icon

Férovosť pri rozchode

hugger
9. júl 2023

Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.

Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.

Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.

Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.

Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.

kristiii
13. júl 2023

@hugger myslela som si. Na základe čoho si potom napísal?

Keby sme neboli v dnesnej situacii partnerkine uspory by isli do nehnutelnosti pre dcery

veroonr
13. júl 2023

@kristiii ano. Netusi kolko ma nasetrene, ale kupili by sa z toho detom byty... 🤣 No vela veci tu nesedi. Autor zrejme citi moralnu povinnost nejakeho vyrovnania a aj by docasne urcite vyhody poskytol (byvanie, financovanie), ale chce z toho nieco mat (mat postarane o dceru, ciastocnu kontrolu nad byvalou). Inymi slovami - budeme fungovat defacto tak ako doteraz, akurat ja si mozem lietat kade chcem. Mile 🙂

toskanka
13. júl 2023

@veroonr V tomto pripade je medzi naivnym trulom a manipulatorom velmi tenka ciara, tazko posudzovat, ked nemame pohlad druhej strany.

tanyag
13. júl 2023

Viem, že som sa mala vyhadriť a odpovedať ti ( @hugger ) na tvoje otázky, ale....v tichosti sledujem vývoj tejto diskusie.
Ženy, ktoré sa ťa "zastávali" sa pomaly ale isto prikláňajú na stranu tých, ktoré ťa nazvali manipulátorom...
Myslím, že najlepšie bude, ak si túto dilemu vyriešiš sám, pretože čím viac píšeš a dávaš ďalšie informácie, tým viac to vyzerá horšie a horšie. Pre vlastné dobro ukonči túto diskusiu, vezmi si z nej to, čo chceš a zariaď sa tak, aby bolo najlepšie pre každého, už keď máš potrebu byť "štedrý", hoci to tvoja ex partnerka nepotrebuje, pretože ak má našetrené, tak sa o seba vie postarať a ty kľudne dávaj peniaze pre dcéru/dcéry a ďalšie, čo by si mal dotovať bývalu odkladaj, aby si v budúcnosti im pomohol s nehnuteľnosťami (aj keď si myslím, že v dnešnej dobe je oveľa múdrejšie nechať deti, aby sa v dospelosti postavili na vlastné nohy samé, aby okúsili, aké to je zarobiť si na niečo vlastné, splácať si to atď.)

karolinakr
13. júl 2023

Ja by som to tak hrozne nevidela, možno nejake veci vyzeraju zvlaštne, ale su tam nejaké zakulisné hry, ktore my nevidime a ani nam nebudu odhalené takže my usudzujemeen z domyšĺania..Z vonkajšieho dojmu

karolinakr
13. júl 2023

@veroonr 🤣

karolinakr
13. júl 2023

a ty vlastne kam ideš byvat? Lebo ideš si hladat priatelku, ak už nejaku nemaš( myslim, že skôr hej ako nie)..Ja si ťa pamätam z inej diskusie, kde k tomu schylovalo a konečne si rozťal gordický uzol ...
A že dcera je urazena a sa s tebou nebavi - toto je presne to, že ty sa ides zachovat dzentlmensky a aj tak budeš najhorši..A ak je pravda fakt, že si 90% platieb platil ty 20 rokov a žena si šetrila, je uplny nezmysel teraz jej platit dalej všetko..Nejaku sumu uloženu musí mať, nezačina s holym zadkom
Ked všetko minula, fakt ju potom mòžeš živit do smrti

tanyag
13. júl 2023

@karolinakr
Sám napísal, že v hlave to spočítal, že našetrila cca 60tisíc...ale že možno aj 80tisíc...takže vážne má potrebu platiť bývalej ubytovania? Myslím, že v tejto jednej veľkej motanici niečo nehrá...Pravda bude niekde inde...
Ale nech si robí ako uzná za vhodné...
Len aby bývala za tie ďalšie roky (10 rokov ako má v pláne autor), nenašetrila omnoho viac, on svoje všetko mesačne míňal (pretože ťahať 2 domácnosti nie je sranda) ...nedajbože prišiel o prácu, mal zdravotné problémy atď. a ostal by len sám so svojím bytom a bez úspor...
Ale možno vtedy by mu ex patrnerka platila všetko? Kto vie 🙂

hugger
autor
13. júl 2023

@kristiii len predpokladam, nebola taka diskusia.

hugger
autor
13. júl 2023

@veroonr netvrdil som ze je to na cele dva byty. Bol by to prispevok na byvanie na rozbeh do zivota

ingridpisarova
13. júl 2023

myslím že maximálne férová ponuka až nadštandard,

hugger
autor
13. júl 2023

@veroonr
@toskanka

Myslim ze ta moja snaha aby dcera nebola v byte s cudzim clovekom najviac prispieva k tomu mojmu manipulatorstvu, je naozaj pre vas take tazke si predstavit ako sa moze teenagerka citit s cudzim clovekom v malom byte?

Na druhej strane exke partnera nezakazujem a nenutim ju zostat v byte. Len nemam v plane platit cudziemu cloveku byvanie.

Vysvetlite mi kde je tu manipulacia

liv1
13. júl 2023

@tanyag ja mam pocit ze zena, ktora nazve tohto konkretneho muza manipulatorom musi byt zena bud ta, ktora ma s tym skusenosti a vklada ich do kazdeho muza ktoreho stretne, alebo netusi co manipulator v skutocnosti znamena 😁

hugger
autor
13. júl 2023

@karolinakr som pripraveny odpovedat akekolvek otazky ale o nazor druhej strany sa nebudem pokusat

tanyag
13. júl 2023

@hugger tento postoj si zmenil v priebehu diskusie...

tanyag
13. júl 2023

@liv1
Čítala si všetko? Áno, ku koncu sa ti to môže zdáť ok, ale začiatok bol veľmi "divný"

hugger
autor
13. júl 2023

@veroonr

“ akurat ja si mozem lietat kade chcem. Mile 🙂”

Bol som 20 rokov v monogamnom vztahu verim ze moja dalsia partnerka bude posledna.

Vykreslovat ma ako promiskuitneho samca sa mi zda povrchne

hugger
autor
13. júl 2023

@karolinakr
Najprv byvanie asi byt za moje uspory + mala hypo
Potom vztah, nikoho nemam, je mi jasne ze hladat kym byvam s ex je nezmysel, ziadna by neuverila ze hladam vazny vztah

tanyag
13. júl 2023

@hugger ty si sa s dcérou o tom rozprával? Veď to nie je malé dieťa...sadni si s ňou, vysvetli jej situáciu, povedz jej, že je veľká pravdepodobnosť, že si aj ty a aj mamina nájdete nových partnerov, ako to vníma ona, ako sa bude cítiť...Nikto tu nevraví o nasťahovaní si nového partnera hneď do bytu, ale ty si sa na začiatku vyjadril, že si nepraješ, aby si do tvojho bytu priviedla nového partnera...neskôr si svoj postoj zmenil...Myslím, že ak plánuješ 10 rokov tú starostlivosť, tak je pravdepodobné, že za 10 rokov sa niekto nový v ich živote objaví...a dcéra už pravdepodobne bude dospelá, možno s vlastným partnerom a možno vôbec nebude pri mamine, tak ako staršia...Ale ja som podotýkala na to, že napr. návštevy nového partnera v tvojom byte by mohli byť OK, nie hneď, že si tam niekoho nového nasťahuje...
Myslím, že v tvojom prípade je najdôležitejší rozhovor s tvojou 15 ročnou dcérou...a samozrejme aj so staršou...to, že odmieta akúkoľvek komunikáciu neznamená, že jej to nemôžeš vysvetliť napr. písomne...napíš jej email, vysvetlí jej svoj pohľad, svoj postoj ..veď je to dospelá žena

hugger
autor
13. júl 2023

@tanyag prave riziko straty prace alebo zdravia je dovod preco chcem zostat vlastnikom bytu

tanyag
13. júl 2023

@hugger áno, nikto ti nepíše, že sa náš vzdať vlastníctva svojho bytu

toskanka
13. júl 2023

@hugger Ja nikde nepisem, že si manipulátor 🙂. Len diskusia sa uberá buď jedným, alebo druhým smerom. Chyba tu ten vyvážený stred a ten nájdeš len v komunikácii s partnerkou. Toto od tejto diskusie nečakaj.

hugger
autor
13. júl 2023

@tanyag je mozne ze vase postoje a otazky mi pomohli hlbsie si uvedomit preco nieco chcem

hugger
autor
13. júl 2023

@tanyag mladsia uz vie tiez, zobralato teenagersky flegmaticky, ale asi pomaha ze sa doma nemlatime a neziapeme po sebe. Buducich partnerov sme s nou neriesili, ak tak to budem robit len za seba, nemozem hovorit za jej mamu

tanyag
13. júl 2023

@hugger tak ak to vzala flegmaticky, tak je to jeden z tých lepších prípadov 🙂 Držím palce nech ste všetci spokojní a šťastní 🙂

kristiii
13. júl 2023

@hugger takže predpokladáš, super. S tebou je raz darmo.

toskanka
13. júl 2023

@hugger A spravíš nám aj nejaké zhrnutie toho, čo si si uvedomil, že chces? Keď sme si už dali takú námahu s tebou 😛

karolinakr
13. júl 2023

@toskanka alebo on s nami 🤣

toskanka
13. júl 2023

@karolinakr Držal sa statočne 😃

mk22
13. júl 2023

Ja som prečítala par odpovedí autora a teda vidím ze kusok pozmenil názor.
Podľa mňa ho zmení ešte viac keď sa veci pohnú, budú riešiť, proste ako prídu a nie zbytočné dopredu vyrábať v hlave scenare, čo ako bude, ono to vbc nemusí prísť.
Tvoj problém bol nivy partner tvojej ex, ved HK ešte ani nemá.
Detto autor, nechce sposobivat teamu dcere novým človekom, partnerkou.. Véd takú ktorú jej predstavíš môžeš nájsť o rok dva tri.. To už bude dospelá.. A prečo traumu.. Véd ty jej ju nejdeš predstaviť zajtra, ešte ju musíš nájsť.
Takže zbytočné sa autor trápi niečom co sa nedeje.
Treba ísť postupne riešiť co je aktuálne.