Ako zvládnuť vyčerpanie z rodinného života?
Ahojte, ženy aj vy mate taketo pocity niekedy? Mam pocit, ze som v jednom kole, vstat, vychystat sa, vychystat deti, zaniest do skolky, pracovat, vybrat deti zo skolky, aktivity, varenie, podavanie vecere, upratanie, vecerne ritualy a je 9 hodin vecer, kym zaspia ( predpokladam, ze je to kvoli dvojhodinovemu spanku v skolke ). Urcite sa pytate, co robi manzel. Tak on pracuje cca o dve hodiny denne dlhsie ako ja, kedze aj nosi domov viac penazi ako ja. Jeho povinnosti su: 3x do tyzdna rano zaniest deti do skolky, robit nakupy, vykladat umyvacku, vesat oprate pradlo, kazdy druhy den kupat deti, 2-3x do tyzdna sa plnohodnotne venovat detom, kym som ja vo fitku.
Zvysok je na mne. Mozno si poviete, ze toho nemam vela, ale mne sa zda, ze mam. Ked uz deti zaspia je teda po 21 h, idem do sprchy, este ak mam nieco male na praci v domacnosti, dorobim to, ani neviem ako a je 22 h a ja som suca akurat tak rovno do postele. Ak chcem este vecer manzelovi venovat cas, je to na ukor mojho nevyspatia sa (vstavam o 6.00).
Tak rada by som mala taky vecer, ze prelezim pred telkou, pri nejakom dobrom filme alebo serialy. To sa mi podari mozno tak raz za mesiac. Knihy mam nedocitane, precitam v posteli dve strany a uz mi klipkaju oci.
Proste uz som z tohto zivota vycerpana. Citim, ze je vsetko na mne. Ked nieco, deti volaju iba mna, ja mam vsetko vediet, vsetko zvladat, este sa aj usmievat a nebyt nervozna. Uz to nedavam skratka. Potrebovala by som asi taku mesacnu dovolenku sama. Poradte ako zvladate vsetko vy.
Treba vypustit to čo nehorí.Podľa tvojho popisu ti manžel pomáha vskutku dosť.Neviem no,odkedy mame 2 deti neviem čo je to ísť niekam sama oddychovať.Žiadne fitko parkrat do týždna.Ak neratam to že si doplnam vysokoskolske vzdelanie a teda cca 8 sobôt kazdy semester stravim v skole a cele tyzdne sa po veceroch ucim(rozumej po 21.30) kedze tiez mi skolkari zaspavaju medzi 21-21.30.Semtam pri knihach rovno zaspim aby som rano potom čula ako rybicka isla do prace.Manzel pracuje na 12tky,stava sa ze za ryzden ma aj 5 smien,denne,nocne,a vtedy je v pofdtate vsetko na mne.Este stale sa ti zdá že mas toho vela? 😊 bude lepšie,hlavu hore.
Ja len dve poznámky na margo prečítaných komentárov:
1. Muž v domácnosti nepomáha, ale sa spolupodieľa. Dookola tu píšete, koľko má ona pomoci - máte to úplne popletené, veď každý robí svoj diel práce. Je to normálne, tie deti, ani domácnosť nie sú len jej.
2. To sa naozaj všetky učíte doma s deťmi ? So mnou sa nikdy nikto neučil - neplánujem ani so svojimi deťmi.
Presne take detstvo som mala aj ja, taky bol otec a este aj tvrdia natura, tiez ma to psychicky davalo dole, take iste predsavzatie som si dala, no mne to nevyslo. Je to hroza.
@malav Presne ste to vystihla..Pani mala asi tazky zivot tak ma potrebu toto pisat autorke..
@ksebejka ani so mnou sa nikto neučil. Nebolo to potrebné. Ale s mojím bratom áno. A rovnako to mám s deťmi, jeden je samostatný zodpovedný typ, druhý presný opak. Blbé je, že učitelia všetko adresujú rodičom cez edupage...
@zltalienka na tom nie je nič blbé, do tých 10 r je to úplne normálne že ty si zodpovedná ako je tvoje dieťa pripravené do školy,nie on.
A si predstav,ze ja k tomu všetkému ešte študujem výšku.Doma mám už dve školáčky,takže sa aj učíme.Nie je to ako so skolkarmi,čo prídu domov a žiadne školské povinnosti nemajú. A ako učiteľka nemám padla,keď odídem z práce.Doma sa musím pripraviť na dalsi deň. Prepáč,ale to,čo opisujes, je bežný deň každej ženy,ktorá má rodinu
Aj o tomto je materstvo. Je krásne ale zároveň ťažké a obrovská obeta. Pofrflat si samozrejme môžme 😁 ale raz ti bude za tým ľúto.
@deti95060810 presne 🤭🤣
@mon8060 no veď to, ja by som toho môjho "nezodpovedného" hneď nechala "vyžrať" jeho prístup k učeniu sa...keby poznámky nechodili mne.
Ja ti rozumiem, trojročné dieta je ešte malinké. Ja som tak nastupovala po reťazovej materskej do práce počas covidu a mladší mal 3 roky...nevedela som, kde mi hlava stojí. Ono sa to trošku utrasie, neboj nič.
To sa teš, že si deti nevychovávala v čase totality. Materská - 26 týždňov a po nej hneď nástup, ranné jasle s 5 - mesačným bábätkom, škôlka, škola so staršími a to cestovanie s MHD, lebo na novom sídlisku neboli jasle, škôlka ani škola, len blato chodníky iba vychodené bez úpravy, topánky sme si umývali v mláke na autobusovej zastávke. Na zastávke som musela byť ráno s deťmi o 5.30, aby som sa do 7. hod. dostala do autobusu z kočíkovej rady a bral iba po 2 kočíky. Staršie deti boli strčené vnútri rúčky kočíka, aby ich v tej tlačenici nezadusili. Auto, to bol iba sen, na ktorý ako učiteľka s mužom inžinierom sme šetrili 15 rokov.Popoludní s kompletným nákupom a deťmi som sa postavila do kočíkovej rady v centre mesta, kde najmenej kočíkov čakalo, aby som do 19.00 sa dostala do autbusu. Večera, úlohy, príprava na druhý deň bola pre oboch nás rýchlovka, deti rozdelené, každý vedel, čo robiť, aby do 20.00 okúpané, najedené, pripravené do školy skončili v posteli. Zvyšné práce v domácnosti som robila po 20.00. TV som si odpustila a do postele som sa dostala okolo 1.30 v noci. Budíček som mala o 4.00, aby som stihla do 5.30 vychystať deti a dôjsť s nimi a kočíkom cca 1 km na konečnú autobusu, kde sa tvorila kočíková rada. Iba na konečnej bral kočíky. Brala som to ako samozrejmosť a že to bolo ťažké až neľudsky si to uvedomujem až teraz s poriadne podlomeným zdravím. Zostať dlhšie ako 26 týždňov bolo takmer nemožné. Rodičovská bola 2 roky za 90 Sk mesačne (3 Eurá). Nákupná sila 90 Sk bola asi 20 Eur. Tá, ktorá sa odvážila zostať s dieťaťom doma, bola odsúdená a ignorovaná v okolí, v rodine aj v zamestnaní. O takých, čo zostali doma mimo MD t.j. 26 týždňov sa hovorilo , že sú to ženy, ktoré z lenivosti sa dali na pozíciu prostitútky vydržiavanej vlastným mužom, pod zámienkou starostlivosti o dieťa, lebo sa jej nechce pracovať. Bŕŕ... To som radšej išla do tej práce a dieťa zverila jasliam.
Deti ked su v skolke maju aktivit dost,nemusia mat aj doma este animacie. Nech sa hraju sami,sem tam nejaka rozpravka,nieco nenarocne,alebo prechadzka. Vykasli sa na perfekcionizmus v oblasti upratovania,varenia (existuju aj polotovary,studene vecere), kludne si vyloz nohy a daj si kavu,nieco sladke. Svet sa nezruti. Ja spim tak 6-7 hodin denne,takze stiham venovat sa vecer aj sebe a manzelovi po pracovnom dni.
Neporadim, lebo v tom nie si sama, mame to mnohe tak a tvoj este celkom dobre pomaha. Aky je vikend? Lebo tyzden je kolotoc to iste a podobne ako ty. Ale ja sa tesim na vikend, ze si dlhsie pospim 😁. Najdi, cim by si vedela dobit baterky cez vikend...kazdy potrebuje iny relax...vylet, telku, knihu, spanok, kavicka s kamoskou...
@maranta_leuconeura uf, popri malých deťoch je 8 hodin luxux, to ani nepoznám, max 5 hodin a prerušovaného spánku.
Musiš vypustiť niečo, napriklad ja som upratovala zásadne v pondelok, utorok, nikdy nie cez vikend, cez vikend som si vždy ukradnem také chviľky, kedy nikto nie je hore, kedy sa hrajú. Treba si nájsť systém. Ale je pravda, je to o hubu. A chlap ti pekne pomáha, ja som bola sama, chlap na týždňovkach. Ale zase robila som len 5 hodin denne. Takže sa to dalo.
Normálne vyhorenie ma to takto možno každá 2.zena nic si z toho nerob,potrebuješ pauzu!a rýchlo hocijakú a zmeň trochu stereotyp rozbi ho lebo sa ustves a skončíš ako ja včera na pohotovosti s hypertenziou alebo niečím ešte horším takže nemaj vôbec žiadne výčitky.Normálne vypni,lebo potom bude už neskoro. Si dobra mama a potrebuješ už trochu kľudu a oddychu.
@evkatk hrozné len čitať, a nie si predstaviť to zaživať, ja som bola 9 rokov doma s deťmi, práve kvôli tomu ,aby som nebola uštvaná ako kôň , a muž bol na týždňovke, takže to bolo viac ako nutné.
@nika_23 ja nesúhlasím s vaším postojom, že keď vy zvládate co sa ona môže sťažovať že nezvláda,presne pre takéto názory tu na koniku,a všimla som si ze ich je tu takých dosť,je kopa žien vyhorenych a s podlomenym zdravím,na miesto toho aby ste ju podporili,že ona už cíti že jej horí za zadkom a aby si oddýchla dala pauzu jej píšete, ze v porovnaní s vami ci sa jej to zdá veľa, no asi sa jej zdá ze ma toho veľa, lebo by tu inak nepýtala radu,každý mame iné fyzické aj psychické limity a to nie je hanba ani žiadna súťaž. Potrebuje dlhšiu pauzu,aby sa nezrutila a v dnešnej dobe to nie je nič výnimočné.
@ksebejka Ak máš dieťa bez dis-diagnoz stačí sa mu venovať prvý ročník a potom už len občas keď požiada o pomoc. Učebné osnovy zosekali na minimum ale aj tak tam ostalo kopec hlúposti. A ešte nesmieš podľahnúť tlaku stupidnych rodičov čo za deti robia domáce úlohy a projekty. Držím palce 😊
@ksebejka len k tomu učeniu, ani somou sa nikto neučil, bola som jednotkárka. So starším okrem prvého ročníka som sa tiež neučila, občas preskúšať a to bolo všetko. S menším musím od sedieť 90% úloh, keďže sa nabaľujú dys diagnózy a je to ešte aj hyperkinetické dieťa. A starší začal druhý stupeň a odrazu treba niečo dovysvetliť, prebrať, lebo školstvo ide dole vodou.

Mas starsie deticky ako ja asi ale proste, na drzaka sa na nieco vyser sem tam…pocka to tak ci tak a ty si proste vyloz nohy…varenie proste sem tam nahrad cestoviny s hotovou omackou, proste co ti zaberie 3 min, nemusi byt vzdy vsetko naplno niesi stroj..normalne vypni a ser na to, ze nieco caka..drzim palce!