icon

Ako zvládnuť rozdiely v stravovaní v manželstve?

Včera o 19:28

Ahojte,

Zaujimalo by ma ako riesite v manzeltve / vztahu stravovanie, ked jeden je nadseny sportovec a druhy presny opak? S muzom sme zobrati necele dva roky a popravde uz som kvoli tomuto s nervami v koncoch. Muz je nadseny sportovec, chodi do fitka 4x tyzdenne, chodi na box, popritom este aj plava. Mna sportovanie nebavi, mam prirodzene normalnu chudu postavu, nemusim dietovat. Lenze tu nastava ten problem - ja rada varim, on nezje nic co si neodvazi, nezapise a nepripravi sam. U nas doma sa varilo vzdy vo velkom (mam este troch surodencov), maloco sa vazilo a meralo, varilo sa od oka. Aj keby som to robila, on mi proste nezje to, na co mam chut ja. Napriklad raz ked som robila plnenu papriku, ohundral mi to ze on taku mastnu sr*cku jest nebude (skoro som ho zabila). Take ze kolace zjest - to absolutne nehrozi. Jeho strava je kuracie maso, mlete hovadzie, zelenina, ryza, quinoa, vajicka, sardinky, proteinovy prasok, mlieko, ovsene vlocky, ovocie a zelenina. Ze on je tak nauceny a vyhovuje mu jednoducha zdrava strava. Je normalne mat takyto ''oddeleny zivot'' v kuchyni?

anonym_f127fd
Včera o 22:28

Áno, je to úplne normálne, teda pokiaľ si to pripravuje sám..je fajn, že sa stará o svoje zdravie..🙂keď som mala nejaké kilečko navyše, no BMI stále v norme - trochu ma hnevalo, že manžel rieši pomaly každý gram a pohyb..dnes som za to vďačná..aj ja som si zamilovala pravidelné cvičenie a aj sa zdravšie stravujem..a aj pár kg dole mi vyhovuje..mám viac energie a uvedomujem si, aké zlé stravovacie návyky som mala..veľakrát sa jeden z manželov prikloní na stranu toho druhého..ale ak aj nie, je to o kompromisoch..ty rešpektuj jeho a on zasa teba 🙂

zuzanka.zuzu
Včera o 23:21

človek očividne nemôže mať všetko 🤷 aj si dovoliť napísať že je prirodzene chudý, aj mať bezproblémové manželstvo 🤭

klara546
Včera o 23:34

Môj muž si varí sám podla seba čo chce. Ja si pre seba malokedy varím, lebo ja zajem hocičo nepotrebujem varené.

anonym_dca52c
Dnes o 00:44
@anonym_db626d

@anonym_autor ja len tolko.S takymto som randila a hned aj upustila z toho.Pre niekoho blbost,no ja milujem jedlo (som chuda,nie som skriňa) a nebavilo ma stale pocuvat,ako aj ja mam jest hento a toto,stale sledovat vazenie porcii,varit masa na vode a pod.Ak vy ste zasli az tak daleko,ze ste manzelia,tak sa prirodzene lubite.Tak mu nevar,nech si vari sam a ty si var sama.Ved toto si musela vediet uz pred manzelstvom.Ak nie je nikde inde problem,len v strave a zivotnom style,nechaj ho,nech si vari,nech si sportuje.Ak bude brblat,ze si pre neho nenavarila,nech sa paci,komunikuj.Mne nechuti tvoja strava,tebe zas moja.Kompromis je,ze si kazdy uvari to svoje.Preco ja sa mam prisposobit a varit "tvoje"jedlo pre oboch,ked ty nechces to moje jedlo?kazdy mame iny zivotny styl,musime sa stravovat zvlast.Mna by inak zaujmalo,ako zije vegan a masozravec pokope,ked uz tuto je problem.

@anonym_db626d moj muz je vegetarian a ja jem maso. cez skolsky rok si vacsiou varime vege (zdravsie veci, nie buchty na pare a pod. 🙂) a cez vikend ako kedy, casto vybera syn. teraz som bola dlhsie na krabickovej strave, tak si muz varil pre seba sam. nema s tym problem, praveze sa celkom za tie roky naucil. takze sa da, ak je vo vztahu tolerancia, ochota a mozno nejaka miera prisposobenia.

aurelia2000
Dnes o 03:27
@anonym_aaf5c2

Tak sa striedajte vo varení, raz nech navari on a aj porciu pre teba, raz navar ty a odvaz mu to, nech je spokojny.. ale nazyvat jedlo srackami by som netolerovala

@anonym_aaf5c2 Nejde o to , či si tú porciu jej jedla odváži. On musí vedieť presnú hmotnosť každej zložky, lebo si to určite zapisuje do KT. No a pri zložitých jedlách sa to nedá, preto ich nikdy jesť nebude. Ďalšia vec: ľudia sa delia na abstinentov a kontrolorov. Ona je kontrolor, vie sa kontrolovať, nikdy nezje hrniec segedinu. On o sebe vie, že sa nedokáže kontrolovať, a preto musí abstinovat. Celozivotne. My sme ten istý pár, prispôsobila som sa manželovi, lebo on pri mojej strave ide do ťažkej obezity. Mne jeho strava robí len dpbre. Väčší problém ale je, že netravia spolu čas, lebo on fanaticky športuje a bez nej.

mandzula
Dnes o 03:59

Pytas sa, ci je to normalne. V tomto norma neexistuje, norma je to, co vyhovuje obidvom. Predpokladam, ze si vedela, ze ma taketo nastavenie, v ramci randenia ste zrejme zasli do restauracie, kde sa mohlo ukazat, ako je nastaveny. On zas vedel, ako si nastavena ty. Faktom je, ze on od teba nevyzaduje, aby si varila jeho jedla, nevyzaduje, aby si ich jedla. Je v tomto samostatna jednotka. Otazne je, ci nie ste samostatne jednotky v celkovom zivotnom nastaveni, on je sportovec prikladajuci velky vyznam vysportovanemu telu, ty ta, ktorej staci, ze je stihla, co si ja osobne myslim, ze pre zdravie (ak nie teraz, casom urcite), nestaci. Ked tolko sportuje, mate cas na spolocne aktivity napriklad? Nepises o detoch, predpokladam, ze zatial nie su. Tie mozu byt ozajstnym kamenom urazu.
Komentar k paprike je, samozrejme, cez ciaru, no prave ten hovori o tom, ze vase zmyslanie je na mile vzdialene.

dadis
Dnes o 04:29

Obcas varim plnenu papriku. Je to jedlo, co od detstva neznasam, ale synovi velmi chuti a dcera to raz za rok pretrpi. Ale co je na tom jedle mastne, mi jasne nie je...

moonlight1210
Dnes o 04:40

@anonym_autor ako ste to mali pred svadbou?
Venival sa sportu menej a viac tebe? Alebo si ty s nim viac sportovala, ale uz ta to nebavi?

Chodili ste sa spolu najest a nebol to problem? Alebo ste byvali vonku len tak, na prechadzke, bez jedla, tak si nevedela, ako si strazi vsetko, co zje?

Alebo bol predtym iny a na tento system sportu a kontroly nabehol az neskor, uz v manzelstve?

mandzula
Dnes o 04:42
@dadis

Obcas varim plnenu papriku. Je to jedlo, co od detstva neznasam, ale synovi velmi chuti a dcera to raz za rok pretrpi. Ale co je na tom jedle mastne, mi jasne nie je...

@dadis Vsetko zavisi od masa, ktore pouzijes. Ak kuracie ci morcacie prsia, je to ok, ak mastnu hovadzinu/bravcovinu, je to o inom. Plus zaprazka s tukom.

dadis
Dnes o 05:10
@mandzula

@dadis Vsetko zavisi od masa, ktore pouzijes. Ak kuracie ci morcacie prsia, je to ok, ak mastnu hovadzinu/bravcovinu, je to o inom. Plus zaprazka s tukom.

@mandzula Robievam z bravcoveho mleteho s menej tuku (nie pliecko), ale uz som robila aj z morcacieho mleteho + vajce + ryza. Zaprazku robim z lyzice oleja a lyzice muky. Podla mna to je uplne v pohode jedlo. Len mi nechuti 🥲

leidin
Dnes o 05:13

Ja napr nechcem ani jest v spolocny cas, ale vylucne ked chcem ja a nemam rada vacsinu kombinacii a sposobov upravy co jedia ludia v priemere. Neviem si predstavot sa stravovat spolocne absolutne. Furt ryza, cestoviny, zemiaky, maso.

mandzula
Dnes o 05:18
@dadis

@mandzula Robievam z bravcoveho mleteho s menej tuku (nie pliecko), ale uz som robila aj z morcacieho mleteho + vajce + ryza. Zaprazku robim z lyzice oleja a lyzice muky. Podla mna to je uplne v pohode jedlo. Len mi nechuti 🥲

@dadis Pre toho, kto si striehne makra a riesi KT, je dolezity kazdy gram tuku a cukru, takze chapem, ze oproti kuracim prsiam na vode je plnena paprika "jed".

anonym_53118b
Dnes o 05:37

A doteraz to bolo ako? Co zacal jest takto po svadbe? Ci si si myslela, ze sa zmeni? Co mate spolocne a ako vobec travite spolu cas ked chodi stale do fitka? Proste ste nekompatibilni, tam vela nezmenis

anonym_97ecde
Dnes o 05:38

@anonym_autor poznam vela rodin so sportovcami, kde varia zvlast alebo kazdy svoje. To, ze si zena, neznamena, ze musis vyvarat navar si pre seba ked ine aj tak nechce a ziaden proboblem. Ako sportovec, predpokladam, ze ma zdrave ruky a nohy tak dokaze si navarit sam. A napriklad ja kllace a plnenu papriku tiez neznasam a to nie som ani sportovec. Ale proste nechuti mi to tak to ani nejem a presne v plnenej paprike uz ako decku mi vadila ta mastnots z masa 🤢 .

anonym_bcb15a
Dnes o 05:51

Aj plnená paprika sa dá uvariť zdravo.. Ved varte spolu a prerabajte tvoje jedlá do jeho zdravšícj verzii
. Tebe to tiež len pomôže

anonym_5dc5e4
Dnes o 06:04

@anonym_autor vy sa stravujete odlišne kvôli manzelovým prepočtom, u nás je zas problém s manzelovým zdravotným stavom, deti majú tiež svoje obmedzenia. Takže keby sme varili špeci, máme 4 rôzne jedlá. Cez víkend sa snažím nájsť niečo, čo zjeme všetci, alebo aspoň traja. A cez týždeň, keď decká jedia v škole, si manžel varí sám alebo je niečo uvarím pre nás dvoch, s ohľadom na jeho diétu. Také chuťovky mám výnimočne, zväčša na návšteve, v reštike alebo v práci. Takže prispôsobujem sa ja, ale v konečnom dôsledku jem aspoň zdravšie.

sense
Dnes o 06:06

Aj plnená paprika sa dá uvariť zdravšie a dokonca aj tak aby sa mi to zmestilo do makier. Len treba chcieť. A to že neje sladké? Alebo koláče tak neje. Ale taký bol už určite aj pred svadbou. U nás je to podobné len opačne. A teda môj chlap zje aj to. Veď môžeš aj ty jesť to čo navarí on. A tiež môžete si každý navariť svoje a zjesť spolu. A môžeš jesť aj to čo navarí on
A takisto aj čo sa športu týka, ľudia nešportuju pre to aby boli chudi. Ale aby mali zdravé a funkčné telo aj vo vyššom veku nielen keď majú 30. A u žien detto hlavne keď prídu do perimenopauzy a neskôr menopauzy.

anonym_ef720b
Dnes o 06:06

Tiez nechapem kde je problém? Vari si sam, teba to nenúti jesť 🙈Veď si vedela hádam aj pred svadbou že ako sa stravuje, či si si myslela že po svadbe začne jest kysnutý koláče? A keby mi moj muž povie na jedlo, ktoré som ja varila, že je sr@cka. Tak by uvidel modré z neba 🙈
Inak ako trávite spoločný cas ? To že on ma rozdielne hobby, neni problém. Ak si nájdete cas aj pre vas dvoch

dadis
Dnes o 06:15
@mandzula

@dadis Pre toho, kto si striehne makra a riesi KT, je dolezity kazdy gram tuku a cukru, takze chapem, ze oproti kuracim prsiam na vode je plnena paprika "jed".

@mandzula Stale si stojim za tym, ze to je nutricne vyvazene jedlo... a nie "mastna sracka" - aj keby bolo z pliecka... niektorym ludom uz uplne hrabe.

777januska777
Autor odpoveď zmazal
anonym_19a38b
Dnes o 06:20

Pre príklad - ja nejem mäso vyše 10 rokov, vedela som, že vzťah s človekom ktorý mäso je, by nefungoval. Hľadala som teda takého, čo mäso neje, a podarilo sa, vzťah máme naozaj výborný. Tým chcem povedať, že špecifický životný štýl nemusí byť hneď v randeni prekážka, pokiaľ sa na ňom obaja zhodnú. Za mňa to má aj ďalšie výhody, pretože sa ľudia vo vzťahu nemusia len ticho tolerovať, ale majú pocit, že človek ktorého majú po svojom boku vidí tie veci rovnako, má rovnaké záujmy či hodnoty.

anonym_4209a1
Dnes o 06:26

božeee čoby niektoré dali zato, keby chlap je aspon trochu samostatný a vie navariť... nemám problem, tak si ho vyrobim. Ved varí sam pre seba tak neviem čo ta rozčuluje

anonym_db5a3d
Dnes o 06:46

Uhorková sezóna, zas dáka umelo vytvorena téma.
Dva extrémy, všetko sedí....

anonym_66ae1a
Dnes o 07:02

Bud stastna ako blcha, ze nevyzaduje od teba varenie. Ja by som to vyuzila a jedla jeho zdravu stravu. Slovenska kuchyna je velmi nezdrava, sama mast, tuk, cukry, knedle. Mnohym by veru nezadkodilo sa stravovat ako on. Bud rada, ze nemas vedla seba obtlstleho pupkateho bula. Mnohi muzi po svadbe (aj zeny) akoby sutazili kto sa prvy vyzerie.

anonym_5733d6
Dnes o 07:04

- Manzel si vari sam, nezatazuje ta svojimi stravovacimi preferenciami, nechce, aby si mu vyvarala, pociatala makra
- Manzelova strava vyzera zdravo, mala by si z nej prospech aj ty, hoci si prirodzene chuda. Lebo strava nie je len o priberani a chudnuti, ale aj o zivinach, vitaminoch, mineraloch
- Manzel sa drzi svojej zdravej stravy napriek tomu, ze mu to ty takto stazujes.
- Manzel sa teba nesnazi prinutit, aby si sa ty zacala stravovat jeho stylom.

Na rozdiel od neho, tebe vadi, ze je zdravo, ze sa tak o seba stara a ze odmieta tvoje nezdrave jedla, ktore varis, aj ked vies, ze si na zdravej strave zaklada?

Zena, si kompletná? To je taky problem navarit si sama pre seba? Ak ano, tak preco sa neprisposobis ty jemu, ale chces od neho aby sa on prisposobil tomu horsiemu? Zo zdravej stravy by ste benefitovali obaja a ak mas obcas chut na nieco nezdrave, stale si mozes uvarit pre seba, podla seba. Alebo var len pre seba vzdy a "problem" bude vyrieseny. Nestaraj sa do jeho jedla tak, ako sa ani on nestara do toho, co jes ty.

mandzula
Dnes o 07:05
@dadis

@mandzula Stale si stojim za tym, ze to je nutricne vyvazene jedlo... a nie "mastna sracka" - aj keby bolo z pliecka... niektorym ludom uz uplne hrabe.

@dadis Ved v poriadku, ja len pisem, ako to vidi ten chlap.

dadis
Dnes o 07:11
@mandzula

@dadis Ved v poriadku, ja len pisem, ako to vidi ten chlap.

Ok, chapem.

dadis
Dnes o 07:12
@anonym_5733d6

- Manzel si vari sam, nezatazuje ta svojimi stravovacimi preferenciami, nechce, aby si mu vyvarala, pociatala makra
- Manzelova strava vyzera zdravo, mala by si z nej prospech aj ty, hoci si prirodzene chuda. Lebo strava nie je len o priberani a chudnuti, ale aj o zivinach, vitaminoch, mineraloch
- Manzel sa drzi svojej zdravej stravy napriek tomu, ze mu to ty takto stazujes.
- Manzel sa teba nesnazi prinutit, aby si sa ty zacala stravovat jeho stylom.

Na rozdiel od neho, tebe vadi, ze je zdravo, ze sa tak o seba stara a ze odmieta tvoje nezdrave jedla, ktore varis, aj ked vies, ze si na zdravej strave zaklada?

Zena, si kompletná? To je taky problem navarit si sama pre seba? Ak ano, tak preco sa neprisposobis ty jemu, ale chces od neho aby sa on prisposobil tomu horsiemu? Zo zdravej stravy by ste benefitovali obaja a ak mas obcas chut na nieco nezdrave, stale si mozes uvarit pre seba, podla seba. Alebo var len pre seba vzdy a "problem" bude vyrieseny. Nestaraj sa do jeho jedla tak, ako sa ani on nestara do toho, co jes ty.

@anonym_5733d6 Suhlasim s tvojim nazorom, az na to, ze aj ta plnena paprika je zdrava.

anonym_0e0490
Dnes o 07:13

Aj my jeme tiez kazdy aj svoje, aj rovnake. Nie kazdy ma rad vsetky potraviny. Preco by sme sa mali obmedzovat. Ja napr.nemusim papriku a muz ju ma rad, tak navarim 2 verzie a hotovo. A rovnako muz, nema rad kopor, tak navari 2 verzie. Niekedy nemam chut na maso, ale navarim nieco s masom a k tomu ine bez masa. A pre oatatne, aj zvysok veci v zivote nam klape, zaujmu mame spolocne, aj jednotlive, o domacnost sa starame obaja,.....

anonym_5733d6
Dnes o 07:17
@dadis

@anonym_5733d6 Suhlasim s tvojim nazorom, az na to, ze aj ta plnena paprika je zdrava.

@dadis zrejme autorka vari tak, ze to ma plno tuku. Ale jej muz vie ako vari. Postacilo by sa pred varenim opytat: Zlato, ak uvarim plnenu papriku, budes to jest? A ak povie nie, lebo moju kuchynu uz pozna, tak navarit len pre seba.