icon

Čo by si ako prvorodička chcela, aby ti niekto povedal?

14. sep 2023

😊

lucia245
15. sep 2023

Nikdy nechoď do slovenskej porodnice

miroslava21
15. sep 2023

Ze dojcenie zo zaciatku moze strasne boliet.
Pamatam si ako prvorodicka ze som az plakala od bolesti kym sa bradavky dali do poriadku, zevraj nespravnym prisatim 🤷‍♀️

lily14
15. sep 2023

@lucia245 až tak ? Prečo?

tristanka
15. sep 2023

Že nemusím byť dokonalá a perfektná a všetko mať načasované, stačí byť pokojná a vnímavá.

tetaandulkova
15. sep 2023

Nespoliehaj sa na aniball, aj tak ti nepomôže 😀 ušetrila by som peniaze

petkavka
15. sep 2023

Ze ak by som sa na to necitila, alebo neslo vsetko podla mojich predstav (zasekle, dlhy porod, extremne bolesti), tak mozeme prejst na poziadanie do sekcie - resp. informacia do ktoreho momentu je este mozna sekcia a od kedy uz naopak treba dieta vytlacit. To je ale bohuzial nerealna poziadavka.

vybozka
15. sep 2023

Pôrod je nič oproti krvácajucim bradavkam, hojenie po pôrode je masaker a z každého otvoru na tele ti niečo tečie.

cherrystone
15. sep 2023

1. ak si neznala problematiky precitaj si nielen knizky o tehotenstve a porode, ale aj o tom, co ta caka ked to bude von 😃 2. nestresuj sa radami s kojenim a ked to nejde zober flasku.

lenkike
15. sep 2023

Zaujímavá téma 👍 a teda, ja by som asi chcela, aby mi niekto povedal, že aj keď materstvo nebude ľahké, fakt to stojí za to. A ešte, že nie je nič nenormálne ani neobvyklé, mať po pôrode negatívne pocity ako úzkosť, strach... ale netreba sa za to hanbiť a treba o tom hovoriť a riešiť to. A ešte jednu vec, že nič nebude trvať večne, ani nedospaté noci, a treba si každý deň napriek tomu užívať naplno, lebo to malé bábo veľmi veľmi rýchlo vyrastie a tie "babätkovské" chvíle budú už navždy preč 🥺❤️

katuskamala1
15. sep 2023

Ze po porode nastane apokalypsa hormonov, budem revat,depkarit, stresovat,nervacit a vypadne mi polka vlasov a bude to trvat aj pol roka. A ze po porode sa budem citit ako zdevastovana , vyprahnuta , krvacajuca troska

ankare
15. sep 2023

Je to len obdobie.
Raz sa vyspis.

andigab
15. sep 2023

Nech sa ti stane čokoľvek, keď vyviaznete obidvaja živí a zdraví, je to beztak jedno z neopakovateľných úžasných období. Vychutnaj si všetko, čo príde. Keby si nemala bábo, nemáš kvôli komu zažívať to zlé, čo písali a zároveň nezažiješ nič z úžasného, čo baby tiež spomínali. Časom obidve situácie budú spomienka. Bezbolestná, no jedinečná ❤️

ankare
15. sep 2023

Poriadok a varenie má čas.
Zapájaj muža čo najviac do chodu domácnosti a do starostlivosti o bábo.

ankare
15. sep 2023

Dojčenie je náročné a vydrží len máloktorá. Dáš to!

cevrik5
15. sep 2023

Že na zatuhnute mliečne žľazy pomáha surový zemiak nakrájaný na kolieska, priložiť na prsník do starej podprsenky vložiť a to je vec, ktorá fakt pomohla,žiadny vriaci kúpeľ, masáže. Ze treba doodsavat všetko, keď dieťa pri kojeni nevypije všetko, práve aby nedošlo k zápalu a prsník sa ma vyprázdniť,aby sa mlieko viac a viac tvorilo. Treba pit veľa tekutín, aby sa mlieko tvorilo, a mlieko sa prestáva tvoriť aj vďaka stresu, ťažké žiadne stresy,všetko treba nechať plynúť, neriešiť tabuľky, nestresovat sa zbytočnosťami. Spat treba s babatkom cez deň, keď náhodou v noci buntosi. Že nie každému dieťaťu vyhovuje jeden tip dudla, niektoré má rád silikónový, niektoré kaucukovy, aj tvarovo iné. Aj do pôrodnice zobrať radšej oba. A rukavičky pre bábätko, aby sa nedoskrabalo tými nechtíkmi 😁 ze treba dieťaťu postupne dávať aj pri kojeni vodu po lyžičke aspoň jednu lyžičku za deň ,nech si zvykne na chuť vody,potom som ťažšie učila na pitný režim, lebo len mlieko chceli cecat. Že je dobre občas dávať aj fľašu, nie len prsník, lebo bude fľašu odmietať a keď náhodou mama nie je poblizku o tri hodiny, tak je to o to ťažšie. Že treba zhlboka dýchať pri pôrode a predychavat kontrakcie aj pri epiduralke, aj keď tak nebolia, nedychat plytko, aby sa krv dostatočne okyslicovala a bábätko sa nepridusilo. A veľa iných vecí, na ktoré človek príde až počas... treba sa venovať deťom, vychovávať ich, nájsť si čas pre ne, treba sa hrať s deťmi, deti treba naučiť hrať sa, lebo potom sa častokrát nevedia hrať. A keď nie je mama nervózna,ani dieťa nie je nervózne na to netreba zabúdať,keď mama je šťastná, dieťa to cíti.

dominikamacakova
15. sep 2023

Skôr nepovedal 😑 Moja mama po mojom cisárskom. Začala smiať keď som sa nemohla postaviť z kresla, že pre boha, to ťa nemôže až tak bolieť.

sandra49
15. sep 2023

Ze existuje niečo také co sa nazýva "baby blues"..keby som to bola vtedy vedela všetko by bolo ľahšie.. myslela som ze sa zbláznim zo svojho psychického stavu po návrate z pôrodnice. A ešte jedna vec, aké je dojčenie krásne a ako sa to musí aby som mala s dietatom nejaky vztah a podobne veci😅 vyhla by som sa kope problémov a kope zbytočnej bolesti, depresiám, zlyhaniam..mala bola na cecku 2 dní v pôrodnici, potom sme fungovali do 3 mesiacov na odsavacke a potom na um mlieku. Mam s nou taky silný vzťah ze nedokáže byť cely deň bezomna a to ma 4 roky. Ani keď bola bábätko nechcela nikoho len mňa.
Ale myslím si ze každá mamicka ma niečo svoje, záleží aj od danej osoby, aká je povaha, aký má prah bolesti a kopa ďalších veci ktoré si veľmi individuálne.

17alexis
15. sep 2023

...že sa ho nemusím báť lebo nebude bolieť. 🙂

mentolka12
15. sep 2023

ze ked nejde dojcenie, tak nie si preto zla matka. Laska dietata sa predsa nevyhodnocuje na zaklade dojcenia!!

hendikep
15. sep 2023

ze porod moze byt najsilnejsi zazitok v zivote ✨

lasanad
15. sep 2023

Hneď po pôrode sa treba vyspať, ak sa dá (môžu pomôcť štuple do uší), kým donesú bábätko. Skúsiť kojiť po ležiačky, je väčšia šanca, že si popri bábätku pospíš aj ty (v prvých týždňoch života). O kojení sa dozvieš všade veľa info, ale mne nikto nepovedal, aby som si nenaučila dieťa zaspávať na prsníku pri kojení. Potom (asi tak po 3 mesiasoch) cez deň sa budilo po polhodine a v noci po hodine alebo dvoch. S tvorbou mlieka mi pomohli tabletky s obsahom Benedikt lekársky a Senovka grécka - zabralo to hneď na druhý deň, ale vysadiť postupne. Podľa laktačnej poradkyne (bola to zároveň aj detská lekárka z Antolskej) majú účinok len 2 týždne (ja som ich brala dlhodobo, lebo som sa ich bála vysadiť). Na zdurené prsia mi pomáhali kapustové listy + pod horúcou sprchou rozmasírovať. Ešte s tým spánkom - bábätká vydávajú kadejaké zvuky, keď spia, preto ho netreba hneď brať ba ruky, ale pozorovať, či sa neutíši aj samé. Ide o to, nenaučiť bábätko zaspávať nejakým spôsob napr. natriasaním, či skákaním na fitlopte. Aby sa čo najlepšie naučilo zaspávať "samé" bez pomoci (tým nemyslím, že má byť niekde samé). Prajem veľa kľudu a pohodičky s bábätkom.

maria1310
15. sep 2023

@selest toto nechapem preco prvy rok dietatka je najkrajsi? Ja mam pocit ze prave od prveho roka je to len lepsie a aj viaceri mi to potvrdili,navyse zacina s dietatom ozaj sranda v takom veku. 🙂

lasanad
15. sep 2023

@lasanad a ešte pri kontrakciách mi bolo najpríjemnejšie sedieť

salamistka
15. sep 2023

Aby som si čas s dcérkou čo najviac precítila, užila, lebo zachvíľu vyrastie a tie časy sa nikdy nevrátia.... a aby som si nerobila zbytočné starosti, všetko bude dobré...

zuzanockamt
15. sep 2023

@akvi Môžem sa spýtať na hmotnosť dieťaťa?

lara45
15. sep 2023

Že zažiješ strach, o ktorom si ani nesnívala.Že začneš veriť v lásku na prvý pohľad.Že pôrod nie je žiadna sranda😀 Ale keď mám napísať pravdu, asi by som nič nechcela vedieť, všetko prišlo spontanne a vedela som čo mam robiť, meď nie na prvýkrát ,tak na druhýkrát.

dievca_z_hor
15. sep 2023

- uzivaj si co najviac chvile bez dietata kym sa da (sama aj s partnerom)
- chod na vela vyletov, s babatkom to bude narocne (mozno bude neznasat autosedacku)
- rob co ta bavi, dlho na to zas nebudes mat priestor a cas
- detailne vysvetli rodinnym prislusnikom dopredu ako ti v sestonedeli mozu pomoct (ci tym, ze sa ti budu starat o dieta alebo radsej tym, ze sa budu starat o teba aby si sa ty mohla starat o dieta)
- nedaj sa rozhodit vsemoznymi radami od okolia ako sa mas starat o svoje dieta, rob si co chces a jednym uchom dnu, druhym von
- po porode bud aspon dva tyzdne iba v posteli, smej sa, plac, oddychuj a zasni nad zazrakom zivota
- zaisti si na prvy mesiac niekoho, kto ti bude upratovat, varit a nakupovat (+ si navar dopredu jedlo do mraznicky)
- babatko bude plakat, vela plakat, niekedy ho nebudes vediet utisit a je to normalne, nie si zla mama, staci ze ho budes drzat v naruci
- byt mama ti na nejaky cas nahradi celu tvoju identitu, myslienky, srdce, to ale neznamena, ze uz nikdy nebudes moct rozmyslat nad nicim inym ako babatkom
- prve tri mesiace su neskutocne narocne, pusti k sebe iba ludi ktori ti naozaj pomahaju a respektuju ta
- daj si kazdy vecer teplu sprchu pri svieckach a vonnych olejcekoch, uces sa, umy si zuby, vycisti plet, nakremuj sa...kazdy vecer bez vynimky

Este by som vedela napisat aj 10 stran...ale to asi staci 😁

monika15
15. sep 2023

Vypni net a rodinu a nepocuvaj Sliepky !!!! 98% na nete volovina sorry

monika15
15. sep 2023

@dievca_z_hor chod na vela vyletov, s babatkom to bude narocne to fakt ?? chvalabohu to nepozname deti chodia po karibik a slovensko od narodenia v sedackach 🙂))

lenkahavrilova
15. sep 2023

Že je to len obdobie. Že to treba prijať a zmieriť sa aj s plačom aj so spánkovými problémami. Nečítaj príliš veľa múdrych internetových/kniznych viet o tom ako by to malo a nemalo byt, utrapis tym seba a nepomôže ti to cítiť sa lepšie. Nechaj sa viest. A že ten, kto sa nerozplakal od stastia keď sa jeho malinké bábätko konečne vy💩 po 3-4-x dňoch nevie co je naozajstná bolesť bruska a zápcha. A ze veľa potravín dokáže tomu malému brušku urobiť neplechu.
A že mojkať, hladkať, stiskat, bozkat to malé hladké telíčko najviac ako sa dá, lebo ten čas ide neuveriteľneee neskutočne rýchlo 😞