Cirkevné anulovanie manželstva, uspeli ste?
Ahojte, prosím vas zeny, je to niekto kto si tymto presiel? A uspel? Co treba povedat? Ako sa spravat? ...som z toho v pomykove...ja veriaca nie som, ale byvalemu manzelovi na tom velmi zalezi tak som sa rozhodla ze to podstupim...nech nedoplaca na rozpad manzelstva viac ako musi...dakujem za odpovede.
K tvojej otazke: 1. dovody na anulaciu manzelstva - vonkajsi,alebo vnutorny natlak (musim sa vydat, lebo rodicia budu v tom istom roku oslavovat 30 vyrocie svadby a robia natlak,...), 2. mas aspon jedneho cloveka, ktory je ochotny na cirkevnom sude dosvedcit, ze si pred svadbou vyjadrila pochybnosti o uzavreti manzelstva, 3. neveris v sviatostnost manzelstva (tento dovod u sobasa katolika s nekatolikom ale neprejde), 4. vedela si od zaciatku, ze nechces prijat deti ako Bozi dar, 5. zatajila si nejake skutocnosti, 6. manzelstvo nebolo zo zdravotnych alebo inych dovodoch specatene sexualnym stykom. Cirkevnopravne je mozne anulovat KAZDE manzelstvo. Ak mas viac otazok, napis pokojne IP.
Uprimne ja tiez nechapem, preco katolicki knazi robia caviky s krstom deti a budem rada ak mi to niekto vysvetli. Ako to splna Jezisove: Nechajte deti prichádzať ku mne! Nebráňte im, lebo takým patrí Božie kráľovstvo. ?
Toho by sa mali drzat a byt radi, ked niekto privedie dieta, lebo ho chce viest k viere, aj ked je to mozno slobodna matka, alebo rozvedena..
A tiez nie je ziadna nahoda, ze v katolickej cirkvi je tolko pedofilov. Umelo im zakazali sobasit sa, aby sa nedelili majetky a teraz je prirodzene, ze ked nemozu viest normalny sexualny zivot a naopak maju pri sebe hromadu malych deti, ktore su vedene k tomu, aby ich bezvyhradne posluchali, tak je uplne prirodzene, ze sa to casto zvrhne tymto smerom. Preto sa zaryte katolicky mozu ohanat tym, ako to nie je pravda a ze vsade su uchylaci, nie iba v cirkvi, ale nic to nezmeni na tom, ze v cirkvi je ich velmi vela a najviac nechutne je na tom to, ze prave knazi maju byt moralnym vzorom. Ludia mozu zlyhavat, ale knazi sa zaviazali k tomu drzat sa Jezisovych prikazani a pokial zlyhavaju a nemozu byt moralnym vzorom, mali by mat tolko sebareflexie, aby knazmi byt prestali.. a cirkev ich casto este kryje namiesto toho, aby vyvodzovala dosledky
@ptmt1011 ty musis mat nizke IQ, keď si stále nepochopila, co ti mnohe az detailne vysvetlovali. Nikto nikoho nekamenuje, len vysvetluje. Ty sama dostanes milion argumentov a aj tak si ides svoje. Bud si nechapava, alebo nechceš nic pochopiť, tak sa uz radšej neozyvaj. Iba sa strapnujes.

@sara07 - "Manželstvo uzavreté podľa kánonického práva, ktoré spĺňa aj podmienky uzavretia manželstva ustanovené právnym poriadkom Slovenskej republiky, má na území Slovenskej republiky rovnaké právne postavenie a účinky ako manželstvo uzavreté občianskou formou. Štátnu evidenciu manželstiev uzavretých podľa kánonického práva a ich zápis v matrike do knihy manželstiev upravuje právny poriadok Slovenskej republiky."
Zdroj: http://www.culture.gov.sk/vdoc/251/zakladna-zml...
Ale bavíme sa o uzatváraní manželstva v zmysle právneho dokumentu, ktorým je vatikánska zmluva. To zmluva upravuje tak, že právne postavenie a podmienky manželstva sú z právneho hľadiska rovnocenné. Vatikánska zmluva nerieši duchovnú stránku manželstva - ani občianskeho ani cirkevného. Tak to platí pre všetky cirkvi / náboženstvá, nielen pre katolícku - keď neabsolvuješ cirkevný / náboženský obrad, tak manželstvo nie je pre danú cirkev považované za platné - keďže ho nespečatil Boh.