Ako zvládnuť povinné stretnutia s nelichotivým rodinným príslušníkom?
Ahojte - ako by ste riešili situáciu, keď by ste mali v blízkej rodine človeka, ktorý vás odsúdil ešte predtým, ako vás spoznal, zradil, nenávidíte ho ale vy s ním máte tráviť narodeniny, Vianoce, sviatky a pod.? Mám 36 rokov. Bratova dnes už manželka mi hneď na našom prvom stretnutí, prvým "Ahoj" dala svojim tónom a nebavením sa so mnou najavo, že my dve kamarátky nikdy nebudeme. Pred niekoľkými rokmi z jednej súkromnej diskusie na nete, kde ma našla (neviem prečo ma vôbec hľadala) vytiahla niekoľko mojich viet, ktoré nikdy nemali zaznieť, a rozposlala ich po celej rodine aby "videli" čo som za človeka. Bola z toho rodinná hádka, ale nakoniec sa to nejako ututlalo s tým že máme sa spolu naučiť vychádzať. A tak sa odvtedy na seba usmievame, rozprávame sa, ale je to také že cez zuby. Ani by nás nenapadlo sa stretnúť mimo doby, kedy "nemusíme". V dobe covidovej samozrejme robila všetko proti mne, nechcela sa stretávať, podmienkovala si naše "povinné" stretnutia tým že ja som musela robiť veci, ktoré som nechcela. Nechápem čo jej vadí na mne. Možno jej od začiatku vadilo že s bratom máme k sebe veľmi blízko. On ju má veľmi rád, určite ju nechce nechať. Ani ja ani brat nemáme deti. A tak sviatky, narodky a Vianoce chodíme k svojim rodičom, už len k mamine. Mamina má rada aj mňa, aj ju a hrozne pre náš vzťah trpí. Ak by niekto z nás neprišiel, už len pri tom návrhu plakala, nevedela sa z toho spamätať, ona si nevie predstaviť že by pri Vianočnom stole niekto z nás chýbal, ona len chce aby dobre bolo a nechce pochopiť že toto dobré nie je ani pre nás, ani pre ňu, žije v klamstve. A ona len plače a plače a plače, a dobre je len vtedy keď vidí ako sa všetci na seba usmievame a tvárime sa, že je všetko v poriadku. Ja už mám fyzické zdravotné problémy z toho tlaku, vždy po takom stretnutí, hoci sa nič nestane, sa týždeň dávam dokopy (buď mi odíde koleno alebo chrbát) a nechcem už takto žiť. Nechcem sa s tým človekom stretávať, počúvať tie jej kecy, tú jej nadradenosť, počúvať ako mliaska, ako si o sebe myslí že je najlepšia. Lezie mi na nervy a čím viac sa prekonávam, čím viac sa ja snažím zmeniť svoj prístup a "neriešiť" ju, tým väčší odpor mám už aj k samotným Vianociam. Ale odmietam sa vzdať sviatkov s mojou maminou len preto že ona sa tam rýpe tiež, keďže je bratova manželka a moja mama ju má rada. Patová situácia. Čo by ste robili vy? Ako by ste reagovali? Ako by ste s týmto pracovali či už navonok, v sebe, s rodinou?
10 r sa tým nezapodievas, ale máš tlak a zdravotné problémy z nej🤪.Chcela by som vedieť čo si pred tými rokmi o nej napísala na webe a preto začali hádky.
@lucia13022023 Toto je asi prvá zmysluplná odpoveď v tejto diskusii s pridanou hodnotou. Ďakujem. O to sa presne snažím - baviť sa s ňou len o nutných veciach, keď sa priamo spýta a neísť do detailov. Povedať jej len najnutnejšie. Ale tam sú iné veci ktoré proste ja netolerujem a keď si dovolím povedať že tak toto už prekročilo všetky hranice, tak koniec, plač a peklo v rodine.
Inak - jedni Vianoce som si povedala dosť a prišla som k mamine až keď oni odišli. Rok som o tom počúvala aké mala mamina pokazené Vianoce, ako už nikdy nič také nechce zažiť a ja sa fakt cítim ako v pasci. Možno nakoniec nie ani tak zo švagrinej, ako z vlastnej maminy ktorá to celé hádže na moje plecia - oni predsa nemajú problém prísť, ja mám ten problém...
Každý s každým manipuluje pekná rodina😆mama by plakala, keby si neprišla, ty prídeš, ale švagriná naschvál zavedie debatu na témy pri ktorých trpis a musíš sa usmievať.Co tak povedať švagrinej pozri sa my nikdy nebudeme mať rovnaký názor sme tu kvôli mame neryp do mňa?Tak čo ju neupraces a nedas hranice?o tomto sa rozprávať nebudem, alebo naschvál vytiahni aj ty nepríjemnú temu
Tak sa mi zdá, že sa hráš na obeť a to je veľmi nešťastné.Zistili, že si písala intrigy na webe a teraz ťa dusi, lebo si falošná, keď si taka hrdinka výbav si to s ňou mimo mamy
a ake temy su tie problematicke? lebo neviem si predstavit, ze sa nemozete bavit napr. o dovolenkach alebo o praci alebo tak... na nejake 2h sa vzdy nieco najde, nie? skus to nejako viac rozpisat, ze ako prebiehaju tie vase rozhovory.
Tvoja situácia sa vyriešiť nedá, aspoň teda nie tak, ako by si si želala. Brat ju neopustí, má ju rád. Mama ju neprestane pozývať na rodinné stretnutia, má ju rada. Švagriná sa na rodinné stretnutia ,,nerýpe", je na ne pozvaná, tak ako aj ty. Určite na ne nechodí s postojom ,,a just tam pôjdem, len aby som naštvala švagrinú už len svojou púhou prítomnosťou".
Ak si túto správu nepísala na nejakom rodinnom stretnutí, kde v tejto chvíli netrpíš jej prítomnosťou, tak si svoje ,,utrpenie" vyrábaš sama. Väčšinu dní v roku si môžeš žiť podľa svojich predstáv a ty ich premárniš premýšľaním o švagrinej?
Ak takto budeš pokračovať ďalej, pravdepodobne to tvoja psychosomatika vyrieši za teba a ochorieš pred každým takýmto ,,stresujúcim" stretnutím.
Normálne, prídeš, pozdravíš sa, dáš si kávu, obed..venujes sa tým, ktorým chceš. Pozdravíš sa, poďakuješ za pozvanie, odchádzaš. Pre pána Jána, koľkokrát som "musela" strpieť niekoho, na koho som nevedela ani pozerať, a prežila som.
Toto som uz čítala
Mas 36 rokov a bianoce si mozes urobit vo vlastnej rezii- a nemusis sa prisposobovat svagrinej ani inej rodine. Zbal kufre a uzi xi vianice hocikde na svete- moznosti mas vela. Nik ta nedrzi prikovanu pri svagrine ktoru nemas rada.
a ake temy su tie problematicke? lebo neviem si predstavit, ze sa nemozete bavit napr. o dovolenkach alebo o praci alebo tak... na nejake 2h sa vzdy nieco najde, nie? skus to nejako viac rozpisat, ze ako prebiehaju tie vase rozhovory.
@deedol Ona vytiahne politiku väčšinou. Alebo niečo čo vie že za čím si stojím - ja pracujem s prírodnými doplnkami a ona zrazu z ničoho nič začne mamine rozprávať ako kdesi čítala že vedci zistili že to a to by sme nemali jesť - a ozaj neobsahuje tvoj doplnok presne túto vec? Tak asi tak... A vkuse, vkuse...
Ale ty žiješ svoj život, nie život svojej mami. Snáď si nebudeš robiť nasilu zle, len aby bola mama spokojna.
My sme ako rodina stále na Vianoce spolu, žiaľ, minule Vianoce sa udiali určite veci a tie vianoce som oslavovala doma sama s dieťaťom a mužom. Bolo mi to ľúto, no nepôjdem proti sebe.
Zastan si samu seba, žiadne také ze sme dostali príkazom aby sme vychádzali..
aha chapem. tak sa musis naucit utinat tieto vetvy rozhovorov 🙂 cize povedat nieco ako uhm, okej (napr. na politiku) a zmenit temu. alebo na ten tvoj doplnok: nie, a zmenit temu, napr. a ja som minule citala... alebo nie, a nechaj ju, nech sa bavi s mamou, a ty sa bav zatial s bratom. proste sa nenechaj zatiahnut do tej debaty. chce to len cvik 🙂 a ak su to naozaj iba jedny vianoce, tak to das, vytycis si hranice a ona postupne prestane.
Tvoja situácia sa vyriešiť nedá, aspoň teda nie tak, ako by si si želala. Brat ju neopustí, má ju rád. Mama ju neprestane pozývať na rodinné stretnutia, má ju rada. Švagriná sa na rodinné stretnutia ,,nerýpe", je na ne pozvaná, tak ako aj ty. Určite na ne nechodí s postojom ,,a just tam pôjdem, len aby som naštvala švagrinú už len svojou púhou prítomnosťou".
Ak si túto správu nepísala na nejakom rodinnom stretnutí, kde v tejto chvíli netrpíš jej prítomnosťou, tak si svoje ,,utrpenie" vyrábaš sama. Väčšinu dní v roku si môžeš žiť podľa svojich predstáv a ty ich premárniš premýšľaním o švagrinej?
Ak takto budeš pokračovať ďalej, pravdepodobne to tvoja psychosomatika vyrieši za teba a ochorieš pred každým takýmto ,,stresujúcim" stretnutím.
@zuzitko74 veru, práve tu trpím a nervy mi "hrajú", preto píšem :D :D :D Si sa trafila. A pravdu máš. Úplnú pravdu. Z tohto pohľadu, ako si to napísala, to vyznieva úplne inak. Teraz si pol roka na ňu ani nespomeniem. Teda jedine že mi mamina bude zas rozprávať, ako švagriná rieši to a tamto - ona ju vníma ako malú bohyňu. Nechápem tomu. Ale OK. Asi si to fakt budem musieť poriešiť v sebe. A ako napísala @luccija, keď nabudúce príde situácia ako respiky za stolom, a rodina povie nech sa ja prispôsobím, tak sa postavím a odídem. Asi sa budem musieť naučiť postaviť sama za seba aj s dôsledkami, a radšej sama doma pozerať rozprávky a potom nechať mamu rok vyplakávať, ako sa nechať stále manipulovať.
Ale ty žiješ svoj život, nie život svojej mami. Snáď si nebudeš robiť nasilu zle, len aby bola mama spokojna.
My sme ako rodina stále na Vianoce spolu, žiaľ, minule Vianoce sa udiali určite veci a tie vianoce som oslavovala doma sama s dieťaťom a mužom. Bolo mi to ľúto, no nepôjdem proti sebe.
Zastan si samu seba, žiadne také ze sme dostali príkazom aby sme vychádzali..
@lucia13022023 budem musieť. Ďakujem. Možno potrebujem len povzbudiť k takémuto kroku...
aha chapem. tak sa musis naucit utinat tieto vetvy rozhovorov 🙂 cize povedat nieco ako uhm, okej (napr. na politiku) a zmenit temu. alebo na ten tvoj doplnok: nie, a zmenit temu, napr. a ja som minule citala... alebo nie, a nechaj ju, nech sa bavi s mamou, a ty sa bav zatial s bratom. proste sa nenechaj zatiahnut do tej debaty. chce to len cvik 🙂 a ak su to naozaj iba jedny vianoce, tak to das, vytycis si hranice a ona postupne prestane.
@deedol Presne toto by som potrebovala sa naučiť. Neargumentovať, neobhajovať sa, nech sa vyrozpráva dievčatko... že by mi to bolo úplne jedno
Ver tomu, ze sa to da natrenovat 🙂 a mas aj vhodny objekt na to 😁
Jeziis autorka, ale toto sú niektorí ľudia na to stavaní, že naschvál provokujú a ich to baví. Keď nebude žiadna odozva, prestane to robiť. Vieš koľko krát som počula veci na politiku, zdravú stravu, výchovu dieťaťa, len pre to, že to tým ľuďom vyslovene robí dobre. A uspeju vtedy, keď ta rozculia.
Treba s kľudom, úsmevom, kávou v ruke, byt ticho. To ich tak vynervuje, že až.
Ver tomu, ze sa to da natrenovat 🙂 a mas aj vhodny objekt na to 😁
@deedol No nič, idem trénovať. Snáď ma neporazí 😁
Inak si mi touto radou pripomenula jeden test ktorý som si nedávno robila že aké sú moje silné a slabé stránky, a všetko som mala tak od 80-100%, len jedna vec bola 30% a Odstup bol na nule 😁 Proste všetko si príliš beriem na seba...
Jeziis autorka, ale toto sú niektorí ľudia na to stavaní, že naschvál provokujú a ich to baví. Keď nebude žiadna odozva, prestane to robiť. Vieš koľko krát som počula veci na politiku, zdravú stravu, výchovu dieťaťa, len pre to, že to tým ľuďom vyslovene robí dobre. A uspeju vtedy, keď ta rozculia.
Treba s kľudom, úsmevom, kávou v ruke, byt ticho. To ich tak vynervuje, že až.
@lucia13022023 Herectvo a pretvarovanie sa mi nikdy moc nešlo. Asi sa prihlásim na dramatický krúžok čo robia na základných školách... áno presne takýto pocit z nej mám, ako keby ju to bavilo. A myslela som si, že keď sa párkrát pohádame, tak s tým prestane. Ja by som prestala. Mňa nebaví pred ľuďmi vyťahovať témy ktoré viem že sú im nepríjemné. Proste to nerobím a nerozumiem takémuto správaniu. Možno preto ma to tak rozčuľuje lebo je to v úplnom protipóle so mnou a ťahá ma to do energii ktoré nie sú moje. A ja sa nechávam vtiahnuť. Ešte raz ďakujem.
To aj malo zmysel, keď respik dole respik hore 😀 my sme teda tiež na Štedrý deň bolo u našich všetci v respiratoroch, ale tato mal covid a hlavne sme sa najedli doma, cez Skype 🤣
Ved jej narovinu povedz prepac ale o tejto teme sa mi nechce rozpravat alebo nieco podobne alebo ked rype do teba ju ignoruj a uplne zmen temu alebo sa tvar ze ides na wc vonku na chvilu proste nieco...a prejde ju to a ak by bolo velmi zle tak proste si robte vianoce s muzom sami a za mamou chodte ked tam nie je svagrina a ked bude mama vyplakavat je to jej vec uz ke dospela musi sa s tym zmierit. A bratovi by som uprimne povedala svoj nazor ak by sa cudoval preco sa nechces s nimi stretavat. Ja neviem ale vzdu sa cudujem takymto temam ake maju ludua vztahy ja som priamy clovek a na rovinu by som povedala co sa mi nepaci ale tak ludia su rozny...
Samozrejme, že ťa provokuje a užíva si to.Ty sa nemusíš dat naučíš sa to.Zmenis tému, alebo rovno o tomto sme sa rozprávali minule.Sme tu kvôli mame nerozoberajme politiku ..niekoho to baví rýpať, zabrdat len nech je ona ta čo vyhrala.
Začni si počítať tie provokácie a za každú z nich si neskôr daj nejakú odmenu, za to, že si to vydržala. Nech z toho aspoň niečo máš.
bol v napise temy pouzite slovne spojenie "nelichotivy rodinny prislusnik" ?? 😀
alebo je to dalsi uctyhodny vytvor adminov ?
bol v napise temy pouzite slovne spojenie "nelichotivy rodinny prislusnik" ?? 😀
alebo je to dalsi uctyhodny vytvor adminov ?
@nyusika Adminov... Môj názov bol niečo v štýle že ako fungovať s členom rodiny ktorého neznášam... niečo také, už si nepamätám presne.
Začni si počítať tie provokácie a za každú z nich si neskôr daj nejakú odmenu, za to, že si to vydržala. Nech z toho aspoň niečo máš.
@zuzitko74 Dobrý nápad! Za každé stretko horúca vaňa... aby som sa na ňu ešte aj nezačala tešiť 😀
Wtf však sa s ňou nebav a máš pokoj
Wtf však sa s ňou nebav a máš pokoj
@pikachu999 mňa skôr štve ten premrhaný čas v prítomnosti niekoho takého

to ste si nemohli predtym urobit testy?
@deedol Mohli... ale tie testy sú nepresné! Nebude predsa riskovať že aj napriek negatívnemu testu budeme nakazení!