Ako zvládnuť vyčerpanie z rodinného života?
Ahojte, ženy aj vy mate taketo pocity niekedy? Mam pocit, ze som v jednom kole, vstat, vychystat sa, vychystat deti, zaniest do skolky, pracovat, vybrat deti zo skolky, aktivity, varenie, podavanie vecere, upratanie, vecerne ritualy a je 9 hodin vecer, kym zaspia ( predpokladam, ze je to kvoli dvojhodinovemu spanku v skolke ). Urcite sa pytate, co robi manzel. Tak on pracuje cca o dve hodiny denne dlhsie ako ja, kedze aj nosi domov viac penazi ako ja. Jeho povinnosti su: 3x do tyzdna rano zaniest deti do skolky, robit nakupy, vykladat umyvacku, vesat oprate pradlo, kazdy druhy den kupat deti, 2-3x do tyzdna sa plnohodnotne venovat detom, kym som ja vo fitku.
Zvysok je na mne. Mozno si poviete, ze toho nemam vela, ale mne sa zda, ze mam. Ked uz deti zaspia je teda po 21 h, idem do sprchy, este ak mam nieco male na praci v domacnosti, dorobim to, ani neviem ako a je 22 h a ja som suca akurat tak rovno do postele. Ak chcem este vecer manzelovi venovat cas, je to na ukor mojho nevyspatia sa (vstavam o 6.00).
Tak rada by som mala taky vecer, ze prelezim pred telkou, pri nejakom dobrom filme alebo serialy. To sa mi podari mozno tak raz za mesiac. Knihy mam nedocitane, precitam v posteli dve strany a uz mi klipkaju oci.
Proste uz som z tohto zivota vycerpana. Citim, ze je vsetko na mne. Ked nieco, deti volaju iba mna, ja mam vsetko vediet, vsetko zvladat, este sa aj usmievat a nebyt nervozna. Uz to nedavam skratka. Potrebovala by som asi taku mesacnu dovolenku sama. Poradte ako zvladate vsetko vy.
Podla mňa to máte podelené super. Pri malých deťoch je normalne byť naplno mamou s nejakým tým malým bonusom v podobe času pre seba. Však kto ti ich poriadne vychová keď nie ty. Samoška výpadok z reality niekedy cez víkend je super, ale v tom asi problém nebude. Skôr si trošku vyhorená a stereotyp + vidina toho ze sa to najbližších x rokov moc nezmení ťa desí. Bohuziaľ, kým nevyrastú, budeš ich číslo 1 vo všetkom. Buď len zmeníš pohľad na vec alebo sa budeš ďalej zožierať. Prajem veľa krásnych chvíľ s deťmi, ktoré Ťa budú napĺňať 😉
A pre dámy, ktoré urážajú iné ženy, lebo toho zvládajú viac: nechceli by ste, aby to bolo inak, aby ste sa nemuseli zodrieť? Ak nebudeme chápavé ani k sebe navzájom a svoje nešťastie si pôjdeme vykopať urážkami iných na internete, takto svojim dcéram lepsie podmienky nevvbudujeme. Ja viem, že aj to je forma terapie a úniku z ťažkého položenia. Ale skúsme byť k sebe navzájom proste láskavé a ak nevieme poradiť ani pochopiť, radšej využime čas na písanie jedovatého komentára na niečo veselšie: dajte si tabličku horkej čokolády s čajom alebo pustite zvieratkové video alebo niečo, čo tiež poteší a nikomu neublíži. ☺️
@riyadh Ako si prišla na to, že autorkin manžel si nemá kedy oddýchnuť? Veď 4 večery do týždňa má voľné pre seba, to je viac než autorka 🤷🏻♂️
@riyadh ale do pipiny, ona si chlapa váži, len je unavená. Môže to byť aj zdravotný problém... Ty ju to oznacujes za rozmaznanu a seba vykresľujes jak superzenu, čo po polroku a po dvoch šla makať do nočných.... Tak ja som ešte väčšia, ako ty, 2hod po pôrode som robila office na Pc v posteli v popôrodných gatkach. A čo? Nič, tak mi to totiž vyhovovalo... Zakladateľka je unavená, vyhorenia. Je to úplne normálne. Nech polavi z nárokov na domácnosť a bude mať na seba viac času.
Och moja ja ti aj závidím. Ja mam jednu MŠ druhu ZŠ a muža v nemecku. Čas na seba fitko kniha ani nepoznám. Máš to super keď máš muža pri sebe a ste na všetko dvaja, aj keď obmedzene.
Co by som ja za to dala och
@mikadooo ty si moja žena. Presne, treba ubrať tam, kde to prežijem. Ja napr nezehlim, nevaríme každý deň a pod. Maminy zehlia deckam aj tepláky do školy, ja tričká poskladam a hotovo. Väčšina je pruznych, niekedy síce malý vyzerá ako krave z pysku, ale keďže hneď na desiatu to v škôlke zakyda kakaom a pod, tak mi ten čas žehlenia za to ozaj nestojí.
@ksebejka nikdy som sa neučila s dcérou a pride mi úplne šialene ked tu ženy píšu ze sa 2 - 3 hodiny venujú školákovi .
Načo je potom škola ked musí tomu raz toľko času venovať poobede. Tam je potom niekde chyba, budto rodič príliš tlači aby malo samé jednotky aj ked mu to moc nejde, alebo je divná učiteľka ktorá deti nic nenaučí a jej pracu musí robit rodič alebo taká ktorá im dáva hrozne veľa úloh. A s tým si ako rodič nepomozes, školstvo je lotéria, nikdy nevieš kto bude tvoje deti učiť, môže to byt talentovaný pedagóg ale kľudne aj stará neurotická ropucha co odmieta ist do dôchodku
Fuha, dosť,svet sa nezruti ked si date pauzu a nebude den e vaetko tip top
Pani na domacnost nech vam upratuje a perie a cielene si verte volno aj na seba aj pre seba
Ahojky, kazda mame ine narodky, ine priority, ine zivoty. Ako tu damy napisala kazda to ma inak. Ak sa citis vycerpane zameraj sa nato co ti robi dobre, kedy si oddychnes ci naberies energiu. Mne napriklad tiez dobijal baterky gym 3x tyzdenne a potom prisla zmena a skor ma vycerpavalo tam chodit. Zacala som si to prisposobivat posla seba zabeham vonku, zacvicim doma, a scasobehi hladiska mu to vide lepsie, a rada si zajdem s kamiskami na kavu kde sa odreagujem alebo na prechadzku do prirody, pripadne aj s deckami a spojim prijembe s uzitocnym. Hlavne sa neboj zmeny, urob ju pre seba, nakolko spokojna mama - stastna rodina ☺️ vela sil 💪 a otimizmu. Keby si nato neprichadzala sama alebo by sisi stale pripadala rocnako vyhladaj nejaku psycholozku co tiez moze pomoct, alebo vylety s rodinou su tiez super
@riyadh mne skôr príde,že vy veľmi útočíte na ženy ktoré len jednoducho sú unavené.To že vy ste zvládali 12 nočné atď tak to klobúk dole ale nie každý sme rovnakí.Ja mám tiež 3deti MM pracuje v zahraničí a viem pochopiť.Rodicov mám ťažko chorých,čiže aj tam treba pomáhať ale útočiť a niekomu vravieť že je rozmaznany je detinské a nevhodné
Najdi si pomoc na upratovanie, zehlenie, umyvanie okien a radsej ten cas venuj sebe a v neposlednom rade nejaky cas iba ty+manzel
Ahoj, ja da rak citim tiez 😀 Ale som doma s 3 drobcami,najstarsia chodi do skolky, druhy na po dna...rakze lietam autom mesto skoka a nasa dedina hore dole...s manželom sme sa dohodli, ze budme doma, on to taha financne odporucam...ale zase vsetky domace prace su komplet na mne, vsetko. Ale mam aj viac zdrav.problemov, tak by som pracu nezvladla fyzicky. Ale pomaha mi vyapdnut, ked manzel postrazi deti a som s kamoskou trocha,ale vylety rodinne kt. Sa pacia aj mne- vylet do Tatier a pod.
Rozumiem ti. Je to sualene, my mamy sa strasne nabehame. Dost by ppmohli 6h pracovne doby pre matky s malymi detmi... ale nie su.
Ja som mala 6 rokov upratovacku, kym deti nepodrastli. Teraz su skolaci a upratuju uz oni . Kruzok v skolke nemali ziaden a v ZS mali kazdy len po 1 kruzku, s odvozom pomohli obcas aj stari rodicia. Proste treba hladat pomoc kde sa da, aby si mala aj ty cas pre seba
No neúraz sa ale ja bi som sa stojím životom rada vymenila niektore ženy to majú oveľa ťažšie napr. Aj ja ale keby som mohla ísť napríklad na mesiac na dovolenku tak sama bez muža a detí bi som nešla nemala bi som srdce ich nechať mesiac samých a ešte ktomu keby som mala takeho šikovného muža akého máš ty vieš co všetko bi dali iné ženy zato keby ich muž vybral aspoň len ten riad z umývačky? Ale chápem ta každá žena je unavená zo života ket ma malé detí hlavné z domácnosti a povinnosti okolo nich
Autorka hlada trosku pochopenia, a samozrejme, ze niektore virtualne postavicky vyuzili prilezitost vytiahnut sa ako ony vsetko zvladali…. Asi zabudli, ze aj im sa parilo z kecky a mali momenty kedy sa “opustili” a padlo by im vhod, keby ich niekto obcas odbremenil od povinnosti, aspon nachvilku, alebo im dal ruku na plece a povedal “este vydrz, jedneho dna budu velke a ty si ten film pozries a docitas knihy”. Zeny ste skvele, klobuk dole, v dnesnej dobe zvladate viac deti, skolky kruzky atd…. Doba je narocna a den ma stale “iba” 24 hodin
@janababana ale ved to,čo ona opisuje,nie je žiadna hrôza. Manžel jej pomáha nadstandartne a ma čas 2-3× týždenne na fitko.Na co sa vlastne sťažuje? Ja polutuje na MK mnohé...ale také,ktoré sú naozaj na všetko same. Toto mi príde ako rozmar. A nevytahujem sa nad nikým.To,že študujem externe VŠ popri práci a 2skolopovinnym deťom je fakt.A tiež cvičím 2x týždenne. A vôbec,ale ze vôbec nemám pocit,že nestíham. Treba si vedieť rozvrhnut čas.A keď ho nemám,tak nevypisujem ani na MK
@katarinka289 ale ved nemozete sa porovnavat s inou mamou. Jedna mama “navari” dietatu zemiaky od vikendu s omackou z prasku za 10minut, ina mama robi obed hodinu. A tiez neverim, ze aj vy obcas nemate dost, tiez som zazila externistky na VS co mali doma male deti a bol to pre ne mazec, a to bolo studium ekonomiky, nie mediciny ☺️ Ja napr nemam moznost navstivit fitko lebo nemam komu dat dieta, otecko pride oddychnuty z prace a sipka do zahrady, ani sa nepyta ci daco treba. Ale to ze ja to mam takto neznamena, ze ina mama nemoze mat toho svojho kazdodenneho zivota plne zuby raz za cas, aj ked jej muz pomaha a aspon jej umozni ist do fitka. Len troska pochopenia keby sme pre seba mali zeny, ved autorka, ja, my vsetky sme vdacne za tie nase rodiny a nedali by sme ich ani za nic. A jasne, ze vsetky sme vdacne, ze to neni horsie. Ale mame pravo, aby nam obcas vysumela para nad hlavu a povedali, ze je toho na nas momentalne vela. Mozno uz zajtra tej energie bude na rozdavanie. Za mna stale plati palec hore vsetkym obetavym mamam v dnesnej dobe 👍♥️🍀
@janababana samozrejme.Postazovat sa môžme všetky. No nech sa nikto nepohorsuje nad tým,ak nenajde pochopenie,keď podľa opisu vlastne nemá problem
@katarinka289 to mate pravdu, 100ludi 100postojov
@riyadh ja mam pocit, ze to skor vyzera, ze si si potrebovala vyliat srdce ty. Ci je niekto rozmaznany alebo nie, nevies takto posudit. Jasne, ked treba vsetky vieme zatat zuby, ale neznamena to, ze je to tak spravne. Mozes sa stale pozerat na problemy inych a vidiet len tie svoje. Myslis si, ze vsetci to maju lahsie ako ty, ale nie je to pravda. A tie ucitelky boli rovnako zufale ako rodicia. A mozno pocas online hodiny im za chrbtom vykrikovali dve male deti, lebo boli skolky zatvorene. Na teba tiez nikto za nic neutoci
Aj pre toto ostávame len pri jednom 😂😂😂
Podľa mňa si úžasná mama, akurát ficis na 150 percent, jednoducho uber, zjednoduš si, čo sa dá. Ja som najviac času ušetrila, keď som obmedzila nezmyselné upratovanie, komplikovane varenie, siahodlhe aktivity s deťmi a zapojenie deti do chodu domácnosti, pripadne stačí, ak sa vedia samé o seba postarať. Cvic naďalej co najviac, dodáva to energiu, pozitívne myslenie aj sebavedomie.Je to náročné, ale ten čas neskutočne rýchlo letí, deti vyrastú, budeme spať 10 hodín, všetko sa nám bude lesknut, nebude co prať, čo upratovať a potom si tu budeme radiť a povzbudzovať sa, ako sú dni smutné a dlhé bez detí 😚
@ilianalu ako povies, mnoo ozaj kto ma cas na Seba fitko a pomoc manzela, vobec nechapem naco sa stazuje,ako nase mamy inac makali a este od polroka pracovali a podotykam nemali roboty jednorazove plienky smart vymozenosti, ziadne fitka a ako pekne vserko stihali.. Ach joo a to mam skveleho manzela, Maka doma v praci ako aj ja...ale stale si vieme dat cas pre Seba.. Ja nechapem Co by este madam chcela
@deti95060810 to nie je pravda, maly je prvak a vobec nema ulohy. max 10min
Ahoj, divim sa, ze ked si taka ustvana, chodis este aj do fitka:D
Sú dni keď toto všetko lezie na nervy aj mne.. potom sú dni keď si vravím že mi je vlastne super.. potom sú dni že nemam čas ani uvažovať nad životom a jeho výhodami či nevyjodami.. mám troch školákov, vstávam o trištvrte na 3rano, keďže pracujem aj každý druhý víkend tak sa s mužom večer osamote vidím defacto 4x do mesiaca.. takto keď je hekticky pred vianocami tak mi to všetko leze na nervy.. ale uvedomujem si že to je vlastne bežný život.. neviem čo poradiť, ja len že to je asi bežné.. proste doba je rýchla a plná.. občas sa treba poluqtovať 😀
@jana_eyre_2 vstávaš o 2,45? Ozaj?

Jasné! Na Slovensku je taký trend, že žena sa má tváriť, že všetko zvláda. Milujem reči ako ženy zvládajú viac vecí na raz a podobne, prd, len nemáme na výber a takto sa odôvodňuje, prečo máme fungovať v podmienkach hodných vyhorenia - veď my sme na to prispôsobené, nie? No nie sme. A máme právo zbožňovať svoju rodinu a súčasne od nej chcieť mať pár hodín pokoj. A byť unavené a nie vysmiate za každých okolností, veď pri deťoch sa vyžaduje nesebeckosť neľudských rozmerov. A keď sa tak cítime, nie sme zlé matky, manželky, tobôž rozmaznané ženy - proste toho môžeme mať dosť. Nikdy to nebolo inak, akokoľvek sa naše maminy tvárili na dokonalé ženy, vieme dobre, ako trpeli. Tak si už aspoň v 2023 doprajme “luxus” dovoliť si cítiť sa občas prirodzene na 💩. Samozrejme, že je to len obdobie a má v sebe aj veľa krásneho, ale ľahké to rozhodne nie je. Mňa v poslednej dobe inak potešil podcast Mama amatér, tak trochu humoru možno tiež pomôže. Hlavne sa sledovať, aby si nevyhorela, to by to obdobie prechádzalo horšie a poznám priveľa žien, ktoré nebezpečne balansujú na tejto hranici. Držím silno palce!