icon

Dá sa zvládnuť vzťah s verbálnym agresorom?

6. feb 2025

Da sa cisto teoreticky ustat vztah s agresorom, ktory vykazuje znamky narcistickej poruchy a verbalne do vas utoci? Asi raz za mesiac to uplne vypukne. Svedkom je aj nase rocne dieta. Nadava mi do vselijakych pridavnych mien. Dnes mi povedal, ze nie sme rovnocenni, ale on je viac a ja som spodina spolocnosti. Pritom mam VS, pracujem pri materskej a tak. Pojdeme na parovu terapiu, ale mam zly pocit, ze to neskonci dobre a rozvedieme sa. Je mi z toho smutno. Prosim komentare ako "od takeho utekaj" nepiste, lebo ja o tom viem, len kvoli malemu by som to nechcela hrotit. Niekde som tu citala, ze sa parovka neodporuca narcisom lebo preto a popis nanho uplne sedi. Pomoc.

sissy27
6. feb 2025

@kandelabra praveze som si tym presla a presne preto si mozem dovolit povedat, ze musi riesit odchod a nie to, ako vydrzat viac. A hlavne ak tam je dieta, tak proste musi - inak bude z toho dietata bud rovnaky agresor ako jeho otec, alebo vecna obet ako jeho matka. Toto bol moj hnaci motor - ze neexistuje, aby moja dcera mala niekedy v zivote pocit, ze toto je normalne a ze ked ju nedajboh niekedy v zivote chlap udrie, ponizi, vulgarne vynada tak aby si povie, ze toto je normalne, ved aj otec sa tak sprava k mame a mama to znasa, poplace si, ale zostava, tak takto vyzera rodina a ja to budem znasat tiez.

lenuska215215
6. feb 2025

@lenkakravcova tak ich môže ist vyhodiť on a vyvetrať napríklad, keď mu to vadí . To stále nie je tiež dôvod aby sa tak choval - mám dojem , že títo chlapi sú všetci ako cez kopirák - úplne ten istý štýl , to iste chovanie , a len oni majú pravdu a inak nikto iný.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
kellhaed
7. feb 2025

Ahoj, ja som z obdobného vzťahu. Ale ako sa mi narodila starsia ( už má 18 rokov) prišli aj facky. Mladšia ma teraz 10. Úprimne, bola som hlúpa a verila som, že je iba "nervozny" , cez tie jeho medové fázy ma presviedčal, že to zvládneme, že sa ja len musím snažiť.
Výsledok: po 10ich rokoch sme odišli do zahraničia...tu už boli urážky a facky na dennom poriadku. Držal ma v "zajati" s tým, že mi vezme deti a mňa pošle na SK a nebudem ich vidieť, ak nebudem všetko robiť tak, ako on chce.
Bola som doma s mladšou, mala rok ....5 rokov na to, keď už mi aj pred deťmi dával na krk nôž so slovami, ak by chcel môže ma podrezat...som dostala strach. Moje sebavedomie bolo dávno vcudu ....ale dopustiť, že ma zabije pred deťmi a ony to budu vidieť ....ušli sme...
Dnes 5 rokov od úteku môžem povedať, že konečne dokážem dýchať a cítiť sa ako človek. Starsia 3 roky odmietala vychádzať z domu...dnes labzuje po krajinách Európy. Mladšia prvé dva roky od úteku sa odmietla odo mňa vzdialiť co i len na krok. Aj na zachod chodila so mnou , lebo sa bála ze sa mi niečo stane...spavala len na mne. A dnes? Spokojnesia, ma kamarátky.... starsia nie, ma strach z ľudí, neverí im. Mladšia sa nechce učiť a veľa sa so mnou háda. Ja som na psychoterapii 4 rok. Terapeutka tvrdí, že hadky sú jej istota ...deti aj ja sme tým poznačené....
Vlastne od ma obral ešte o úspory, dobrých 25.000€ ...možno aj viac. A ja hlúpa som čakala, že mi ich vráti...

Toto ľudia sa nemenia. A ak chceš aby sa zmenil, odid. Bud pevná a silná. Ukáž mu že ho nepotrebuješ. To jeho ego nezvládne a začne prosiť....ale po istom čase ho to prestane baviť ...vtedy zas musíš povoliť a vychádzať mu v ústrety....lebo si nájde "ďalšiu obet". Je na tebe, ci chceš hrať jeho hru, ak áno, budeš to učiť syna. Keď syn vyrastie, rozhodne sa sám, či v tom bude pokračovať, alebo pôjde úplne opačnou cestou.

Tu máš príklad zo života. Niečo podobné ta čaká, ak ostaneš. Alebo mu ukaz, že si vážiš sama seba a odit...to je jediná možnosť, ako mu dokazat, že si ťa znova ma vážiť...

helenbozka
7. feb 2025

S Narcismi mám skúsenosti. Nikdy sa nezmenia ani "neuvedomia". Budú si sypať popol na hlavu Max 5 min a potom to pôjde zase od znova. A nemôžeš čakať, že bude deptať iba Teba. Bude sa povyšovať aj nad Vaše dieťa a zničí mu vnímanie seba samého i reality. Je Ti síce smutno pri myšlienke na rozchod, ale v konečnom dôsledku a s odstupom času zistíš, že je to to najlepšie, čo môžeš pre seba a dieťa urobiť.
Drž sa 🤞🏼

enmery
7. feb 2025

@lonely66 🤦‍♀️

veronicka1901
7. feb 2025

@sissy27 Takto by to malo fungovat, ale nefunguje. Mne to vysvetlovat nemusis, ja nastastie tento problem nemam. Ano, kazdy problem ma riesenie. Ale to by tie zeny museli mat volu, ktora im chyba. A inak sa odchadza zene s dvomi teenegermi, ktora pracuje a inak takej, ktora ma napriklad babatko a okrem RP nema iny prijem. Ak chces sudit druheho, chod aspon rok v jeho topankach. Tieto temy su tu na dennom poriadku, preco asi?

pipimonterova
7. feb 2025

Preboha,nie neda.To sa tu vobec nemusis pytat.Vzdy budes prenho nikto,budes cele spoluzitie s nim vsetky pridavne mena,to chces?A potom,co bude s tym malym dietatom??Ved ho zachran,nedovol,aby z neho bol uzlicek nervov.Takto to dieta dokafrete,tomu ver...nehovoriac o tom,aka dokafrana budes ty...Bud aktivna,rozmyslaj ako vyriesis tuto velmi zlu situaciu sebe aj dietatu.Ved iba ty to mas v rukach.Este je cas,aby to male malo normalny zivot..Ja som si pred agresorom svoje dieta zachranila,klop klop-a zijeme pokojne.A nemali sme nic a nikoho...

sissy27
7. feb 2025

@veronicka1901 specialne pre teba znova - chodila som v tychto topankach, s babatkom… takze miesto RD som isla spat do prace, aby nas uz nikto neterorizoval len preto, ze ma moznost.
Takze este raz - nepytat sa, ako zniest viac ublizovania a ako vyjst s agresorom, ale ako zmenit svoju situaciu. Tu treba zacat.

huxy
7. feb 2025

@sissy27 len otázočka, ako matka dieťaťa do 3 rokov môže ísť do práce, keď jej nemá kto pomôcť s dieťaťom a nie v každom meste sú jasle?. Alebo aj staršie dieťa, ktoré je napr.častejšie choré (počas škôlky), tiež sa zamestnávatelia o takého zamestnanca trhať nebudú. Ak matka nemá pomoc od niekoho z rodiny, s malým dieťaťom je to omnoho ťažšie.

veronicka1901
7. feb 2025

@sissy27 Super, tak si mala asi pracu, ze ked babatko bolo chore, vedela si zostat s nim doma, pripadne niekto pomohol. Ak ma takato matka viac deti, je to este tazsie. A prosim ta, nebav sa so mnou ako keby som bola zaostala, dakujem. Ja uplne chapem tvoj pohlad na vec, aj to, ze si si tym presla sama, ale to ti nedava pravo tvarit sa, ze vies vsetko najlepsie.

barborachors
7. feb 2025

praveze kvôli malému to máš hrotit a utekat. Decku zarabas na poriadnu traumu, uvedomujes si to?

sissy27
7. feb 2025

@huxy ja som si napriklad platila opatrovatelku. Ano, musela som usetrit inde, ale stalo to za to.
@veronicka1901

Ale dobre dievcata, aj tu plati stare zname “kto chce hlada sposoby, kto nechce - hlada dovody”. Vy tu autorke pomahate najst dalsie a dalsie dovody, preco zostat v toxickom vztahu 🤷‍♀️

vorkola
8. feb 2025

No, ak je taky od zaciatku, tak sa to bude este zhorsovat.. Ja som si tym presla, Spolu s detmi este boli male odisla k rodicom,,.Radcej som prisla o byt ako by som mala zit s tyranom..Prosim ta nedaj sa nicit , tuto ide podciarkujem aj o DIETA, Moj syn prvy v poradi vtedy dostal strasny nocny des hrozne zacal v prostred noci plakat,ako keby ho niekto tyral,,pozeral uplne nepritpmne,, Vedela som uz ktora bije . Ked som odisla ,nocny des prestal. To su psychopati, co asi v detstve nieco zazili, a ostali aj oni taki, Bez lasky,bez sucitu,manzelskej nehy,, a len a len zena je vinna..Ak momentalne, nemas kde byvat, obrat sa na charitu a prichylia ta..natolko,kym si nenajdes ubytovanie..ja myslim,ze este pomoc, un ho by bolo
psychiatria (ale tomu uz len napis,ked budes prec ) ty sa k nemu uz nevracaj , Pozeraj na dieta,,, Pri tych strasnych krikoch sa dietatko pri placi moze az zadusat, az nebude moct dychat,,, Co najskor od psychopata prec,,Rocne dieta je velmi malicke,, aby takto bolo mucene..Odid, Odiid Odid ,,Keby som ja neodisla,,,, tak neviem ,ci by som aj o mojho
prveho syna neprisla...Ale to bolo este za socializmu,radcej som opustila byt,ktory sme dostali od podniku zadarmo.A potom, samozrejme , vyjednaval so mnou, aby som sa vratila,,ale ja som sa uz do bytu nevratila,,

hradnapani
9. feb 2025

kamaratka chodila na parovku s narcisom rok. Nikam sa nepohli, lebo vsetci su idioti, len on lietadlo. Vyskusali minimalne dvoch terapeutov, neviem ci nie aj viac. Aj ti to vzdali. Neodradzam, vyskusajte, ale zazraky necakaj. Ale to tvoje nastavenie, ze kvoli dietatu chces vydrzat, to je cele zle. Praveze, kym je co najmensie, treba uvazovat nad rozvodom (napacha to na nom najmensie skody), ak vidis znamky toho, ze mas vedla seba narcistu (iste, treba si tym byt najprv ista, terapie skus, ale neotalaj dlho a nezastituj sa dietatom).

klimkai
9. feb 2025

@luccija excelentne opísané a pravdivé bohužiaľ.

euka210
9. feb 2025

@lenkakravcova ...pokakane plienky v dome su fakt neskutocne "vazny dovod" aby kvoli tomu muz na nu ziapal a nadaval jej 🤦‍♀️... akoze sa veci nedaju povedat a vykomunikovat normalne hej?
A neverim, ze ona robi take zle veci, aby musel na nu ziapat a ze on je taky "dokonaly" ze on nikdy nic zle neurobi.

lenkakravcova
9. feb 2025

@euka210 Napísala som, že je to pádny dôvod? Písala som len, že tomu rozumiem, ak sa to donekonečna opakuje. Asi je iná situácia, ak sa to stane raz do mesiaca alebo raz do týždňa a iná ak sa to "stáva" každý druhý deň, lebo chýba vzájomné porozumenie, rešpekt a úcta (na oboch stranách).

euka210
9. feb 2025

@kellhaed och 😥 vela sil prajem. Treba o tom hovorit, aby ostatne predisli takemu peklu na zemi.

euka210
9. feb 2025

Vela si precitaj o narcistoch, ci ma zmysel byt takto dalej.
Pokial si on neuvedomuje problem, tak neviem.ci terapia bude mat nejaky prinos.

viestta
9. feb 2025

@lenkakravcova po pravde povedane, ak by po mne ktokolvek ziapal pre malickosti, tak zo mna vyprcha aj ten posledny zvysok ucty, ktory k tomu cloveku mam. A pan ma tiez paprcky aj nozicky, takze ak pride domov a v kosi je pokakana plienka a jem to tak nekonecne vadi, moze vziat kos do ruky, otocit sa a ist ho vyniest. Neubudne z neho.

pikachu999
9. feb 2025

Autorka..ak máš možnosť ísť k rodičom tak odíď hneď .po čase si nájdeš nájom alebo niečo.. neostávaj s takým tvoj malý sa časom bude chovať presne ako on keď mu ide takto "príkladom" ..choď za svojím šťastím

libertz
9. feb 2025

sak hlavneze bol bad boyko ze? Toto sa rozmnozuje, potom to tu tak vyzera na tomto svete..

0silvia0
9. feb 2025

Ale jasne, da sa aj s narcisom zit, coby nie. Narcis bude mat doma vzdy k dispozicii fackovacieho panaka, cize budu uspokojene jeho najnizsie narcisticke pudy. Dotycna masochistka vsak nezije, len preziva, je potravou pre narcisa, kde ona straca radost zo zivota, je v permanentnom strese, straca svoju identitu, casom ma psychosomaticke problemy so zdravim a psychikou atd. Najhorsie na tom, ze dopusti, aby toto zazivali vlastne deti. A neviem, ci viete, ze iste crty osobnosti sa dedia.

clementisa
9. feb 2025

Zostaň sním kvôli malému a potom sa nesťažuj to si naozaj taká naivná že po párovej terapii sa zmení to ťažko bude ešte horšie prajem ti veľa šťastia taký človek sa nezmení

marca12
9. feb 2025

A co si ty jeho sluha? Tak nespavis a co? Spravis inokedy. Uvedomujes si,ze on ta uz presvedcil o tom,ze ty si na chybe a nie on? Toto vzdy robia agresori. Obet presvedcia,ze si za to mozu sami. Dobre,ked na to ideme jeho logikou. Ok,nespravila si a to je dovod,aby sa vytocil az tak,ze ti hnusne nadava a vrieska ako zmyslov zbaveny? To sa neda povedat slusne? Zapamataj si,je to len jeho chyba,ze sa nevie ovladat. Zbytocne ti tu nieco piseme. Vsetko pochopis o par rokov,ked z teba bude psychicka troska,dieta ti bude nadavat,v skolke budu nanho staznosti,v skole bitkar. To az potom si spomenies,ze lepsie bolo odist hned a nehrat sa na spasitelku jeho duse. Vykasli sa ty na dom,vylety,pohodlie. Ak mas kam ist,treba odist. Prve roky ti pomozu rodicia a postupne sa postavis na vlastne nohy. Zacnes pracovat,budes mat prijem,budes si moct dovolit podnajam,mozno spoznas dobreho muza..

huxy
9. feb 2025

@sissy27 ja ti napíšem len toľko, že pred 3 rokmi s príjmom 650€, nájomné 350€, mobil, poistka, strava, atď.si neviem predstaviť napr platiť opatrovateľku. Ja som našťastie mala dieťa už väčšie. Píšem to len ako príklad, lebo nie vždy je možné hneď a zaraz odísť s malým dieťaťom keď nemáš kam a nemáš dostačujúci príjem. A rady, že si treba nájsť lepšie platenú prácu, ani nepíš. To sa tiež nedá hneď, človek pre to musí aj niečo spraviť, a to trvá.
Samozrejme že tým nechcem povedať, že zostávať s agresorom je v poriadku. Ale nie he to vždy také jednoduché ako to opisuješ

zuzu11166
9. feb 2025

Uz by som bola zbalenaaaa

victory1
9. feb 2025

Prepac,ale neriesila by som to so zenami na MK, ale s psychiatrom,ci mu vie pomoct. A samozrejme zalezi,ci je tvoj muz svoj problem riesit.

sussie1
9. feb 2025

@sissy27 pyta sa, co sa da urobit, aby sa presvedcila, ze je to MARNE, to je obycajna psychologia (prosim dostudovat). Bude to skusat opravit/zachranit, kym pochopi, ze sa to zachranit NEDA. Vtedy bude schopna odist...
Autorka, hlavne mu nikdy nepovedz, ze je narcis, ani pred terapeutom, ani nikde. Riskujes, ze si o tom precita 2-3 clanky, nahodne si vyberie pojmy, co sa mu budu pacit a obvini z narcizmu Teba. Ta parova terapia, ak je naozajstny narcista, take divadlo si este nevidela. Urobi zo seba pred terapeutom manzela a otca roka. Lebo ON chodi vynasat pokakane plienky, ktore tam Ty nechavas napospas (no a co, ze ich bol vyniest mozno raz?) a podobne lahodky. Slabsi terapeut sa prida na jeho stranu, ved on je taky chrumkavy a Tebe to este horsie podlomi sebavedomie... Skusenejsi ho prekukne, ale to zase muz ho obvini, ze je nekompetentny, ze Ti nadrziava a pod. a odmietne tam chodit.
Ak chces, napis mi spravu 🙂