icon

Férovosť pri rozchode

hugger
9. júl 2023

Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.

Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.

Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.

Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.

Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.

hugger
autor
11. júl 2023

@veroonr

K bodu 2: Mladsej dcere dat na vyber s ktorym rodicom chce zostat.

Nechat taketo rozhodnutie na dieta je stres navyse, horkotazko akceprovatelne ked su rodicia rozhadani. V nasom pripade ked sa vieme dohodnut je urcite lepsie ak toto rozhodnutie urobia rodicia

hugger
autor
11. júl 2023

@tanyag @kristiii

vas pohlad na to ako by tu situaciu mohla vnimat buduca partnerka je cenny. Mozno som naivny ked si myslim ze to ako sa muz zachoval k svojej ex moze predpovedat ako sa bude spravat ku svojej buducej

@tanyag urcite nepises zbytocne, kazdy nazor sa pocita, zaroven som vsak opatrny prevziat ho bez rozmyslania

liv1
11. júl 2023

@hugger nenechaj sa uplne zmiast. Zeny ktore maju muzov ktore uz predtym mali manzelky a zavazky sa na to budu pozerat z vlastneho pohladku, ze exke budu vsetko zavidiet. V prvom rade, ked ides do vztahu, nepotrebujes ihned vesat na nos kolko davas komu penazi ci kto kde ako byva. To ke cisto tvoja vec. Fakty ako ze mas deti a byvalu partnerku, to je samozrejme. Ale nikoho do toho nic kam ty svoje peniaze davas. Keby si si chcel zakladat dalsiu rodinu a opat sa zenit, to je ina kava. Ale takto by bolo veeelmi zvlastne, aby si nejakej zene vesal prve mesiace na nos svoju financnu situaciu. Zeny v tomto veku by hlavne mali mat nieco svoje, takze by od teba nemal nikto ocakavat, ze ho budes financovat.. myslim novu partnerku

toskanka
11. júl 2023

@liv1 Vidím to presne ako ty. Oveľa dôležitejšie je pre mňa hospodárenie s časom, koľko pozornosti by som dostávala, ale miesto by som v jeho živote zaujala. Preto by bolo vhodné ex viesť k väčšej samostatnosti a nezávislosti na bývalom partnerovi.

kristiii
11. júl 2023

@liv1 sama píšeš: ženy v tomto veku by už hlavne mali mať niečo svoje. Pre jeho ex to neplatí? Poviem úprimne za seba, ja by som veľmi ocenila, keby nový partner so svojou ex (aspoň v rámci možností) vychádzal. Ešte viac, keby sa zaujímal o svoje deti. Znamená to, že je slušný človek a milujúci otec. To ale neznamená, že by mi nevadilo, aby chodil za deťmi na návštevy k ex, keď má svoj nový byt a môžu ísť aj niekde von a že dotuje v podstate všetky výdavky nielen svojich detí, ale aj bývalky. Na deti slúži výživné. Plus nech im kúpi, dopraje, vezme na dovolenku, ale platiť exke byt a dať jej kreditku, to by bolo na mňa silné kafe. Ale tak nejakej to možno vadiť nebude. Píšem len za seba.

liv1
11. júl 2023

@kristiii to som uz pisala x krat, to je velka chyba ex ze to neriesila. Ona pracuje, takze
@hugger jej vsetko financovat nemusi. Mali bx mat pevne pravidla. Kolko/kedy/na ako dlho. Ale co som pisala plati, novu partnerku je nic do toho kam dava on peniaze, ak nejdu spolu zit, ci mat deti. Verim tomu ze to cele financovanie by prehodnotil a taktiez by samozrejme novej partnerke vadilo ze sa stretava v byte s ex. Ale to uz je tak, ak si niekto zacne s clovekom so zavazkami minulost je tam vzdy nejakym sposobom pritomna a neda sa tomu vzdy vyhnut. Ale toto by asi dlhodobo neakceptovala ziadna zena - to stretavanie s ex

liljana
11. júl 2023

@liv1 No ver tomu, ze novu znamost to bude stvat a dost. Ked peniaze miesto na ich dovolenky, do byvania, pripadne spolocneho dietata... potecu na exku. Popri peniazoch na deti, to sa da este zniest, pojdu peniaze ex - to su vydavky navyse. Miesto dovolenky, wellness budu sediet doma a platit energie v starom byte, kde je ex, plus energie a hypoteku za novy. Prejdi si starsie diskusie ... 🙂 a rada bude, najdi si niekoho normalneho.

huxy
11. júl 2023

@liv1 určite je odveci názor, že novu partnerku je nič do toho, kam dáva jej priateľ peniaze. Akože haloooo. Normálna žena keď je s chlapom, tak chce byť vo vzťahu, možno mať dieťa, založiť si rodinu. A určite ju potom niečo do toho, že partner financuje ex. Teraz sa nebavíme o tom, že financuje deti, alebo svoje koníčky atď., ale EX!

toskanka
11. júl 2023

@kristiii V tomto máš pravdu, jeho bývalá nemá vo svojom veku nič. Život to zariadil tak, že si vybrala partnera, ktorý byt už vlastnil a ona nemala záujem na tom, aby boli manželia. Jej chyba. Naozaj vyzerá ako chudera, ktorú bývalý bude dotovať. Bude to mať ťažké pri nadväzovani ďalšieho vzťahu. Preto by autor mal zvážiť podporu, ak sa chce osamostatniť a začať tiež novy život. Ak jej úloha vydrziavanej matky sedí, musia sa dohodnúť, dokedy to bude takto fungovať a ako ďalej.

liljana
11. júl 2023

Kazdy si vie splatit nieco vlastne. Kludne maly 1izbovy byt, lebo samemu, ked deti odidu, viac na dochodku netreba. Po troche splacat 20-30 aj 40 rokov po 150 eur zvladne kazdy. Skombinovat s najomnikmi. Ludia nechaju v restauracii mesacne vacsiu sumu. 150 eur su tri-styri vecere v dvojici, pripadne obcas kavicka, obcas donaska,.... alebo ozeliet dve-tri zbytocne handry mesacne, ktore aj tak budu asi lezat v skrini. Ale ked na to niekto 20 rokov nemysli, cim menej casu, tym je to tazsie, lebo ceny nehnutelnosti rastu, hypo zdrazeli a mesacne uz treba platit dvojnasobok, lebo casu na splatenie uveru v 40tke je polovica nez v 20tke.

veroonr
11. júl 2023

@hugger nerozumiem - ma 5 alebo 15? 🤔 Nechat ju rozhodnut sa by bol stres akurat tak pre teba. Co ak by chcela zostat byvat s tebou? To by uz velmi do tvojej vizie noveho zivota nezapadalo... Radsej budes byvalke nezmyselne kadeco platit (a ona na to zrejme prikyvne lebo zrejme je to ten typ ze veci riesi az ked hori) len aby sa nadalej starala o vsetko co treba. A ty este budes vyzerat ako gavalier. Dobre vymyslene, tlieskam. Ale takto ferovost nevyzera. Fer by bolo sadnut si vsetci spolu a najst riesenie, ktore bude vyhovovat vsetkym a hlavne bude mat zmysel aj z dohodobeho hladiska . A nie ze ty povies ako to bude a este sa pri tom budes tvarit ako najvacsi samaritan. Na prvy pohlad sa mi ten tvoj nicneriesiaci navrh celkom pozdaval, ale ked citam tvoje dalsie komenty, je mi jasne, ze ferovy je len voci tebe. Inak v politike sa to vola populizmus...

hugger
autor
11. júl 2023

@veroonr pisal som to uz skor, nemam problem s dcerou zostat byvat a starat sa o nu a ak by sa tak rozhodla uvital by som to

lienka.7
11. júl 2023

@andreatytler ale prosím ta, dnešné 15 rocne decka sú úplne iné aké sme boli my. Nikde som nenapisala, ze otca nepotrebuje. Napr. mna by nikdy nenapadlo pýtať peniaze nech idem s kamoškami na dovolenku, teraz je bežné ze uz aj decka pod 18 rokov chodia same aj mimo SR. To, ze ich rodia pustia je vec druha, to tu rozoberať nechcem. Po druhé autor jasne napísal, že nemá peniaze aby si kúpil dalsi byt. Keď nie teda cash, tak potom si môže vziať hypo, keď tak pekne zaraba, či? Jeho príjem mu pravdepodobne stačí, aby teraz fintil, ale na ťahanie 2 domácnosti uz peniaze nema. A píšte si tu co len chcete, ale aby cudzej ženskej platil komplet život je proste mega blbosť. A ano, je pre neho cudzia, spájajú.ho s nou iba spoločne deti. Inak je to cudzi človek jednoducho. Keď bude "dobra", rozumej bez chlapa, tak peniažky a komfort budu, ale no no no si nájsť niekoho, potom kohútik uz zatvorim... je to ubohe, presne štýl Borisa dolára by som povedala..., a píšte si tu co len chcete. Bud teda niekoho chcem podporovať alebo nie, nekladiem mu podmienky. Inak je to vychcanost, sorry. Co sa tyka dcerenky, asi nie je blba a vidí dá ze sa rodicia k sebe nemajú. Sa mi paci ako tu z 15 ročnej robíte malé dievčatko, ktoré ničomu nerozumie nechape, ešte pomaly sa budeme pred ňou pretvarovať, nie? Mimo to, ma starsiu sestru, či urcite uz vsetko vie, rozprávajú sa. Autor tu už dostal rady, aby si jasne spísal na papier s ex co a ako. Keď teda chce byť gentleman. Namiesto toho tu stále dookola vypisuje tie svoje keci aký on chce byť chrumkavy... a zaklincoval to este aj tou neobmedzenou kreditkou akoze. už z toho by mi jasne blikala kontrolka. Ale vy ste tu pomaly všetky z neho "pokakane" ze za smiešny peniaz chce v podstate kontrolovať aj naďalej život ex. Chcela by som normálne poznať aj pohľad ex, aký úžasný bol ich vzťah. Predpokladam, ze z nej robil nesvojpravnu hlupanu aj predtým... ju to prestalo baviť, tak je proste koniec. No ale dekorum si predsa treba zachovať aj voči rodine, nic nove to nie je. Manipulatori to takto robia uplne bezne. 👌

lienka.7
11. júl 2023

@mandarinka555 tak tak... normálne tu žasnem, ako mu na jeho "dobrotu" tu ine skáču ako muchy na lep. Chce byť dobrý? OK, tak nech jej kúpi/prispeje na vlastný byt. Ale to už neeee podľa iných. Ale to, ze jej ma platit X rokov výdavky prevysujuce splátku hypo, to uz ôk je. Normalne ziram na také pokrytectvo 😮

veroonr
11. júl 2023

@hugger tak sorry, necitala som uplne celu diskusiu. Kazdopadne dalsi postup ma vzist z vasej vzajomnej dohody, nie z toho co ty urcis, lebo mas kluce od miesacky... Keby si sa chcel zachovat fer, tak sa tak zachovas ✌️

lienka.7
11. júl 2023

@veroonr konečne aspoň jeden normalny názor 👌👌👌 👏👏👏 všetky co tu vypisujú aký je slachetny, im "nedobila" druha stránka veci.
Mimo to, este stále sa tu nevyjadril, do kedy reálne ju v tom byte chce nechať...neriešim možnosť ze ju výkonné, keď si nájde iného chlapa - inak aspoň potom sa ukáže jeho pravý chatakter👍 lebo pokojne sa môže stáť, ze byt necha teda dcére a ta milú maminku vysmari von. Žiaľ, aj to sa v živote stáva a nic nove to nie. To ze su vzťahy ružové tersz, neznamená, že to musi byt aj on 10-15-20 rokov. A skončiť v 6otke na ulici by som teda nechcela. Obzvlast ked ex dookola omielal, ako sa on postara. Plus karty do budúcna zamiesa aj prípadná budúca partnerka, ktorá určite nebude spokojná s tým, ze dotuje svoju ex. Obzvlast, keď budu manželia a peniaze budu spoločne. Ci ona bude držať hubu, lebo on sa chce hrať na chrumkavé pred okolitým svetom keď na to nemá? No kopla by som ho do riti hneď ako by mi toto povedal, lebo nech si tu ostatne pisu co chcú, toto NIE JE normálne.

tanyag
11. júl 2023

@lienka.7
👏👏👏 mám vlastnú skúsenosť s niečim podobným...tiež podmienka, že bude "sponzorovať" pokiaľ budem sama...bez partnera...ale on si môže trtkať s kadekým...len ja mám byť sama s dcérou 😂 akože ja som sa nad tým zasmiala...odmietla som jeho "štedrú" ponuku...ale vychádzame ok, nemôžem povedať, že máme zlý vzťah...🙂
Manipulácia ako vyšitá...ešte by som pochopila, ak by dieťa bolo malé...má svoj domov, atď. ale 15 ročná je už žena...by sa otecko čudoval, ak by zistil, že možno už aj frajera mala/má...alebo, že sa už bozkávala, nedajbože objavila čaro masturbácie...ale nie...on s ňou chce hrať na gitare v jej detskej izbe 😁

lienka.7
11. júl 2023

@hugger prosím ta uz tu prestaň s tou tvojou predstieranou dobrotou. Veľmi dobre vieš, že dcéra s tebou byt nechce, len potrebuješ zachovať stále nejaké to dekorum, ako len s tebou to zvládnu. Mimochodom staršia je kde? Tu akosi nespiminas? Ta uz s tebou nemusi bývať?

lienka.7
11. júl 2023

@tanyag vdaka Bohu za ďalšiu triezvo zmyslajucu ženu, ktorá sa nedá kúpiť zvukom sustajucich euracov 🙏🙏🙏🙏 a jej dôstojnosť a sebaycta je na prvom mieste. A presne si to vystihla, on trtosit sa bude ďalej, ale ona nemôže. Návštevami dcerenky si zabezpečí, že ju bude mat pod kontrolou, lebo čo mu ex povie, že môžeš akurát do detskej inde nie? Keď jej chce pomôcť, tak bez podmienok. Inak je to vychvanstvo a manipulatorstvo ako vyšité. Resp.ako to úplne trefne napisala
@veroonr - populizmus 👍

mk22
11. júl 2023

@tanyag to som napísala na začiatku ze 15ročnej povedat ze roducia proste nefungujú ako pár, ako dvojica ako muž a žena.
Js neviem ci autor má 15r alebo 5r dcéru.
Robit z toho vedú, stačí jedna veta a pochopí.. Vbc netreba spomenúť slovíčko sex, ak sa toho boji.
A 15r dievča je mladá slečna nie dievčatko.

tanyag
11. júl 2023

@lienka.7 Neviem, či si čítala všetko, ale ja od začiatku som písala, že to je manipulovanie...kladenie podmienok, ..ja môžem...ale ty v mojom byte NIE...ale ak na to matka jeho detí pristúpi...tak potom sa obaja našli 😁

lienka.7
11. júl 2023

@tanyag zbežne som prebehla co ostatne napislali, same "chvalospevy" myslím, že by mu dokonca neváhali udeliť titul expartner roka 👎 ... 2, max.3 ste tu tusim napisali aj iný pohľad na vec a odhalili ho👍👏

tanyag
11. júl 2023

@mk22 veď áno, ja som čítala všetko... lebo ma to dosť zaujíma...škoda, že sa žena nemôže vyjadriť...pretože ja som bola na mieste tej ženy...s rozdielom, že ja mám vlastné bývanie a tiež sa ma bývaly snažil zmanipulovať a dávať podmienky, s kým môžem a s kým nemôžem žiť vo vlastnom byte 😁 ale nevyšlo mu to...síce máme teraz vážne super vzťah...ale to asi preto, že sme vzdialení tisíce kilometrov 😂 ináč si viem predstaviť, ako by mi dával podmienky....lenže ja som to všetko riešila súdom.. či sa to niekomu páčilo alebo nie...ale predstav si, nikto s tým nemal absolútny problém...dokonca otec dcéry so všetkým súhlasil...lebo jedna vec je rešpektovať ústnu dohodu medzi dospelými a druhá vec je rešpektovať súdne rozhodnutie...medzi sebou sa môžu naťahovať, robiť si naprieky, nedodržiavať dohodu.. ale ak sa nedodržiava súdne rozhodnutie, to už je iná sranda 🙂
Darmo, on chce byť za "hrdinu"...riešiť všetko dohodou, akokeby súdna cesta bolo nejaké zlo .. pritom je to jedno z najlepších riešeni pre každú stranu.

lienka.7
11. júl 2023

@mk22 mne sa paci ako autor pise, ze 15 rocne decko povedať, s kým chce byť 🙈🤣 asi by si "nevybrala" tu správnu osobu, ze?

liljana
11. júl 2023

Neviem, uz sa z toho zacina robit drama - spominaju sa manipulacie ...
Chce jej pozicat byt na dobu neurcitu. Ziadna slava, ale tomu sa nevyhne. Hlavne ale neprepisuj na nu byt, ani ju nevyplacaj. Dopadnes ako ten pan tu minule, ze vyplatil ex a ta sa odmieta odstahovat. 🙂 Idealne je dohodnut sa, ze zostan 5 rokov, dovtedy si pories vlastne byvanie. To ze si mysli, ze tam kvoli tomu bude moct hocikedy chodit, na to moze zabudnut. To je blbost. To ze nebude byt platit, ked si niekoho najde, je predsa samozrejme. Hadam nebude sponzorovat noveho frajera, aby byval u neho zadarmo. Ked si najde znamost, tak nech sa stara o ex jej nova znamost.

tanyag
11. júl 2023

@lienka.7 a v budúcnosti mu 15 ročné decko..resp. už staršie vykriči, že nebrali ohľad na to, čo chce ona...ale rozhodli za ňu...veď to je skoro dospelý človek, ktorý ma svoje city, pocity, názory....nechápem, prečo to neriešia všetci spolu

tanyag
11. júl 2023

@liljana ale on nedovolí v jeho byte, aby s jeho bývalou niekto bol...nejde o platenie...to je samozrejme, že sponzorovať cudzieho muža nebude...ale on vyslovene si nepraje, aby so jeho bytu chodil cudzí muž...manipulácia...tak nech jej platí podnájom, nech si žena robi, čo chce a keď si tam niekoho privedie, nech platiť prestane...

liljana
11. júl 2023

@tanyag a aky problem? Ty by si platila svojmu ex byt, v ktorom si uziva s novou frajerkou a byvaju zadarmo? 🙂
Ved frajer nech si byva u seba, ex u seba, budu sa navstevovat a ked to bude vaznejsie, moze sa k nemu prestahovat.

lienka.7
11. júl 2023

@liljana partner vobec nemusi bývať s ex v jeho byte. Môžu pokojne bývať každý sám, stretávať sa budu v jeho byte. Cize potom už sponzoring nebude? Prečo?
A ja by som svojmu ex neplatila vobec nič 😉 tobôž nie byt a jeho náklady na život.

liljana
11. júl 2023

@lienka.7 ano ved to hovorim. Kazdy u seba a navstevy. Potom autorovi nema ani co vadit. V jeho byte nebude ziaden novy chlap byvat zadarmo. Ale aj tak casom by mal robit sponzora ten novy a nie stale ten stary. Lebo to dopadne, ze jeden bude platit ex byvanie, druhy dovolenky, wellnessy,... Sen kazdej rozvedenej, tahat peniaze od dvoch chlapov. Stareho aj noveho.
🙂