icon

Chcem sa rozísť s partnerom, ale bojím sa byť sama

13. júl 2022

Ahojte, viem že veľa z vás ma odsúdi už pri prvých vetách, ale aj tak to skúsim. Som v sedemročnom vzťahu so ženatým. Mám 42 rokov, on 52. Ja mám z prvého manželstva deti, jedno už dospelé. Prvé roky, keď som bola po rozvode, mi takýto vzťah "vyhovoval", lenže ako roky bežia, necítim sa naplnená. Chcela som to posunúť ďalej, a to, chcela som aby sa rozviedol. Lenže on si každým rokom nachádzal iné výhovorky prečo nie, či financie, či naviazanosť na miesto svojho terajšieho pobytu a podobne. Tento vzťah je už viac o trápení ako o radosti. Problém je ten, že sa neviem od neho odpútať a ten dôvod už ani nie je tak láska, ako strach. Strach z toho, čo si počnem. On mi počas vzťahu dosť pomáhal čo sa týka nielen financií ale aj fyzicky (postavil mi garáž, urobil fasádu a pod.) Zohnal mi materiál aj ľudí...a nechcel odo mňa ani cent. Ja som sama, nemam priateľov, priateľky a bohužial už ani rodičov. Všetko čo mám sú moje deti a on...Bola som doň veľmi zamilovaná, veľa vecí som mu počas vzťahu odpustila, aj občasné nadmerné užívanie alkoholických nápojov, vďaka ktorým sa potom ku mne správal maximalne arogantne. Veľakrát mi ublížil aj slovne, aj som ho pristihla pri klamstvach..
Teraz to vo mne akosi všetko dozrelo a chcem to ukončiť, len neviem ako..On je v tom, že ja sa k nemu stále vrátim, pretože už neraz som to ukončila, ale nevydržala som to. Je si sebou istý, je si istý, že som zamilovaná tak, že sa vždy vrátim, a preto sa ku mne správa čím dalej tým viac s malým rešpektom. Mám ho rada, a velmi...len si už neviem predstaviť nejaký život s ním., kedze v podstate ako som si za tie roky vsimla, ma ani žiaden spolocny zivot s nim ani necaka, kedze rozvod nehrozi, teda nie z jeho strany...a cakat ci sa rozhybe niekedy manzelka...sa mi nechce.

ja ani neviem o aku radu ziadam, mozno len trochu pochopenia a rad, ako to ukoncit tak, aby ma to co najmenej bolelo.

mandzula
13. júl 2022

Máš 42 rokov, čiže ešte cca polovicu života pred sebou. A aký si ho zariadiš, taký ho budeš mať. Buď s chlapom, ktorý nemá perspektívu, alebo s perspektívou niečoho krajšieho. Ja mám 41 a spokojné manželstvo, no určite si nemyslím, že by som sa neminula.🙂

rikarika
13. júl 2022

No mna zaujalo ze...bojim sa byt sama.... a preco prosim ta?

autor
13. júl 2022

@rikarika pretože mám isté zdravotné postihnutie, fyzické, a samej mi je ťažko, i po fyzickej stránke i po mentálnej.

mandzula
13. júl 2022

@autor a po tej mentalnej stranke ta neubija, ze zijes s klamarom, ktory o plnohodnotny vztah s tebou ani nestoji, pije, uraza ta...?

ckocka
13. júl 2022

Lenže tým si veľmi ľahko zraniteľná v každom vzťahu. Ak nie sme schopní žiť sami za seba, vo vzťahu bude prítomná závislosť a to je zle. Ty to máš dvojnásobne ťažké a je to nespravodlivé, ale o to dôležitejšie je nahliadnuť realitu a podľa toho sa zariadiť.

rikarika
13. júl 2022

Juuj ale toto musis riesit ty sama za seba, nehnevaj sa na mna, aj fyzicke aj psychicke zdravie treba riesit s odbornikmi a nie ze vyriesim ich nejakym vztahom s chlapom a este aj ten vztah s chlapom cely zly.....

katkati
13. júl 2022

Keď manželka nevie o tom, že ju muž s tebou podvádza, teda nežijú každý svojim životom, tak áno, odsudzujem ťa. A aby sa do mňa neobuli tie, podľa ktorých milenky za nič nemôžu, tak samozrejme v prvom rade odsudzujem tvojho milenca.

lenja123
13. júl 2022

Skús si predstaviť, kde budeš o 10, 20 rokov. Ty budeš mať 52 rokov, on 62. Naozaj si myslíš, že s tebou "zostarne"? Prípadne sa váš vzťah vtedy dá do poriadku, rozvedie sa a bude s tebou oficiálne a bude už všetko len ružové? Fakt si to myslíš?
Rozíď sa čím skôr, buď samostatná, lebo myslím, že tvoja závislosť na ňom bude už len väčšia. Kľudne si ešte niekto nájdeš, určite skôr teraz ako o pár rokov. Tvoje problémy (psychické aj fyzické) o ktorých píšeš, nezmiznú, pri ňom určite nie.
A o tých 10 rokov si budeš trhať vlasy, že si mala už dávno odísť.

laska86
13. júl 2022

Posli ho do riti..co ktomu viac dodat...alebo sa trap dalsich 7rokov minimalne🤷

lenja123
13. júl 2022

Alebo teda s ním ostaň, ale od tohto "vzťahu" nečakaj viac ako sex a pomoc s prácami okolo domu. Aj to je otázka, dokedy ho to bude baviť.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
lenkaminka
13. júl 2022

Popravde v tých vzťahoch u starších ľudí je to zložité na pochopenie. Moja svokra žije s mužom ženatým už 10 rokov. Na rodinne oslavy a podobne ide k svojej manželke, jeho deti chodia aj so svokrou na dovolenky aj vnúčatá. Rozvedený nieje moja svokra je vdova. Im to nejako takto spoločne vyhovuje ale ozaj neviem ci bude ak staroba doľahne. 🤷‍♀️ A absolútne nechápem prečo sa nedala rozviesť jeho manželka.

zmrzlinka2021
13. júl 2022

Chcela si budovat svoje stastie na nestasti inych ludi... a teraz si nestastna a frustrovana ty, vyuzita, zdeptana...
Takmer premrhany zivot

mell27
13. júl 2022

Asi ťažko očakávať rešpekt od muža,ktorému robíš matrac, nemyslíš?

derdia
13. júl 2022

Hnus hnus a hnus... Chlap ktory tebe robi garaz a jeho zena si mysli, ze bohvie kde je... Cele na pogrcanie. Mas co si aj zasluzis.

tomas115
13. júl 2022

Ja by som to az tak nehrotil ze hnus atd. Zabudate, ze vy premyslate "racionalne" , tu dotycna je emocne angazovana. To vzdy veci vyzeraju trochu inak a inak sa riesia. Nie jeden inteligentny clovek nad vecou, vplyvom emocii jednal nelogicky..

Takcitak on sa s manzelkou urcite nerozvedie. Zapamataj si ze v trojuholniku milenka, chlap, manzelka cim viac casu prejde, tym viac taha opraty manzelka. Manzelka bude vzdy ta kde sa chlapec vrati a ostanes ohrdnuta aj tak. Takze pre svoje dobro sa obzeraj po niekom, kto ma zaujem s tebou realne zit a nie ta prilezitostne navstevovat. Inak budes casom velmi sklamana z toho ako dopadnes.

janulla35
13. júl 2022

Jeho manželka vie o vašom vzťahu?

ropucha6
13. júl 2022

@tomas115 urcite ano, ved takmer kazda z nas urobila iste dost hluposti v stave zamilovanosti 🙂 ale po 40tke a uz s jednym manzelstvom za sebou…

srnqqa
13. júl 2022

@banderaska29 má to logiku, očividne je chlap pri peniazoch a prečo by sa pri rozvode delil? V rodine sme tiež mali prípad - nie kvôli € - ale proste, načo sa rozvádzať v ich veku, len šli proste od seba, každý do svojho. Oficiálne sú však manželia stále 🙂

barborachors
13. júl 2022

ved ty sama nevies, co chces 🙂 No sama budes, to je iste, ale len na tebe zalezi, ako dlho a ako intenzivne budes sama… uz teraz si osamela, aj ked nie sama… Ked odides, mas sancu na novy zaciatok. Si od neho psychicky zavisla, on tebou mamipuluje ako s bábkou, esteze si to uvedomujes aspon 🙈 Na tvojom mieste si najprv poriesim seba, najdem kamosky, partiu, konicky. Buduj si kontakty a zacni sa mat rada, lebo si zavisla na 1 cloveku, az sa to zle cita 🙈

srnqqa
13. júl 2022

už som to písala v inej diskusii, ale Tvoje šťastie nezávisí od druhých, jedine od Teba samotnej 🙂
Mám priateľa, už 1,5 roka čakám, kedy "bude dobre".. operácia raz odložená kvôli covid, druhý aj tretíkrát. Nakoniec ho brali urgent. Výsledok? Po operácii je na tom ešte horšie ako predtým, ortopéd sa háda s neurochirugom a posudkový mu chce ukončiť PN, že nevidí dôvod, aby nepracoval. Chlap v bolestiach, ledva prejde 2 kroky, vykrivený, ale makaj za stroj... Má aj inú dg, pre ktorú je stále sledovaný, aby sa nezvrhla a nestal sa aj onko pacientom. Ale tým chcem povedať, že napriek tomu som s ním 🙂
Neskrývaj sa za postihnutie, sama si to robíš ťažším. Určite existuje niečo, čomu sa môžeš venovať. Mať 42 - to si ešte mladá, život si máš ešte užívať. Ani by som si nepísala plusy a mínusy tohto vzťahu, možno ho ani už nemáš "veľmi rada", ale je to len obyčajný strach byť sama. Pritom sama nie si - máš predsa deti.
Môj brat bol ťažko postihnutý - obrna, nevedel sám sedieť, kráčať, rozprávať... Ale žil, každý deň, radostne a ľahúčko. Pár týždňov dozadu nám umrel, ja už chodím len plakať na jeho hrob. Učím sa teraz od neho - nežiť úzkostlivo a byť závislá od druhých.
Daruj si slobodu a neskôr pochopíš 🙂

janinah
13. júl 2022

@lenkaminka čo sa na Tom nedá pochopiť? Bez ohľadu na vek niekto žije morálne.ma nejaké hodnoty a niekto budovat ide svoje " šťastie" na nešťastí iného aj cez mŕtvoly.

amelie22
13. júl 2022

@srnqqa Toto bolo tak krásne napísané!!! Je to tak, naše štastie nemusí závisieť od iných. A často sa naozaj máme čo učiť od ľudí, ktorí sú na tom oveľa horšie, ktorí si celý život so sebou nesú svoje bremeno a napriek tomu sa tešia zo života.
Autorka určite to nebude ľahké. Samota nie je príjemná a ak sa aj rozhodneš sa rozísť, možno sa zase o nejaký čas budeš pýtať sama seba či si spravila dobre. Ale ver, že 42, ešte si mladá žena! Ľudia sa rozvádzajú aj v 60tke a začínajú od nuly, lebo už nie sú šťastní tam, kde sú. Neodkladaj to, 40tka naozaj nie je veľa. Radšej teraz ako za 10 rokov. Budú aj ťažké chvíle, ale uvidíš, že keď sa dokážeš odpútať odlahne ti. Zabudneš a budeš na seba pyšná, že si to zvládla a zabudla na neho.
Môjho bývalého priateľa mama bola rozvedená a v 60tke si našla priateľa. Nežili spolu, ale chodila k nemu, na dovolenky, ale stále mali veľa svojho času pre seba. Ona sa prihlásila do turistického spolu, začala chodiť na univerzitu tretieho veku. Vždy som ju obdivovala, ako si vie spraviť program sama a je spokojná.
Skús internetovú zoznamku, nesedia tam len úchylovia 🙂 Skús nejaký koníček, keď nie fyzický tak rukami niečo tvoriť, modelovanie, malovanie alebo nejakú jazykovú školu či kurz. Niečo čo by ťa bavilo a kde by si sa aj zoznámila s novými ľuďmi.
Stále máš polovičku života pred sebou, neoplatí sa ju premrhať len kvôli strachu.

lucia898989
13. júl 2022

@srnqqa Pekne napisane 🙏🙂

jvlo
13. júl 2022

Jeej, koľko moralistiek. Normálne by som si ho na čas nechala, využívala ho a nasla si niekoho iného. Potom by som to ukončila. Pôsobíš, že nemáš silu byt sama, tak toto môže byť cesta. Chlap, ktorý 7 rokov podvádza si iné nezaslúži. A ty si začni viac veriť. Hodnota človeka nezávisí na tom ako vyzerá alebo či má postihnutie.

tanya65
13. júl 2022

Skuste terapeuta,psychologa,ktory by vam pomohol spracovat vas strach zo samoty. A nejake zaujmy,kruzky by tiez pomohli. Stretnut novych ludi..mozno ziskat priatelov. Drzim vam palce,nech najdete v sebe silu...zit...😉

eliskaaerika
13. júl 2022

@jvlo Vážená pani autorka. Váš životný príbeh som si prečítala niekoľko krát. Samota človeka postupne ničí. Nie som človek, ktorý by Vás odcudzoval. Láska je krásna, ale vie byť aj veľmi bolestivá... Z Vašich viet cítim bolesť, ale zároveň aj to, že rozmýšľate ako ďalej... Ak smiem, môj osobný názor je taký, že musíte v sebe nájsť vnútornú SILU. Je to veľmi náročné, ale náročnejšie by pre Vás bolo žiť takto ďalej... Pokiaľ máte záujem o serióznu diskusiu, napíšte mi. Mňa nezaujíma odkiaľ ste, ale rozhovor vie tiež pomôcť...

oli18
Autor odpoveď zmazal
marca12
13. júl 2022

Rozchod vzdy boli,bohuzial. Je to vyzva a musime to zvladnut. Mnoho veci sa nam v zivote deje,ktore su neprijemne,ale taky je zivot. Ked sa s nim rozides,treba len vydrzat. Nauc sa vazit si sama seba,vediet o svojich hosnotach,potom nedovolis ziadnemu seladonovi,aby s tebou zametal.

jvlo
13. júl 2022

@eliskaaerika to asi nebolo mne, ja nie som autorka...