icon

Ako zvládnuť negatívne reakcie pri vychádzkach ako matka?

18. jan 2024

Ahojte ,poslednú dobu ma toto dosť ťaží a neviem či to je iba v mojej hlave ,alebo čo zmeniť.
Som mama skoro 3 ročného dietaťa ,mala som ho pomerne mladá,do svadby sme sa nahrnuli kvoli veriacim svokrom…Mala som nevyliecene poporodne depresie ,ale pasovala som sa s tým a vždy som sa postarala aj s láskou.No prišiel ten zlom kedy ma manžel poslal s mojimi kamaratkami von,aby som sa odreagovala a nebola stale doma a smutná .Šla som,chvalabohu mam skvelé kamarátky ,ktore ma za to nikdy neodcudzovali a vždy ma podporili aby som šla niekam na kávu.na drink…prozpravat sa ..Lenže ,par krat sme šli ,a ked nas niekto stretol,tak sa ma zacali nemilo vypytovat kde je dieta kto s nim je co robi ,neprijemne pohlady ,ze ako si dovolujem vytrcit paty z domu…No vcera sme boli na káve poobede a stretli sme kamaratkinho známeho,ked sa jej opýtal kde mam manzela a dieta ,tak vyskulil oci ze a to ostal on sam s dietatom? A pozeral sa na mna ako na niekoho zlého,zlú matku…Toto odbehnutie od povinností mi dost pomáha,vždy sa uvolním ,naberiem energiu ,ale prestava ma to bavit ked ma takto odsudzujú ,potom sa cítim strašne zle aj keď nemám vôbec prečo…O dieta sa vzdy postarám a neodídem od neho kým nespinká ,alebo je hladné …no cokolvek co by ma po odchode malo tazit …Ako ste taketo veci riesili vy? Ja som moc hanblivy clovek,nedokazem sa seba samej zastať alebo nemam silu niekomu tlacit svoj názor ako to mám.

nikelca
18. jan 2024

Chodím von sama bez detí často, a vetu že ostali doma s tatikom hovorím s hrdosťou ❤️

martinka13
18. jan 2024

Bolo by mi to absolútne jedno. Ak by mi to niekto povedal do očí, povedala by som mu svoje a "mala v paži". Mať deti neznamená, prestať žiť. A dokonca ani sa zabávať.

amelie2017
18. jan 2024

Ja mam 6 rocnu a 2 rocneho a ak nie som v praci, som 99% vzdy s detmi. Takze ked ma niekto stretne a povie mi, kde mam deti? ty ides von aj sama?/ deti si kde zabudla? A podobne, poviem s blazenym usmevom, konecne su s ocom..a uz sa kazdy len zasmeje, nech si to uzijem..aj ked idem len do lekarne.v mojom okoli ozaj kazdy chape, ze aj matka potrebuje chvilu pre seba..

rorino
18. jan 2024

Nemusíš tlačiť svoj názor,rovno si takému chlapovi mala povedať,že tvoje dieťa má otca majú pánsku jazdu😉

sheila121
Odpoveď bola odstránená
mamamasama
18. jan 2024

Chodievam s kamoskou na vikendove vylety. Wellnes, diskoteka. Muz doma s 3 detmi. Naposledy ostal aj s polrocnym. Nechala som plny mrazak mlieka a neriesila absolutne nikoho.

hope87
19. jan 2024

Jaaaj, to sa fakt vobec netrap takymito vecami. Normalne treba povedat, ze tvoje dieta nie je tvojou gulou na nohe a ze to dieta ma aj otca 😉. Alebo staci, ked sa zacnes nechapavo tvarit ty...alebo odpovedaj so sarkazmom. Na otazku a ze kde mas dieta, by som odpovedala, ze si ho posadila na vlak ku babke a tam cestuje. Alebo, ze si mu zapla doma rozpravku a ty si si sla vyhodit z kopytka 😀. Treba sa vediet odosobniť. Je to uuuplne normalne, ze si aj ty potrebujes vyvetrat hlavu a pokvakat s kamkami pri pohari vina 😉.

ajka0207
19. jan 2024

Z nadpisu som myslela že hovoríš o novorodencovi a celonocnych diskotékach. Ale trojročné dieťa? Je úplne normálne, že chodíš medzi ľudí aj bez neho a kto to nechápe, nech tým nezaťažuje teba.

dagas
19. jan 2024

Tak ono takéto rečí sú od žien čo nepoznajú chodenie von lebo majú doma neschopáka, čo radšej povie že no staranie sa o dieťa je údel matky. Alebo presne od takého neschopáka. Takže som to nikdy neriešila. na druhej strane každá žena vie s kým si robí dieťa a keď potom musí sedieť doma,lebo je matka tak bohužial🤷 Tak len závidí a komentuje..

mvagusta
20. jan 2024

Ja mam dve deti 3 a 5 a chodim von pravidelne (raz mesacne) kde ma manzel doslova vystrci pred dvere ze chod a “do rana” sa nevracaj. Mam ukulele co si kto mysli,som dospela zena kt.sa 24/7 stara o deti a konecne ked su uz vacsie a vydrzia s babkou/dedom/manzelom, mozem aj ja vypnut a vypit si horucu kavu, dat si kolac kt. mi nikto nezje alebo nebodaj dat si jedlo od kt.nemusim 23x odskakovat lebo plienky kojenie sople kasle a pod..

nyusika
20. jan 2024

@mila23 aj keby chodila denno-denne na pol dňa preč a o dieťa by sa vtedy staral otec - je to ich rozhodnutie.
A je to uuuuuplne v poriadku.

larena
20. jan 2024

Tiez ako sa tu uz niekto opýtal..odkiaľ si? Lebo tiez si to viem predstavit na dedine niekde ale v meste nie😀Ja chodim von bez malej pravidelne..kazdy den idem na tréning od kedy mala asi 6 týždňov..cez vikend občas von a je s tatom čo je podla mna uplne normalne..neviem si predstavit že by som vobec bola s niekym kto by nezostal so svojim vlastným dieťaťom..ved otec neni opatrovateľka on to dieta nestráži on je druhy rodič😅A popravde je mi to uplne jedno kto si čo mysli skor by mi to došlo smiešne keby sa niekto tomu čudoval😂A hlavne aspoň ja osobne by som asi zošalela a celé materstvo by som absolutne neznášala keby som mala byť stále s dieťaťom a nikam nechodiť..stále som to ja a to že mám dieta neznamená že som len mama a nič viac a budem len doma so zásterou alebo neviem ako si to niektorí predstavujú😂

adelkaa159
20. jan 2024

Nerob si s toho nič vôbec ja zase hovorím že majú aj oca 🤣a to mám 3 deti sem tam idem na kávu nie na dlho ale idem

yoxinka
20. jan 2024

Mám tri deti, von s kamoškami a kade tade chodím, dá sa povedať, pravidelne. Keď sa ma niekto pribrzdený opýta, s kým sú deti, tak im s hrdosťou odpovedám, že moje deti majú aj otca a teda, sú s ním.

ayfer
20. jan 2024

Mne niektoré témy prídu ako vymyslené, to akože kamarátkin známy rieši kde je dieťa, keď je matka poobede na káve??

tojuska
20. jan 2024

Ahoj 🙂 vôbec sa netráp hlúpymi rečami ♥️ mňa keď sa opýtajú a kde ostal malý tak im vždy poviem, že ostal doma sam lebo niekto musel povysávať a upratať celý byt😅😅😅 druhý krát sa ma to už tá istá osoba nikdy neopýta... Ďalšia vec čo koho do toho kde ostalo a s kým ostalo moje dieťa... Takže držím ti palce a pevné nervy ♥️

vanilka83
20. jan 2024

Hlavne ak si mala depresie po pôrode je to ba priam nutné,aby žena raz za čas robila aj niečo iné ako len starať sa o deti a upratovala a varila furt doma,aby sem tam vymenila vzduch a zmenila prostredie. To co si myslia ostatní vôbec nerieš,musíš myslieť aj na seba a na svoje duševné zdravie, hlavne endorfiny,ktoré sa vyplavuju po stretnutí priateľov sú na nezaplatenie a ešte aj keď ta muž sám posiela nie je o com. Ak na budúce bude niekto niečo riešiť jednoducho povedz,že ťa muž poslal sám trochu si oddýchnuť od každodenných povinnosti.

domininini
20. jan 2024

To co mas za divne okolie ?? 🤦‍♀️😅 ja chodim tiez a nikdy mi toto este nikto nepovedal 😅 aj keby mam to na haku .. dieta potrebuje aj inych ludi okolo seba .. vsak nechodis zurovat kazdy vikend do rana tak sa na nich milo usmej a pomysli si aky su zakomplexovaní a veru mozno ti tu kavu sama s kamoskou aj zavidia 😊😊😊

s1m.one
20. jan 2024

Prepáč necitala som cele, ale nerieš čo si myslia ini, tsk ako riešia možno teba, tak určite aj iných, každý je aj tak zahĺbený do seba a ini sú mu ukradnutí, nedovoľ, aby ti život pretiekol medzi prsty a ži! Pa

evka1247
20. jan 2024

Ja chodím von či s kolegyňami alebo kamoškami.Muž je takisto rodič ako ja. je to super na psychiku keď sa môžeš vyrozprávať. Okolie neriešim vždy sa nájdu blbci ale ich názory má nezaujímajú.

lujza123
20. jan 2024

Myslím si ze si to len zle vysvetlujes, ľudia sa pýtajú kde mas dieťa, lebo sú zvedaví a je to taká vďačná konverzacna téma s mladou mamičkou.
Co sa ta ma pýtať či si už prezula pneumatiky na aute? Vie ze mas malé dieťa spýta sa na neho.
A niekto moze byt aj prekvapený ked mu povieš ze muž sa stará o dieťa, pripadne ze muž je na materskej. Vykulenie oci býva koli tomu ze muž doma, nie koli tomu ze si zlá matka …

Vieš možno mas podvedome nejaké výčitky ze si si odbehla od dietata (co je úplne normálne ved aj ty sa potrebuješ trochu socializovat ), preto sa ta otázky kde je tak dotknú a vysvetlujes si ich inak ako boli myslene

lujza123
20. jan 2024

Ja mám už staršiu dceru ale od kedy bola bábätko chodila som von, nie tak často ako za mlada ale chodila som, nielen na kávu ale aj koncerty, festivaly.
Ked som niekde stretla známych vzdy sa pýtali na dceru, mňa to teda vôbec nenapadlo ze by to bolo myslené ako výčitka prečo sa nestarám.
Ved rovnako sa to pýtajú aj teraz a to by už hádam nikto neriešil ze matka sa bavi vonku a dcéra stredoškoláčka je doma🤷🏼‍♀️

Proste konverzacna otázka,nic viac

tamtumdo
20. jan 2024

Veď dieťa má 3 roky nie tri mesiace....máš super muža 😉....kašli na okolie užívaj si....nič zle nerobíš ... Ďietatom sa nekončí život...šak dieťa je s rodičom,nie u cudzích...práveže je veľmi dobre že dieťa je samo aj s oteckom ..sú muži ktorým sa toto nechce....a sú matky,ktoré nedajú ,,postrážiť" ich spoločné dieťa oteckovi ...je to úplne v poriadku...

dankanka
20. jan 2024

Pozri sa, mne aby nesiblo, dala som maleho do jasli a ja sup do prace..inak sa von nedostanem..kavicka, drink s jamoskami vecer nehrozi, nema ho kto povarovat..kazdy nech robi, ako vie najlepsie. Nerobis nic zle. Ked odide otec, vsetko je ok, no ked matka, uz je zla..

hendikep
20. jan 2024

bud rada ze mas dobreho manzela, ktory narozdiel od ludi v Tvojom okoli nezije v minulom storoci … horsie by bolo keby on mal tento spiatocnicky nazor ze mas byt s dietatom doma … a trojrocne dieta? ved ked dokaze byt trojrocne dieta v institucii 8 hodin v starostlivosti relativne cudzej osoby ( ucitelka ) tak co je natom ked je s vlastnym otcom?? normalne ma to nastvalo, ludia by si mali uvedomit ze ked zeny maju chodit do prace rovnako ako muzi tak doma by to mali mat podelene tiez rovnakym dielom … niekedy ked zeny boli doma a nepracovali tak to bolo logicke ze viedli domacnost .. teraz pracujeme ale fullservis sa caka rovnaky a zeny su moderní otroci !

natalka13
20. jan 2024

Mat tvoje starosti a Lendlove peniaze🙈

katulienocka999
20. jan 2024

Máš okolo seba možno iba nedozretych známych 🤷‍♀️ktorí to berú tak,ze dieťa má byť iba u matky a nikoho iného..u mňa sa toto ešte nestalo,žeby mi toto niekto vyčítal, najmä nie kamaráti, oni to vždy brali v pohode,že sa idem konečne vonku vyvetrat 🙂 tieto reci fakt iba ignorovať a povedať ze rodicia ste dvaja a nie iba jeden 🙂

bizubcek
20. jan 2024

Nerobíš nič zlé. Psychohygienu potrebuje každý. S manželom chodievame tiež približne raz za mesiac von každý so svojou partiou, o deti sa stará ten druhý. Raz za rok sa mi podarí ísť aj na nákupy sama. 😅 A vôbec nemám pocit, že tým niekomu ubližujeme - a už vôbec nie deťom. Práve naopak: spokojný rodič = spokojné dieťa. 🤷‍♀️ Veď s nimi tiež chodievame na výlety, prechádzky, stretávajú sa s rovesníkmi. Neber si hlúpe poznámky príliš k srdcu. Možno len závidia. 😝🤭

vecicky1805
20. jan 2024

Neboj to je tým že si mladá ja som to mala takisto a aj keď nie vždy sa ozvem a vysvetľujem, naučila som sa to mať v paži, jedným uchom dnu druhým von. Ľudia sú takí, možeš sa upokojiť tým že tí ktorí najviac rýpu a odsudzujú, nemajú to so sebou vobec ľahké a ani doma so svojimi vecami. Nevzťahuj to na seba oni hovno vedia. Musíš si nasilu v hlave odovodniť a naučiť sa to neriešiť, je to tvoj život máš ho žiť tak aby vyhovoval Tebe nie ostatným. A ľudia furt niečo riešia vždy ai niečo nájdu, je to už tak. Takže ti to fakt nestojí za to sa vobec nad tým pozastavovať a ničiť si deň a nervy. A už vobec kvoli tomu prestat chodit von ..to určite ešte viac by som
Chodila 😂

prasiatko30
20. jan 2024

Ja neviem ci je to tym, ze analyzujete do absolutnych podrobnosti vsetko co vam ludia povedia alebo ste obklopeni lidmi co su velmi ustipacni a do vsetkeho sa miesaju. My aj teraz ked stretneme znamych a su v meste na veceri albo niekde v kine, v bare na drinku alebo hocico tak sa ich pytam/e kde ma/ju deti - zvycajne deti maju okolo 15+ rokov a deti su v centre so svojimi kamaratmj a rodicia su volni a chodia sa odreagovat so svojimi kamaratmi - pary spolu, oddelene ako len chces. A ano spytame sa, zasmejeme sa, ako nam je fajn, ze deti uz lobzuju same, pripadne sme ich nechali same doma - vsetci happy - je to jedna z tem “len aby rec nestala” a “zasmejme sa chvilu spolu” a bodka. Nikto si nic nemysli zle, nikto nikoho nekritizuje este si vymenime vzajomne uznanie a radost nad tym, ze mozme labzovat samy po vonku.