Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?

23. okt 2023

Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?

crazy_cat_lady
23. okt 2023

myslim si, ze jediny sebec je tvoja dcera, ktora mysli len na seba a na tvoje potreby nie. vsetko sa da predsa vydiskutovat a dohodnut, ale urcite by som nereagovala tak ako ona a este sa citila v prave

viestta
23. okt 2023

Moja mama mi pomoze, syna berie na prazdniny, na dovolenky, aj marodoval u nej, ked bolo treba. Ale robi to dobrovolne, ona o tom, ze by este pracovala ani nerozmyslala.

zojazoja
23. okt 2023

1. jak že vykričala???....tak taku este nehrali, aby som ja na svoju mamu zdvihla hlas alebo nieco vykričala....to si nechaš naozaj dovolit si ku sebe? 2. v zivote by som mame nedovolila si povedat čo má a čo nemá robit. Preboha si dospela vyžitá žena, rob tak ako chceš ty a nie ako ti bude niekto diktovat co mas robit.

nyusika
23. okt 2023

nie, nikdy by som od nojich rodicov penaize nevzala...prave naopak, pomahame im (aj moji surodenci) my a POVAZUJEM TO ZA NORMALNE A SLUSNE.

1ryba
23. okt 2023

Dcére tie deti nikto neurobil snáď na silu. Samozrejme, že pracuj, keď chceš a môžeš. Neviem prečo sa automaticky slovenské babky považujú za neplatené au pair. Dcéra nech sa dohodne s otcom detí ako sa o vlastné deti postarajú.

januska12323
23. okt 2023

Chápem, že by jej vyhovovala pomoc ale kričať? Už len kvôli tomu by si to nemala robiť. Očividne úcta nič.

nikpa
23. okt 2023

Sebecka je akurát tak dcéra. Sú to predsa jej deti a keď už si ich spravila, tak nech sa o ne aj stará so všetkým čo k tomu patrí. Ja mám deti v rovnakom veku, obidve babky a dedo ešte pracujúce, jeden doma ale chorý. Absolútne sa nespolieham, že keď pojdem do práce, babky budú strážiť. Bolo by to síce fajn ale majú svoj život, svoje starosti a nerátam s nimi počas chorobnosti detí. Toto máme s mužom vydiskutovane a čakáme, že to bude aspon prvý rok náročné. Proste nie si povinná stráviť dôchodok s chorými vnucatami, máš svoj život. Dcéra by to mala pochopiť.

anita6666
23. okt 2023

Tvoje deti sú dospelé a svojpravne,nevidím jediný dôvod,prečo by mal rodič na dôchodku pomáhať deťom. Každý si ma žiť svoj život podľa seba. K otázke čo má robiť,keď budú deti choré? No na to treba myslieť pred splodenim a buď deti mať alebo nemať, každopádne nezaťažovať tým nikoho.

kvetinka75
23. okt 2023

tak ak vystupovala takým štýlom, akým si to napísala, pracovala by som ďalej a dcéra nech si zabezpečí stráženie sama. Nikto ju nenútil mať deti. Ak ťa práca baví a chceš ďalej pracovať, pracovala by som a deti strážila vtedy, keby by som mala voľno a nebola unavená. Dopredu mala mať vyriešenú otázku stráženia detí a nie robiť si deti a potom babka staraj sa.

diewcatqoo
23. okt 2023

Dcera je sebecka. Clovek si predsa nerobi deti na to, aby ich hodil na krk rodicom alebo aby od kohokolvek ocakaval, ze im bude kupovat dary alebo financne podporovat. Nikdy v zivote by som si nedovolila mame vykricat, ze sa mi ma starat o dieta.. nikdy som od mamy, ani od svokry neocakavala, ze svoj zivot hodia za hlavu a budu sa prisposobovat mne a mojmu dietatu, rovnako ako neriesim to, ze moje dieta financne nepodporuju.

Btw, stavim sa, ze dcera je jednou z tych, ktora vsade vyhlasuje, ze jej nikto s detmi nepomaha, ale kedykolvek doteraz potrebovala pomoc, tak si jej pomohla.. strazenim, nakupom, navarenim (a rozmaznala si si ju tymto). Uz tu dnes jedna taka bola, co chodi na cely den k mame alebo k svokre, ale vlastne ani jedna z nich jej vobec nepomahaju.

ahhola
23. okt 2023

To už sú celkom odrastle deti, neviem, co vyšiluje. Podľa mňa zvládneš ešte potiahnuť par rokov,aj po strážiť cez víkendy. Keď to nepôjde menší úväzok, vartovať vnucence, kŕmiť holuby. A syn nebude žiarliť, jemu nič?

roja01
23. okt 2023

Ja som toho nazoru, ze ludia si maju pomahat, najma v rodine. Ak nemoze niekto pomoct detom financne, tak im pomoze tak, ze rodicia budu pokojne pracovat a zarabat.
Ja netvrdim, ze sa po odchodu na dochodok netreba venovat aj svojim zaujmom, ale najdolezitejsie su vztahy. Ved deti nie su stale chore a aj stary rodic ma cas pre seba.

pehavcek
23. okt 2023

Mrzi ma, ze toto zazivas. Ja som rada ked mi mamina pomoze ked je syn chory, ale nezneuzivam to.Beriem si ocr ked je chory.Ak potrebujem den, dva da sa jej tak jej vzdy dakujem.Cez prazdniny ho ma tyzden a viem, ze je to na nu dost.Ak sa oonukne tak aj dalsi mesiac maximalne tyzden.Dieta mam s manzelom a nie s mojou mamou. Ani by mi nenapadlo rozpravat s nou takto.Strazit vnucata nie je jej povinnost.

irusa
23. okt 2023

Neviem tvoju finančnú situáciu, či musíš robiť alebo chceš. No byť na tvojom mieste a mám nárok na dôchodok jednoznačne si ho užijem a kašlem na celú robotu. Všetko sa raz skončí. Čas s vnúčatami a deťmi je na nezaplatenie. neviem ako si predstavuješ svoju budúcnosť, hlavne na staré kolená...Máš to poriešené ???? Či budeš potom ty žiadať od dcéry aby sa o teba starala ???? Ak to máš poriešené, tak nevidím dôvod, aby ti niekto niečo diktoval, no v budúcnosti potom ani ty s nimi nerátaj. Vieš teraz funguješ, no človek vek neovplyvní a ani choroby s vekom súvisiace. Robota a peniaze nie sú všetko.... Myslím , že teraz je doba úplne iná ako tak 30 rokov dozadu... vtedy rodičia už boli po 50 na dôchodku a pomáhali deťom a vnúčatám a kým oni potrebovali pomoc , tak ich deti už boli na dôchodku, no teraz to už tak nefunguje...tak pracuj a hlavne si šetrí na domov dôchodcov, pretože asi tvoja dcéra bude reagovať rovnako a uprednostní prácu a financie pre tebou...to zase netvrdím, že sa to nemôže stať aj keď im pomožeš

kvetinka75
23. okt 2023

@roja01 aj také vypočítavé? Ona na matku neberie ohľad ale druhá strana musí? Ona jej nechce pomôcť pretože ,,nechce,,. Autorka by chcela ešte pracovať, aby si mohla prilepšiť. Všetci vieme aké sú niektoré dôchodky. Človek vychová svoje deti, roky pracuje a na dôchodku si nemôže ešte prilepšiť a oddýchnuť si?

ndrag
23. okt 2023

A co si ty nejaka opatrovatelka, ze s tebou rata takto na strazenie? Wtf. Sebecka je akurat tak tvoja dcera, ze nemysli na dobro mamy na dochodku. Nemozem toto obvinovanie "sebeckostou" ani citit uz. Ako strazenie je pekne, ale odtial potial.

kvetinka75
23. okt 2023

@irusa ,,zbožňujem,,k eď niekto začne a o teba kto sa postará. TAk autorka vychovala 2 deti tak snáĎ by sa od nich patrilo postarať sa o ňu a nie merať to starostlivosťou o vnúčence, nie?

nyusika
23. okt 2023

@irusa ja mam zase opacny nazor - ja budem robit, kym sa bude dat...lebo ked raz niekto ostane doma, tak uz len otupieva.
kym pracujem, mam pocit, ze som uzitocna, aktivna, socializovana...a fakt si nedokazem predstavit, ze budem len doma na zadku sediet - lebo teda, asi take uspory, aby som mohla zit zivot nemeckej dochodkyne, mat nebudem

anjelicek26
23. okt 2023

Dochodok je cas, kedy si clovek sam urci, co chce a co nie... nie si ziadna "zadarmo" sluzba na dozor vnucat, v ramci dobrej vole a volneho casu ale nie na styl "ratam s tym" a uz vobec nie pocas chorob, akoze uprimne imunitny system cloveka v urcitom veku je horsi a take vnucata s kiahnami (a ty s pasovym oparom) su riadna perla...

Mozes navrhnut, ze pocas prazdnin vezmes dovolenku (a vnucata zo sebou) tyzden dva a uzijete si to, ale tym to aj konci...

hederamonstera
23. okt 2023

A ja si myslim, ze toto je vymyslena tema, aby tu bolo zivo;)

irusa
23. okt 2023

@nyusika no tak sa ani nedivím, že je tu kopec diskusií ako dôchodcovia zabrajú pracovné miesta mladým

kvetinka75
23. okt 2023

@nyusika presne takto rozmýšlam aj ja. Pokiaľ budem zdravotne v poraidku a nestane sa niečo vážne, budem pracovať. Možno na polovičný... uvidím

nyusika
23. okt 2023

@kvetinka75 suhlas - povzaujem za normalne a slusne, ze deti budu prispievat na slusny zivot svojim rodicom.

irusa
23. okt 2023

@kvetinka75 no to by si sa čudovala...tak potom netuším , že domy dôchodcov sú plne obsadené

kvetinka75
23. okt 2023

@irusa mladým? Prosím ťa o mnohé miesta mladí nemajú záujem. Koľko je voľných pracovných miest.

hederamonstera
23. okt 2023

@anita6666 ty deti nemas ze?☺️

nyusika
23. okt 2023

@irusa
a co maju teraz ti dochodcivia - sediet na terase a vzdychat ?
mladi nech sa snazia, moznosti maju ovela viac, ako dochodcovia. kto chce robit - ten pracovat bude.

kvetinka75
23. okt 2023

@irusa ale to neznamená že majú deti s nimi zostať doma. Málokto si môže v dnešnej dobe zostať doma doopatrovať rodiča. Ak si to nemôže dovoliť, tak prispievajú aspoň finančne nejakou čiastkou a chodia ich aspoň navštevovať. Ale ani to sa už mnohým nechce. Rodičia ich vychovali, dali vzdelanie a keď už deti znich nič nemajú, tak sa na nich vykašlú.

irusa
23. okt 2023

@nyusika nie najlepšie ich vyniesť s truhlou z kancelárie

nyusika
23. okt 2023

@irusa no...ale ved tie domovy niekto musdi platit. ved slusny domov seniorov stoji cca 1500-2000 eur mesacne

brigelka
23. okt 2023

Mne rodičia pomáhajú, lebo chcú a som im za to vďačná. Ak by nechceli, musela by som si to inak zariadiť. Tak isto keď ty budeš staršia a nevládna, dcéra ti povie že ti nechce pomáhať. Budeš sa musieť zariadiť.