icon

Ako zvládnuť oznámenie neplánovaného tehotenstva?

3. jún 2024

Ahojte všetky 🙂✋🏻
Chcela by som všetky poprosiť o rady či už budú pozitívne, alebo negatívne budem si vážiť každú jednu. V prvom rade napíšem, že si môžem za to sama a som si toho plne vedomá...spoznávali sme sa s jedným chalanom je odo mňa o 2 roky mladší ja mám 26 on 24, pár krát sme sa stretli, nonstop písali, mali sme naozaj veľa spoločných názorov, spoločné koníčky vyspali sme sa spolu viackrát, no ostala som tehotná aj keď sme si dávali extrémny pozor...oznámila som mu to a je samozrejme z toho v šoku ako ja nevie čo má robiť, po velmi dlhej dobe začal piť kvôli tomuto, fajčí krabičku za krabičkou, pred večerom sme sa stretli a povedal, že nech idem na potrat na čo som mu odpovedala, že na potrat určite nepôjdem..mám byt po mojej babke v ktorom bývam, takže by sme mohli žiť tu, ale povedal, že on sám nevie ako sa k tomu postaví, že najradšej by ušiel od zodpovednosti, ale nieje taký charakter...povedal mi, že tak či tak budem na to dieťa sama, lebo budeme žiť v rozdielnych domácnostiach hovorím, že prečo by sme mali žiť v rozdielnych? Na to mi povedal a čo sa mám ku tebe nasťahovať? Najprv povedal, že rozmýšľa aj nad tým, že by to dieťa nikdy v živote nevidel ani nepoznal, ale na druhu stranu sa boji toho, že keď skončí v 30 alebo 40 sám a bude chcieť spoznať svoje dieťa bude na to neskoro..hovorim mu, že tak ho neuvediem ako otca dieťaťa do rodneho listu a ani s tym nebol stotožnený, on sám nevie...potom zas povie, že sa to nejak vykryštalizuje... On nieje zlý chalan, ale je v strašnom šoku to mi povedal aj sám tým, že sa nepoznáme dobre a že sme sa len spoznávali a nechodili spolu..dieťa nieje žiadna hračka, alebo opička na gumičke dnes som mu napisala, že: Zariadim sa aj s bábom sama a on mi odpísal, že: Nie ja potrebujem vedieť info... čo mi riadíte spraviť, najlepšie bude mu dať nejaký čas možno pár dní neodpisovať, nedvíhať? 🥺 dnes som bola v nemocnici dostala som kŕče z tohto všetkého.. som vo veľkom strese ako to dopadne 🙏🏻😣

autor
3. jún 2024

@wintery nie, od dnes som registrovaná 🙂

tramtada31
3. jún 2024

Moze to mat aj dobrý koniec, kamarátka takto otehotnela po 2 mesiacoch, už majú tretie a sú spolu statni

daniela1911
3. jún 2024

@tramtada31 tak ale ten chlap ju asi neposielal na potrat či?
A nepil alkohol zo zúfalstva ?

yelena159
3. jún 2024

@tramtada31 No ale ten jej frajer asi nezačal kvôli tomu piť, však?

anjelicek26
3. jún 2024

24 ročný "muz" je ešte prakticky prerastene dieta.. ta ich mentalita a dozrievanie na otcovstvo trvá omnoho dlhšie ako nam zenam, česť výnimkám. Dávali ste si pozor, neplánovali nejako budúcnosť, otočí mu to život hore nohami. Nie každý vie tak racionálne uvažovať ako ty, ze už teraz vieš,že to zvládneš a ako to zvladnes. On vidí ženu a dieta, o ktoré ma od tohoto dňa zodpovednosť a to vie riadne vydesit... daj mu čas...zober ho k lekárovi, posielaj fotky z ultrazvuku, je to jeho dieta,potrebuje si nejaké puto vytvoriť. Ale netlač ho k žiadnym zásadným rozhodnutiam predčasne,lebo môžu byť nesprávne a predčasne a nerozvazne... ak sa rozhadate ešte horšie...

ahhola
3. jún 2024

Chmulo nech sa rozhliadne okolo seba... Tento svet🌐nosi 8 mld. ludi😅preco ho prekvapilo, ze jedno usmolil aj on? Vsetky vznikli zo sexu, ajj ked su uz vselijake techniky k pocatiu. Vy - ty a bejby sa hodte do kludu a on nech sa uslope, blbecek🚩

autor
3. jún 2024

@yelena159 No veľmi dlho nepil hádam pár rokov a keď sme sa rozprávali povedal ako začal kvôli tomuto piť, fajčiť..🤦🏻‍♀️ on raz povie, že chce aby som išla na potrat, potom zas povie, že ak sa má to dieťa narodiť nech je zdravé a že nejak sa to už celé vykryštalizuje...raz tak potom tak potom je to nakoniec zas inak

daniela1911
3. jún 2024

Veľmi dlho nepil, hádam pár rokov? Veď má 24. Hádam myslíš, že si dal v minulosti drink v clube?

anjelicek26
3. jún 2024

Autorka tiez rozmyslam, ked pises "nepil uz par rokov" a je to 24 rocny chalan, tak teraz riesis nejaku rozlietanu pubertu a fajcenie a pitie na zurkach hej? To by sme viacere zle dopadli, keby sa toto obdobie berie na vahu zodpovednosti a formovania charakteru...

janinah
3. jún 2024

Ani sa jeho šoku nečudujem...trochu sa čudujem tebe.ze si automaticky čakala.ze sa k tebe nasťahuje a šmahom ruky budete šťastná rodinka.Daj mu čas a zariaduj sa tak akoby si mala ostať na dieťa sama.On sa časom buď pridá alebo vycúva.Nasilu sa dobrým otcom nik nestane .24r.muz nie je vacsinou citovo a zrelostou tam kde 26 r.zena.

daniela1911
3. jún 2024

Každým tvojim ďalším prispevkom cítiť zúfalstvo. Šak ho nechaj tak, buď príde alebo sa neozve. Ty si sa rozhodla pre dieťa, tak sa staraj o seba a priprav si život. Tvoji rodičia ti pomôžu?

maranco
3. jún 2024

V spoločnom živote ešte budú situácie keď sa budeš potrebovať na niekoho spoľahnúť a oprieť.
On sa tvári že sa nepoznáte, nechodíte spolu, namiesto útechy a pomoci chce od "problému" zdrhnúť.
Začal piť a fajčiť a "na vine si ty", to nie je dobrý vstup do spoločného života.
Ak bude ďalší problém, znovu sa naloží do liehu alebo od vás zdrhne a ostane všetko aj tak na tebe?
Ako hospodári s peniazmi, je zodpovedný v tom, alebo žije od výplaty k výplate?

Uvidíš ako sa bude správať najbližších 8 mesiacov a tak sa rozhodneš. Ak zvážiš že ti bude ťažko samej vychovávať dieťa bez otca, predsa len to je 20 ročný projekt bez možnosti predčasnej "výpovede". Máš potom možnosť ešte utajeného pôrodu, dieťa bude adoptované do rodiny kde naň už čakajú niekoľko rokov.

lienka.7
3. jún 2024

Mne to skôr pripadá, ako by ste boli viac kamaráti s výhodami, ako nejakí budúci partneri. Už len to, ze ta poslal na potrat, ze cez čiaru u mňa. Mohol reagovať štýlom, ze nejako to zvládneme a pod. A nie hned potrat. Takýto chlap ti v živote absolútne nepomoze, neuvádzala by som ho ani do RL. To bude taky "hodinovy" otecko, ako ich ja volám...

deti95060810
3. jún 2024

prečo mu chceš dať čas len pár dní... daj mu viac , aj mesiac , dva, tri....
či ešte chcete do narodenia dieťaťa svadbu? nasťahovať sa ku tebe môže kľudne aj mesiac pred narodením dieťaťa.
Netlač na neho, ty sa ukľudní a užívaj si tehotenstvo. čas ukáže čo bude ďálej.

yelena159
3. jún 2024

@autorka Mne sa len rozum pozastavuje nad tým, že by si s ním chcela bývať, keď táto situácia je dôvod, prečo znova začal piť. Ty si vôbec neuvedomuješ, čo sa z toho môže vykľuť? Že sa z neho môže stať alkoholik (keď náhodou už teraz nie je)? Radšej otca nemať, ako mať otca alkoholika.

tramtada31
3. jún 2024

@daniela1911
@yelena159 zacal😀 ale bol to len prechodný stav, predsalen to bol sok

yelena159
3. jún 2024

@tramtada31 Takže už nepije?

lienka.7
3. jún 2024

@yelena159 on sa k nej nastahuje a všetko bude ťahať oná, lebo vsak jej byt a pod. Kúpi raz balenie plienok a 1 cumel a bude jej to vyhadzovať na oči, AKO sa on predsa stara...🤦‍♀️

svetlonos
3. jún 2024

Nech on už sa zariadi akokoľvek- uuuplne jedno aký pruser v zivote sa pritrafí- začať sa preto opýtať a fajcit je zle.
Teoreticky keby sa dáte dokopy a príde fakt problém v zivote, a ze príde nejeden - vzdy sa učili k alkoholu a cigaretam? Ja chápem ze je v šoku ale doordele, v tom veku musel s tým rátať, ze tehotenstvo je realne! Véd nema 13sť.

barborachors
3. jún 2024

tak vek na dieťa už ako zena máš, akurát ze si ho splodila s inými dieťaťom. Každopádne nič s tým nespravis, on to potrebuje spracovať. Skôr by mi vadilo ze sa opija a fajčí, to je nechutne a a takým by som ani sex nemala nieto nejaký vzťah.

heln
3. jún 2024

takze to zhrnme, zivot je nevyspytatelny, ani jeden z vas to necakal.
chlapik na tvoje tehotenstvo zareagoval tak, ze zacal pit, fajcit, posielal ta na potrat, a nechapal, ze ma s tebou byvat.... nuz, moja rada:
super, ze mas kde byvat, chlapikovi daj priestoru kolko chce, ty sa zariad, ze budes slobodna mama, ako otca by som ho neuvadzala, dietatu daj svoje prirezvisko... a uvidis ako sa to vykrystalizuje, ty budes mama, zvladnes to a zivot ti zase nieco prinesie.

dadis
3. jún 2024

@wintery same same 🤭

autor
3. jún 2024

@heln Rozmýšľam nad tým, že ho ako otca neuvediem a malej/malému dám určite svoje priezvisko 🙂 ani len sa nespýtal či som stále v nemocnici, alebo už doma..je mi z toho všetkého na nič naozaj..

misicka31
3. jún 2024

Ja by som ho vôbec netlačila do spoločného bývania,nepoznáte sa,dajte tomu čas...nuž stalo sa,nie ste prvá a ani posledná...ak dieťa nechce,nepísala vy som ho do rodného listu ale ak má záujem byť prítomný v živote svojho dieťaťa,tak by som ho zapísala a nech sa podieľa ale na začiatku každý vo svojom,uvidíte,možno vás to nakoniec spojí...🤷 Ale bezhlavo by som si za tým nešla je to tvoje pod ku mne bývať,najprv by som ho chcela spoznať,už keď budeme mať spolu dieťa...veľa šťastia

mrkvicka060
3. jún 2024

nechaj ho tak. radili ti to uz viacere baby. teraz si ty a dieta. on ako sa rozhodne je uz na nom. neupinaj sa nanho. ries seba, staraj sa o seba.

mne keby chlap povedal, ze kvoli tomutu zacal zase pit aj fajcit, tak si akurat pomyslim, ze je to riadny chruno. Zacal, lebo chcel. Bodka. 🤷‍♀️

vsak on nech sa rozhoduje aj 9 mesiacov, co teba po tom? znovu - si ty a dieta. riesis debilka a zbytocne si s tym robis stres. fakt mas 6-7 mesiacov na vsetko cas. vsetky rozhodnutia pridu same, netlac na pilu. vyriesi sa to nakoniec same. tak to byva.

domkakvet
3. jún 2024

Ty si sa k tomu postavila velmi dobre a zodpovedne, teraz pockaj ako sa k tomu postavi on a uz sa ho nic nepytaj.

ajuga
3. jún 2024

Autorka, urcite daj dietatku svoje meno a neuvadzaj ho ako otca. Zaznelo tu sice, ze ho ako otca treba uviest kvoli alimentom. Ale tiez z podpisanim otcovstva vznikaju nie len povinnosti, ale aj prava. Pravo vidiet svoje dieta. A to ti ten tvoj kamos moze zahlasit kedykolvek, aj o par rokov.
Ber na vedomie, ze ty si sa musela rozhodnut v kratkom case, ci si dietatko nechas, alebo co dakej. Tebe sa prevrati cochvila svet hore nohami a tu si panko nevie utriedit priority v zivote? No dovi dopo s takym chlapom. Zariad sa, ako TY SAMA najlepsie vies a kasli na cloveka, ktory neni schopni ti napisat, zavolat ako sa maas v tej nemocnici a ktory neni schopny prist ta z nej vyzdvihnut. Uvazuj triezvo, ides na to dobre 😉 drzim palce

kittykat22
3. jún 2024

bohuzial ked sa rozhodne aj neskor tak budes skakat ako opicka na gumicke, pretoze on ma na dieta rovnaky narok ako ty. A to je to, co sa ti snazim vysvetlit. To, ze on zmeni nazor a to, ze sa ty staras par rokov o dieta nic neznamena. Je jeho otec s papierom alebo bez papiera - ktory si neskor moze nechat potvrdit a dieta pojde do striedavej starostlivosti. A to je podla mna to je to, co si ty neuvedomujes. To, ze ty stravis viac rokov s dietatom z teba nerobi viac rodica. Sud na to nebude prihliadat. Narok zostava rovnaky pre vas oboch na rovnakej urovni. Na zaciatku ho dostane na vikend ale potom ziadost o prehodnotenie a moze sa ti kludne stat ze za pol roka bude v striedavke a ty sa mozes na hlavu postavit. A moze s dietatom naklad podla vlastneho uvazenia (samozrejme v ramci vsetkych pravidiel jeho bezpecnosti) ale nemusi napriklad respektovat tvoj pristup k vychove, slovnemu prejavu, priprave jedla, medii alebo pristupu k zabave. Aby si nebola prekvapena, ze z teba bude opicka na gumicke ci sa ti to bude pacit alebo nie. On bude mat na dieta rovnake prava ako ty. To nemyslim zle alebo ta nechcem strasit. Ale bolo by dobre, keby si tieto informacie mala dopredu, aby si neskor nezostala prekvapena s ocami pre plac.

maminkadeticiek
3. jún 2024

No tlacis nanho.Tvaris sa ze nie,ale tlacis.24 rokov je malo na dieta z pohladu chlapa hlavne ak sa poznate kratko,nelubite sa a dieta ste nechceli.Co mas robit?Mas kde byvat,jeho zo svojich planov vypust uplne,daj mu slobodu,nech plati vyzivne a ty sa budes starat o dieta sama v byte po babke.Hotovo.Nic ine sa neda robit.A bud sa raz vrati alebo nevrati,ale teraz je toho nanho tak strasne moc ze by som ho z toho odstrihla a riesila s nim vyhradne vyzivne.