icon

Čo ďalej?

desperate_m
13. júl 2021

Zdravim Vas, mile zienky, mile mamicky.
Chcem Vas poprosit o radu, pomoc, popripade nasmerovanie. S partnerkou sme spolu vyse roka a pol, po osmich mesiacoch som ju poziadal o ruku. Moze sa to zdat skoro ale tak som to citil. Samozrejme povedala ANO, a boli sme obaja stastni a este viac sme boli stastni, ked mi oznamila, ze cakame spolu miminko. Nechcel som tomu uverit, ze budem otcom, strasne som bol stastny a tesil som sa 🙂 a aj polovicka bola velmi rada. No potom zacali problemy a teraz som v takej situacii, ze neviem co dalej. Skusim to viac priblizit. Kedze obdobie, kedy sme cakali babatko, bolo COVID obdobie, bolo to velmi tazke byt spolu a to aj preto, ze sme nemali este vlastne byvanie zariadene, a byvali sme zatial u rodicov. Ja som sa snazil byt s partnerkou co najviac aby som bol pri nej a povzbudzoval ju vo vsetkom, bol jej moralnou oporou. Kedze som nikdy s nikym necakal dieta, tak som nevedel ci robim dobre alebo nie. Niekedy prisli na nu stavy uzkosti, strachu o maleho (hlavne koli covidu). Ja som sa ju vzdy snazil pozitivne naladit, pohladkat, pobozkat, povedat ze spolu to vsetko zvladneme a ze nic sa malemu nestane a bude zdravy a silny. Ona mala tazky priebeh tehotenstva kedze asi od 20. tyzdna mala problemy s chrbtom a nedokazala nic poriadne robit, ani do prirody na prechadzku sa nedalo ist, a mala velke bolesti. Ja som sa ju snazil utesit aspon masazami zakazdym ked som s nou bol, ale masaze noh a ramien, kedze sa bala aby som v oblasti krizov nezatlacil nejako zle na maleho a neublizil mu. Viem, ze zeny maju tehotenske hormony a maju vykyvy nalad. Viem to, lebo som si to cele nastudoval, nech som pripraveny a nech viem co mam robit a na co sa pripravit. No to co mi povedala, som necakal a proste zlomila vo mne vsetku lasku k nej. Raz vecer som jej povedal ako velmi ju milujem, a ona mi na to povedala: "to su len slova, to nic neznamena" Zostal som ako obareny a myslel som si ze mi po chvilke povie, ze to tak nemyslela, ze to boli len hormony. Dodnes mi to nepovedala. Potom z nej vypadlo ze sa o nu nestaram, nezaujimam sa, ze som nebol pri nej ked ma najviac potrebovala... A tuto popisem co tym myslela: V polke februara ma kamarati volali si zahrat hokej a ja som sa nejako zdrahal kedze COVID, ale priatelka mi povedala ze hadam nie su nakazeny a ze nech idem. Tiez som si myslel, ze kto by isiel hrat nakazeny. tak som teda isiel. Hrali sme dva vecere a v stredu som sa dozvedel, ze jeden z nich bol na testoch a je pozitivny. Samozrejme som jej to povedal a aj sama mi povedala ze dobre bude ked ostanem doma a nebudem s nou aspon 10 dni. Lenze za tych 10 dni u nich v rodine mali covid, nastastie sa nikomu nic nestalo, a priatelka dokonca mala silnu anginu kedy nevedela vstat ani z postele a k tomu ju bolel aj chrbat. Potom mi vsetko zacala vycitat, ze sa o nu nemal kto postarat ked bola chora a nemal byt kto pri nej. Preto, ked som povedal, ze ju milujem, tak povedala ze su to len slova a nic neznamenaju. Ze si pripada ako keby bola cele tehotenstvo na vsetko sama. Este sme sa tak raz pochytili, az som sa postavil a isiel domov. Potom mi do spravi napisala nech sa vzdam maleho, alebo nech platim alimenty, alebo sa mozeme sudit. Nevedel som na to reagovat. 3 dni som jej na to nic neodpisal az mi sama odpisala ze by bolo teda lepsie aby som sa ho vzdal. Nato som skoro skolabolav a musel som si ist lahnut. Nasi si vsimli co sa stalo a videli aj tu spravu a tiez nechapali. Potom sa to cele este zhorsilo, lebo moja mama volala jej mame ze ci je priatelka v poriadku a aj malicky ci je v poriadku lebo sa boji o nas aj o maleho, ze ci priatelka nepotrebuje nejaku lekarsku starostlivost aby si nahodou neublizila (myslela to asi tak, ze zeny maju pocas tehotenstva rozne depresivne stavy a aby si nahodou nieco nespravila). Lenze tento telefonat mal byt zevraj len medzi nasimi mamami, ale dozvedela sa to priatelka a strasne mi vynadala, ze ako som si to mohol dovolit povedat mojej mame co je medzi nami. Odvtedy nema rada moju maminu, jej mamina ma tiez nema rada, a uz vobec nema rada moju mamu. Snazil som sa jej vysvetlit ze moja mamina to myslela v dobrom, ze sa o nas boji, ale nepomohlo to.... Malicky sa nam narodil zdravy a silny 🙂 to uz sme byvali kvazi vo vlastnom. A myslel som si, ze po porode sa to zlepsi k lepsiemu, aj nase vztahy, ale praveze sa to zhorsilo este viac a uz neviem co mam robit. Preplakal som vela dni, nasi ked ma videli v akom som stave az nechceli verit vlastnym ociam - pochudnuty a bez zivota. Porod mala tazky, cely cas som stal pri nej, dychal som s nou, hladkal som ju, utesoval, pridrzal, ale zvladla to super, no museli ju zasivat. Ked ju prepustili domov staral som sa o oboch ako som najlepsie vedel, este pred tym ako mali prist z porodnice som vsetko poupratoval, poumyval, povysaval, kupelku vydezinfikoval, prevliekol periny a prichystal drobcovi postielku. 5 dni som sa staral tak, ze ani z postele nemusela vstat a nosil som jej maleho nakojit, potom na odgrgnutie a ked bol nekludny tak som ho mal na rukach az kym nezaspal. Este stastie ze mozem pracovat z domu a vedel som sa postarat aj pocas dna. Varit som nemusel kedze najprv doniesla jej mama jedlo a aj moja mamina sa ponukla ze nam navari, takze o jedlo bolo postarane. No po vyse tyzdna ma "seklo". Pravdepodobne prievan alebo klima a boli to tak ze som sa nedokazal postavit uz k malemu k postielke v noci. Cez den som ako tak vladal. Bal som sa aby som nemal pasovi opar tak som siel radsej domov a ju som nechal doma samu s jej rodicmi. Velmi ma to mrzi ze nemozem byt s nimi. A vlastne aj toto mi vycita ze sa nema o nu kto postarat.
Tak ja uz teraz neviem co mam robit. Vsetko, co spravim, je asi zle.
Prosim, poradte mi, co mam dalej robit? Ako ste to mali vy pocas tehotenstva? boli ste na svojich parneroch podrazdene, zle?

karolinakr
15. júl 2021

@desperate_m čo malého neuvidíš? Hádam zákony Slovenskej republiky patria aj pre ňu, dieťa má právo na oboch rodičov, ine by bolo, keby si bol tyran a nemal záujem..

desperate_m
autor
15. júl 2021

@karolinakr tak sa vyjadrila... neviem, mozno to bola len jej prehnana reakcia. Z jednej strany som rad ze to ona takto ukoncila, z druhej strany som smutny, lebo takto som si to vobec nepredstavoval. Ak by malo prist co k comu, tak si necham spravit testy otcovstva.

desperate_m
autor
3. dec 2021

Ahojte, znova sem pisem. Potrebujem pomoct, poradit. Je to uz skoro 5 mesiacov co sme sa rozisli s priatelkou. Syna som bol pozriet odvtedy len jeden krat. Ano, je to malo, a moze sa to zdat, ze sa nezaujimam. Niektore si mozete o mne mysliet, ze nemam vobec zaujem alebo ze sa nezaujimam a nestaram. Zaujem mam, starat by som sa tiez chcel. Ex mi vycita, ze po styroch mesiacoch sa zrazu ozvem, ze sa zrazu chcem starat a zaujimat. Ze ona sa musela o neho sama starat, bola na vsetko sama ( i ked dobre viem ze jej rodicia pomahaju ), mavala bolesti a ja som si urcite uzival zivot. Zivot som si veru neuzival, skor som sa uzavrel do seba, nestretaval som sa s kamaratmi, ani sa moc nestretavam, zacal som citat knizky od S.N.Lazareva. Nebyt jeho kniziek, asi by som spravil nejaku hlupost ktoru by som do konca zivota lutoval. Naucil som sa prijat osud taky aky je, odpustat ludom a milovat ich. Nepocitujem ziadnu agresivitu, zlost, nenavist k ex. Som kludny a vyrovnany. Od oktobra som zacal sam od seba prispievat na syna bankovym prevodom. 200 eur mesacne (v oktobri to bolo 500 eur). Babka a dedko (moji rodicia) mu teraz tiez poslali nejake peniaze - vianocne.
otazka znie - myslite si ze je to malo alebo vela na vyzivne? zarabam 1400 v cistom, splacam uver na auto, ktore som si kupil pred 5 rokmi, nemam momentalne vlastne byvanie kedze hypoteku si nemozem zobrat koli zmene praci v maji tohto roka. Ide o to, ze vcera sme sa stretli s ex ohladom toho, ako sa dohodneme. Tak som jej povedal svoj navrh, ze budem prispievat 200 eur mesacne + Vianoce, meniny a narodeniny, a vacsie vydavky ak bude treba tak na polovicu. Nesuhlasi s 200 eur, chce 300 eur. Ze nie len na maleho ale aj na seba chce. Neviem ako sa taka suma pocita. Chce maleho do vyhradnej starostlivosti a chce si to vsetko spistas na papier dat pravnikovi a potvrdit sudom. Vravela, ze vsetko mi to spise, a posle mi papiere na podpis. Tu je dobre aby som mal aj ja pravnika. Vedeli by ste mi odporucit niekoho dobreho, overeneho? Nechcem podpisovat nieco comu by som nemusel rozumiet alebo by ma mohlo znevyhodnit. Asi by bolo dobre si spravit aj test otcovstva, kedze vcera zaznela taka veta, ze co som to za otca, len na papiery (v rodnom liste). Ze sa nezaujimam a nestaram. Tak ked som navrhol teda test otcovstva, tak sa zarazila.
Nechcem s nou vychadzat zle, aj som jej to tak povedal, ze sa ani hadat nechcem. Suhlasila a po chvilke uz zasa nieco vytiahla a chcela sa hadat, tak som ju zastavil.
Dakujem za precitanie a pomoc.

sense
3. dec 2021

@desperate_m à kde si bol celých 5 mes keď si ho videl len raz

desperate_m
autor
3. dec 2021

Nikde. Doma

basska_b
3. dec 2021

@desperate_m "Na seba chce"... Nemá čo na seba chcieť. To má byť na malého. Čiže na súde ste neboli? Keď tak rozhodne súd, ale ten ti kľudne da aj tých 300.

desperate_m
autor
3. dec 2021

@basska_b skor to myslela, ze naklady na byvanie - voda, plyn, elektrika. Na sude sme neboli. Preto sa pytam, ze ci sa tie peniaze z niecoho pocitaju alebo je zo zakona dane, alebo zivotne naklady na dieta. Neviem. Nemam s tym skusenosti a popravde nikdy som nechcel. Ale zivot je uz taky. Na maleho budem prispievat, uz posielam tych 200eur.

basska_b
3. dec 2021

@desperate_m To majú byť náklady na dieťa... neviem, či aj sčasti je v tom elektrina a tak. Tu je veľa rozvedených žien, oni poradia. V každom prípade niekto platí výživné 50 eur a niekto 400 eur. Je to od buka do buka, lebo sa dieťa ma aj podieľať na životnej úrovni oboch rodičov či ako. Preto ťažko povedať. Súd by možno dal viac, možno menej, fakt netuším. Ideálne je, keď príde k nejakej dohode a keď tak si to dáte potvrdiť na súde. 200 eur je podľa mňa super suma, ešte na takého drobca. Ako bude rásť, bude sa to zvyšovať.

desperate_m
autor
3. dec 2021

@basska_b dakujem za odpoved. Asi by bolo dobre si zohnat aj nejakeho dobreho pravnika aby mi vedel poradit s dohodou zo strany ex.

basska_b
3. dec 2021

@desperate_m To určite sa hodí. Ale možno ak nebudú nejaké boje, tak možno stačí dohoda. Môžete napísať rodičovsku dohodu na matrike a potom už na súde sa to len potvrdí...

desperate_m
autor
3. dec 2021

@basska_b Aj tak sa da? Ok, pozistim si to. Dakujem. A dufam ze nebudu ziadne boje.

marseillefan
3. dec 2021

@desperate_m pošli ju do riti... 200eur je super a ak sa princezničke zdá málo, nepošli jej nič. Zas jej len skákaš okolo zadku a robí si s tebou čo chce...a ešte chce mať aj dieťa v plnej starostlivosti. Chce si z teba urobiť bankomat, nič viac...

desperate_m
autor
3. dec 2021

@marseillefan Stale sa je to otvorena tema s nou, preto sa pytam, ze ci to je vela, malo? mam prispievat len na dieta alebo aj jej? Ak by som jej nic neposlal, dala by ma na sud, a sudne tahanice na SR si ozaj nechcem zazit. A s plnou starostlivostou tiez nebudem suhlasit z jej strany.

kristiii
3. dec 2021

@desperate_m v prvom rade si byť tebou poriešim ten test otcovstva, lebo už z tých skorších príspevkov bolo celé to jej chovanie dosť pochybné. A ak je teda dieťa tvoje, myslím, že 200 eur na bábätko je ok pri tvojom príjme, prípadne ak si to môžeš dovoliť, môžeš navrhnúť ešte napríklad ďalších 50 eur na sporenie.

marseillefan
3. dec 2021

@desperate_m jej nemáš čo prispievať... nie je tvoja manželka. Toto má možno z nejakých amerických filmov, ale na Slovensku to tak nefunguje. Celkovo mám z nej pocit, že je to špekulantka, takže ako navrhli vyššie, test otcovstva je na mieste... a pamätaj si, ak je to tvoje dieťa, tak máš ako rodič nielen povinnosti, ale aj práva.

desperate_m
autor
3. dec 2021

@marseillefan to si budem chciet dat spravit. Ja som jej navrhoval 200 eur mesacne plus teda vianocne, meniny a narodeniny (tiez okolo 200eur). Ale chcela hned 300. To bude este zaujimave toto cele. Ale aj tak vsetkym dakujem za rady a pomoc 🙂

mm87245
3. dec 2021

@desperate_m je mi ľúto, že to takto dopadlo, ale čo som sa tu dočítala z iných disk., tak ak jej aj pošleš len 20€ tak ťa na súd dať nemôže. Nie, že nepošleš nič, ale teda iba pár,, drobných" dokedy nebudeš vedieť či je dieťa tvoje. Ach jaj zas len na to doplatilo malé dieťa.. 😕

oblecenie99
3. dec 2021

@mm87245 Poopravim, môže dať, hocikedy a hocikolkokrat. Požiadať o zvýšenie výživného napríklad, ak sa zmenia pomery, či už na strane dieťaťa alebo otca dietata. Mimochodom, nárok na výživné ako slobodná matka MÁ. Vypláca sa po dobu dvoch rokov odo dňa pôrodu a ma slúžiť ako kompenzácia za stratu jej príjmu v dôsledku tehotenstva, pôrodu a starostlivosti o dieťa, a nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.

desperate_m
autor
3. dec 2021

@mm87245 ano, doplati na to dieta, ktore bolo chcene. Ine by bolo keby som nikdy v zivote nechcel deti a stalo by sa.
@oblecenie99 to je vyzivne na matku? To sa tiez z niecoho vypocitava?

oblecenie99
3. dec 2021

@desperate_m Presne tak. Je to forma výživného. Ona ako navrhovateľka na súde bude musieť preukázať, že nan ma nárok,ze v dôsledku tehotenstva a pôrodu a následnej starostlivosti o dieťa sa jej znížila životná úroveň (napr. pracovala, teraz je na materskej ci rodičovskej, teda reálne prichádza o časť mesačného príjmu) a týmto výživným sa to kompenzuje. Princípom výpočtu je vlastne vyrovnať týmto výživným jej súčasnú a predchádzajúcu životnú úroveň. Jednoducho povedané, dieťa má nárok na rovnakú životnu úroveň, ako jeho rodičia, ona (matka) na svoju pôvodnú. A potom, ak prichádza do úvahy je tam ešte jednorazový príspevok na úhradu nákladov spojených s pôrodom a tehotenstvom, napr. kúpa vybavicky, kočíka a pod. Mam názor, že je najčistejšie sa dohodnúť a mat to súdom schválené.

mm87245
3. dec 2021

@oblecenie99 no tak skúsenosti nemám, iba čo som sa tu dočítala a teda nebolo toho málo 🤨je veľa takýchto prípadov.. Tak teda môže dať na súd, ale písali, že nemôžu tomu,, otcovi nič" keďže zaplatil aspoň niečo.. Či už ani to nie je pravda? 🤔

mm87245
3. dec 2021

@desperate_m len mi to príde trochu skoro, dieťa sa sotva narodilo a už ste sa rozišli.. Ale tak stáva sa 😏 každopádne držím palce ✊

desperate_m
autor
3. dec 2021

@oblecenie99 pri porode som bol, aj som zaplatil za neho, veci pre maleho ako oblecenie, postielka,matrac, kocik, islo z celej rodiny. Vsetci sa poskladali. A co sa jedna o jej zivotnu uroven, pocita sa to z jej vyplaty?

desperate_m
autor
3. dec 2021

@mm87245 dieta este ani na svete nebolo a uz chcela aby som sa ho zriekol 😔

janickacrazy
3. dec 2021

@desperate_m V prvom rade si daj urobiť ten test otcovstva, lebo ak to dieťa nie je tvoje, tak je zbytočné tu špekulovať o tom ostatnom. Zatiaľ môžeš posielať tých 200 eur mesačne a uvidíš ako dopadnú testy. Inak na meniny, narodeniny a podobne by som normálne kúpila darček, peniaze pre tak malé dieťa sú úplne neosobné.

oblecenie99
3. dec 2021

@mm87245 Samozrejme. Iné to je, ak má ísť o trestný čin neplatenia výživného, ale to je v trestnej rovine, a iné je v rámci civilného konania, keď sa poda návrh na úpravu styku a výživného, pripadne na zvýšenie výživného 🙂 zákon o rodine myslí aj na slobodné matky.

Autor, tebe by som ešte chcela napísať, že je to smutné, že vám to nevyšlo.. Ale ako som začala čítať to cele vlákno od začiatku, už pri júlových príspevkoch som hovorila, že vy spolu určite nezostanete. Nie si prvý ani posledný. Neviem, z akého presného dôvodu si nebol tých pár mesiacov v živote tvojho dieťaťa, ani to nemusíš opisovať, je to osobne, chápem, dával si sa sám do poriadku, ale ja by som ho zo svojho života nedala preč. Mam krstného otca, ktorý je síce fajn chlap, on je ale v tých medziľudských a celkovo v sociálnych vzťahoch asi na úrovni kanálového potkana co myslím akože v dobrom 😀 proste ťažká povaha, veľmi rýchlo sa aj rozviedli so ženou ALE svoju dcéru nikdy nedal, neopúšťal a využil každú každúcku chvíľu, ktorú s nou mohol byť. Je už dospelá a majú doteraz úžasný vzťah. Môj manžel videl svojho otca asi 2 krát v živote a aj keď ich svokra vychovala poctivo a najlepšie ako vedela, ver mi, doteraz na ňom vidno, že mu ten otec, otcovsky vzor chyba. Vzťah nevyšiel, ale nedopust, aby nevyšiel ani tvoj vzťah so syncekom.On ta veľmi potrebuje, lebo sú veci, ktoré môžu dat deťom len ich otcovia.. A tak, ako ta potreboval a bol si tam pre neho keď prišiel na svet, takisto ta bude potrebovat aj teraz, aj o pár rokov, aj v puberte aj v dospelosti.

oblecenie99
3. dec 2021

@desperate_m Áno, jej výplata bude odrazovým mostíkom pravdepodobne.

mm87245
3. dec 2021

@oblecenie99 vďaka za vysvetlenie a ochotu👍🏻

@desperate_m dopadlo to ako to dopadlo, neboj čaká ťa pekný vzťah a nájdeš to, o čom si sníval resp. predstavoval si.. 😊 Lebo nepredpokladám, že sa k sebe vrátite 😏

desperate_m
autor
3. dec 2021

@oblecenie99 pekne si to napisala. Mas pravdu, mal by som tu byt pre syna. Ale nedokazem prekusnut, ako to je medzi mnou a ex. Ona ma z duse nenavidi ale maleho mi nechce odopriet. Ja viem, ze by som ju nemal riesit, ale to dieta vyciti, ze jeho mama je podrazdena a zla na otca aj ked to tak navonok nemusi byt. V jej rodiny ani nechcem vediet co som za cloveka. Ale to ma nezaujima.

K tej jej vyplate. Pred materskou sa zamestanala v rodinnej firme ako zamestnanet a dostavala taky plat aby matersku dostavala maximalku co je asi 1600eur. Cize ak jej mam kompenzovat vyplatu, tak mozem zacat kradnut.

@mm87245 dakujem, ani ja si to nemyslim ze sa niekedy k sebe vratime. Ale myslim pozitivne, optimisticky a snazim sa zit zivot taky aky pride 🙂

janickacrazy
3. dec 2021

@desperate_m neboj sa, nemusíš jej kompenzovať výplatu, tam sa berú do úvahy jej momentálne náklady na život a pokiaľ býva u rodičov, tak tie výdavky zase nemá tak veľké a tiež sa berie do úvahy tvoj plat.