Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?
Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?
Ja mamu už nemám, zomrela mladá.. mám len svokru, hoci bola na dôchodku dlho popri ňom pracovala.. popri práci pomáhala svojim dceram s deťmi, neskôr šla na dôchodok úplne aby im mohla pomôcť čo najviac.. neskôr si našla inú prácu, mala som dojem že skôr chcela ujsť z neustáleho starwnia sa o deti.. a potom sa dostala na PN lebo zdravie ju zradilo..
Ja mám tri deti a s manželom sme si to zariadili tak, aby sme boli totálne sebestačni, čím myslím že nepotrebujeme pomoc so starostlivosťou.. zahŕňalo to teda to ze som dlho nemohla ísť do práce a keď som šla, tak som potrebovala špecifický čas aby sa to dalo zvládať.. ale nikdy som nechcela svokre prikladať ďalšie starosti.. má zdr. Problémy, dosť vnukov od dcér.. pre nás to znamená že má iný vzťah s mojimi deťmi, ale nevadí - ja by som práveze svokre dopriala aby si našla nejaké dobré hobby..
Nech si robí každý ako uzna za vhodne a urcite by som nikomu nevycitala ak to robí inak ako ja.. lenže si aj myslím, že za to že je človek v dôchodkovom veku má byť jeho jediný zaujem pomáhať svojim deťom.. je pekne mať s vnúčatami vzťah, ale stále si žena ktorá chce svoj život a tak je to úplne normálne.. ak sa ti ešte žiada pracovať nie je to nič zle a dcéra ti nemá čo vykrikovať.. vo všetkom sa dá nájsť zlatá stredná cesta..
Ale s tvojim postojom sa aj dcére čudujem, že od teba vôbec niečo chcela
Ale tak koho je to chyba, ze ma ona vysoku hypoteku a potrebuje oba platy (a dozor deti )? Vezme ta byvat k sebe, nech mas nizsie zivotne naklady a mozes teda opatrovat jej deti? Asi nie.
@jana_eyre_2 súhlasím. Lenže dcéra od nej nechce aby bola na materskej s jej deťmi. Očakávala len občasné výpomoc... v prípade choroby.
@simona20201309 a to sa vylučuje s tým že by babka ešte pracovala? Nemyslím si že je problém skĺbiť prácu s občasným stráženim svojich vnucat..
Z pohľadu dcéry .. moja mama je dlhodobo "PN" ..v úvodzovkách preto ,že je to on skôr z únavy z práce , ofic. Bolesti kolená ,zatiaľ nezistena diagnóza . Tiež chce ísť do predčasného dôchodku .
Navrhla som jej za sumu 300€ mesačne pomôcť mi s najmladšou dcérou ,ktorá sa ešte do škôlky nedostane a ja by som mohla ísť do práce skôr . Nedohodli sme sa .určite som to nechcela zadarmo . 300€ je podľa mňa za 20 doobedi s vnučkou u nás doma ,kde je navarené a upratané slusne . Je to na pol roka , kým by sla mala do škôlky
Ale vôbec som sa neurazila . Nie je to jej povinnosť . Viacmenej som si myslela ,že by jej tá ponuka nevonala . Ale chcela som skúsiť
Tvoja dcéra sa nemá tiež prečo urážať . Každý sa staráme i svoje deti .. teda ako kto .moja mama odišla ,keď som mala 15 a mladších súrodencov .nemôžem od jej čakať nejakú ochotu voči vnúčatám ,keď svoje deti opustila . Aké ako píšem . Netreba sa hnevať na toho druhého . Každý je v istom smere sebec
Za seba poviem, ze mi ani raz nenapadlo odniest infekcne dieta do dalsej domacnosti.
Dcera ma zvlastne predstavy o tom, ako to v rodinach funguje. Nie je to pravidlo, ani povinnost starych rodicov sa starat o chore vnucata. Ak su ochotni a maju na to priestor, tak super. Ale vyzadovat to??
@jana_eyre_2 lenže ja reagujem na posledný odsek. Ona sa pýta, či babky pomáhajú s vnucatami. Ja z celého jej príspevku vidím skôr to, že ona tej dcére nechce pomáhať aj keby bola na dochodku. Rieši to, že chce konečne pokoj a čas pre seba.
O práci len uvažuje, ale jej otázky sú úplne inam smerované. Z jej príspevku cítim obrovsku nechuť starať sa o male decká. Chce už pokoj. Ak by sa rozhodla ešte pracovať, tak dcéra má samozrejme smolu.
@simona20201309 pekny prispevok. Presne moj pohlad. 🙂
@1ryba ježiš prečo to preratavas? Po prvé, v normálnej rodine, pri normálnych vzťahoch by sa babka urazila, že jej dcéra chce za stráženie vnúčat platiť... A po ďalšie, nie je pre dieťa 10000x lepšie ak ho postrazi jeho babička, ako cudzia teta, pri ktorej je to vždy risk?
Samozrejme vnúčatá rada postrážim cez víkend keď mám čas, zvyknem ich mať aj celý víkend že zo soboty do nedele prespia u mňa a mladý zatiaľ majú čas na seba. Ako nemám problém s tým. No dcéra že by chceli počas choroby a všetkych prázdnin aby boli vnúčatá so mnou.
A finančne ? . Uf . Vianoce áno .moje deti dostanú od mamy darček .. a narodeniny ..ako kedy . Sú mesiace ,kedy musím skôr ja mame pomôcť
Ona to berie ako zradu odo mňa že chcem naďalej pracovať, lebo vraj všetci naokolo strážia vnúčatá len ja jej "nechcem" pomôcť.
@1ryba citaj s porozumenim. stazujem sa niekde, ze nemam pomoc? pisala som, ze mamu uz nemam, svokra nie je blizko a ani zdravotne uz na tom nie je dobre. nikdy by som od nej pomoc neziadala. ako som uviedla, vystacime si sami, aj ked to nie je vzdy jednoduche. A moj plat prosim neries, vzdala som sa tretiny svojej mzdy prave preto, aby som stihala vyzdvihovat svoje deti a aby ich nevychovavali cudzie opatrovatelky. Zial nie kazdy ma taku moznost.
@1ryba to som prehliadla.... očividne sú ich vzťahu vzájomne hlbšie narušené.
Napíšem sama za seba.. ja som dcéra, ktorej rodičia strážia dieťa (teraz už 2rocne, ale začali v 1,5).. partner mi odišiel do zahraničia a chodí každé 2-3 mesiace na týždeň domov, čiže z jeho strany nehrozila pomoc.. ja si prácu užívam ako svoj pokoj a chcela som si ju nechať.. predtým to bolo financne potrebnejsie, kým odišiel.. slušne som sa spýtala rodičov, či by boli ochotní sa o malú starať - obaja sú dôchodci veľmi vitalni a nepracujú.. samy povedali, že vidia, že mne práca psychicky prospieva a že teda ma podporia, kým budú vládať.. viem o výške ich dôchodkov, takže aj keď ma nežiadali o nič, tak automaticky im platím za stráženie a je to pre nich potešujúca suma, keďže je to viac ako štvrtina ich dôchodku.. a to reálne s ňou trávia 3-4 dni v mesiaci a inak ju tam nosím na hodinu večer a prespí, ráno som s ňou.. ale nedovolila by som si nikdy po nich kričať, že sú povinní pomôcť.. ony si zase tak zvykli, že keď mi ju stráži sestra a majú voľno, tak sú smutní.. za mňa je proste toto normálny prístup.. pomáhame si navzájom.. mne je dobre, že pracujem, lebo nie som z tých, čo budú 3roky doma a šťastné plus mám rada svoje ,,vreckové" a ony majú tiež ,,vreckové" a čas so svojim vnúčatom, kedy si vytvorili neskutočný vztah.. ale keby vtedy povedali nie, nechcú, tak to beriem s usmevom.. sú to moji rodičia a nie aupairky.. je fajn, že pomôžu, ale nie je to automaticky očakávané z mojej strany.. a teda necítim ani súvislosť, že keby odmietli, tak v starobe sa im idem otáčať chrbtom.. ony svoje deti vychovali.. ak by sa nestarali o nás - deti, vtedy by som uvažovala nad ich starobou..
@1ryba pre autorku myslíš? Uzivat si dochodok a vnucta. Ale to som ja a moja asi staromodne nazory
moji rodičia mi pomáhajú veľa, pomáhali by ešte viac keby som im to nezakázala. oba ešte pracujú lebo chcú a vládzu a chcú si ešte našetriť. a ja ich pomoc prijmem len vtedy keď viem že nie sú moc unavení. je to náročné ale je to moje dieťa a musím si to časovo vedieť nejako zadeliť
@1ryba myslíš že čo bude pred smrťou ľutovať? Ze mohla viac zamakať v práci a podať lepší výkon, alebo že si neuzila svoju rodinu? Mala hy sa tešiť, se sa dožila dôchodku v zdravi....
Máš plné právo zariadiť si život, ako chceš. Chceš pracovať, pracuj. Chceš si užívať života, užívaj.
Rovnako tvoja dcéra bude mať plné právo o pár rokov ti povedať, že má prácu, sny, túžby myslieť konečne na seba a deti konečne vypiplané, vyočerkované a odrastené - nech si k lekárovi, na nákupy a podobne zavoláš taxík, na výpomoc zaplatíš silu a neobťažuješ ju svojimi potrebami. Sama sa na svet nepýtala, takže argument o tom "ja som ju vychovala a dala jej všetko" absolútne neplatí.
@autor ty dcere uz pomahas-strazit deti cez vikend ..robis viac ako dost .. ked dcera nepotrebovala pomoc pri vyrobe deti tak nech sa stara.. od toho su rodicia a nie stary rodicia... ocr to sti . v tvojom veku mat na krku chore deti,tiez nieje bohvieco-bola by t=potom ona ochotna sa o teba postarat? 450 je naozaj malo na to,aby ste mali dostojny zivot na dochodku ...a pokial sama chcete pracovat tak smelo do toho .. vasa povinnost bola vychovat vlastne deti .. a teraz to maju roit oni .. ak je dcera naatolko drza,ze dokaze nakricat na vlastnu matku tak zial je rozmaznana a nevdacna a nezasluzi si pomoc

Práve naopak. Mala si celý život pomoc od babky. Bolo by od teba fér vrátiť to svojim vnucatan - aspoň niečo.
Tvoja babka tiež nebola povinná starať sa o teba. Kľudne si mohla vyrastať v detskom domove.