Férovosť pri rozchode
Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
@mk22 exka ma práveže viac rozumu ako si myslel... sam píše v úvode, ze:
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona."
Samozrejme, že ex mysli na to, aby na ulici neskončila co ja viem v 60tke. Je to uplne normalne. Keď už nechce nič prepisovať/kupovať je stačí dat právo dožitia v byte. Uplne jednoduché 👌 naklady si bude platiť sama, na decko a nejakých symbolických 200, 300, 400, 500€ jej môže ďalej prispievať keď potrebuje sa hrať na spasiteľa aj naďalej. Plus platit dovolenky ci uz ibe útraty
@hugger no co, uz vies co mas urobiť alebo stále nie?
@tanyag Vzdy je to o dohode a ustupkoch dvoch stran a nie ako si to predstavuje iba jedna strana. To co tu autor prezentuje, su jeho nazory a otazky. Nie je to a ani nebude finalna dohoda. Ak s niecím ex nebude suhlasit, tak sa on moze postavit na usi a zatocit sa. A aj tak ich nemoze z bytu vyhodit len tak, na to je socialka,...
@tanyag toto ma dostalo: aby sa na to ich malé 15 ročné dievčatko nemuselo pozerat 🤣🤣🤣🤣🙈🙈🙈
Ale keď pripadne bude u neho, tak na jeho novú priateľku sa už bude môcť pozerať, či? 🤣🤣🤣 normalne žasnem. U oveľa menších deti majú ex nových partnerov, normalne s nimi bývajú a pod. Táto mladá musi byt fakt nesvojpravna👎
@liljana veď áno, preto mu tu dobre radia..radím...že už keď chce robit sponzora, nech jej sponzoruje podnájom, v ktorom bude mať súkromie...bude si musieť robiť, čo chce, s kým chce, ako chce...a ak si nájde partnera, tak ju spoznorovať nebude...ale takto ju chce mať pod kontrolou, pretože som sa jasne vyjadril, že je to jeho byt, jeho podmienky....ja neviem ktorá normálna, inteligentná žena by na také niečo pristúpila...aby si jej ex mohol kedykoľvek prísť zahrať na gitare s 15 ročnou...aby diktoval podmienky, čo môže v jeho byte robiť a čo nie...
@tanyag " tak on sa vyjadril aj o tom, že sa chce stretávať v byte, jeho byte, s dcérou, lebo vo svojom novom bývani bude mať pravdepodobne novú partnerku a nechce opäť, aby sa jeho dcéra na to pozerala". To mi asi uslo, lebo je zase naivita, aby dcera nikdy nevidela novych partnerov svojich rodicov. Jedine, ze by kupili este treti byt na stretavky. :D
@tanyag ktore podmienky urobili z povodnej akceptovatelnej ponuky neakceptovatelnu?
- pristup do bytu?
- nemoznost nastahovat si partnera?
- vymenuj dalsie
Nic z toho co som v uvode napisal nie je fixne a bolo by super mat body na diskusiu s ex suvislosti ktorych si ani ona nemusi okamzite uvedomit
@tanyag Vychádzam z toho, čo písal. Že dcéra je introvert a nevedia, ako to prežíva. Za predpokladu, že matka si nemieni hľadať nového partnera, zato autor áno, je naozaj lepšie spraviť takéto rozhodnutie. Keď dcéra situáciu trochu spracuje a vyjadrí sa, tak sa bude hľadať iné riešenie.
@hugger stále si tu nenapísal, za akých podmienok a najmä ako dlho môže teda ex ostat v byte.
Cize napis presne:
1. Ako dlho tam môže byť... T.j.1,2,5,10 rokov alebo doživotne
2. Za akých podmienok? Cize ak by si tam chcela nasťahovať chlapa, to uz nie? Pokial bude mat chlapa ale ten bude bývať u seba, platis všetko ďalej? Ci v tomto prípade už preberá "starostlivost" ten šťastný? A co keď sa rozidu? Potom zase nastupis ty? Alebo ako?
3. Ako dlho a koľko jej teda mienis platit. Konkrétnu sumu a trvanie. Nie ze ma k dispozícii kreditku neobmedzene.
1. to je na dohodu, viem si predstavit 10 rokov
2. mal by som problem platit za byt ak by si tam niekoho nastahovala, vsetko ostatne (navstevy v byte, stretavanie sa inde) je v poriadku. Sorry nebudem riesit ak sa rozidu, to je daleko za hranicou mojich povinnosti.
3. kym sa mladsie dieta nezamestna , takze cca 10 rokov, v podstate normalna vyzivovacia povinnost
@hugger OK, cize v 50tke bude tvoje ex reálne bezdomovec, ano?
No nedivím sá, ze tým nie je "nadšená", ked sa tu stále prezentujes, aký si grand.
Nenapísal si sumu, akou ju chceš tych 10 rokov teda "podporovat". Budem teda brat paušálne 500€ mesacne. To je rocne 6.000€, za 10 rokov 60.000€.
Cize teraz jej môžeš "vopred prispiet" touto sumou na kúpu jej vlastného bytu. Náklady na tento byt si samozrejme ďalej už platí ona sama. Ty prispievas uz len na vyzivne dcéry.
Nepises odkiaľ si, cize možno 1 izbak vyjde, možno aj niečo väčšie.
Ty nebudeš musieť teda 10 rokov "sponzorovat" tvoju ex a naopak ona nebude 10 rokov "trpiet" tvoje zásahy do jej osobného života.
Aj vlk sýty, aj ovca celá.

@lienka.7 práveže 15r sa ma vyjadriť co chce, ako si to predstavuje.. A jej vyjadrenie by malo pre mňa váhu lebo to nie je 6r dievčatko.
A rešpektovala by som to, čo povie.
Autor písal ze nemá problém so striedavou.
Tak fajn v byte ostane on s dcérou.
A keď chce pomôcť, kúpi ex 1izb alebo 2iub byt zariadi dcere izbu a vybavene.
Bude doma, budú môcť hrať na gitaru kszdy deň.. A u mamky bude mať tiež svoj kútik.
Úplne bežné riešenie.
A každý bude spokojný.
Ex bude niečo vlastniť, žiť svoj život, riešiť nového partnera.
A aká trauma z nových ludi v jej živote, možno 15r bude rada, otvorená spoznať nových ľudí v živote.
Co ju plánujú klamať ze nikto nikoho nemá? Hrať divadlo ze sú síce od seba ale vlastne akoby spolu.