vezmú na ruky. Manžel je na ich strane . Dokonca mi povedal , že jeho mama je preňho na prvom mieste , že ju pozná 42 rokov. Ja nechcem pokaziť ich vzťah s mamou, len nech nejde proti mne. Aj to keď chce jeho mama nakŕmiť malú nepýta sa ma , len mi rozkazovačne povie zarob jej jesť a daj plienku prebalím ju . Vôbec nerieši , že malá bola pred chvíľou prebalená. U nich to funguje tak , že jeho mama bolá zvyknutá vychovávať vnúčatá. Manžel vraví, že som dobrá mama,že sa mu páči aká som ku malej ale na druhej strane ide proti mne. Ja už fakt neviem či je chyba vo mne ,že na malej lipnem príliš.( nedávam ju nikomu strážiť) ani mojej mamine ktorej dôverujem. Ja už premýšľam nad rozvodom ,len tým pádom keby ju má muž , majú ju jeho rodičia on sňou nevie byť sám.a to nechcem. Ja som už zúfalá vkuse nad tým premýšľam . Neviem ich vystáť už.

bielasovicka
20. dec 2024

@rozculena no jasné, nič príjemné to nie je ale aspoň by jej to pomohlo a prestali by chodiť len tak hocikedy.

rozculena
20. dec 2024

@bielasovicka aspoň zabalená v takom mini uteráku😂

bielasovicka
20. dec 2024

@rozculena no nejak tak. Nohavičky by mohla mať 😊. Ale len také mini.

nikol1511
autor
20. dec 2024

@rozculena ona ma 65rokov a svokor ma 70. Jej so všetkým pomáha suseda ktorá nemá rodinu . Aj to keď sme boli na návšteve zobrala si malú na ruky a zachviľu hovorí susede zober ju ja mám robotu . Som si prišla ako by som tam ja ani nebola . A totálne ma zarazilo keď povedala , že bola s vnúčkami na kúpalisku v lete , že im nalievala do pohárov malinovku a suseda povedala nech naleje aj jej a ona jej na to , že ma ruky. Pri tom vnučky čo so sebou mala majú 17 rokov. Keď toto pred nami hovorila a bavila sa na tom. Mne to prišlo divne.

nikol1511
autor
20. dec 2024

@bielasovicka so svokrou 🤣🤣nápad dobrý len neviem či by sa cítili viac trápne ako ja keby pred nimi stojím skoro vyzlečená.

mojemenonikto
20. dec 2024

@bielasovicka
@nikol1511 Dievčatá, nechcete sa stať mojimi nevestami? Budem chodiť stále na neohlásenú návštevu 😂

nikol1511
autor
21. dec 2024

@mojemenonikto zavolám kamarátku ta je na starších ... ta by mu ešte aj zatancovala ako by tu bola vyzlecena 🤣🤣🤣

riyadh
21. dec 2024

@nikol1511 takze ak dobre chapem, mama byvaleho mrtveho manzela zije v jeho dome? Alebo v jej byvalom dome, ktory dala synovi a ty si narokujes na polovicu, alebo si velkoryso nechala dozit mamicku vo svojom nadobudnutom dome by ma zaujimalo.. Lebo ak to bol ex svokri dom a dom manzela a si sa tam nnasackovala a teraz ides velkoryso tam svokru nechat...

eternity24
21. dec 2024

@riyadh autorka ma staršie dieta z prvého manželstva/vztahu, no otec tohto dieťaťa zomrel. Tu autorke aj jej synovi patri polovica nehnuteľnosti, kde byva ale mama prveho partnera. Autorka ma potom druhe manželstvo a z tohto malu dceru. V tomto vztahu byva autorka v manželovom dome kde je ale problem so svokrou a jej neohlásenými návštevami a tým, že manžel uprednostňuje mamičku pred manželkou.

riyadh
21. dec 2024

@eternity24 to chapem, ale nechapem, ze svokra byvala tam byva, tzn bud je to jej nwhnutelbost a dala synovi polovicu, v Tom pripade nech sa netvari autorka ako Maria Terezka, a velkoryso necha byvat svokru v jej nehnutelnosti, alebo byvaly manzel kupil dom a Mal tam aj matku aj manzelku, ale kedze ma len polovicu autorka znamena ze druhu ma svokra, takze mne z toho vyplyva, ze autorka investovala do pier a prs a najst si vzdy sponzora, Lebo ako ratam tak ratam jej svokre byvalej patri polovica, tzn autorka je prisavka Ktora sa snazi vzdy na niekoho "zavesit" aby ju zivil a este sa jej nepaci😂Lebo ja napr s mojou svokrou ci mamou nehnutelnosti nevlastnim, iba s mojim muzom

dharmasanata
Autor odpoveď zmazal
eternity24
21. dec 2024

@riyadh informačné pozadie až tak nepoznám, autorka iba spomenula , že po prvom partnerovi vlastní polovicu domu. Či už je to tak, či onak, autorka to tiež mohla urobiť po svinsky a trvať napr. na vyplatení podielu. Neurobila. A ak ty vlastníš nehnuteľnosť spolu s manželom, tes sa z toho. Nemusíš preto dehonestovať iných, čo to tak nemajú. Každý hra s iným kartami. Ja tu tiež vidím problem v tom, že autorka , ako sama píše považovala svojho terajšieho partnera za pána dokonalého a príliš skoro s ním mala dieta. Nepoznali sa dostatočne a teraz bohužiaľ vysvitlo, že tento stavia svoju mamu nad svoju vlastnú ženu a dceru. A v tom kratkom 1,5 ročnom vztahu sa jej už stihol vyhrážať rozvodom a povedať, že veci zariadi tak, prepise svoj majetok, na papier dá minimálnu mzdu tak, aby v prípade rozvodu vlastnému dieťaťu nič neplatili 🤦🏻‍♀️

mathob
21. dec 2024

@nikol1511 ja ťa úplne chápem, u nás bolo to isté, akurát že predtým sme boli spolu 10rokov,a keď sa narodila mala, mužovi, ktorý predtým vôbec neriešil rodičov úplne hrablo... Tiež im dal kľúče, a oni si chodili ako do jeho detskej izby, do nášho spoločného bytu... Keď som to začala riešiť, tak ze on to nebude riešiť, ze aby som si nechala kľúč v zamke... To pre mňa teda riešenie nebolo, a nastalo peklo, skoro sme sa rozišli, hádky vždy kvôli jeho rodičom resp kvôli jeho postoju k tomu.. Nakoniec sme sa presťahovali, kľúče od novej nehnuteľnosti nedostali, nechodia sem, len keď je to nevyhnutné... Viem, ze by som to nevydržala dlhodobo, je to brutálny zásah do súkromia, keď sa ti tam tak zjavia...ja to mam tak, ze oni do môjho života nepatria, ale do malej áno, takže ona tam chodí, a my máme zatiaľ čas pre seba... Inak kebyže tam tak chodia tvoji rodicia hocikedy, v nedeľu ráno, v sobotu večer, tiez by mu asi nebolo po chuti... Držím ti silno prsty... Ja som jasne a tvrdo nastavila hranice, bol to boj, ale inak by sme spolu neboli.. A dlho mi trvalo mu odpustiť, brala som to ako zradu, ze nevníma co potrebujem, resp ze uprednostňuje potreby svojich rodičov pred mojimi. Drz sa a hlavu hore, potrebuješ súkromie a bezpecie, nie nekontrolovane návštevy

mnamko
21. dec 2024

@nikol1511 minule som videla podkast s jedným advokatom a uz davno neplatí to čo ma chlap na papieri aký plat súd zaujíma akú prácu robi a podľa toho vie usúdiť aký je adekvatny plat.Ak.je na papieri nizky plat,uz vedia ze ide o špekulácie

liv1
21. dec 2024

Vies co je mi velmi zvlastne? Ze tak kratko ste spolu, ze malinka ma len pol roka a uz mate za sebou debaty o rozvode, o vyzivnom, uz sa vyhraza ako rozda majetok rodine aby nemusel platit a podobne. Vas vztah velmi buducnost nema. Mate sancu s tym nieco urobit jedine ak bude ochotny navstivit spolu psychologa, ktory mu vysvetli ze to co robi, ze svokrovci ku vam chodia ako na klavir, nie je v poriadku. A ani to ze ide proti tebe pred nimi. Toto sama proste nedas.

marca12
21. dec 2024

@nikol1511 Pozri,on nemoze za to,akych ma rodicov. Moji rodicia su rovnaki,spravaju sa k nam ako k malym detom,ked nie je po ich,uz sme najhorsi. Milion hadok,bojov sme s nimi mali. Jediny vysledok,ze sa zduju,sme najhorsi,ale ani o kusok sa nezmenia. Tak co si vyberies bojovat alebo mat v pazi? My sme vybrali mat v pazi. Ty mas vysoke ego,svokra ma vysoke ego a jeden jednoducho musi ustupit. Beries zivot prilis vazne. Robis peklo aj muzovi uplne zbytocne. A to ti pisem z vlastnej skusenosti,nie preto,ze ta idem kritizovat.

liv1
21. dec 2024

A inak ten napad byt sporo odeta ked pridu vobec nie je zly. Krasne upravena v tangacoch a priesvitnom tricku. A vzdy by si mohla zacat robit take veci, ze vysavat, telefonovat s mamou, zavolat ked oni pridu na navstevu aj vasich. A poviem ti tak. Ja by som nie ze vybuchla. Lebo hadkami a hystercenim nedosiabnes nikdy nic, ale v klude potichu im obom, v gatkach a tricku vysvetlila, ze na navstevu sa nechodi neohlasene, ze urcite by to aj im bolo neprijemne keby sa ktokolvek zjavil v ich domacnosti neohlasene. A samozrejme povedat to pred muzom. A minimalne jeden z nich by to mohol pochopit. A za dalsie, ty este mozes urobit aj taku vec, ze odides s detmi ked oni pridu. Budu hadky, ale ty das najavo svoj postoj. Kludne povedz ze si mala na plane, ze si dohodnuta atd. atd. Ale vsetko rob s usmevom na tvari, aj keby ta vovnutri malo roztrhnut.

nikol1511
autor
21. dec 2024

@eternity24 ale ja neriešim bývanie. A príde mi normálne, že bývame s mužom v jeho dome keď ho má. Aj keď áno aj to som mu navrhovala nech postavíme dom spoločný na inom mieste .Nie v okolí jeho rodicou. A netrvam na vyplateny z domu v ktorom býva prvá svokra . Načo aj tak zostane môjmu synovi.
A ani bývanie tam mi nevyhovovalo hlavne lokalita ďaleko všade. Ale ja riešim úplne iný problém.

eternity24
21. dec 2024

@nikol1511 autorka, veď ani ja to neriešim. Rozumiem tomu. Iba som sa snažila zhrnúť tvoju situáciu inej clenke konverzácie.

deedol
21. dec 2024

Skusila by som este parovu terapiu, ak by bol muz ochotny. Je to skoda, ak si inak rozumiete, rozviest sa kvoli svokre. Mozno by sa tam muzovi otvorili oci. A mozno som len naivna, ked uz idu tie vianoce…

cacianka
21. dec 2024

@nikol1511 dúfam že sa uvedomí a nebudeš to musieť riešiť radikálne, ale je veľa pravdepodobnost, že budeš musieť, možno dočasne že sa uvedomí keď pár dní nebudete v jeho dome. Odporúčam takú morálnu spŕchu čím skôr, dcérka je ešte malá je malá pravdepodobnosť striedavky. Máš možnosť využiť jej vek proti striedavke.

cacianka
21. dec 2024

@mnamko súd zaujíma, aké má rodič vzdelanie, profesiu, aké sú pracovné a platové možnosti v okolí aj vo vzdialenom, aký má majetok, často pomôžu fotky a doklady o kúpe drahšieho tovaru, výlety, dovolenky, takze časti povedia, že je otec má dieťa tak nech prijme adekvátnu prácu , zarába a živí svoje dieťa . Aj "chudakovi"napari 250-300 výživné

riyadh
21. dec 2024

@marca12 ty si Ina podpapuciacka😂ze mat v pazi taketo narusanie sukromie, Ani nahodou, nastastie ja Toto riesit nemusim, hranice nastavene a mama aj svokra vedia, kde su hranice, pokusy boli, ale aj skoncili po doraznom upozorneni😂😏

mnamko
21. dec 2024

@cacianka ved to som písala

andrejka1974
21. dec 2024

@h2 však jednoducho povie mužovi vezmi im kľúče lebo ich vezmem ja vermi treba byt nekompromisný

cacianka
21. dec 2024

@mnamko ja som ťa doplnila, aby aj autorke bolo jasné, že sa jej muž blbo vyhráža

lujza123
21. dec 2024

@nikol1511 chce to naozaj vážny rozhovor s muzom
- nehovor nic o jeho rodičoch, o ňom ani o ich očividne divnom vzťahu
- hovor o sebe, o svojich pocitoch. Ze by si sa rada cítila doma ako naozaj doma. Nebála sa občas chodiť doma v nohavickach a s mastnou hlavou, možno mala plný drez riadu či iny prevádzkový neporiadok ktorý chceš spratať až neskôr. Proste ako doma, nie niekde na intraku kde ti hocikedy niekto vbehne do izby.
V tomto ma muž pravdu, to už je vážne jedno či zaklopú alebo vtrhnú len tak, oni by sa mali na navstevu ohlásiť, dohodnut ju vopred. Bože ved to nieje žiadna veda poslať ráno sms ze poobede budú mať cestu okolo či sa môžu zastaviť
Každý človek ma rad svoje sukromie. Povedz mu ze nemáš nic proti jeho rodičom, len ti vadia tieto prepadovky.

nikol1511
autor
21. dec 2024

@deedol o poradni sme sa bavili a bol by ochotný tam ísť. Možno by to mohlo pomôcť aby sa nestranný človek vyjadril k jeho postoju voči mne .

lujza123
21. dec 2024

@nikol1511 na svokru vytas ine zbrane

Mne sa veľmi paci ten nápad behať v podprsenke alebo úplne hore bez ked zas vtrhnú dnu. Ako chce to odvahu ale ver tomu ze nic ich lepšie nenauci ohlasovať sa dopredu
Tak isto by som pár krát spravila to ze ked prídu oblečiem seba, deti a odídem, sorry mám vlastne plány, som dohodnutá s kamoskou.

Na svokrinu premotivovanost sa treba naučiť byt majstrom asertivity. … Nepodám plienku ani jedlo, už som ju nakŕmila a prebalila.
Príprav si odpovede na všetko, odpovedaj ale milým tónom, nevysvetľuj ani neodvovodnuj
- spýtaj sa doktorky - nespítam sa, nepovažujem to za dôležité
- sprav príkrm takto - nie, nespravím, budem to robit rovnako ako pri prvom synovy

Hlavne sa nauč brat svokru jednym uchom dnu, druhým von. Jej poučovanie ohľadom bábätka vnímaj ako keby ti rozpráva o nesmrteľnosti chrústa, nech si rozpráva co len chce netýka sa ta to

denimol
21. dec 2024

Jediné riešenie je obmedziť kontakt so svokrou na minimum.