Ako zvládnuť návštevu bývalého partnera počas Vianoc?
Máme spolu tri deti kvôli ktorým chce prísť na Vianoce k nám. Nemáme spolu dobré vzťah, veľa mi ublížil, dlho sa nevedel zmieriť s tým, že je medzi nami koniec. Bojím sa, že, keď budeme takto spolu ako "šťastná rodina" , zanechá to v ňom znova nejakú nádej. Sám byť nechce a kompromisy typu, že deti za ním pôjdu 25. neprichádzajú do úvahy. On chce byť s nimi na Štedrý večer. Neviem či sa prekonať a mať s prepáčením posraté celé Vianoce alebo sa s ním hádať.
ide o konflikt medzi ochranou hraníc a strachom z eskalácie...nesiete v sebe skúsenosť, že keď ustúpite a zahráte to na „pokoj“ zaplatíte to vlastným vnútorným rozpadom....zároveň cítite zodpovednosť za deti a obavu, že jasné nie vyvolá hádku alebo tlak...tento vnútorný rozpor vás tlačí do pasce: buď zradím seba alebo budem tá zlá a to je veľmi vyčerpávajúce miesto...rozhodujte z dospelej pozície nie z obavy...ak sa rozhodnete ho pustiť k sebe robte to nie ako ústupok ale ako vedomé nastavenie podmienok (čas..forma...hranice správania)...ak sa rozhodnete nepustiť ho, nie je to trest ani krutosť ale informácia o realite vzťahu aký dnes je...deti viac ako spoločnú večeru potrebujú vidieť rodiča, ktorý nezrádza samého seba a dokáže niesť dôsledky svojich rozhodnutí v pokoji...ak by ste sa dnes rozhodovali z úcty k sebe, čo by bolo pre vás ešte znesiteľné a čo už nie?
@sissy27 'len deti', aha.. 🙄 .. no ja netvrdim, ze deti maju rozhodovat, ale ze ich nazor ma byt pri rozhodovani brany do uvahy.. a nie ze autorka ani netusi, ako bude dcera reagovat, takze to s nou urcite nepreberala..
@reanda este raz - tie deti su v tomto pripade tri, sanca, ze sa zhodnu, nie je vysoka. Ktoremu das za pravdu a preco chces zodpovednost prenasat na deti? Aby sa zacali neznasat medzi sebou, lebo jozkovi bolo vyhovene a anicke sa to nepacilo a zuzka sa nevie rozhodnut? Takze ano, v tomto ponimani su to len deti a jednoducho je to na dospelych aby nasli riesenie a nejako to ukocirovali.
@reanda este raz - tie deti su v tomto pripade tri, sanca, ze sa zhodnu, nie je vysoka. Ktoremu das za pravdu a preco chces zodpovednost prenasat na deti? Aby sa zacali neznasat medzi sebou, lebo jozkovi bolo vyhovene a anicke sa to nepacilo a zuzka sa nevie rozhodnut? Takze ano, v tomto ponimani su to len deti a jednoducho je to na dospelych aby nasli riesenie a nejako to ukocirovali.
@sissy27 a kolko musi byt podla teba ludi, aby sa mohli dohodnut? jeden? 😀 tak este raz - nepisem, ze sa ma prenasat zodpovednost na deti, ale ze sa ma brat do uvahy ich nazor.. ty mas deti? kolko, jedno? este si nezazila situaciu, ze treba urobit konsenzus medzi viacerymi osobami? ja normalne zasnem.. takze ak je deti viac ako jedno, rodic musi byt diktator, lebo vsak co, keby sa nedohodli.. no to je naramna vychova ..
@sissy27 a kolko musi byt podla teba ludi, aby sa mohli dohodnut? jeden? 😀 tak este raz - nepisem, ze sa ma prenasat zodpovednost na deti, ale ze sa ma brat do uvahy ich nazor.. ty mas deti? kolko, jedno? este si nezazila situaciu, ze treba urobit konsenzus medzi viacerymi osobami? ja normalne zasnem.. takze ak je deti viac ako jedno, rodic musi byt diktator, lebo vsak co, keby sa nedohodli.. no to je naramna vychova ..
@reanda nuz, asi su na to nejake dovody, preco su rodicia zakonni zastupcovia deti, preco na sudoch existuje nejaka kuratela… lebo vies, deti chcu aj slona, aj zirafu, aj letiet raketou do vesmiru a zajtra uz chcu nieco ine. Tu ako vidis, dve deti nemaju zaujem travit s otcom cas a jedno ano. Tak na koho nazor sa ma prihliadnut a komu urobit napriek? Ktore z deti je to vyvolene? A samozrejme klasika, na matkinom nazore nezalezi, ta sa ma len obetovat, aby boli spokojni vsetci ostatni (najma ex 🤡)…
Diktatura a nastavenie hranic su dve rozdielne veci.
@reanda nuz, asi su na to nejake dovody, preco su rodicia zakonni zastupcovia deti, preco na sudoch existuje nejaka kuratela… lebo vies, deti chcu aj slona, aj zirafu, aj letiet raketou do vesmiru a zajtra uz chcu nieco ine. Tu ako vidis, dve deti nemaju zaujem travit s otcom cas a jedno ano. Tak na koho nazor sa ma prihliadnut a komu urobit napriek? Ktore z deti je to vyvolene? A samozrejme klasika, na matkinom nazore nezalezi, ta sa ma len obetovat, aby boli spokojni vsetci ostatni (najma ex 🤡)…
Diktatura a nastavenie hranic su dve rozdielne veci.
@sissy27 preco by sa malo urobit niekomu napriek? nevies si predstavit situaciu, ze dve deti by ostali s matkou a jedno by bolo s otcom, lebo by sa tak rozhodli? alebo ze by si jedno dieta samo muselo vybrat, s kym bude, lebo nemoze byt aj s jednym, aj s druhym, kedze matka s otcom byt nechce? ale malo by moznost rozhodnut sa SAMO a nie ze matka rozhodne za neho, bez jeho vedomia a akejkolvek diskusie, lebo vsak ono je len dieta a nevie, co chce.. no takto sa to aj tazko nauci, ked budu za neho rozhodovat vzdy druhi.. aj dieta, co chce slona, musi pochopit, ze slona v panelaku mat nemoze a preco..
potom vyrastaju dospeli, ako je napr. tuna 'ex', co absolutne nechapu medziludske vztahy a dohody.. lebo ked si decko, tak musis posluchat a ked si dospely, tak uz musia posluchat teba.. takze ked ty si povies, ze budes na vianoce s byvalou, lebo chces a cez to vlak nejde, tak ti musi jedine vyhoviet, alebo sa s tebou hadat 👍
tak ale chapem, rozhodnut za druheho bez jeho vedomia je pre tu chvilu jednoduchsie, ako si prechadzat narocnou cestou vzajomneho chapania a respektu.. a ake to bude mat dopady v buducnosti? no koho to zaujima.. vsak sa potom pojdeme poradit na mk 😝
@anonym_d04709 ale tam ľutuje, ze to nemajú súdne doriešené. Nie že by mu niečo sľúbila
@huxy tak som to spravne pochopila, pise, opisuje to presne tak, ze UZ jej to nevyhovuje. Tak riesenie odist na chvilu je v podstate dobre. On pochopi, ze ho tam vlastne ani deti nechcu a nadej, ze sa bude moct vratit splasne ako bublina
Po tvojom poslednom príspevku by som mu dovolila byť 24.12 s deťmi, ja by som išla k mame ale s tým že čo nachysta to bude. Nechystala by som nič. Zial dom je stále váš, rozvod neviem či už prebehol alebo nie.
Po tvojom poslednom príspevku by som mu dovolila byť 24.12 s deťmi, ja by som išla k mame ale s tým že čo nachysta to bude. Nechystala by som nič. Zial dom je stále váš, rozvod neviem či už prebehol alebo nie.
@sense panebože, veď to tam píše..... v marci. inak súhlas. nech si pripraví, hňup...
@autorka No, nemáš vôbec ľahkú situáciu a verím, že je veľmi ťažké sa rozhodnúť, čo máš urobiť, aby si ty sama nemala pokazené Vianoce a zlý pocit. Ale ak je to ešte stále AJ JEHO dom, tak by som mu asi umožnila, aby tam bol s deťmi na Vianoce. Stanovila by som si ale striktné pravidlá. Keďže deň má 24 hod, tak by som bola asi veľkorysá a mohol by si vybrať, ktorých 12 hod strávi s deťmi, či bude s nimi od ráno do večera alebo od večera do rána a podľa toho by som sa zariadila ja (na ďalší rok by si čas vyberala ty). Tú jednu vianočnú porciu pre neho by som prežila (ale len kvôli deťom). Keby som však bola na neho veľmi naštvaná (ty vieš, ako zle sa zachoval), tak by si musel vianočnú večeru pripraviť sám - žiaden servis zadarmo.
Hlavne by ste sa po novom roku mali vysporiadať s majetkom a dať si súdom určiť stretávanie s deťmi, aby si nemusela donekonečna riešiť takého nepríjemné situácie.
Držím palce, nech máš pekné Vianoce🎄❤ napriek tomu, že budeš musieť kvôli deťom a exovi robiť kompromisy.
Deti by som vykydla 24 u neho nech si užije krásne vianoce plné stresu a pripravovania jedla, stromčeka a darčekov a 25 si deti vyzdvihla a urobila ešte jedny vianoce.
@sense panebože, veď to tam píše..... v marci. inak súhlas. nech si pripraví, hňup...
@amdornik tak sorry prehliadla som, keďže napísala že sa rozvádzali ale nie že sú už rozvedení, (keďže niektorí sa rozvádzajú roky a nie na jednom sedeni)v každom prípade ak nemajú vysporiadaný majetok stále je to tiež jeho dom. Ak majetok vysporiadaný majú tak ho do domu nemusí ani pustiť a s deťmi môže sláviť v garsónka keď tak veľmi chce byť na štedrý deň s deťmi
Až teraz si uvedomujem, že som celú situáciu opísala veľmi stručne, tak vám to trochu opíšem. S ex sme sa rozvádzali v marci, ale zhruba dva mesiace sme ešte žili spolu. Dohoda znela, že si nájde byt. Našiel si malú garzónku, kde by sa s našimi troma deťmi museli veľmi potlačiť, aby tam vôbec mohli spolu tráviť čas. Tak sme nejakú dobu fungovali tak, že chodil k nám (dom je spoločný) a hral sa s malou... Medzitým sa stalo veľa vecí a staršie deti s ním začali odmietať tráviť čas. Akože občas s ním idú na nákupy alebo niekam na výlet, ale bohvieaký vzťah to nie je. Čiže im je vlastne jedno či tam otec na Vianoce bude alebo nie. Ex chce byť ale na 100% u nás. Pretože, áno sú to jeho deti a momentálne aj jeho dom. Je tam toho viac, ale to by bolo už na ďalšiu diskusiu... Jednoducho u neho byť s nimi nechce. Rozmýšľam, že mu 24. nechám deti a ja pôjdem k mame. A 25. si s nimi spravím vianočný obed a dáme darčeky...
@anonym_autor vieš, ja si myslím, že by si mu mala najneskôr dnes oznámiť, že má voľný byt na zajtra, nech si ráči zabezpečiť suroviny na prípravu večere a o koľkej dopoludnia príde? že ty sa spakuješ, odídeš. zároveň požiadať, že po uvarení a najedení dá do poriadku kuchyňu, inak mu už nevyjdeš v ústrety do budúcna. ja by som teda určite nechystala nič. chce sviatky S DEŤMI? tak nech ich pripraví...
@anonym_autor moja známa bývalá v garsónke s 3 deťmi dlhodobo po rozvode, takže jeden deň by tam určite deti s tvojim ex v pohode prežili
@janickacrazy moja mama bývala v garsonke dlho a v pohode sme tam chodili na obedy, ešte aj so psom ☺️

@reanda ono zas tie deti su tri a su to stale len deti. Lahko sa moze stat, ze kazde bude chciet nieco ine, potom to 10x zmenia a nakoniec sa aj tak niekto rozreve ze mu to nevyhovuje. Toto je situacia, ktoru musia mat pevne v rukach rodicia a rozhodnut, co je pre deti najlepsie. No a ak si jeden z rodicov mysli, ze si pride uzit stedry vecer zadarmo a bez roboty, tak tie hranice musi urcit ten druhy.
Este by bolo zaujimave vediet, ako sa panko stara o deti pocas roka, ako reaguje na ich potreby, kolkokrat s nimi zostal doma ked boli chore, kolkokrat si ich k sebe vzal len tak, aby exka mala priestor pre seba, ci prispel aj mimo povinneho vyzivneho napr na nejaky vylet, dovolenku…
@sissy27 'len deti', aha.. 🙄 .. no ja netvrdim, ze deti maju rozhodovat, ale ze ich nazor ma byt pri rozhodovani brany do uvahy.. a nie ze autorka ani netusi, ako bude dcera reagovat, takze to s nou urcite nepreberala..