icon

Ako zvládnuť závisť a konflikty na pracovisku?

31. jan 2025

Čauko, pracujem v kolektive, kde su vacsinou zeny. Roky som mala so vsetkymy super vztahy, som typ cloveka ochotny, pomahajuci, s milym pristupom k inym, pozitivne ladena. Nedavno som mala mensi konflikt s jednou kolegynou, ktora je taka dominantnejsia, typ generala. Odvtedy vidim dost iny pristup. Ako keby aj ostatnych proti mne štvala. Vnimam tam zrazu aj taku zavist. Niektore sa zrazu so mnou nebavia alebo su odmeranejšie. Pripadne si ma nevsimaju, ignoruju ma, ako keby som vzduch. Jednoducho taketo veci tam vnimam, aj take zamerne rypanie, napriklad ideme na dovolenku, tak zamerne reči predo mnou typu nechapem ako niekto moze dat za dovolenku tolkoto penazi, vyhadzovanie zbytocne atd. Pripadne sa rozpravame o nejakej teme viaceri a ked sa zapojim ja tak jednoducho, ako keby som nic ani nepovedala. Niektore su vysovene voci mne agresivne, zvysuju na mna hlas bez dovodu. Zatial som to neriesila s nadriadenou, v podstate sa snazim to brat tak, ze ja som nic neurobila, mam svedomie čiste a to ze oni sa nejako spravaju je o nich. Nic pred nimi uz o sebe nerozpravam, vlastne aj ked som niekde a je debata, radšej sa nezapajam. Nevie, čo viac, ale teda stupnuje sa to. Ako by ste reagovali vy? Ďakujem

ewwe
31. jan 2025

opztala by som sa narovinu, ale slusne, ci som im nieco spravila alebo ci ich niekto ovplyvnuje

autor
31. jan 2025

@ewwe tak predpokladam ze by mi povedali ze nie, prečo ….. tak vacsina z nich pouziva skor pasivnu agresivitu voči mne, to sa tazko dokazuje, verim ze nakoniec by spravili zo mna citlivku, ktora riesi niec co nie je 😁 ale tak po rokoch si ine spravanie vsimnete vemi rychlo ze?! Ale malokto si ho aj prizna …

ahhola
31. jan 2025

Skusit byt Ostrov, sama proti nim. Zvysi hlas? Aj ty mas hlas. Ked su ako blchy v jej kozuchu, ty bud praker🤪 Nechapu, ako mozes ist na dovolenku? Ja (ty) nechapem, ako musia byt neschopni ludia, co nemaju raz v roku na more. Bud pohotova, pripravena, krok pred nimi. Nejslabsi, mate padaka... Ak sa neubranis, udeptaju ta. Aspon sa pocvicis v intrigach. Vyzera to byt dobry material.

autor
31. jan 2025

@ahhola hovoris aspoň si natrenujem 😁 ano, aj ja si hovorim, že asi musim začať byť viac asertivna, tiež ich nejako uzemnit, len to je zasa to, ze ja beriem ohlad, presne poviem si nebudem hnusna, nebudem odpovedat ze ja zasa nechapem ze si za rok niekto nedopraje dovolenku, ale možno to potrebuju, ukazat, ze aj ja viem byt neprijemna

jana_eyre_2
31. jan 2025

Pri akomkoľvek útoku na mňa by som sa obranila slovne
.. nechápem ako môže niekto toto ticho obísť a nič na to nepovedať..

autor
31. jan 2025

@jana_eyre_2 ano, musim sa asi naucit verbalne branit

ivik4
31. jan 2025

No ja by som si s*at na hlavu nenechala, hned by som zareagovala no a po druhe, mozno si NIEKEDY namyslas a fakt Ti zavidiet nemusia. Neviem preco si vela ludi mysli ze im druhy hned zavidia ked nezdielaju rovnake nazory na situacie,zivotne ciele atd.

jana_eyre_2
31. jan 2025

Držím palce.. musíš si uvedomiť, že ty tu nie si na to aby sa po tebe niekto vozil a nikto na to nemá právo!

autor
31. jan 2025

@ivik4 to neni ze nezdielaju, ked ja idem na dovolenku a niekto ma tyzden pred potrebu 10x predo mnou hovorit o tom aka to je zbytocnost, ako sa mu taka dedtinacia ani nepaci, nesiel by tam ani zadarmo a podobne, tak si nenamyslam … to vycitis …. Ale to neni len o dovolenke, ale celkovo ked na kazdu vec co mam alebo tak, ma niekto potrebu konentovat to ze to by on nechcel, je to otras a podobne, tak si myslim, ze to je jasne 😁 ja ked niekto hovori o tom ze niekam ide, tak nemam potrebu to 10x komentovat a negativizovat, poviem super uzi si to a hotovo, temu zacinam iba ked zacne dany clovek napriklad

autor
31. jan 2025

@jana_eyre_2 ved presne, ze nie som male dieta, aýby po mne napriklad niekto bezdovodne vrieskal, pripadne ma vylucoval, vsak sa zoberiem a idem preč, mam na haku

amazonka13
31. jan 2025

🍏 Toto vyzerá na prehru. Nie preto, že si neschopná, ale keď už takéto niečo vzniklo, oheň neuhasíš. Chlapi si dajú po papuli a je "vybavenô"..., no a ženy sa ohovárajú, intrigujú. Áno, možeš sa cvičiť v asertivite, ale keďže ide o väčší kolektív a niekto do pahreby prikladá, aby pekne horela, nemáš šancu to uhasiť. Ľudskú zlobu, hlúposť, ženskú zlobu nevypleješ. Jasné, môžeš sa hrať na Johanku z Arku, ale stratíš tým veľa energie, budeš ju venovať nezmyselnému dokazovaniu svojej pravdy, kväli ženským drbom. Ja by som zmenila zamestnanie, ak to ide, ak by som bola šéfka, dala by som výpoveď takýmto rebekám, keby si zaslúžili ...

Trochu mi v texte rezonujú tvoje slová : "Roky som mala so vsetkymy super vztahy, som typ cloveka ochotny, pomahajuci, s milym pristupom k inym, pozitivne ladena".

Ak si takýto typ, je zvláštne, že jeden "menší konflikt" ako píšeš, postavil proti tebe väčšinu kolektívu. Ešte raz si to preber - neurobila si chybu, ktorou si si poštvala ľudí proti sebe? Sorry, nevidím do toho, len tak rozmýšľam, ... niekedy si nepriznáme, že sme pochybili... Drž sa.

olimuc
31. jan 2025

Jedna vec je, zvysovanie hlasu a neopravnena buzeracia, treba sa branit - to ries aj s nadriadenymi. Druha vec, ze sa s tebou nechce niekto bavit, je k tebe odmerany alebo si ta nevsima … pokial sa nejedna o pracu, nemusi, toto nadriadeny nema preco riesit. Nie ste kamaratky, len spolu pracujete. Ako kto a kde travi dovolenku je kazdeho osobna vec nech ide aj na Mars. Dovolenkove ciele nepatria asi k pracovnej naplni. Ked mas dojem, ze Ti zavidia kam ides nevesaj im to na nos, staci povedat mam dovolenku od do.

ivik4
31. jan 2025

Vsak prave na tu dovolenku som narazala
Verim ze je mnoho ludi napr. Ako ja kto nechape dajme tomu ( pisem ako priklad) dlhe dovolenky pri mori lebo sa po 3dnoch nudi a so zavistou to nema absolutne nic spolocne. Preto pisem,mozno si niekedy namyslas alebo aj nechapes ze kazdy ma rad nieco ine. Nenapisala som ze stale
Mozno im len nesedis a to je cele

ahhola
31. jan 2025

Vies ked v skolke ti nejaky maly smrad terorizuje decko, niekedy staci poslat deda, cez celu zarubnu😂ktory si vytecnika premeria pohladom a je dosikanovane. Nemas niekoho pouzitelneho, co by prisiel pre teba, "pozriet" do roboty...?

ivik4
31. jan 2025

Ano ony sa nemusia vyjadrovat k dovolenke 1000x, nik sa ich na nazor nepytal, ja len k tej zavisti, ze sa o nu jednat ozaj stale nemusi

ewwe
31. jan 2025

ja som ti radila iba sa na to priamo opytat, nech vedia, ze vies... ale urcite nepremienaj pracovisko na bojisko ako ti tu radia baby, budes minat na to vela energie a budes sama proti vsetkym, a to nieje dobre

cimage
31. jan 2025

Ja som mala taku kolegynu co stvala ostatnych proti mne. Nechapala som co sa zrazu deje. Nakoniec moja kamoska prezradila, ze ked som tam neni, tak jedna o mne rozprava ostatnym kde co. Tak som sa pytala ostatnych ci naozaj a potvrdili to s tym, ze su na mojej strane a vedia ako to je. Kecala, ze nic nerobim, len sa zatvaram v kancli a ona musi makat. Pritom som robila veci navyse kedze sef mal dovolenku a ja som mala jeho pracu na starosti. Samozrejme som tam bola aj po pracovnej dobe. Dost ma to zobralo, lebo ona sa so mnou bavila normalne, ako kamoska. Dokonca sme sa stretavali na oslavach aj s partnermi. So sefom som to preberala a povedal, ze je to len zavist. Ona sa tvarila, ze to nie je pravda. Nakoniec to skoncilo tym, ze odisla ked ma povysili, ale pokazilo mi to par dni v praci.

anketkarka
31. jan 2025

A prečo vznikol ten prvotný konflikt? Nemôže to byť tak, že aj oni s Tebou mali ten istý problém, ako tá ,,dominantná" kolegyňa, len ona to povedala Tebe za všetkých priamo do očí?

autor
31. jan 2025

@amazonka13 ono ide o mensi konflikt s osobou, ktora je velmi egoisticka a velmi citliva na vsetko, stale vnima vi vsetkom krivu, vsetci maju lepsie podmienky ako ona, ona je stale chudatko ukrivdene, kazdu chvilku si niekoho vytipuje, koho nici, teraz som to ja, lebo som si dovolila s nou v niecom nesuhlasit, takze tym padom ide po mne a snazi sa to poriesit aj s ostatnymi, ja s ostatnymi nerozoberam jej osobu ani nic, nikoho neovplyvnujem, ako keby sa spolieham na to, ze ja som aka som a nemam preco niekoho nahovarat a ovplyvnovat, na co by som to robila, no ona to robi

autor
31. jan 2025

@olimuc ved to je to, ze ja im to ani nevesam, presne som to riesila len tym, ze idem na dovolenku od do ale jedna taky jej poskok, sa opytal a kam a tak len som odpovedala destinaciu, koniec, ziadne rozoberanie a uz je peklo no ….

autor
31. jan 2025

@ahhola to ani nie 😃 ale akoze keby ju stretne moj muz, ktory celkovo posobi dost arogante, tak myslim ze by ju odrovnal uz len svojim pohladom, ale neni taka prilezitost

autor
31. jan 2025

@cimage presne aj toto my, tiez tvrdi ze nic nerobim, pritom moja pozicia je vyssia a uplne ina ako jej, ze nema ani sancu vidiet co ja robim a nerobim, nema sancu to vobec ovladat moju napln prace, napriek tomu ma taketo reči

autor
31. jan 2025

@anketkarka nie, to bolo vyslovene medzi nou a mnou, v podstate banalita, kedy som sa jej pytala kedy mame sluzobnu cestu a ked som jej napisala, kedy mozem, podla toho ako sim v praci tak mi zacala odveci nadavat do arogantnych …. Co som tiez nechapala 😁 ze som jej len pisala ktore dni, tam pracovne ako som a ona za to ze som nemohla den kedy to pasovalo jej, mi zacala nadavat

ahhola
1. feb 2025

Vytvor prilezitost😂ved vies, kedy kade chodi z roboty domov a tvoj nech ta caka a trosku ju zrengenuje☠️☢️ Vybavene.

lujza123
1. feb 2025

Autorka, dynamika čisto ženských skupín je veľmi zložitá a viacmenej toto ti povie snáď každý - čisto ženský kolektív vie byt intrigánske peklo. Ja by som ani takto robit nešla
Akurát sme mali podobnú debatu s dcerou ktorá je chúďatko v čisto dievčenskej triede a majú tam podobnú situáciu.
To je proste taký typ žien ktoré sú dominantné a chcu byt na vrchole hierarchie . Kým chlapi by sa o moc bili viacmenej otvorene, ženy sú ine.
Takáto dominantná alfa samica rýchlo zmapuje kto je aká povaha a rozdelí si ich na posluhovačky, neutrálne a nepriateľky. Posluhovačky sú tie slabšie kusy ktoré prirodzene inklinujú k nejakej skupine kde cítia bezpečie a sú veľmi ľahko manipulovateľné. Neutrálne sa nepotrebujú združovať s nikým, chcu mať dobre a korektné vzťahy na všetky strany . Ak sa v skupine vyskytuje ďalšia dominantná či osobnosťou výrazná žena tak je nepriateľom prirodzene ona, ale ak nie vyberie si alfa nejakú z neutrálnych … Lebo absolútny základ moci nad skupinou ľudí je mať nepriateľa
A tam začína jej hra, samozrejme posluhovacky sa okamžite k ohováraniu a podpichovaniu pridajú a čím sú intenzívnejšie tým viac neutrálnych sa k ním pridá. Lebo taká je ľudská nátura, ideme s väčšinou. A ked väčšina na niekoho útočí tak sa to akosi stáva normou. Toto je jav ktorý sa vzdy deje pri šikane v školách , začne v malom ale postupne pohltí celu triedu

Ako písala Amazonka vyššie, už ked sa to rozbehne je to drsné

Mas zopar moznosti co spraviť. Môžeš ju aj posluhovačky ignorovať a zmieriť sa s tým ze to už nikdy nebude kamarátsky pohodový kolektív. Komunikuj a bav sa s tými neutrálnymi

Môžeš ist do otvoreného boja, ale bez vlastnej armády posluhovačiek to budeš mať ťažké a vyčerpávajúce

Pridaj sa k posluhovačkam, ked sa ti podarí napchať do Alfinej rite ona si nájde nového nepriateľa

autor
2. feb 2025

@lujza123 myslim, že si to dost vystihla 😃 ja asi zaujmem stanovisko byt neutralna dalej a ignorovat a robit si svoje 😃 a nech sa nervuju oni …. Aj ked je to take neprijemne, urcite je lepsie mat prijemn kolektiv, ale co narobim

andpel
14. feb 2025

Som veľmi smutná. Žiaľ mám v práci podobný problém. Pracujem tam už 10 rokov. Nikdy som nebola tip obľúbeného človeka, starala som sa vždy o seba, nebratričkovala som sa s nikým a robila si svoju prácu. Občas sme si s niekym pracovné skočili do vlasov, ale zvykli sme si na seba a časom sme sa aj skamaratili. Kolegovia však postupne poodchadzali, vymenili sa riaditelia. Teraz máme novú riaditeľku, ktorá povýšila. Od začiatku ma neznáša, intriguje proti mne, štve proti mne svoje riťolezky. Viem, že ma vníma ako konkurenciu, napriek tomu, že ju neohrozujem. Nehrahem sa na jej miesto. Mám 4 dní v týždni home office, schválne ma odpratala domov, čo mi nevadí, ale aj tak neprestáva. Cítim sa v kolektíve hrozne. Rozmýšľam, či to mám vzdať a odísť, ale prácu mám 5 minút od domu a som tam roky. Neviem , či niečo podobné nájdem. Cítim sa však ako total outsider. Všetko predo mnou taja, nič mi nepovedia. Klamú mi do tváre. Ale čo s tým? Mám ísť za majiteľom?