Ako zvládnuť povinné stretnutia s nelichotivým rodinným príslušníkom?
Ahojte - ako by ste riešili situáciu, keď by ste mali v blízkej rodine človeka, ktorý vás odsúdil ešte predtým, ako vás spoznal, zradil, nenávidíte ho ale vy s ním máte tráviť narodeniny, Vianoce, sviatky a pod.? Mám 36 rokov. Bratova dnes už manželka mi hneď na našom prvom stretnutí, prvým "Ahoj" dala svojim tónom a nebavením sa so mnou najavo, že my dve kamarátky nikdy nebudeme. Pred niekoľkými rokmi z jednej súkromnej diskusie na nete, kde ma našla (neviem prečo ma vôbec hľadala) vytiahla niekoľko mojich viet, ktoré nikdy nemali zaznieť, a rozposlala ich po celej rodine aby "videli" čo som za človeka. Bola z toho rodinná hádka, ale nakoniec sa to nejako ututlalo s tým že máme sa spolu naučiť vychádzať. A tak sa odvtedy na seba usmievame, rozprávame sa, ale je to také že cez zuby. Ani by nás nenapadlo sa stretnúť mimo doby, kedy "nemusíme". V dobe covidovej samozrejme robila všetko proti mne, nechcela sa stretávať, podmienkovala si naše "povinné" stretnutia tým že ja som musela robiť veci, ktoré som nechcela. Nechápem čo jej vadí na mne. Možno jej od začiatku vadilo že s bratom máme k sebe veľmi blízko. On ju má veľmi rád, určite ju nechce nechať. Ani ja ani brat nemáme deti. A tak sviatky, narodky a Vianoce chodíme k svojim rodičom, už len k mamine. Mamina má rada aj mňa, aj ju a hrozne pre náš vzťah trpí. Ak by niekto z nás neprišiel, už len pri tom návrhu plakala, nevedela sa z toho spamätať, ona si nevie predstaviť že by pri Vianočnom stole niekto z nás chýbal, ona len chce aby dobre bolo a nechce pochopiť že toto dobré nie je ani pre nás, ani pre ňu, žije v klamstve. A ona len plače a plače a plače, a dobre je len vtedy keď vidí ako sa všetci na seba usmievame a tvárime sa, že je všetko v poriadku. Ja už mám fyzické zdravotné problémy z toho tlaku, vždy po takom stretnutí, hoci sa nič nestane, sa týždeň dávam dokopy (buď mi odíde koleno alebo chrbát) a nechcem už takto žiť. Nechcem sa s tým človekom stretávať, počúvať tie jej kecy, tú jej nadradenosť, počúvať ako mliaska, ako si o sebe myslí že je najlepšia. Lezie mi na nervy a čím viac sa prekonávam, čím viac sa ja snažím zmeniť svoj prístup a "neriešiť" ju, tým väčší odpor mám už aj k samotným Vianociam. Ale odmietam sa vzdať sviatkov s mojou maminou len preto že ona sa tam rýpe tiež, keďže je bratova manželka a moja mama ju má rada. Patová situácia. Čo by ste robili vy? Ako by ste reagovali? Ako by ste s týmto pracovali či už navonok, v sebe, s rodinou?
Ahoj, ked vytiahne temy, kde mas iny nazor, nehadaj sa s nou ale ani sa neusmievaj
Povedz vecne, ze predsa vie, ze na tuto temu mat odlisny nazor a nechces si kazit rodinne stretnutie hadanim sa
@janetinka27 toto som skúšala. Odpoveď bola - ja len hovorím svoj názor, ty sa hádaš. Pritom ty nemáš pravdu. Toto hovorili v telke takže toto je pravda. Takže ja už radšej nereagujem vôbec, len čakám kedy konečne tento deň skončí a môžeme vypadnúť. A potom sa týždeň dávam dokopy.
No s niektorymi ludmi je tazko
Ja by som ti tiez vedela porozpravat
Ale sama som neprisla na to ako reagovat za 10 rokov
U nas pomohlo, ked pribudli vnucata, tema sa toci okolo deti
Aj ked aj tam sa daju vymysliet rozne narazky
A tiez si myslim, ze choroby vznikaju prave z tychto zbytocnych situacii, kolkokrat som si povedala, ze tam uz nepojdem. Clovek by mal mat rad aj sam seba a neskodit si
Ja takýmto ľuďom zvyknem hovoriť, že nech si pokojne majú svoju pravdu. Ja mám právo aj na ,,omyly" a ,,zlé rozhodnutia" , je to môj život a ich do toho nič.
Ja takýmto ľuďom zvyknem hovoriť, že nech si pokojne majú svoju pravdu. Ja mám právo aj na ,,omyly" a ,,zlé rozhodnutia" , je to môj život a ich do toho nič.
@zuzitko74 možno fajn taktika - oki môj život moje chyby môj bordel a ty si svoje kecy môžeš tiež zastrčiť za klobúk.
No s niektorymi ludmi je tazko
Ja by som ti tiez vedela porozpravat
Ale sama som neprisla na to ako reagovat za 10 rokov
U nas pomohlo, ked pribudli vnucata, tema sa toci okolo deti
Aj ked aj tam sa daju vymysliet rozne narazky
A tiez si myslim, ze choroby vznikaju prave z tychto zbytocnych situacii, kolkokrat som si povedala, ze tam uz nepojdem. Clovek by mal mat rad aj sam seba a neskodit si
@janetinka27 joj kiežby si dieťa spravili, už vidím všetky tie jej múdrosti a priority ako by boli ešte stále pravdivé a dôležité... Ďakujem! Asi je to fakt učenie na celý život toto. Ako vravím, už mi tieto situácie idú do zdravia.
Naposledy keď som omdlela tak sa o mne vyjadrovala že asi túžim po pozornosti... Čo na to povedať? Iba ak nech sa páči, rada ti všetky moje zdravotné problémy zabalím do krabičky a dám ako darček a užívaj si pozornosť. Nech sa páči.
A prišla som na to tak že sa ma mamina spýtala že prečo mám také problémy - či mi niečo nechýba, či mám dosť pozornosti. Skoro som znova odpadla ale hneď mi bolo jasné že to nie je z jej hlavy tak som tak zahrala do outu že nemám ten pocit ale sama neviem a potom som sa jej spýtala že ako na to prišla? No s nemenovanou rozmýšľali že čo mi to môže spôsobovať...
Mne to pride, ze ta valcuje energiou, proste dokonala, presvedcena o svojej jedinecnosti, tam nic nepomoze, ale teda skusila by som ju zahltit otazkami, nie viest debatu, ziadna obojstranna komunikacia, iba nech ona hovori, nechaj ju ziarit rozpravat, pustaj druhym uchom von, pochval a s usmevom chod domov, su ludia, ktori sa narodili ako hviezdy (aj ked nie su) a s nimi sa nevyhadas ani nevysvetlis, iba by si si nervy rozbila na mraky, a hod si magnezium cestou na navstevu, guajacuran tiez pre istotu😂vela stastia
Mne to pride, ze ta valcuje energiou, proste dokonala, presvedcena o svojej jedinecnosti, tam nic nepomoze, ale teda skusila by som ju zahltit otazkami, nie viest debatu, ziadna obojstranna komunikacia, iba nech ona hovori, nechaj ju ziarit rozpravat, pustaj druhym uchom von, pochval a s usmevom chod domov, su ludia, ktori sa narodili ako hviezdy (aj ked nie su) a s nimi sa nevyhadas ani nevysvetlis, iba by si si nervy rozbila na mraky, a hod si magnezium cestou na navstevu, guajacuran tiez pre istotu😂vela stastia
@danieli no to bude chcieť niečo silnejšie 🤣 máš pravdu valcuje ma riadne. Našla si perfektnú obeť. Keďže ja nemám odstup a som extrémne citlivá, ona si proste môže na mne nabíjať svoje ego až do neba. Môžem si sama za to, viem to. Neviem s tým pracovať. Len už fakt je toho moc a dnes som vypenila preto som sem napísala. Už som to potrebovala dostať von zo seba.
Mne inak ešte aj dosť vadí že ona je vkuse na Facebooku, Instagrame, na Tiktoku. Ja tieto siete nemám. Ani jednu. A vždy keď sa spolu stretneme, ona vytiahne telefón a ukazuje mamine rôzne videá, novinky. Tam sleduje takého vedca, tam takého. Kto vie odkiaľ má vôbec tie svoje zistenia o nevhodných potravinách. Ha pracujem s Harmonelom, ona ho neznáša lebo obsahuje konzervanty. A zakaždým nájde aj nejaký príspevok o nevhodnosti konzervantov, pričom nič o tom nevie. A ukazuje to mojej mamine s tým, že sa potom obráti na mňa, že v našich doplnkoch je tiež táto látka že? A potom to moja mamin nechce piť lebo sa zľakne. Hoci dovtedy jej to dobre robilo.
Však jej zase ty odpovedz že sociálne siete ničia mozgové bunky že či o tom vie 😂
bol v napise temy pouzite slovne spojenie "nelichotivy rodinny prislusnik" ?? 😀
alebo je to dalsi uctyhodny vytvor adminov ?
@nyusika nie, ty si to nečítala. O nej tam nepadlo ani slovo. To bola diskusia na stránkach onlinepsycholog, kde som riešila otca ktorý mal cirhózu pečene a nechcel si dať povedať a stále pil. Dosť ma to hnevalo. Nevyjadrovala som sa o ňom pekne, priznám sa, bála som sa oňho. Veď 9 rokov dozadu aj umrel na to. Ona to tam našla a poslala po rodine, aby všetci videli aká som, že nie som taká dobrá dcéra ako sa tvárim, že ako sa vyjadrujem na ocka ktorého potom chodím držať za ruku. Samozrejme v tomto som mala podporu mojej rodiny ja, ale bolo to veľmi nepríjemné. Hlavne to že to čítal aj môj ocko. Prišlo mi to veľmi chladnokrvné z jej strany. Odvtedy ju nemám rada. Iného súrodenca nemám, mám iba brata. Je o rok mladší ako ja a mám stále potrebu ho chrániť, a je mi ľúto že on nevidí aká je ona, ale tiež mi vytkol že tie príspevky som si mohla odpustiť kvôli otcovi.
10 r sa tým nezapodievas, ale máš tlak a zdravotné problémy z nej🤪.Chcela by som vedieť čo si pred tými rokmi o nej napísala na webe a preto začali hádky.
@luccija nepísala som o nej, jej sa to vôbec netýkalo. Ani slovom. Už som to tu niekde písala a teraz som to jednej diskutujúcej vysvetlila zas. Ona chcela poukázať na to, že nie som taká dobrá dcéra ako sa tvárim že som.
fu, autorka, tak to je dobre drsne, co ti urobila s tym otcom. ja by som ju zozrala. ale tak ako pises v inom prispevku, ona z teba citi, ze moze, tak ide. ak to nezvladas sama a zasahuje ti to do zdravia, mozno by pomohlo par tipov od psychologa, ako s takymito ludmi.
Tak zda sa ze teba brat az tak rad nema ked neprizna ze aj jeho zena sa moze mylit a ublizuje ti. Alebo ste sa o tom nikdy nerozpravali? On si nevsimol ze ti prekaza?
fu, autorka, tak to je dobre drsne, co ti urobila s tym otcom. ja by som ju zozrala. ale tak ako pises v inom prispevku, ona z teba citi, ze moze, tak ide. ak to nezvladas sama a zasahuje ti to do zdravia, mozno by pomohlo par tipov od psychologa, ako s takymito ludmi.
@deedol Ja to zdravie mám zasiahnuté tak či tak. Od detstva odpadávam keď vidím krv. Už som si zranila chrbticu aj raz poškodila koleno pri odpadnutí. Odpadla som možno aj 30x takto. Akurát že ma to už ani nebolí, ale po stretnutí s ňou ma to zakaždým rozbolí. A všimla som si to, že sa mi to zakaždým deje. A už sa bojím s ňou stretávať kvôli tomu že viem že týždeň nebudem môcť riadne kráčať.
Dievčatá, ešte raz vám ďakujem za podporu. Myslím že nastal zlom. Ako som písala, včera sme boli všetci u maminy, mala narodeniny a prespali sme u nej. Pred chvíľou som sa zobudila, osprchovala a šla som do kuchyne si spraviť kávu. Vzápetí vošla bratova žena a tiež si spravila kávu. Naliala som si aj probiotiká a ona sa ma zrazu spýtala, či sa to nebojím piť a dávať mamine keď to vôbec nie je také zdravé a už je to aj dokázané. Tak som sa otočila a spýtala sa jej že čo má so mnou za problém. Hneď sa bránila že žiaden problém nemá, že ja mám nejaký problém. Tak som sa nadýchla a povedala som jej, ako mám pocit že sa stále do mňa naváža, že mi to ubližuje a dala som jej asi 3 príklady správania. Ona ostala až taká prekvapená, že to myslí v dobrom, že by ju ani nenapadlo to robiť zo zlým úmyslom. A tak som jej pripomenula situáciu spred 10 rokov.
Sadla si na stoličku a požiadala ma, či si môžem sadnúť ku nej. Povedala mi že táto situácia ju mrzí, že dnes by to riešila inak. Ale v tej dobe ma riadne nepoznala. Že s bratom chodili 2 roky kým ju predstavil našej rodine. Ona v našom meste ešte študovala, ďaleko od svojej rodiny, mala len môjho brata. A on celý čas rozprával len o svojej sestre, že ma mal za dokonalú. A kedykoľvek bol nejaký problém tak sadol do auta a bežal za mnou. Raz aj počas večere volala mamina že som zas na zemi, a keďže nemá auto, tak môj brat sa zodvihol a nechal ju samú v reštaurácii s tým že musí ísť sa sestrou, keby niečo. A že toto zažívala celý čas a že sa cítila strašne. A keď mu to povedala, tak vtedy jej odvrkol, nech sa s tým zmieri, že som jeho sestra a že vždy bude na mojej strane.
A asi 3 mesiace po našom zoznámení našla tie príspevky. Nerozmýšlala. Poslala ich preto, aby bratovi dokázala, že nie som až taká dokonalá, za akú ma má. Dúfala, že brat to uvidí a že konečne sa začne cítiť ako jeho partnerka, a nie ako tá druhá, ktorá sa musí vždy prispôsobiť chorej sestre. Že ona je už taká povaha, niekedy veci nepremyslí a reaguje v panike.
A že vôbec nevedela že to vo mne stále je a že ju takto vnímam. Ona sa len zakaždým snaží na niečo poukázať lebo to myslí v dobrom. Neuvedomuje si to že by mi to mohlo ubližovať.
Potom vošla mamina, usmiali sme sa na ňu reč prešla inde. Tak uvidíme, čo z toho bude. Ale už teraz sa cítim lepšie. Keď mi to takto vysvetlila, úplne inak ju vidím.
Ja mam tiež švagrinú ale zase nerobím podľa nej nech hovorí čo chce a je mi fuk co si myslí proste nikto nemusí robiť tak ako iní chce každý robí tak ako sam chce prečo bi mi mal niekto dirigovať a hovoriť ze som zlá keď niečo neje podľa druhých ja mám úplne iný problém ale ten tvoj v pohode sa da zvládnuť
Uf, tak toto je ten lepší prípad, zdá sa, že sa u vás čistí atmosféra.
Ja to poznam a myslis ze vsetko takto prezivas kvoli tomu otcovi. Ze si precitlivela na svoju osobu a velmi vsetko vnimas tak viac. Mam to podobne. Vsetko potom rozoberam v sebe.
A super ze ste si to takto vysvetlili.
A super ze ste si to takto vysvetlili.
@ema22270 Určite keby na mňa vytiahla príspevky o susedovi, tak by ma to netrápilo, ale to že to bol môj otec, ktorý to čítal a teda veľmi mu to nepomohlo. Áno bola to moja chyba, ale bolelo ma to že to takto spravila. Keby to bolo o nej, tiež to pochopím. Ale teraz keď mi povedala tieto veci, o ktorých som vôbec nevedela, zrazu celý hnev zo mňa spadol. Včera sme sa naobedovali, mala som pocit že je aj celkom milá, a zistila som že vôbec nemliaska, že to len ja tak precitlivelo reagujem na ňu a na ostatných nie 🙂
Myslím si ale že si na ňu budem stále dávať pozor, ale už som sa aspoň upokojila a je mi lepšie. Dokonca som zatiaľ úplne v poriadku zdravotne, takže uvidíme ako to pôjde ďalej. A stačilo tak málo z jej strany spraviť. Len vysvetliť čo sa dialo v nej. A úplne inak ju zrazu vidím.
To co urobila bola velka rana pod pas, nebolo to od nej teda velmi pekne. Uvidis, ako sa dalej bude vztah vyvijat. Ja mam skusenost, ze ludia sa velmi nemenia, hlavne ak robi taketo veci aj nevedome, ako ti spominala, ze ona si to neuvedomuje. Ale bude super, ak Ti uz prejdu aj tie zdravotne problemy z nej a stres atd. a budete sa vediet tolerovat. Zas z toho vlastne vyslo to, co sa deje casto, ze Ti zavidela, ze Ti chce brat pomoct.. zo zavisti vznikaju taketo najhorsie veci. Drzim palce, aby to bolo uz len lepsie s nou.
To co urobila bola velka rana pod pas, nebolo to od nej teda velmi pekne. Uvidis, ako sa dalej bude vztah vyvijat. Ja mam skusenost, ze ludia sa velmi nemenia, hlavne ak robi taketo veci aj nevedome, ako ti spominala, ze ona si to neuvedomuje. Ale bude super, ak Ti uz prejdu aj tie zdravotne problemy z nej a stres atd. a budete sa vediet tolerovat. Zas z toho vlastne vyslo to, co sa deje casto, ze Ti zavidela, ze Ti chce brat pomoct.. zo zavisti vznikaju taketo najhorsie veci. Drzim palce, aby to bolo uz len lepsie s nou.
@ema22270 Ďakujem. Áno, určite sa budem mať na pozore. Ale aspon ju už nevnímam ako príšeru, ale ako človeka. Uvidíme ďalej. Ale keby som sem nenapísala, pravdepodobne by som to v sebe celé stretnutie len dusila a nahnevaná odyšla domov.

Ahoj, ked vytiahne temy, kde mas iny nazor, nehadaj sa s nou ale ani sa neusmievaj
Povedz vecne, ze predsa vie, ze na tuto temu mat odlisny nazor a nechces si kazit rodinne stretnutie hadanim sa