icon

Ako zvládnuť nezhody s matkou a udržať si vlastný život?

juditoo
7. dec 2024

Ahojte .
Ja ani neviem ako by som začala. Na začiatok, by som ujasnila, že svoju mamu milujem a málokedy sa stane ze sa hádame.
Žijeme spolu ja ( 28 rokov) ona a moja 5 ročná dcéra. Pomáhame si vedieme spolu domácnosť všetko funguje ako má.
Môj otec zomrel keď som mala 12 rokov moja mama je odvtedy sama . Mne vzťah s otcom mojej dcery nevyšiel takže ju vychovávam sama už 5 rokov. Po rozchode som nemala žiadny vážny no snažím sa spoznavat nových ľudi. Moje voľnočasové aktivity ( zábava, akákoľvek starostlivosť o seba, nákupy, randenie ) si stále naplánujem na víkend, keď je moja dcéra u svojho otca. Mama mi napriek tomu vyčíta doslova mam pocit ako keby chcela zakázať to aby som chodila von. Pohádala sa so mnou za to, že som od 14:00 prišla domov až o 19:30 ( bolo uvarene aj upratane vsetko som nechala doma na poriadku nie som žiadna lajdáčka). Podotýkam vedela kam idem s kým idem aj na Čo idem . Nemôžem si dovoliť odísť napr na víkend preč aj keby som mala vážnu známosť lebo ihneď som k*rva aťd . Niekedy mám pocit že doslova chce to aby som bola navždy sama a sedela iba pri nej doma .neviem si predstaviť, že by som raz mala takýto vzťah so svojou dcérou a neviem ako by som jej mohla už vysvetliť to, že mám svoj život.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
juditoo
autor
8. dec 2024

@zuzanapjat ja sa s tým nechcem zmieriť. Ja som mlada 28 ročná žena ktorá si uvedomuje v akej situácii je. Môj život sa neskončil tým ze som ako 24 ročná ostala slobodnou mamou. Mam možnosť sa vydať mat ďalšie deti prácu snov . Napíšem sem za to ze nechcem zmenu práve naopak len som si potrebovala vypočuť názor druhých. Toto bol možno prvý krok na to aby som si uvedomila co musím urobiť. Lebo ja nechcem ani nezanevriem svoju matku ale musím nájsť iste riešenie a nepovolil viac.
Človek je dosť psychicky na dne si myslím keď už potrebuje čítať názor od cudzích ludi a absolútne nepotrebuje takéto komentáre. Ja nemám problém s kritikou ani tým keď mi niekto niečo rázne povie ale to co sa píše tebe ľahko alebo sa ti zdá ze je to situácia ktorú by si ty zvládla ľavou zadnou to pre mňa nemusí byť rovnaké.

juditoo
autor
8. dec 2024

@lonely66 on žiadnu svoju časť nemal ... brat nie je pokrvny syn môjho otca ..otec ho len vychovaval ...preto som ako "kompenzáciu " dostala dom v ktorom žijeme ..mama dostáva invalidný dôchodok.
Máš pravdu budem hľadať druhého psychiatra. Ďakujem.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanapjat
8. dec 2024

@juditoo tak potom nepíš, že ju neopustíš a jedna bez druhej neprežijete a zároveň dúfaš v to, že sa to nejako utrasie a vyrieši a ty ešte budeš mať muža .... ktorý normálny chlap by akceptoval taký život s matkou ako príveskom? A ešte psychicky labilnou? Pre teba na prvom mieste stále bude matka a nemyslím si, že ak ti robí cirkusy, keď máš niekde prespať, že to prestane mávnutím čarovného prútika... to ju stále niečo bude bolieť, bude kolabovať a neviem čo ešte a ty pribehneš a tým dávaš chlapovi najavo, že vždy bude na druhej koľaji. Toho psychiatra navštív rovnakého, akého má matka. Aspoň bude lepšie v obraze, keďže ju má na starosti. Jej nálady sa budú zhoršovať podľa mňa, nie zlepšovať. Mne to príde ako nevhodné prostredie aj na dcéru. Dúfam, že ti do ku*iev nenadáva pred malou.

zuzanapjat
8. dec 2024

Ty si na nej rovnako závislá, ako ona na tebe, takže asi by si mala navštevovať aj ty odbornú pomoc.

juditoo
autor
8. dec 2024

@lonely66 áno peniaze od matky dostal napriek tomu ze na ne nemal žiadne právo.. ja som v tom čase mala 13 rokov takže som vôbec nemala na rozume riešiť takéto veci .

juditoo
autor
8. dec 2024

@zuzanapjat nikde nepisem ze ju neopustim. Napísala som, že na ňu nezanevriem čiže keby potrebovala určite by som jej išla na nákup poupratovať alebo pre lieky chodila by som na návštevu kľudne aj 3x za týždeň. To , že mi zavolala ze jej je zle a utekala som domov sa stalo raz v živote. Povedz mi keby ti uprostred v noci volala mama, že jej je zle tak sa na ňu vykašleš a neprídeš domov ?ja som nemohla vedieť cez telefón aká vážna je situácia..

juditoo
autor
8. dec 2024

@juditoo mam 3 možnosti.. odsťahovať sa co mi nedáva zmysel z vlastného sa odsťahovať do podnájmu a vyhadzovať 400-500 € za byt sama s dieťaťom..hľadať miesto kde umiestnime mamu alebo jej nájsť druhé bývanie na co zas nemám ako slobodná mama peniaze a jej invalidný dôchodok tiež nie je tak vysoký aby to zvládla.. alebo žiť v spoločnej domácnosti a vysvetliť jej ako sa veci majú. .. ako som vyššie písala ja nemám problém odsťahovať sa od nej kebyže mam partnera ..nemusel by žiť s mojou mamou ..

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanapjat
8. dec 2024

@juditoo napisala si: - neprichádza do úvahy aby som ju nechala samu - nechcem aby ostala sama - nikdy by som ju neopustila - jedna bez druhej neprežijeme,,, to je tvoja jedna závislá stránka... tá druhá je uvedomenie si, že ti to ničí mladosť, zdravie, život. Je to závislosť. Musíš navštevovať odbornú pomoc. Nik iný ti nepomôže, max ťa poľutujú. Som presvedčená, že vaše spolužitie nemôže dobre vplývať ani na tvoju dcérku.

juditoo
autor
8. dec 2024

@lonely66 mama dostáva iba invalidný dôchodok je to niečo nad 300 € ..vdovský nedostáva lebo bola rozvedena

zuzanapjat
8. dec 2024

@lonely66 omylom si ma označila

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzanapjat
8. dec 2024

@lonely66 veď ja si to čítam viackrát a píšeš mi ako autorke príspevku ... moja mamka nežije a ty mi píšeš že som 30km od nej a že mám brata 🙂 Ale to nevadí. :D

lonely66
Odpoveď bola odstránená
juditoo
autor
8. dec 2024

Ďakujem pekne každému pomohli ste mi .

zuzanapjat
8. dec 2024

@lonely66 už rozumiem 🙂

ariesi
8. dec 2024

@juditoo má mama svojho psychiatra? Zaslq by som za ním, ci vobrc tá liečba účinkuje. Pkus mozno vybavila nejaké terapie. Určite sa nenechaj zmanipulovať do sedenia doma pro nej. V trochu inej "farbe" to mám tiež nebývame sice spolu, ale ona ma do vlastného života vo vlastnej mysli nikdy nepustila.

zuzanapjat
8. dec 2024

@juditoo držím ti palce aby si sa z toho vymanila. V buducnosti sa moze stat, ze budes mat priatela, ktoreho budes milovat a on bude na teba tlacit, aby si vaš nezdravy vztah s matkou ukoncila. Budeš trpiet, budes mat strach, budes robit cirkusy priatelovi a mat vycitky svedomia...... spomen si na tuto diskusiu a prosim ta daj na toho chlapa aby si mala este moznost prezit normalny vztah. Ale zacni na sebe cez psychologicku pomoc pracovat uz teraz......

namornicka
8. dec 2024

@juditoo “Mamu lubim ale jedine čo ma naučila je, že viem že sa takto k svojej dcére správať nikdy nebudem. Myslím si, že potrebujem pomoc. Potrebujem odbornú pomoc, aby som o 10 rokov nebola v rovnakých depresiach ako ona vlastne ktovie ci už nie som.”

Autorka, spacifikuj si mamu čím skôr, lebo o tých 10 rokov bude robiť peklo zo života aj tvojej dcére, bude to 15 ročná pubertiacka a začne vystrkovať rožky. A bude mať na háku, či má babka z toho záchvat, alebo nemá. Potom len budeš plakať. Urob (teraz) všetko pre to, aby si sa tomu vyhla.

zuzanapjat
8. dec 2024

Prejavy zavislosti a vzdoru ak sa odstrihnes od matky bude mat i tvoja dcerka. Bude mozno odmietat tvojho priatela a robit naprieky. Vydrzte a prekonajte to spolu.

ariesi
8. dec 2024

@juditoo ked som sa odstahovala, cca 20 km ďalej, tak som pravidelne v noci utekala za nou a niesla ju na pohotovosť, lebo vysoky tlak, busemie srdca,atd. Ked som ju priťahovala bližšie ku mne, "zázrakom" sa jej stav upravil. Občas ešte nieco vybehli, ale vysvetoioa som kej, nech ako prvé volá záchranku, nie mňa, lebo jej aj tak nepomôžem - malé deti samé doma nenechám. Na paniku, tetaniu a podobne su lieky, terapie. Mama asi nemá velmi veľa rokov na to, aby fungovala relatívne samostatne a vedome ci oovedome nenicila život vlastnému dieťaťa

0silvia0
8. dec 2024

@zuzanapjat nechapem, ze nechapes, v akom kontexte ta @lonely66 oznacila.

apolka77
8. dec 2024

@juditoo odporúčam ísť k jej psychiatrovi ALE ! iba zistiť, kto to vlastne je a či vôbec ma páru kto je tvoja matka a aký má problém.
Tipujem, že vôbec nebude mať paru a zrejme jej automaticky predpisuje lieky a dovidenia.
V Tom prípade nájsť nového psychiatra pre mamu .
Ja by som neodporúčala veľmi mať toho istého .
Ty psychiatra nepotrebuješ.
Tebe zatiaľ stačí psychológ na terapie.
A skoncovať s touto opičou laskou.
Mamu začať viac socializovat , nech spraví aj ona nákupy zakial si v práci...nech ide niekam pomôcť , dobročinnosti atď...veď dostáva len 300 eur v podstate ju živis...škoda, kľudne by sa mohla zamestnať na 2-3 x týždenne 4 hodiny ...ako brigádnik.
S mamou sa veľa o tejto tabu téme rozprávaj...a skús si hlavne uvedomiť že všetky tie záchvaty a vydieranie je len hra ako si ťa udržať doma.
Ty nie si zodpovedná za smrť svojho otca a nikdy nebudeš zodpovedná ani za zhoršenie či nebodaj smrť svojej vlastnej mamy.
Naozaj sa ona chová ako parazit. Si bez energie lebo Ta totálne vycucia.
Sa potrebuješ od nej odstrihnúť ak chces mať plnohodnotný život. Inak si len otrokom svojej frustrovanej mamy.
Čo ona vlastne robí celé dni?
Čím zamestnáva myseľ?
Má kamarátku ?

lujza123
8. dec 2024

@juditoo dám ti úplne klasickú konikovsku radu, ale myslím ze ti veľmi pomôže - smer psychológ.
Tvoja mamina ma psychické problémy a tebe by veľmi pomohlo aby ti niekto odborne vysvetlil ako k nej pristupovať, ako s ňou komunikovať a ako nebyť jej “spoluobet” a ako možno jemne nenapadne aj jej
V takomto prípade je pohľad niekoho nestranného a znaleho problematiky veľmi potrebný

Mamu nezmeníš a bohužiaľ čím bude staršia tým to bude s ňou ťažšie, ale ked sa naučíš nastaviť si hranice tak to pôjde.

zuzanapjat
8. dec 2024

@0silvia0 no logicky som to nepochopila, pretoze prispevok bol stale urceny autorke. To su take situacie kedy si tu reakciu autorka ani precitat nemusi, pretoze ju nemusi zaujimat diskusia kde su oznaceni ini diskutujuci.