icon

Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?

23. okt 2023

Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?

simona20201309
23. okt 2023

@jana_eyre_2 tak s tým problém nemá ale počas školského roka áno... zvlastne

dskjhfdlkdjhl
23. okt 2023

@simona20201309 Nikdy som nedala chore dieta do skolky a nikdy mi ho nestrazila matka, ani svokra. Ked som mohla, bola som s detmi ja, ked mohol manzel, bol on a ked sme nemohli, tak sme si zaplatili opatrovatelku. Uplne v pohode sme to prezili.

medyna
23. okt 2023

Pomoc starých rodičov by nemala očakávať automaticky... A potom, keď sa babka rozhodne inak, tak deti sú ofucane, že si dovolila mať vlastný život. Je fajn keď pomôže,ale tiež je ok, keď to vidí inak, necíti sa ako opatrovateľka, a chce ešte aktívne žiť. Fakt žasnem nad niektorými komentármi.

jana_eyre_2
23. okt 2023

@simona20201309 a ešte k tomu aké to bolo úžasné kedysi.. bola som po dlhom čase navštíviť svoju tetu pred pár rokmi.. u nej som travievala prázdniny s jej deťmi.. a ona mi vraví pri spomínaní že som bola hrozne divné decko, nikdy som nič nejedla a že na to aká som bola divná zomna vyrástla celkom normálna žena.. ani si nevieš predstaviť ako mi to padlo zle.. doma sme to nemali jednoduché (otec bol vážne chorý) a ja som v tom vyrastala.. a pre nich som bola divné decko.. (bývali spolu s mojou babkou)

mirka438
23. okt 2023

Moji svokrovci su obaja na dochodku ale s detmi nam nepomahaju. Nehovorim, ze by sa nezislo napriklad par dni cez prazdniny popripade ked mame s muzom rovnaku smenu obcas..ked som nastupovala pred cca pol rokom do roboty po RD mi svokor oznamil, ze nemam cakat, ze mi bude cela rodina skakat okolo zadku 😀 tak ok.. vdaka bohu za moju PRACUJUCU mamu a starkych po 70tke prerabajucich dom, ze nam pomozu ked treba. Inak neviem...ale zas choroby si riesime sami, chore deti by som im strazit nedala, nastastie nebyvaju casto chori ...no a cteny svokor si az neskor uvedomil, ze to seba prirpavi o cas s vnucatami, taktiez vnucata o zazitky a spomienky so starkymi...ale ma co chcel.. ja s nimi nekomunikujem (nie vobec preto, ze nestrazia deti, ale pre ten ton a styl akym sa somnou uz roky rozpraval, celkovo tu situaciu, jeho reakciu a dosla mi trpezlivost, to je uz debata na dlhsie) uz by aj chcel podla mna ale ja ho prosit nebudem. Vyjadril sa az velmi jasne a my to respektujeme. Muz tam zajde raz za mesiac na navstevu s detmi a vybavene 👌👌 to je ale ina situacia.. oni do roboty nechodia, keby chodili tak jasne clovek necaka, ze budu stale k dispozicii. A je jasne, ze ked clovek zije sam a zrazu zije z dochodku a chce si privyrobit tak je to asi prenho priorita.

luccija
23. okt 2023

@simona20201309 ty si úplne mimo reality.Vies si predstaviť žiť zo 450 eur?dcéra jej jasne dala najavo, že majú hypo tak mali mať jedno dieťa, alebo menšiu hypo.Co by robili, keby bývali 400 km od babky?Jednoducho autorka potrebuje peniaze a má chuť pracovať.Zije sama len by upadla.Vela ľudí ten režim dňa potrebuje byť s ľuďmi....obliecť sa, najesť, pracovať.Autorka vôbec sa necit vinna, že nebudeš pomáhať.Ludia čo strážia deťom vnúčatá dostanú od deti buď peniaze, alebo im spravia veľké nákupy, zaplatia liečenie.Nebudes sedieť doma a čakať, kým bude vnúča choré.Okrem toho sa mi nepáči ten trend starším ľuďom dávať choré deti a potom sa sami liečia čo ochoreli od vnúčat.

jana_eyre_2
23. okt 2023

@simona20201309 a predstav si moje deti do školy choré nechodia (kašeľ nerátam keďze mám alergikov a astmatikov).. ako som písala, chce to náročnejšie nastavenie v rodine ale ide to..

olimuc
23. okt 2023

Na tvojom mieste by som este pobudla v robote. … s tym dochodkom budes tak max okusovat steny alebo sa past na luke a hlavne to si musi tvoja dcera uvedomit. Dcera ma vysoku hypo a potrebuju 2 platy a ty mas jest suche rozky. Tvoj syn si to nejak zariadil a dcera nie .. smola. Ak budes chciet mat vnucata zoberies ich ak nie, nie. Dceru si zle vychovala, ale to nevratis. Ma prist s prosim a dakujem, zacala by po mne kricat a nieco pozadovat, tak by este ako dospela dostala 1x po ustach … traumu uz mat nebude na to je stara.

autor
23. okt 2023

@janka2000 Nemám manžela bývam sama. A vnučky mávam skoro každý víkend aj prespávajú u mňa zo soboty do nedele. No pochop že z dôchodku asi nevyzijem tak pokiaľ sa dá pracovala by som ďalej. Tým pádom nemôžem strážiť vnúčatá. Staršia vnučka keď nastúpila do škôlky bola nonstop chorá a teraz nastúpila aj mladšia a tiež už bola tri krát doma.

lilke
23. okt 2023

Určite pracuj ďalej, pokiaľ to bude tebe vyhovovať. Prilepšiš si aj budeš medzi ľuďmi... V mojom okolí temer všetci dôchodcovia ťahali ešte ďalej, pokiaľ teda nemali fyzicky náročnú prácu. Boli - sú spokojní, spokojnejší ako predtým.
Dcéra s manželom to zvládnu. Možno im ty pomôžeš, nejaký týždeň-dva dovolenky na vnúčatá obetujes, ale nevzdávaj sa práce. Si obetavá žienka. Dochovala si babku, teraz na teba chce hodiť dcéra svoje deti. Nie!
Dcéra je sebec. Veď čo ak by sa teraz ozval syn zo zahraničia, že keď už ideš na dôchodok, presťahuje sa tam, buď aj jeho deťom vždy k dispozícii. Šla by si?

autor
23. okt 2023

@simona20201309 Počas školského roka je to problém strážiť vnúčatá lebo jednak pracujem a po druhé keď donesú všelijaké vírusy zo škôlky nechcem to dostať aj ja. Predsa už mám svoje roky a ťažšie by som zvládala choroby ako mladší ľudia.

elmivelmi
23. okt 2023

No a ked budes stara a nevladna postara sa obteba dcera?Ako ste sa dohodli,bude sa obteba starat akebo pojdes do DD?

elmivelmi
23. okt 2023

Inak s tymi virusami mas pravdu,to je argument ktory mozes pouzit.Mozes pomoct ale s prazdninami,ved zasa si aj babka ,nie?Ci bnucata ta tak moc neberu,?
A ro by si mohla pracovat a prazdniny pomoct aj s druhou babkou.

jarmila456
23. okt 2023

Normálne pracuj ďalej, po roku si dáš prepočítať dôchodok a trochu sa ti zdvihne aj ten. Teraz mysli na seba. Ja pomáham deťom, ale vedia, že to nebude ako si písknu. A poznám dôchodcov, čo nepomáhajú vôbec, nestarajú sa, povedali, že oni si už svoje odrobili a stačilo. Zober vnúčatá cez víkend, dohodni sa cez prázdniny napr. na 2 týždne, ale choré deti nie, choré dieťa potrebuje matku. Ako si to nastavíš teraz na začiatku, tak to budeš mať vždy. 450€ na dôchodok je nič. Keď máš teda možnosť, zostaň pracovať. Nech sa ti darí.

tanyag
23. okt 2023

@kvetinka75 No to netuším, ja som po pravde nikdy ani od rodičov nežiadala, aby mi dieťa strážili alebo boli s ním celé dni...víkendy, týždne...hodina, dve...ok ak potrebujem niečo súrne vybaviť atď. ale väčšinou aj tak všade dcéru ťahám so sebou...pred cca 10timi rokmi sa mamina starala o vnučku (bratovú dcéru 3 ročnú), lebo do škôlky nechcela chodiť...ale po pár týždňoch to stopla, lebo to sa nedalo, celé týždne s 3 ročným dieťaťom...ktoré ani jesť nechcelo, ani piť nechcelo, len chcelo behať, hrať sa, tancovať...samo sa nezahralo...a odvtedy mamina povedala, že nebude už so žiadnym vnúčaťom...a neveriem jej to, dokonca to aj chválim 🙂

tehulka2011
23. okt 2023

@hederamonstera urcite je to vymyslena tema, uz pozname ten rukopis tohto trolla.. vacsinou vystupuje ako zena, ktora ma muza-debila, tentokrat je dochodkyna 😀

kate_cs
23. okt 2023

Moja svokra rozprávala, ako konečne pôjde do dôchodku. Keď som otehotnela. Nešla. Nechodila malého kočíkovať, len sa sťažovala ako malo je s vnúčatom. Otehotnela som opäť a už sľubovala, že ale naozaj pôjde do dôchodku, keďže dávno mala dôchodkový vek. Nešla. Sťažovala sa ako je malo s vnúčatami. Vždy som jej povedala, že naše dvere sú otvorené. Kočíkovať nebola ani raz, nejaké stráženie nehrozilo, nemala kedy.
A potom ochorela. Rakovina, rýchly priebeh. A ona ľutovala, že nebola viac s vnúčatami. Čo som jej na to mala povedať? Že mala päť rokov na to, aby s nimi bola? A radšej bola v práci?
Každý ako si vyberie.

trema
23. okt 2023

U nas je to naopak, moja mama by strazila vnucata najradšej stale, kazdy vikend a prazdniny, a my jej ich vela krat nedame, aby si aj ona oddychla 🙂 je mi luto, ako sa k tebe dcera chova

beronsche
23. okt 2023

@jana_eyre_2 samozrejme, ze to v poriadku nie je a to som aj v prvom prispevku adresovanom autorke napisala.

Ty si napisala prispevok, v ktorom sa zamyslas, ze co by tie, co im rodicia pomahaju robili bez pomoci (no co asi? 😉) a dohovaras, ako sa ma kazdy spoliehat sam na seba, tak nan reagujem. Je to vztahovacnost?

Uz sa opakujem, ale podla mna to cele stoji a pada na vztahoch.
Ak su vztahy dobre a stary rodic rad vidi svoje dospele dieta a jeho ratolesti a moze, tak automaticky pomoze.
A plati aj opacne - ak dospele dieta respektuje hranice svojho rodica a jeho pomoc zneuziva a ani stareho rodica do nicoho netlaci, potom to funguje. Mam pocit, ze u autorkinej dcery toto ale velmi neplati..

Tak vseobecne, ked si vychovame nevdacneho spratka, nemozeme sa cudovat, ze nas "zmyka" aj v dospelosti.
Situaciu opacnu, ze mi vlastne dieta a jeho rodina ide na nervy a chcem mat vlastny zivot, bez ich pritomnosti, to si neviem sice predstavit, ale tak, aj to sa stava..

beronsche
23. okt 2023

Oprava
.. jeho pomoc NEzneuziva*
To tam Malo byt.

simca06022011
23. okt 2023

moji rodicia ked bola dcera mala do dochodku mali daleko, teraz este stale dochodci nie su. V zivote som nechapala to dupanie si matiek, ze musia prist stari rodicia sa starat, strazit, nejak automaticky. Upratat, navarit. A fnukacky ako si zena nevie doma upratat, navarit pri malom dietat. Proste nechapala som to. A som este mala kopu zdravotnych problemov. Ale su taky ludia. Teraz mam na dochodku svokrovcov, staci ak vezmu dceru cez letne prazdniny. Ine nic neriesim. Moji rodicia nie su na dochodku, aj tak dceru vezmu na aktivne vikendy, alebo flakacky po meste, prespavacku... a tak. Ked chcu. Ked nechcu neriesim. Je to na nich. Mne keby sa toto stalo, ze mi dcera taketo nieco vykrici, tak neviem... asi by som sa hanbila co som to vychovala, ze ma drzost diktovat inym co maju robit. AK si aktivna, zdrava a nemas co na dochodku robit, dalej si pracuj v klude v tempe akom zvladas. Lepsie ako doma sediet apozerat telku cele dni. Vsak ak nutne treba opatrovanie sa da dohodnut.

@irusa len nezabudaj, ze vela starych ludi NECHCE byt s mladymi, s detmi atd. Preto su v domovoch. nasa babka nechcela sa stahovat nikam, nechcela ist ku nikomu, chcela ostat vo svojom meste a kedze nemohla byvat sama, radsej si vybrala domov.

beronsche
23. okt 2023

@deedol naozaj chore dieta v teplotach urcite nie. S takym dietatom chcem byt ja..
Ale keby sa cosi stalo a ja ani otec dietata by sme nemohli, bola by som rada, keby ma zastupila prave moja mama.

katka700
23. okt 2023

Tvoja dcéra je vypočítava sebecká mrcha. Bohužiaľ takýchto hajzlikov majú často rodičia čo by pre deti spravili prvé posledné. Výsledkom je že vychovaju sebca čo je presvedčený že rodič nemá vlastný život a je na svete len preto aby behal decku cely život za ritou. Dcéru nezaujíma že ledva vyzijes, ona má svoju hypo a životný štandard čo musí udržať a podľa nej je tvojou povinnosťou robiť neplatnú aupair aby jej to vychádzalo. Ked decká odrastu a nebude ich treba strážiť ani si na teba nespomenu. Vlastne áno ale len vtedy keď prídu po narodeninové a vianočné dary.
Byť tebou tak som 🐖 a ak chce madam aby si mala vnučky cez víkend nech ti zaplatí týždenný nákup potravín. Ak nie nech sa páči môže si zaplatiť detské centrum alebo študentku na stráženie. Čo sú to za rodičia že nevydržia víkend s vlastnými deťmi?

luccija
23. okt 2023

A druhú babku nemajú?vieš čo aj tak si myslím, že si celý týždeň v práci a cez víkend máš vnúčatá už to je obrovská pomoc.Takze musíš variť, starať sa, program, raňajky...veď nepoviem každý druhý víkend, ale každý a na prespanie?Neviem nám nikto dieťa nestrazil 3x som menila prácu, aby to bolo dobré a vedela som to zosúladiť muž často chodil na sluzobky.Nikdy u babiek neprespala jedine, že sme tam boli spolu.Ano postrážili, keď sme stavali dom a museli ísť vyberať veci, alebo potrebovali ísť na nákup a nechcela ísť s nami.Moja mama nám pomohla takto, alebo otec zaviezol k lekárovi, niečo vybaviť, ale museli sme sa pri chorobách, prazdninach spoliehať sami na seba.A to máme 4 vitálnych zdravých starých rodičov pre jednych sme vzduch a moji rodičia pomohli, ale nie takýmto štýlom, že chceme si oddýchnuť vždy to bolo pre niečo...tvoja dcéra sprosto vydiera nie, aby bola rada, že si zdravá, máš prácu.Este má asi taký vek, že jej veľa veci nedochádza a vidí iba seba.Ja som mala teraz 2 t v nemocnici otca na Jiske sme radi, že žije, že ho dnes pustili domov a veľa veci vidím inak.

jana_eyre_2
23. okt 2023

@beronsche ako dohováram? Nehnevaj sa keď napíšem svoj pohľad na tému, to je nejaké dohovaranie? To ma teda nenapadlo že to tak niekto.moze brat, že ak napíšem že človek sa má spoliehať najmä na seba a partnera pri výchove svojich detí je dohovaranie ostatným.. veď si rob ako uznas za vhodné..

2006_1211
23. okt 2023

Moja babka ma 66 a chodí robiť

kittykat22
23. okt 2023

a preco len ty? Co rodicia od manzela? Byvaju niekde daleko? Ako postrazit deti niekedy - ok. Ale aby si brala vsetky prazdniny, choroby a este niekedy vikendy? Ved to je 4.5 mesiaca do roka 👀 ked to beriem optimisticky. Niektore male deti su neustale chore a musia byt doma aj viac. V ramci zachovania dobrych vztahov by mozno nebolo zle riesenie, keby si mala part time pracu - kym pojde male do skoly a potom isla na full time. Nepisem ti, ze to tak mas robit, ale ze aj to je riesenie. Ale mala by si si sadnut s dcerou a povedat jej ake mas vydavky, aky mas dochodok a ze budes mat realne problem vyzit. Vzhladom na to, ze ona ty vykricala hypoteku a vydavky tak si asi vie spocitat, ze mozes mat fin. tazkosti. Mozno by som sa jej rovno spytala, ze ked budes potrebovat lieky, zaplatit kurenie a tak - ci ti prispeje, ako sa ty musis vzdat zarobku. Ako to bude s jedlom pre 2 deti? Bude dcera nosit nakupy a potrebne veci pre deti? Nie, ze ti strci deti medzi dvere a uz jej nebude. Pokial to ma fungovat, tak by bolo dobre dohodnut pravidla. Inak velmi neprijemna situacia 😕 vobec ti nezavidim.

majkakvet
23. okt 2023

Je to Vas dochodok, cas na oddych alebo aktivity podla Vasho uvazenie. Dcera ma muza keby bola sama Ok je to ine. Dcera a zat su sebci.

autor
23. okt 2023

@kittykat22 Svokrovci ešte pracujú a ony keď majú voľno tak sa netrvajú za vnúčatami.

alickapusinka
23. okt 2023

Tvoja dcéra je sebecká TY si rob podľa seba nie si povinná strážiť vnúčata. Rob podľa seba a ak vládzeš pracovať tak pracuj každé peniaze sú dobré.