icon

Čo ženy očakávajú od manželstva a manžela?

janludvig
28. aug 2024

Chcem sa Vás spýtať na názor, sme s manželkou spolu už 10 rokov, máme veľké deti a myslím že až na drobné bežné problémy máme pekný vzťah.
Napriek všetkému je manželka v poslednej dobe veľmi nepríjemná, nervózna, často na mňa vybuchujú a veci ktoré v minulosti bez problémov tolerovala ju vytáčajú. Podobne mi prejavuje výrazne menej nežnosti a viac sa sústredí na seba (po materskej viac cvičí, stará sa o seba a robí prácu čo ju baví a napĺňa). Som si istý že nikoho nemá, podobne aj sexuálny život je v podobnej kvalite a frekvencii ako bol a určite sa dá označiť ako aktívny.
Toto správanie mi lezie na nervy a zároveň ma zneisťuje. Venujem omnoho viac energie tomu aby som bol k nej ešte viac láskavý a bol jej čo najlepší partner ale je to občas ťažké lebo akosi nevidieť výsledky.
Chcem sa teda spýtať hlavne žien vo veku 35 a viac, ako sú toto správanie vysvetliť? Čo vlastne prežíva? Môže po náročnej materskej mať potrebu po sebarealizáciu a vnímať má zároveň ako prekážku?

Dajte vedieť Váš názor!?

janettdamian
28. aug 2024

@simsalabim poňala som tu autorovou vetu ako vyjadrenie toho, že pre ženu je primárny pocit bezpečia u muža. Nemusí ju viesť v bežných činnostiach v živote. Ide o ten pocit, nastavenie, ženy to majú geneticky zakódované od predkov...

simsalabim
28. aug 2024

@janettdamian hm pre mna nepochopitelne, asi to nemam geneticky zakodovane od predkov 🙈 Pocit bezpecia mi dava to, ze je muz ku mne laskavy, prihliada na moje potreby, nenecgava vsetko na mna, ale spolocne sa podielame na vedeni domacnosti, na vychove deti a tak. Nie tym, ze buchne po stole a “vedie ma”.

anketkarka
28. aug 2024

@janludvig A ako sa snažíš byť čo najlepší partner? Po 10 rokoch manželstva si neviem predstaviť veľké deti. Lebo keby mali len 10, tak aj to sú ešte nesamostnatné a vyžadujú veľa energie, tak ako Ti tu baby napísali. Takže nervózna bude asi z toho, že je toho na ňu veľa a Tvoje partnerské snahy asi nie sú veľkou pomocou. Ty sa snažíš možno venovať vzťahu a nepomôžeš s výchovou a deťmi, lebo si myslíš, že sú už veľké. Ona nemá čas na vzťah, lebo nestíha aj výchovu a starostlivosť o deti a starostlivosť o seba. Potrebuje pomoc a podporu pevného partnera. Z môjho pohľadu výchova podporená chlapom čo naozaj nosí nohavice je oveľa ľahšia, ako keď žena vychováva deti sama a otec je vo výchove mimo, alebo prílišne benevolentný. Čo Ti také netoleruje? Podľa mňa jej nervozita a štekanie je dôkaz toho, že si myslí, že by si v niečom mohol určite pridať Ty a je z Teba sklamaná.

janettdamian
28. aug 2024

@simsalabim veď o tom presne píšem autorovi výroku, že ten pocit bezpečia sa nezabezpečuje búchaním do stola.

hugger
28. aug 2024

@stanislavicenka
@simsalabim
@janettdamian

O búchaní po stole som nič nepísal a ani o vytváraní tlaku. Po stole búchajú chudáci ktorí nevedia vzbudiť rešpekt svojou rozhodnosťou a nevedia dodať hodnotu v živote svojej partnerky.

Vidím tu neistého muža ktorý na seba vzal ženskú rolu a pomáha kde vie a jeho žena je napriek tomu nespokojná. Alebo práve preto?

To nosenie nohavíc je symbol. Nie symbol násilia, nátlaku a agresivity ale symbol prirodzenej hlavy rodiny , partnera o ktorého sa dá emocionálne oprieť, ktorý má rešpekt svojej manželky.

anketkarka
28. aug 2024

@hugger ale rešpekt svojej manželky môže mať len partner, ktorý sa vie postarať o tú rodinu tak, že si uvedomuje kde je potrebné pomôcť. On jej darmo bude nosiť kvety, pozvania na večeru, keď ona pod tlakom povinnosti nebude srihať ísť cvičiť alebo sa sebarealizovať. Na ňu je len tlak, aby bola dobrá žena, matka aj partnerka, ale nemá na to vytvorené podmienky od manžela. Z čoho je nervózna, on stráca rešpekt,lebo mu to nedopaľuje samotnému a ide to dolu vodou.

tykat
28. aug 2024

@janludvig a ty ako zijes a fungujes v domacnosti a vztahu k zene a detom? Robis domace prace, zarabas, doprajes rodine, chodite na vylety? ucis sa s detmi, venujes sa im? staras sa o seba? Sport, hygiena, zdravie,strava. Ako vyzera vas bezny den v rodine, ako travite vikendy? Co ti vlastne zena vycita?

hugger
28. aug 2024

@jumama existuje jednoduchý sposob ako zmerať ze obaja partneri prispievajú k chodu domácnosti rovnakým dielom: ked odpočítaš od 24 hodin spanok a prácu každému by malo zostat rovnaké množstvo voľného casu

egonsk
28. aug 2024

@anketkarka len na pridanie k tvojej fantazii, teda predstavivosti - ked sa parik spozna v 20, nasledne ma 2 deti a zoberu sa v 30tke, tak po 10 rocnom manzelstve, teda v 40tke su uz obe deti mozno aj dospele. Napadla ta aj takato moznost? Mozno i preto pise 35+ aby reagovali. Ci ty si spajas manzelstvo iba s hned splodenim dietata ? ... prekvapuje ma, ako tu takuto moznost nikto nebral v uvahu a naopak tu hned kazda pod pojmom respektu si predstavuje buchanie do stola, nasilnosti a podobne hluposti.

janettdamian
28. aug 2024

@hugger no toto už znie lepšie

30katrusa40
28. aug 2024

@janludvig chceš byť dobrý partner . Ale pomáha jej doma staráš sa aj ty o deti. Ver že niekoľko rokov s deťmi doma je ťažké. Človek má rutinu a musí sa stále všetkému a všetkým prispôsobovať

hugger
28. aug 2024

@777januska777
@nevenka
@jumama
@30katrusa40
@janettdamian
@simsalabim

Preformulujem autorovu otazku::

Naizaj je vasa definícia dobrého partnera “ upratovač, kuchár a babysitter” ?

Toto naozaj stačí na to aby bola žena s partnerom spokojná?

egonsk
28. aug 2024

@hugger zabudol si na zlatu kreditku k dispozicii 😉🤣😁

hugger
28. aug 2024

@egonsk

Tu sa naše názory možno trochu rozchádzajú.

Ja považujem schopnosť muža materiálne zabezpečiť rodinu za dôležitú súčasť identity muža.

stanislavicenka
28. aug 2024

@hugger znelo to trosku inak, ale to je mozno rozdielnost svetov😉

egonsk
28. aug 2024

@hugger v tomto suhlasim. Moja ironicka poznamka bola k tomu kde si menoval "upratovac,...", lebo aj ked chlap bude schopny zabezpecit rodinu, zaroven babysitter, kuchar, upratovac a instalater v jednom, zena dokaze odist za iluziou chrabreho rytiera byvajuceho v prenajatej garzonke, majuceho len dvoje rifle, ale s velkorysim poskytovanim svojich financii na rozmaznavanie a plnenie zenskych rozmarnosti. Iked je to niekedy len do doby, az sa prebudi do reality a zisti, ze niet cesty spet...
Obecne si vsak svorne vystihol to, co tu podla prispevkov zeny od chlapov zvacsa ocakavaju, aby ho oznacili za dobreho partnera. Len realita je aj, ze dobry partner sa nerovna aj uznavany, atd...

simsalabim
28. aug 2024

@hugger aj ja preformulujem otazku: kto v manzelstve a domacnosti je kuchar, upratovac a babysitter? Nemohli by to byt obaja dospeli? Aby sa obaja podielali na vychove a chode domacnosti? Aby si poskytli priestor na oddych? Vzajomne sa podporovali?

sense
28. aug 2024

@hugger vieš nie nestačí ale ak ženu po práci doma čaká druhá sichta t.j deti a domácnosť tsk áno taká žena potrebuje ku šťastiu Babysittera,upratovača a kuchára.....

hugger
28. aug 2024

@simsalabim

Nikto nie je kuchar, upratovac a babysitter. A obaja sú.

Ale to či niekto je kuchar, upratovac a babysitter alebo nie je, nie je rozhodujúca kvalita ktorá by vypovedala o tom či je dobrý partner.. To je o niečom úplne inom.

hugger
28. aug 2024

@sense súhlasím. Ak zena pracuje nemoze na jej plecia padnúť 100% starostlivosti o domácnosť. Pisal som o tom vyššie - ze kazdy ma mat rovnako vela voľného casu.

sense
28. aug 2024

Nepíšeš nic o veku detí, ani o rozdelení povinnosti po práci, nič o trávení voľného času atď.
Ani o Tom či si sa s ňou rozprával o Tom či jej možno vadí, a pr čo zrazu netoleruje to čo pretädtym tolerovala a ani aké sú to veci.
Môže ju rozčuľovať to že síce si laskavejsi ale nie si úprimnejší reso nezaujímas sa o ňu úprimne, napr aký mala deň , čo by chcela ona, či nie je unavená vyčerpaná . Môže ju rozčuľovať to že možno ti o veciach ktoré jej vadia vravela veľakrát a ty si myslíš že ich tolerovala ale možno ich ona len pretrpela, lebo bola na materskej. Teraz má iné povinnosti, záľuby... Vieš do hlavy tvojej ženy nikto nevidí a ty sám nepíšeš nic konkretne

tiezjedna
28. aug 2024

Máte veľké deti??
To by ma zaujímalo ako veľké, keď ste spolu 10 rokov a spomínaš, že po "materskej" sa začala venovať sebe...

simsalabim
28. aug 2024

@hugger to mas pravdu. Ale rozhodne to je jedna z kvalit dobreho partnera. Ak teda nehovorime o rodine, ktora ma na taketo veci personal.

sense
28. aug 2024

@hugger áno len chlap má svoj voľný čas len pre seba,žena ho v konečnom dôsledku nemá reso nie štýlom vypnem a neriešim...
Poviem na príklade. Môj partner ide na bicykel a nerieši príde za dve tri hodiny potom si d sprchu strečing,pomota sa. Je večera a v podstate je mu jedno či o 18,19, alebo ak o pol ôsmej
Ja si idem zacvičiť, spýta sa má čo budeme večerať, popritom akom cvičím ale už rozmýšľam ako to spraviť s časom aby som si aj stihla zacvičiť aj sa osprchovať aj nebola večera neskoro lebo dieťa ide spať o 20.00 , ja o 20.30.
Jasne toto nie je napr vína chlapa ale iné zmýšľanie chlapa a ženy, lebo chlap sa vo väčšine spolieha na to že to žena zmanazuje.

Ďalší príklad ale možno nie každý chlap je taký len ten môj. Prídem z práce hodím do práčky, prádlo sa uschne bežný program každej rodiny , vynesiem hore kôš na prádlo plný ponožiek ktoré treba poskladať s tým že hádam si to aj chlap všimne, keďže videl že som prišla vesala, následne zvesala, zaniesla prádlo do pracovne. Prídem o polhodinu hodinu z pracovne plný kôš nazehleneho prádla a koseli.Chlap sedinpozera do telefónu, číta noviny ,pozera do blba ale nenápadne ho tie ponožky zložiť. Tak sa spýtam nemohol si zložiť tie ponožky? A on veď si nepovedala. A toto si napr veci ktoré mi otvárajú nožík vo vrecku. Proste čo nedostane pomaly rozkazom tak sám nevidí. A toto zrejme veľa ženám vadí na mužoch nech sú akokoľvek láskavy, nech donesú akúkoľvek krásnu kyticu toto je to čoby podľa mňa ženy ocenili najviac. Aby nemuseli chlapom všetko hovoriť čo treba spravit

hugger
28. aug 2024

@sense
Potrebujes jeho pracu? (i.e. Aby sa ti motal pod rukami ) alebo potrebujes to aby si tvoju pracu vsimo a ocenil ju?

Lebo povedzme si na rovinu: v dnesnej dobe vacsinu domácich prác urobi nejaky stroj ( práčka, umývačka, roboticky vysavac) a časy ked bolo treba zametať a umývať riady ručne su davno prec.

Problem je ked zena nema dostatok sebauvedomenia, potrebuje ocenenie ale pyta pomoc pri praci. A ked ju dostane tak samozrejme ze nie je spokojná. To je mozno autorova situacia.

luccija
28. aug 2024

Nič bežny život....možno je unavená z tých istých otázok, rutiny... klasická ponorka.Mozno je unavená, hormóny... deti rozhodne nie sú veľké.Ale veľké plus pre ňu, že sa venuje svojim aktivitám.
Asi ma všetkého dosť práca, deti, domácnosť a puberta deti za rohom

sense
28. aug 2024

@hugger nepotrebujem ni jedno,stačila by väčšia vsimavost muža, proste vidím spravím... Áno máme aj práčku aj umývačku ale áno aj do umývačky treba naložiť, aj vyložiť, aj do práčky aj rozdeliť prádlo. Aj podlahu treba umyť, prach utrieť atď....to sú všetko veci čo robí 99 percent žien automaticky, ale je zanedbateľné množstvo chlapov ktorí to tiež urobíš automaticky. Samozrejme veľa mužov to spraví aj môj to spraví ale treba mu to povedať ako decku. A náležite ho za to pochváliť lebo veď on niečo urobil. V Tom je rozdiel muž a žena a to môže byť to čo dotyčnej manželke vadí. A možno sú to tie veci ktoré jej vadia a predtým ich tolerovala. Ťažko autorovi povedať čo žene vadi keď nič konkrétne nepíše.
Žena nečaká ani tak ocenenie ako to aby to muži nebrali ako samozrejmosť.
Časy kedy nosil peniaze domov len muž, a žena sa starala o domácnosť a deti sú už dávno preč

alexis617
28. aug 2024

@janludvig vieš každá z nás je iná ja som veľa v práci od svojho muža chcem a oceňujem keď jedným okom kuknem.či sú deti ok nechcem od neho nič viac všetko spravým ja navarím,operiem,upracem,riady umyjem postarám sa o deti aj ich nároky čo sa týka školy nechcem ani jeho kreditku nakoľko pekne zarobím sama .Na oplátku by ma veľmi potešilo keby mi nevyčítal ,že som stále preč

hugger
28. aug 2024

Autor sa uz 6 hodin neozval, asi riešime fake temu

30katrusa40
28. aug 2024

@hugger manžel by mal byť schopný pomôcť a nie prísť domov z práce zvaliť sa pred telku a nechať sa obskakovať