Čo by si ako prvorodička chcela, aby ti niekto povedal?
😊
Že sú dobre dni, kedy máš pocit, že to všetko dávaš takmer ľavou zadnou. A sú horšie dni, kedy si vravíš, každý den ma len 24 hodín…
@zuzanockamt 3500g
@maria1310 je to iné. Každý rok dieťaťa je jedinečný. Vrátila by som moje dve dcéry do obdobia prvého roku, boli moje a mohla som ich túliť a bozkávať, koľko som chcela. V puberte na to ani pomyslieť a dospelá už nejako nepotrebuje, má priateľa, tak je to opäť iný vzťah. Nemať drobinku malinkú, tak trpím blues opusteného hniezda.
Ze jej vypadaju vlasy, ale potom dorastu, mna to brutal prekvapilo, nikto o tom nikdy nikde nehovoril...aj to ze kojenie prvy mesiac boli...a nech ide rodit mimo SR.
Že keď dieťa spí 3h je normálne, a že všetko prejde ( plač/ krik/ truc/ búchanie...) len treba to vydržať 🤣
Chcela by som, aby mi po prichode z porodnice niekto povedal: Budem ti cely mesiac chodit varit a upratovat... 🙂
Ze nieje tragédia nedojcit,že nemusím robiť všetko tak ,ako je písané,ako povie mama,svokra,sestrička, lekárka,ale mam si z toho vybrať to čo je pre mňa prirodzene a ísť si vlastnou cestou.,tak aby som bola spokojná s tým co a ako robím, že keď bude spokojná ja,bude aj babatko(toto platí na 100%)
Že klasicka perinka na viazanie je poklad hodný zlata.(viem.ze mozno nie pre všetky bábätka ale moje deti ju milovali)
Že sa mám venovať aj sebe pokiaľ je to mozne
@anjelicek26 lepsie byt pripravení na najhorsie a očakávať lepsie ako spadnúť hubou do toho
Ze si dobra mama a robis to dobre.namiesto milion mevyziadanych rad
Naučiť sa hovoriť ,,nie,, a,že je to v poriadku keď šestonedelie chcem bez návštevy. Že mám robiť veci ako cítim, a nie tak ako to očakáva okolie. (Skúsenosť, prvé dve som mala ako očakávalo okolie, pri tretej som už hovorila,,nie,, a naozaj to mne pomohlo aj pri zostavení a viac som si to užila) ...
Fu, toľko rôznych rad- a teraz si vyber- dojčiť/nedojčiť, cumel/necumel, vedieť to zle/vedieť to dobré...
Ak môžeš, poraď sa s odborníkmi- o dojčení s laktacnou poradkyňou, o pôrode s dulou, o starostlivosti o novorodenca s pediatrom, o nákupe výbavičky so skúsenou mamičkou. Ja osobne by som sa neradila a ani nepočúvala rady od mamy/ svokry- to boli veci, ktoré mi najviac uškodili vo vzťahu k bábätku, to ako oni vychovávali už bolo 100x dokázané, že nebolo správne- nechávať dieťa vyplakať, nebrať ho často na ruky, cumlík do medu a podobne blbosti...
Ze su rozne typy babatiek a je to ok. Niektore stale spinkaju, su vysmiate a je to ok. Niektore nonstop placu a je to drina s nimi a tiez je to ok. Toto by mi neskutocne pomohlo, kedze stasria dcerka bola ten druhy typ, kazdu noc do 1,5roka sa budila 16 x! Nonstop place, pobehali sme x lekarov… je proste taka. Teraz ma 6 a je to super baba, no proste je hypersenzitivna a vzdy bola a aj bude.
Porod a prve tyždne bol moj najväčši adrenalinovy zážitok plny vyplavujucich hormonov a rôznych pocitov ktore ma uplne prekvapili msla som z nich strach a naozaj by mi vtedy pomohlo aby bol niekto somnou .Manžel dlho v praci a ja som sa bála takmer vsetkeho.
- ze bábätku treba dat do pusy viac prsníka, aby nezuzlalo bradavku
- ze väčšina babatkovskych placov je kvôli hladu a potrebe mojkania
- ze emocna smršť je vplyvom hormonov normálna, ale ze keď to trvá dlho a žena sa príliš trápi môže to byť poporodna depresia a treba to čím skôr riešiť
- ze sa netreba vôbec porovnávať s inými matkami...samozrejme môžeme sa inšpirovať v niečom ale každá matka a každé dieťa má inú povahu a su tam iné okolností ..plus im nevidíme do situácii keď ich nikto nevidí
- život pri prvom dieťati sa veľmi zmení...je normálne ze to trvá si zvyknúť a prijať nové role a nájsť si vlastný systém ktorý vám ako rodine bude najviac vyhovovať
- ze bábätko prvé mesiace veľmi rýchlo mení veľkosti oblečenia takže nemá význam mu extra veľa kupovať 🙂
- ze spanok je naozaj veľmi dôležitý, keďže nevyspata matka je viac nervózna a nespokojná
- nestresovat sa spánkom dieťaťa lebo to sa často mení ako dieťa rastie a pri mnohych veciach plati "je to len obdobie"
Ze kojenie je horor a nie automaticke.
Ze kazde babatko je ine, spoznaj ho a nebudte s jedlom na budikoch, nemeraj mililitre, lebo riesia tabulky. Ze rano nie je rano, vecer nie je vecer a nesnaz sa o ziadny rezim.
Len budte a zapni materinske instinkty.
Ze na 3 den po porode mavaju zeny mentalny breakdown a ze je to uplne normalne kvoli poporodnej zmene hormonov a neznamena to ze sme zle matky. Az ked som sa priznala kamoskam a sestram ze 3tiu noc som preplakala, zrazu si vsetky spomenuli ze aj ona, aj ona, aj ona....🫣
A ze sa treba poriadne ohradit ak sa sestry a iny personal sprava hrubo.
@selena_luna ja až piaty 🙂
Že to všeto zvádneš! Nedaj na babské reči a “dobre” mienené rady od svokry a závistIivých švagrín!
1. Na zaciatok stacia babatku na oblecenie overaly na ZIPS,ziadne bodycka,teplacky 😂
2. Pi vela vela vody ak chces kojit
3. Zabezpec si naplaste na bolave bradavky
4. Priprav sa na spankove regresie,vela regresii..a to ze nie kazde dieta same zaspinka v postielke
5. Nauc sa ziadat o pomoc,ak to nahodou nevies
6. Je to normalne,ak mas dnes pocit,ze chces vratit cas,zajtra bude lepsie 😁
Mne mamka povedala, ze prvy mesiac po porode je strasne tazky, ale nemam sa tomu poddavat, len vydrzat a potom bude lepsie. A toto som si opakovala cely cas a naozaj po tom prvom mesiaci chaosu a sokov co sa to deje, aka to velka zmena v zivote, sa to zlepsilo.
Ako to vyzere po pôrode nemala som ani sajnu
Zisti si svoju a partnerovu anamnezu od vseobecnych lekarok, inak sa ti moze stat, ze po tebe podedi nieco, co si ani nepamatas, ze si mala 😅.
Nie kazda zena sa automaticky zalubi do svojho babatka ("laska na prvy pohlad", "najkrajsie dieta na svete", "uzivaj si prvy rok", "vonave babatko", "zomrela by som za ne", ...). Niekedy sa tie hormony proste nedostavia, pripadne pridu a odidu, a ty musis budovat vztah od nuly, s niekym, kto najprv len kaka, place, nechce kontakt a sposobuje ti fyzicku bolest.
Priprav sa na moznost cisarskeho a zotavovanie z cisarskeho aj vtedy, ked nemas ziadnu indikaciu. Akutnych cisarskych je vela.
Aby som nikdy, ale naozaj nikdy nečítala modrého koníka🙂
Že naozaj každé dieťa je iné (to hovorím ako mama 4 detí) a že z materiálnych vecí skoro nič nepotrebuješ. Iba miesto v posteli, vajíčko do auta, niečo na nosenie (ak chceš voľné ruky) a možno kočík (aby bolo v čom odviezť nákup 🙂 ). Čo naopak využiješ, je kopec trpezlivosti, veľa veľa lásky a že rodičovstvo je predovšetkým práca na sebe (ťažko naučím dieťa niečo, čo sama nežijem)
Ahoj, 1.cisársky rez nie je neschopnosť mamičky, prosto niekedy to tak dopadne. 2.Materské mlieko a jeho množstvo môže kolísať a stabilizovať sa až 4-6 týždňoch, ak je dieťa hladné a plače, nepomôže plakať s ním,treba mu dať umelé mlieko. Neznamená to koniec dojčenia. 3.Rektálna rúrka môže byť veľmi nápomocná. 4.Ak sa ti nechce prijímať návštevy v deň príchodu z pôrodnice a podobné "lahôdky", ktoré pre teba a tvoje dieťa (možno) rodina chystá,nauč sa povedať: nie,ďakujeme,ale dnes sa nám to nehodí, potrebujem si oddýchnuť, v nemocnici je rušná prevádzka,potrebujem si pospať a pod. 5.akákoľvek rada aj tá najlepšie mienená a vyskúšaná na iných deťoch, na tvojom dieťati nemusí zafungovať. 6. Ak ti rodina ponúkne rozumnú pomoc (napr.ti prídu navariť alebo upratať), nebráň sa jej. Časom sa ti môže hodiť aj pomoc s kočíkovaním.
Prajem ti veľa šťastia a krásnych chvíľ s tvojim dieťatkom 🍀
Ze to vobec nebude take strasne.ze sa mam upokojit, lebo vsetko tak neskutocne rychlo ubehne.
@monika15 no mne to tiez nenapadlo ze zrovna moje dieta bude po max 15 minutach vrieskat vo vajicku ako keby ho z koze drali...bola som v tom ze vsetky babatka tam spinkaju, az potom som zistila ze vobec nejsom sama a je takych babatiek pomerne dost 😅 takze ist niekam autom (uz bude mat 4 mesiace) je pre mna stale naozaj neprijemna predstava, aj ked to stale skusame...

Presne. Ako niektoré rady sú fajn. Ja som dosť googlila. Najprv koliky, to ale celkom skončilo potom je otázka dojčenie.
Áno sú deti ktoré tolerujú cumel, fľaša, prsník.
Moja taka nebola. Skupina o dojčeni mi pomohla pochopiť obe som dojčila a hlavne mladšiu ani ti nejdem písať, lebo mi napíšeš, že som šialená.
Aj som nosila. A hlavne pochopiť ze nie každé, Áno, opäť, sú také čo pochopia tvoj režim ale určite je jednoduchšie posúvať signály dieťaťa a prispôsobiť sa. Lebo sú deti kontaktné ktoré chcú poste tu mamu a treba im to umožniť.
Ono to všetko raz skončí.