icon

Dá sa zvládnuť vzťah s verbálnym agresorom?

6. feb 2025

Da sa cisto teoreticky ustat vztah s agresorom, ktory vykazuje znamky narcistickej poruchy a verbalne do vas utoci? Asi raz za mesiac to uplne vypukne. Svedkom je aj nase rocne dieta. Nadava mi do vselijakych pridavnych mien. Dnes mi povedal, ze nie sme rovnocenni, ale on je viac a ja som spodina spolocnosti. Pritom mam VS, pracujem pri materskej a tak. Pojdeme na parovu terapiu, ale mam zly pocit, ze to neskonci dobre a rozvedieme sa. Je mi z toho smutno. Prosim komentare ako "od takeho utekaj" nepiste, lebo ja o tom viem, len kvoli malemu by som to nechcela hrotit. Niekde som tu citala, ze sa parovka neodporuca narcisom lebo preto a popis nanho uplne sedi. Pomoc.

autor
6. feb 2025

Najhorsie je ze okolie ho vidi ako sarmantneho vtipneho a dokonaleho chlapa :(

domkakvet
6. feb 2025

Rada ktoru nechces pocut je aby si odisla.

crazy_cat_lady
6. feb 2025

@autor po tejto jeho vyhrazke, by som uz davno bola zbalena.. naozaj nezotrvavaj v tomto vztahu ani o den dlhsie, ako je potrebne. porozpravaj sa s rodicmi o situacii a ak ta prichylia, ries to tak, ako som pisala.. a vybav si vyzivne na syna

denden77
6. feb 2025

ono prave kvoli malemu by si to mala utat 🤷‍♀️

ina2405
6. feb 2025

No tak vypadni, dobre ti hovorí...pre neho nebudeš nikdy dosť "neprovokačná". Si krôčik od faciek a modrín.

viestta
6. feb 2025

Autorka, pre okolie je kazdy manipulator neskutocne ocarujci a uplne perfektny. Pozri si Noci s nepriatelom, uvidis, ze sa tam uvidis. A vididis aj koho dalsieho tam uvidis

yelena159
6. feb 2025

Hovoríš, že chceš pre svoje dieťa to najlepšie. Ako ti pre boha živého napadlo, že výchova takýmto chlapom je pre dieťa to najlepšie? Že čo i len prítomnosť toho človeka je preňho dobré? Si myslíš že vyrastanie bez otca je horšie, než vyrastanie s narcisom ktorý robí zo života peklo? Radím ti nad tým poriadne porozmýšľať, lebo tvoja "logika" je vadná. Že kvôli dieťaťu. Chúďatko dieťatko.
Voľba je na tebe, buď bude mať detstvo kľudnejšie alebo bude vyrastať v pekle a to len kvôli tebe, lebo si neodišla.

michaela789
6. feb 2025

@lenkakravcova ty si strašne zvláštna osoba. Z každého tvojho príspevku sála nechutná submisivita bez kritického myslenia.
Ako fakt? Fakt si sa teraz opýtala, či ho niečím "neprovokovala"? Normálny v hlave zdravý jedinec - muž či žena - sa neznižuje k nadávkam alebo inému typu násilia pod akýmkoľvek okolnosťami, môže ho provokovať kto chce čím chce. Ty v tomto žiješ alebo prečo máš tendenciu racionalizovať ženské ponižovanie? Nie je to prvýkrát, čo takto ladené vyjadrenie od teba čítam...je mi ľúto, že sa v takomto správaní fakt snažíš nájsť zmysel a opodstatnenie.

sissy27
6. feb 2025

Ja stale nerozumiem tomu, preco zeny v toxickom vztahu hladaju cestu “ako sa naucit zit s agresorom” namiesto toho aby hladali cestu, ako zit bez neho a normalne. Preco? PRECO?? Neexistuje jediny dovod, preco by si mala v takom vztahu zit. A ano, “mudrujem” na zaklade vlastnych skusenosti s takymto vztahom.

michaela789
6. feb 2025

@sissy27 z duše mi hovoríš... "Kam ešte ustúpiť, kam sa ponížiť aby konečne bol kľud? Mám si ruky a nohy odťať? Mám si jazyk vyrezať, že by som ho, chudáčika, nedráždila rozprávaním? Ako ešte sa mám prehnúť, natiahnuť, roztrhať aby bol spokojnučký?" Na grcanie...

huxy
6. feb 2025

@michaela789 lebo pre moslimov je žena vždy menejcenná a má držať hubu a krok 🤷🏼‍♀️

danica2711
6. feb 2025

otvor oči! S takým chlapom by som nestrácala čas na nejakej terapii. Tam ho možno naučia, aby na teba húkal s polovičnou intenzitou hlasu, ale jeho základné nastavenie "on je viac a ty si spodina spoločnosti (!!!)" sa nezmení

lenkakravcova
6. feb 2025

@michaela789 akože z jedného príspevku ideš posudzovať ako to je u nich? A mňa?
Veď tu nie je ani celý popísaný príbeh. V prvom rade si vždy treba vypočuť obe strany. Niekedy je na vine muž, niekedy žena, inokedy obaja.

lenkakravcova
6. feb 2025

@beronsche aká? Podľa mňa veľká. Lebo taký vzťah poznám. 😃
Žena rodený provokatér, a potom sa sťažuje ak na ňu muž vyletí.. ale ona to robí zámerne. Alebo opakovane neurobí veci, ktoré sú dôležité a má ich urobiť a podobne.
Zase nehrajte sa tu všetky na to, že ženy sú vždy anjelici.

lenuska215215
6. feb 2025

@lenkakravcova toto je len ospravedlnenie mužov . Nabudúce jej da a facku a povie - provokovala si

michaela789
6. feb 2025

@lenkakravcova registrujem tvoje príspevky už dlhšie, na základe jedného by som nesúdila.

viestta
6. feb 2025

@lenkakravcova takze ak zena "provokuje" muza to opravnuje na nu vyletiet? A vobec, ak ktokolvek provokuje, tak sme opravneni na neho vyletiet, vsak?

autor
6. feb 2025

@lenkakravcova ale ja tie veci co mu vadia nerobim naschval...

zuzanita1609
6. feb 2025

@lenkakravcova haló,on ju ponižuje a ona má právo len ticho ", držať a prijímať" urážky a ponižovanie? A pritom neoprávnene! Neprovokuje! Aj keby mu sama facku dala, není toho boha, aby jej to vrátil. Nenormálne 🙄

ina2405
6. feb 2025

@lenkakravcova ok, dajme tomu, že jeden je provokatér, kto určuje čo už je provokácia? Dnes mi starší syn zobudil menšieho. Mohla by som byť vyprovokovaná a húkať po ňom. Neurobila som to. Alebo by muž mohol byť vyprovokovaný, že som nevyvesila prádlo z práčky, ale nevyprovokovalo ho to, lebo je normálny. Provokácia je veľmi ošemetný dôvod, lebo pre cholerika je provokáciou všetko a flegmatika nerozhádže nič.
Ak spolu nevychádzajú, nech idú od seba.

lenkakravcova
6. feb 2025

@viestta ak ti bude muž opakovať že si blbá a bude tá provokovať pár dní, tak nevyletis?
Ja také pevné nervy nemám. 😃 Takže áno, keby ma niekto provokoval, tak by som na neho po čase vyletela.

Ale to je teda o inom, autorka to opisuje nakoniec inak. Takže tá situácia je tam asi iná.

ina2405
6. feb 2025

@zuzanita1609 psychologička mi raz povedala, že pokiaľ žena udrie muža prvá a on jej to vráti fackou, nie je to "násilie" v zmysle, že on je násilník. To bolo v rámci debaty, našťastie som facky nezažila.
Ale prečo by mala žena dávať mužovi facku? Lebo je slabšia? Facky sú hnus a je jedno od koho.

lenkakravcova
6. feb 2025

Autorka
Tak ako keď to (neviem čo, daj príklad) nerobis naschvál, zabudneš sa, tak však poviem že prepáč, zabudla som..
Ak potom tak či tak vyletí, tak už není OK on.
Ak by si sa ale tvárila že nič sa nedeje, tak to by bola blbá reakcia od teba.

viestta
6. feb 2025

@lenkakravcova s chlapom, ktory by mi stale opakoval, ze som blba a ponizoval ma by som ani nebola. To by malo velmi rychly koniec a ani by to nedoslo tak daleko aby som musela vyletiet.

autor
6. feb 2025

@lenkakravcova ano aj take sme zazili ze som sa ospravedlnila a on nieco v zmysle ze je mu to prd platne ked to aj tak nie je spravene (napr. ze nevyhadzujem pokakane plienky hned von)

zuzanita1609
6. feb 2025

@ina2405 keby nastala situácia,keď po dlhom ponizovaní by jej už nervy "buchli". Samozrejme tie facky už bolo krajná situácia,ale ženy sú od prírody emotivnejšie, citlivejšie (sú výnimky samozrejme). Facku by však,podľa mňa vrátiť nemal (je predsa rozdiel,keď dá facku žena a keď ju dá muž). Vravím, krajná situácia.

veronicka1901
6. feb 2025

@sissy27 Asi preto, ze niektore zeny (to ale nie je autorkin pripad) su od muza financne zavisle? Emocne zavisle? A kadeco ine? Preto sa asi nevedia odstrihnut.

huxy
6. feb 2025

@zuzanita1609 nie, nikto nemá právo dať facku partnerovi. A ak ju teda prvá dá žena, tak sa nemá čudovať, ak by ju muž vrátil. Zas trošku spravodlivosti. Žiadna výhovorka facky neexistuje.

ina2405
6. feb 2025

@zuzanita1609 muži sú zas agresívnejší, emotívnosťou sa násilie nedá obhájiť a facky sa nedajú ospravedlniť. Ja som dosť cholerik, ale v živote som nedala facku. Ja keď si predstavím, že by som dostala facku, tak ju vrátim z fleku inštinktívne.

lenkakravcova
6. feb 2025

Tak ja neviem..ale mať pokakane plienky vnútri v byte, to musí byť smrad. Predpokladám, že on chodí do práce. Takže to nebude len o tom, že ich nevyhodiš hneď ale ani počas dňa a keď sa vráti tak je v byte pekný smradok. 🤢
Ako možno by si niektoré tie veci mala zvážiť. Lebo toto by vadilo aj mne. A áno, keď to nechápeš na prvý krát, na druhý, tretí, tak čo ostáva?
Či ťa ma vyhodiť na ulicu aby si pochopila, že niektoré veci treba robiť, lebo to iným môže škodiť alebo vadiť? Či čo má urobiť okrem toho že vyletí na teba a nadáva ti? Nevravím že je to správne.. ale mala by si sa zamyslieť aj nad tým že tie veci proste treba zmeniť a robiť lepšie. Dať si na tom záležať. Si v situácii, kedy buď si dáš záležať alebo si pobalis veci a pôjdeš k svojej rodine. A je velmi pravdepodobne, že aj im bude vadiť závan z pokakanych plienok v koši.

Normálne sa zaviaž k tomu, povedz mu, že to už robiť nebudeš. Budeš sa viac snažiť v tomto ohľade.
Aspoň mne by toto prišlo ako správna reakcia, ak by som niečo také vyčítala partnerovi.