Čo ženy očakávajú od manželstva a manžela?
Chcem sa Vás spýtať na názor, sme s manželkou spolu už 10 rokov, máme veľké deti a myslím že až na drobné bežné problémy máme pekný vzťah.
Napriek všetkému je manželka v poslednej dobe veľmi nepríjemná, nervózna, často na mňa vybuchujú a veci ktoré v minulosti bez problémov tolerovala ju vytáčajú. Podobne mi prejavuje výrazne menej nežnosti a viac sa sústredí na seba (po materskej viac cvičí, stará sa o seba a robí prácu čo ju baví a napĺňa). Som si istý že nikoho nemá, podobne aj sexuálny život je v podobnej kvalite a frekvencii ako bol a určite sa dá označiť ako aktívny.
Toto správanie mi lezie na nervy a zároveň ma zneisťuje. Venujem omnoho viac energie tomu aby som bol k nej ešte viac láskavý a bol jej čo najlepší partner ale je to občas ťažké lebo akosi nevidieť výsledky.
Chcem sa teda spýtať hlavne žien vo veku 35 a viac, ako sú toto správanie vysvetliť? Čo vlastne prežíva? Môže po náročnej materskej mať potrebu po sebarealizáciu a vnímať má zároveň ako prekážku?
Dajte vedieť Váš názor!?
Bol som vāčšinový obsluhovač práčky a umývačky , jediny obsluhovať robotického vysávača a ostatné činnosti okolo deti som robil na min 50%. A pracoval som 10hodin denne a doniesol som 75 % príjmu domacnosti.
A manželka bola nespokojná.
To ma doviedlo k názorom a postojom ktore mam.
@janludvig ja si myslím, že okrem toho, čo tu už odznelo, možno nemáte rovnaký pocit lásky. Proste píšeš, že vložíš veľa energie do toho, aby si bol lepším manželom, to je super, ze vôbec o tom premýšľaš a ze ti na nej záleží.... Len ci ona cíti tu vynaloženú energiu?
Možno ty ju neustále chváliš, aká je pekná, nezabudneš ráno pripomenúť, ako jej pristane sukňa, ideš ju cez deň len tak pohladiť, objať, donesieš jej čokoládu, keď prídeš z nákupu.... A z jej pohľadu je to možno fajn, ale najviac by ju napĺňalo a najviac by sa cítila byť milovaná, keby si našiel čas na spoločnú prechádzku, na večeru, kedy nekukas do mobilu ale rozprávate sa, keby si konečne šiel s nou na koncert... Proste kvalitný čas.....alebo naopak, možno s nou tráviš vela kvalitného času, aj sex nate super, ale necíti sa byť milovaná, lebo si ju už tisíc rokov za nič nepochválil.... To sú len príklady.....
Inak veľmi pekne si to v uvode napísal a sformuloval, nepomohlo by sadnúť si s manželkou jeden večer a úprimne jej tieto otázky položiť? Mňa by to dojalo, že si taký vnímavý, že vidíš tu moju nervozitu, a zároveň ze sa zaujímaš, že si kvôli tomu robíš starosti, že ti na mne záleží a chceš vedieť príčinu a nájsť riešenie. To sa len tak často nevidí od chlapa. Takže smelo do toho, najlepšie ti odpovie manželka. Možno ju tak zarazíš, že ani hned nebude vedieť odpovedať, možno ale povie o 3 dni, že rozmýšľala nad tým, a prišla na to....
Keď pracuje, možno už je zo všetkého unavená...práca a potom domácnosť, deti škola, krúžky. To by chcelo viac napísať ako sa podieľala na domácich prácach a starostlivosti o deti.
Rozhovor s manželkou by vám najviac pomohol. . Možno hneď nebude vedieť zadefinovať presne čo jej vadí a povedať riešenie, ale návrhni jej, že porozmýšľate a znovu si sadnete s návrhmi.
Je to super, že ti na manželstve záleží.
@janludvig som v podobnej situácii ako tvoja žena. Síce máme ešte bábätko. No už mám plné zuby toho, že mám chlapa prosiť o každú maličkosť v domácnosti,lebo pán tvorca nevidí, že treba niečo upratať alebo urobiť. Deti sú moja starosť, domácnosť tiež a ak náhodou niečo poserie tak to je vlastne tiež moja vina.
Nebaví ma sa s človekom, čo sa stále iba sťažuje ani rozprávať. Namiesto nejakého vnútorného rastu, túžbe po sebazdokonaľovaní, zlepšovaní charakteru mám chlapa čo chce pivo a pokoj od všetkého.
Tak som sa začala starať o seba a o deti. Ak chce manžel nejaký vzťah tak musí na sebe zamakať, pretože ja len tak s hocikým nechodím a momentálne v mojich očiach padol riadne dole.
Sme svoji 12 rokov,len tak pre info.
@hugger Ty si to co som napisala nepochoil - to nie je o tom, aby muz zacal robit vsetky mozne cinnosti zenskym sposobom, ale aby ich robil tym muzskym smerom k zene a tym otcovskym smerom k detom.
Ak teda je jeho chlapskou povinnostu, z tvojho pohladu, doniest domov mamuta - v densej dobe peniaze - ok. Ak je muz strateg, manazer, hlava rodiny - ok.
Moze pozorovat, co vsetko manzelka ma na starosti a skusit navrhnut, co sa za mamuta, ktoreho dovliekol, da vymenit, napr. na ktore caspozirajuce cinnosti sa da najat niekto iny. Ziska tym manzelkin cas aj jej energiu, ktoru na danu cinnost neminie. Mozu to vyuzit jeden pre druheho. Jeho vklad teda nie je urobenie tej veci namiesto manzelky, ale zorganizovanie urobenia tej veci namiesto manzelky.
Moze byt aktivny v tom, aby doma vsetko technicke fungovalo ok - bez n upozorneni prosim kedy to uz das do poriadku... velmi casto muzi zabudaju a neriesia a kedze rozne pristroje nepouzivaju, tak ich zeny musia na nejake nefunkcnosti upozornovat. No v dobre fungujucej firme, akou aj rodina moze byt, byvaju pravidelne generalky vsetkeho - ruku na srdce - vycistil si niekedy sam od seba filter na pracke? Len tak, lebo pravidelna udrzba... A podobnych veci sa da najst v kazdej domacnosti vela, na ktore musi mysliet a upozornovat na ne zena. Spusta muzov tak nerozmysla, nie je to naucena robit. Tym vecnym popohanacom a manazerom musi byt zena a jej to lezie na nervy - ona nechce byt zodpovedna za vsetko sama 🙂
Muz moze byt aktivny aj vo vymyslani spolocneho casu s manzelkou:
Ako otec rodiny naplanuje vikendovy program taky, aby boli vsetci spokojni. Tak aby bol ako otec toho programu ucastny, venoval sa naplno detom. A kludne aj s obedom v restauracii ci bufete cestou. Nemusi to byt kazdy vikend, mozu sa striedat. Ale musia byt aj taketo vikendy, kde sa on detom venuje naplno a rad, odovzdava im otcovsky vzor a svoju lasku.
Ako otec rodiny vytipuje a vybavi dovolenku pre rodinu a obstara vsetko okolo toho, nie podla svojich chutok, ale s vedomim, ze dana destinacia vyhovuje rodine. A bude sa tam tej rodine ako otec venovat, nie pozadovat od deti a manzelky vykony... na vykony su chlapske particky...
Vies co je na tom uzasne, ak by to takto videl a urobil sam od seba? Ze snime zo zeny cast toho mental overloadu, ktory ju robi unavenou a nepristupnou a uvrcanou. Ze nastoli rovnovahu, v ktorej sa bude vsetkym lepsie dychat 🙂
Zase je to len par prikladov, podla toho, ako to tu zienky v diskusiach casto pisu, akych muzov maju, casto muzi nemali vzor pracoviteho ocka, ale frflosa gaucoveho. A stali sa takymi istymi lenivymi frflosmi gaucovymi 🙂
@janludvig Manželka je na teba nepríjemná, nevrlá, nervózna, vybuchuje a tvoja reakcia na to je, že si zľaknutý, čo zlé si urobil, že je taká a snažíš sa, koľko vládzeš, byť na ňu milý a láskavý? A čo ty si sa s koňom zrazil?
Okrem iného ma v tejto diskusii pobavilo, že jediný človek, ktorý tu písal o tom, že autor by mal buchnúť po stole, bola žena, konkrétne @janickacrazy . Na jej príspevok nereagoval NIKTO, dokonca dostala 5 lajkov. Zatiaľ čo na oboch chlapov v tejto diskusii sa zniesla vlna kritiky za tento janičkin výrok! 😂🙃 Typický koník!
@egonsk Autor nepísal, že s manželkou sú zosobášení 10 rokov, ale že 10 rokov sú spolu. Načo by písal, že sú spolu 10 rokov, ak by boli spolu 20 rokov a mali dospelé deti? Ja som so svojím mužom 20 rokov, poznám ho 31 rokov a manželia nie sme. Ak by sme sa napríklad teraz zobrali a následne by som o mesiac išla riešiť nejaký problém na MK, tiež nebudem písať, že sme spolu mesiac.
@lucilaines výborne napisane
@h2 no ja som to myslela samozrejme obrazne, že nemá byť bábovka, ale tak čo už, nevadí, chlapi to za mňa trochu zlizli 😁😅🤣
možno sa chce tvoja žena konečne venovať AJ sebe.Možno chce odbúravať stres koníčkom na ktorý ma konečne trochu priestoru.
a nevrla na teba je možno kvôli tomu,ze sa správaš ako spolubývajúci a spolumajiteľ ale nie partner.mozno s nou nekomunikuješ o veciach ktoré potrebuje, možno ju nevnímas a nevidíš...
Vzťah nie je len o praktických veciach,ale o partnerskej hlbke a pokiaľ ju žena nemá tak sa od muža začne emočne odputavat.
tebe to príde ok,lebo spolu v bežných veciach fungujete,ale možno sa ona citi emočne prázdna.
na toto všetko ti neodpovedia cudzie ženy na konovi ale IBA tvoja žena,tak s ňou komunikuj ako partner a nie ako spoludomacnik.
možno jej len lezieš na nervy, ste sa okukali, nemusi byť chyba nevyhutne v niekom, pochybujem, ked budeš viac upratovať, stane sa z nej znova zalubena tinedžerka može jej niečo vadiť, samozrejme, ale ked nekomunikuje tak čo? budeš sa v žiali utápať a hlavne neodpovedáš, čiže zas nejaka fake téma ..

@hugger toto je bezne zmyslanie chlapov (aj toho mojho a s rozhovormi so zenami v okoli mam pocit, ze vacsiny), ze sak mame mycku, pracku, susicku a roboticky vysavac, takze vacsinu domacich prac urobia stroje, aky problem. Okrem toho, ako ti tu uz niekto pisal, ze aj tu mycku treba nalozit, vycistit, ten cistic do nej treba kupit ked sa minie, ten praci prach do pracky treba sledovat, ci je ho este dost, roboticky vysavac treba nabit a zapnut a vyprazdnit a podobne..mna najviac vycerpavaju veci, ktore asi bezny chlap absolutne nevnima, ale vacsina zien ich robi a povazuje za domace prace a prave preto maju pocit, ze robia doma podstatne viac ako chlap a chlapi ten pocit nemaju. Su to detaily, ktore by som tu mohla pisat hodinu. Napriklad. Chlap zoberie deti rano do skoly. Deti su oblecene. Kto ich obliekol? Kto myslel na to, ci zase nevyrastli a maju v skrini dostatok oblecenia? Kto to oblecenie vybral, myslel na to, co sa detom momentalne paci, kupil idealne v dobrej cene, detom vyskusal? Kto myslel na to, ze sa moze ochladit a ci maju po roku v skrini zimny kabat spravnej velkosti? Topanky? Zimne, nahradne, gumaky? Dazdnik, ked prsi?Ze maju obedar, do ktoreho im zabalim desiatu? Ze maju zaplateny obed v skole? Gastany na vytvarnu? Zuzenu gumu v teplakoch na telesnu, lebo im vsetko pada? Sladkosti na rozdavanie v triede, ked maju narodeniny? Darcek pre kamarata, ktory ma narodeniny? Kto pise ucitelke, ze su chori a nepridu do skoly? Kto kupil ruksak a flasu na vodu, ktoru si vezmu napriklad na kruzok? Kto mu ten kruzok nasiel, obvolal, prihlasil, potvrdzuje ucast pred kazdym treningom? Kto sleduje, ci su doma nakupene cistiace prostriedky a co sa minulo? Ci maju deti ostrihane nechty? Takto by som mohla pokracovat do nekonecna. Cest vynimkam, ale vacsinu tohto ma v hlave zena. Je to tisic myslienok denne, ktore riesi aj v ramci toho svojho volneho casu, pretoze proste to nikto iny neurobi a toho chlapa to sameho nenapadne. A z tohto prameni frustracia velkeho mnozstva zien, pretoze ked chlap si mysli, ze doma pomaha, lebo povysaval, zena ma v hlave dalsich 10 mikrouloh, co za ten cas poriesila a premyslela a navzajom si nerozumeju.