Ako zvládnuť spolunažívanie so staršou babkou?
Zdravim,
od mala nemam dobre vztahy s mamou, otec mi zomrel ked som bola mala. Mama sa velmi nestarala a vela casu som travila s babkou. Ked som si nasla pracu, kupila mensi dvojizbak, vydala sa, uz aj rozviedla a mam 4r synceka. Byvame sami. Mama urobila nejake preslapy, ktore za nu samozrejme zehlila babka, momentalne bude asi musiet babka predat byt, kedze ma na nom exekucie a nedokaze ich splacat a ja rozmyslam, ze ju vezmem k nam, len neviem kam ju ulozim. Nechcem ani “spavat” s babkou a zas ani rusit izbu malemu. Na vacsi byt momentalne nemam a ani na platenie dlhov, ktore narobila mama.
Ako by ste pomohli babke?
Vzali by ste ju domov?
Babka ma uz svoj vek a ak preda byt nema kam ist.
Len neviem ci to nebude na nervy, seniori maju uz svoje muchy.
Dakujem za rady
@colsami ano ale oni to maju trochu inak, nez my.🙂
Osobný bankrot pre babku?
Ja by som k babke dala do 1 izby podnajomníčku tým by zvládla platiť dlhy
Babka ma exekucie kvoli mame? Preco si to neriesi mama? Preco to riesi babka?
Nevyjde jej ani na podnájom garsónky? Asi podľa povahy babky, ja by som s mojou bývať nemohla, lebo ona "ma právo" hovoriť každému do všetkého 🤣 takže to by bolo neúnosné...
Babka má ako veľký byt? nevieš to urobiť opačne? svoj predať a ísť k babke? ak by mala teda väčší byt, s tým, že by ho napísala na teba a ty by si vyplatila dané exekúcie?
@autorka: to uz ja neviem, nic si nespecifikovala, preto som to dala len ako tip, kde nieco moze ale aj nemusi pomoct.
Kazdopadne ano moze to byt so seniorom na nervy a treba s tym ratat. Tak isto s tym, ze postupom casu moze zacat mat aj zdravotne problemy / obmedzenia, tak urobit nejaky plan, co potom. Mama je jej jedine dieta? Vnucata nejake dalsie babka ma? Aby si neostala na vsetko sama lebo ved "babka byva u nej tak sa stara".
Vybavila by som si na ňu opatrovne príspevok na barličku, príspevok na hygienické pomôcky to sú peniaze ktoré by pomohli vyriešiť jej zlú finančnú situáciu
Mama je uz sama, brat jej zomrel a nemal deti. A ja som jej jedine vnuca. Byt babky je stary, neprerobeny, v povodnom stave a na dedine, kde je vela Romov. Nechcem tam byvat s malym synom. Babka vzala mame nejake pozicky, najprv ich mama splacala, ale uz to nerobi par mesiacov a babka z dochodku nezvlada platit vysoke sumy.
@alexis617 tam jej nijaka podnajomnicka byvat nepojde. Je to stary byt a daleko od mesta.
Nad bankrotom neuvazujete?
@pribinak a to by neprisla o dlhy aj o byt?
A babka nemoze ist k mame byvat? Ved ona ju pripravila o byt.
@stanulienkat mama sa niekam vytratila a nezdviha telefon. Byvala v nejakom podnajme ale uz tam nie je, nikto nic o nej nevie.
Mama je vetroplach, aj ked som bola mala zmizla na par mesiacov a nechala ma samu s babkou.
No a mas vobec inu moznost? Co by bolo s babkou, ked preda byt? Co ona planuje, ze urobi?
@0silvia0 chcela ist do nejakeho zariadenia pre seniorov ale tam je tiez tazke sa dostat. Cize neviem, ci jej tam dat ziadost a dovtedy nech je u mna a spi v maleho izbe. On sa tam chodi len hrat a inak spi so mnou. Neviem vobec co robit.
A ak predáte banking byť, splátka sa tie pôžičky celkom? Zostane niečo babke z predaja?
A ked preda byt,vyplati dlhy, uz jej nic neostane? Nedalo by sa z toho co zostane dolozit, predat Vas byt a kupit vacsi?
Ak nie,napada ma moznost docasne ze ty by si bola so synom v izbe a babka v obyvacke na roztahovacom..syn nepride o izbu,len si k nemu vecer lahnes .bud kupit roztahovacu postel,alebo mavaju take vysuvne lozko..drzim palce,nech to zvladnete.mas dobre srdce,nie kazdy by nad tym co i len uvazoval 🙂 ale isto by som s mamou riesila.nemoze len tak porobit dlhy a sa stratit.neprestavajte ju zhanat a kontaktovat,aspon cast nech sa babke vrati.
Skúste zaziadat o umiestnenie v domove. A vybaviť príspevok na úrade. Čakacie doby sú dlhé, ale nikdy nevieš.
Ja by som s mojou babkou, ci jednou ci druhou byvala hned, su to uzasne zeny obe...
Ale k teme - ak brala babka na mamu pozicky a pomahala jej, je dost mozne ze to bude robit aj nadalej ked mama pride. Asi bude dobre ratat s moznostou, ze prides z.prace domov a mamu budes mat v obyvacke, ved prisla pozriet svoju mamku na navstevu, alebo ze ti zacnu miznut veci, ktore babke oreda aby pomohla dcere a pod. Ale samozrejme mozem.sa mylit, no to uz musis vediet ty ako na tom babke je v tomto smere.... len to zvaz ored.tym ako spravis akekolvek rozhodnutie.
Drzim palce nech je ck.najlepsie pre vas so synom aj pre babku
To nie je zly napad, podat ziadost do domova seniorov a zatial byvat u teba. Lenze je tu matka, s tou mas aky vztah? Nebude vam naburavat zivot? Nebude pocitat s tym, ze teraz ju budes miesto babky zachranovat ty?
Prišla by o dlhy
To vyzera lakavo, za stary babkin byt sa zbavit mamkinych dlhov, ale vidim, ze o nich nemas sajnu, aby si este neprisla aj o svoj byt, ked natrafis na exe predatora. Najprv by si mala vediet cely rozsaf katastrofy, kolko je dlhov, kde, u koho. Byvaju amnestie, kedy staci splatit istinu. Ty si daj tour po dlznikoch a zosumarizuj vsetky zatate sekery. To zvladnes aj zo synom a ziskas komplet obrazok. Mozno ti potom vyjde na vacsi byt, kde babku vpratas. Vela stastia, zdravia🌸
Koľko má babka rokov?
Objednaj sa na konzultáciu do centra právnej pomocí tam ti ohľadne bankrotu všetko vysvetlia
Koľko dlží babka? Keď predá svoj byt a vyplatí exekúcie, koľko jej zostane? Nedalo by sa za to + tvoj dvojizbák kúpiť trojizbák? Samozrejme, celý napísaný len na teba. Aby sa nestalo, že v budúcnosti, po babkinej smrti, príde ešte tvoja mama natŕčať ruku na dedičstvo.
Babkin byt je stary a velmi blizko romov z osady. tam sa nikto nechce prestahovat. Cize mozno by ho predala za 20-30 tisic, co je cca akurat na tie dlhy.
@ahhola Ako by som ja mohla prist o byt v tomto pripade?
@h2 to nebude mozne a byt nechcem predavat ani riesit stahovanie. Vrazila som do bytu vela penazi, aby bol podla mojich predstav.
@0silvia0 s mamou v podstate ziaden vztah, ju vzdy zaujimalo vsetko ine okrem mna, nezaujima sa ani mojho syna. Nezablahozela mi na narodeniny, nepride na navstevu. Sem tam mi zavola, ze potrebuje peniaze. Ale ja jej uz v tomto nepomaham. Babka ma 79 ale je z nej sklamana a nemyslim si, ze by mi ju vpustila do bytu alebo z neho nieco vynasala.
@lienka9 ja spim v obyvacko/spalni so synom a mame este detsku, kde sa chodi hravat. Teoreticky by som vedela dat aj do kuchyne mensiu postel. Len neviem ci by to bolo pre nu pohodlne.
@pribinak ok dakujem, skusim to poriesit aj takto.

Ahoj, ako "nalozit" s babkou Ti neporadim, vsetko zavisi od vas oboch, vztahov, pripadne pravidiel, ktore si viete nastavit. Za mna osobne, ano, ak by som mala s babkou dobry vztah a bola by v bezvychodiskovej situacii, asi ano, vzala by som ju ku sebe.
Tu sa inak nedavno rozoberali tipy, ako prakticky riesit miesto pri viacerych osobach v byte, kde nie su izby navyse: https://www.modrykonik.sk/forum/kuchyna-jedalen-vybavenie-a-spotrebice/ako-vyriesit-byvanie-v-2-izbovom-byte-s-dietatom/?scrollto=first