icon

Férovosť pri rozchode

hugger
9. júl 2023

Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.

Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.

Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.

Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.

Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.

denisah6
9. júl 2023

@hugger a prepáč, nečítala som tvoj komentár, kde píšeš že to ochladlo. Už chápem.

viestta
9. júl 2023

Ponuka je ferova, treba to dat na papier a byvalej partnerke vysvetlit, ze ak sa ti nieco stane, byt zdedia deti. Ci ju tam nechaju byvat bude uz len na ich zvazeni. Ty ako vlastnik bytu mozes rozhodovat o tom kto tam byvat bude alebo nebude. Ty ako vlastnik bytu rozhodnes, kto bude hradit naklady spojene s byvanim. Slecna buduca byvala nech sa zacne starat o to aby mala strechu nad hlavou ked deti odrastu a pojdu z domu definitivne. Vtedy uz nebude ani moralny ani ziaden iny dovod aby si ju nechaval byvat v tvojom byte.
No a vyzivne by som riesila sudne, mozte na sud dojst s hotovou dohodu ale budete to mat pravne osetrene, nebude to na tvrdeni proti tvrdeniu.

hugger
autor
9. júl 2023

@denisah6 stratila zamestnanie a urcite to malo vplyv ale odvtedy sa pozbierala ale vztah to nevratilo ani uz predtym nevyhovujucejo stavu

ukulela
9. júl 2023

Aky bol dovod, ze ste sa za 20r nevzali? Ty si si budoval svoje, zarabal, financoval. Ona zrejme pri 2 materskych zavratnu karieru nerobila. Pises, ze "co neminula na seba". Mala vobec realnu sancu vziat hypo a platit ju s 2 vyzivovacimi povinnostami? Ak zarabala 2 litre ciste, som ticho. Ale ak je refetentka na MU za 900.... Ak chces byt ferovy, riez rozchod ako rozvod. 20 rokov to robila zazemie a vychovala deti. Adekvatne ju vyplat, akoby si vyplacal manzelku. Byt nech od teba bud ferovo odkupi akoby vyplacala manzela, alebo ju ako manzelku vyplat a nech si kupi svoje.

ckocka
9. júl 2023

Myslím že iba zanedbateľne malé množstvo rozídených párov je schopné fungovať len na základe gentlemanskej dohody, ale držím vám palce.

denisah6
9. júl 2023

@hugger Tak predpokladám, že nejakú dobu to človek ťahá, snaží sa partnera dostať z depky, ale keď už to ide na úkor všetkých a celú rodinu to ťahá dolu, tak je to asi lepšie.
Mrzí ma to, každopádne. 20+ rokov nie je iba tak 😔

nikaeli
9. júl 2023

@hugger potom sú naše názory nepodstatné 🙃 urob ako cítiš.

liljana
9. júl 2023

Budes mat stastie, ak teraz dostane rozum a zacne sa starat o svoje vlastne byvanie. Ale ako skeptik si myslim, ze ked to niekto neurobil predtym 20+ rokov, neurobi to ani potom. Este jej raz budes hladat nahradne byvanie. Ale mladsie dieta musi niekde byvat, takze nemas inu moznost.

liljana
9. júl 2023

@ukulela Na materskej bola 6 rokov, 14 a viac rokov asi pracovala, najomnici by jej kludne splatili cely byt aj zadarmo. Ty by si robila charitu a darovala pri rozvode exmanzelovi svoj jediny byt, lebo sa mu nechcelo hladat lepsi job a robil cely cas za 900 eur, ktore obratom minul? 🙂 A sama si pred 50tkou kupila dalsi byt na hypoteku, splacala ho od nuly, alebo sla byvat k rodicom. Myslim si, ze nie. 🙂

anos18
9. júl 2023

@hugger ja si tiež myslím, že tvoja ponuka je férová až, až, a byť by som určite nikomu nedávala na tvojom mieste.

ukulela
9. júl 2023

@liljana pozri, keby sa pred 20r vzali, musi ju z bytu vyplatit. Ribila mu zazemie. Mozno bola v menej platenej robote kvoli detom.... nemame dost info. Okrem toho, ze on chce ostat v kontakte s jej rodinou... aj preto a pre dieta ju nechce len tak poslat prec. Ak chce ona byt, nech jej ponukne ferove odkupenie. Aj ona do toho vztahu a bytu investovala.
A teda nie kazdy ma na to moznost a priestor, aby karierne rastol. Kto by potom ucil, piekol rozky, robil zdravotne sestry?

deti95060810
9. júl 2023

asi by bolo zaujímavé vypočuť si aj druhú stranu - čo sa samozrejme isto nestane, lebo ako poznám pravda býva vždy kdesi uprostred...
autor píše dôvod rozchodu - nevravím že to tak nie je, ale vo veľa prípadoch je za tým mladšia žena... 😉

hugger
autor
9. júl 2023

@deti95060810 uz som pisal, nie je ziadna ina

denisah6
9. júl 2023

@ukulela ak by bol byt nadobudnutý pred manželstvom a v jeho vlastníctve, prečo by ju mal vyplácať? To je blbosť nie?

deti95060810
9. júl 2023

@ukulela neviem či by ju po právnej stránke vôbec mohol len tak poslať preč...pod most.
Sa mi to celé nezdá a ako som písala vyššie, kto vie kde je pravda... 😉

mogaa
9. júl 2023

@hugger pokiaľ nie ste zosobášení, tak tvoja ponuka je viac ako férová🙂lebo ona na byt nemá žiadny právny nárok .....takže ak ju tam necháš bývať, môže byť rada že je rada🙂 prípadne ak chce mať istotu že ju z bytu nevyhodíš ked sa ti zachce, urobiť cez právnika nájomnú zmluvu na nájomné za pár eur a presne určiť pravidá za akých sa dá zmluva zrušiť( napr. ak si do bytu nasťahuje nového partnera , alebo výpovedná doba nájomnej zmluvy 5mesiacov , aby si stihla nájsť náhradné bývanie.....

deti95060810
9. júl 2023

@hugger brat niečo podobné riešil po tiež 20 + rokoch manž.
vyriešil to tak, že svoju časť domu prepísal na dcéru...a odišiel .
tiež nám rozprával o manž. niečo v tom zmysle že to ochladlo - ale keď začala rozprávať jeho manž. tak tiež sme otvárali oči...
preto píšem že je dobré si vypočuť obe strany....

liv1
9. júl 2023

Matka tvojich deti ktore ti porodila a vychovala, ako vacsina zien predpokladam ze sa hlavne ona starala ked boli deti chore, doktori, nocne vstavanie, vyhradna starostlivost o domacnost si zasluzi viac nez len mozmost uzivat byt a kreditnu kartu, ktoru smahom roky vezmes a z bytu ju vyhodis. Ked si si ju 20 rokov nevzal, mal by si urobit ustretovejsi krok ako jej ponukas. A to aspon, aby mala moznost dozivotneho uzivania bytu. Keby ste boli manzelia, vsetky aj tvoje zarobene peniaze by boli spolocne, a tak by to malo byt. Neviem si predatavit zit v neistote do konca zivota, ze nemam zabezpecene byvanie. Ceny nehnutelnosti su sialene vysoke, zeny robia obrovsku chybu ze neriesia spolocne byvanie uplne mlade, ale idu byvat do muzovho bytu… Takze za mna, nie je to ferove.

ndrag
9. júl 2023

@hugger takto, radsej vsetko dajte na papier. Ono ta ta stedrost mozno casom prejde, ked si tam byvala nastahuje raz noveho muza. A ten byt ked darovat, tak detom.

deti95060810
9. júl 2023

@mogaa právny nárok nemá... lenže vieš ty koľko ona zafinancovala do toho bytu? dobrý právnik by to tak jednoznačne asi nevidel...

mogaa
9. júl 2023

@liv1 no rovnako môže dopadnúť tak že žene daruje byt a tá z vďaky bude žiadať aj nadštandardné výživné a štvať deti proti otcovi....ono urazená ženská ješitnoť dokáže divy😉

hugger
autor
9. júl 2023

@ukulela nevzali sme sa lebo nechcela. Ten pohlad ze robila zazemie a ja karieru je do urcitej miery platny. Nie vsak v extremnej podobe ako by mnohi cakali, varim, periem zejlim upratujem riesim skolu s lekarov deti min na 50%. Pravdou je ze pri chorobe deti zostavala doma ona. Riesit to ako rozvod je jedna x moznosti, snazim sa najst kompromis. Jednym z dovodov preco si chcem zachovat vlastnictvo bytu kde dcera byva je aby som nebol obmedxovany v kontakte s nou. Tahat teenagerku na striedavu starostlivost do nejakeho maleho podnajmu je nezmysel

ukulela
9. júl 2023

@denisah6 preto pisem, aby sa spraval ako k manzelke. Ak byt zdedel, ci kupil pred 25 rokmi, je jeho. Manzelke by patrila polovica investicii do neho, ci splatok.

denisah6
9. júl 2023

@liv1
@mogaa
Predpokladám, že rovnako užívala výhody partnerovej vyššej výplaty, takže tie peniaze boli tam či tak "spoločné/spoločne užívané".
Z toho ako autor píše usudzujem, že keď sa platili dovolenky, auto alebo ja neviem čo, tak to platil on, takže v konečnom dôsledku z toho mala úžitok aj ona.

ukulela
9. júl 2023

@hugger ku kontaktu s dcerou ako dovod mat byt. Akoze sa rozidete, ale ty tam hocikedy prides? Chces tam prespavat? Tak si napr ona novy zivot nikdy nezariadi. Na jej mieste by som sa byt od teba snazila odkupit.

jan510
9. júl 2023

@hugger, ja si ta pamatam z temy o objimani 🙂 ale k veci, ak sa neviete dohodnut tak pomoze asi len sud, prip. mozno mediator, kamaratka ma napr s mediatorom velmi dobre skusenosti a to sa jej expartner dohodnut nechcel.

0silvia0
9. júl 2023

@hugger mysli aj na to, ze si v buducnosti obaja mozete najst partnerov. Co ak si do tvojho bytu privedie chlapa a bude tam s nim zit? Cize treba byt pripraveny aj na toto

liv1
9. júl 2023

@denisah6 no a co ze uzivala. Ona porodila a vychovala deti. Starostlivost o ne a o domacnost vyzaduje nesmierne vela energie a casu, preco by jej rozchodom mal zivotny standard tak klesnut a byt ohrozena existencia? Zena je v obrovskej kariernej/pracovnej nevyhode oproti muzom (vacsinou), preto su asi zakony vramci bsm tak postavene ako su. Tu sa nebavime o pravnych narokoch, tie nema takmer ziadne kedze neboli manzelia. Ale bavime sa o moralnom naroku.

hugger
autor
9. júl 2023

@mogaa toto sa uz trochu deje, so starsou dcerou hovorila vopred bezo mna, hoci sme boli dohodnuti na spolocnom rozhovore. Dcera je teraz na mna nastvata a neschopna vypocut moj pohlad

mk22
9. júl 2023

Len tak slovne sa dohodnúť je na dve veci.
Dnes sa dohodnete lebo to považuješ za fér, je tam dôvera.. Co sa týka kreditky..
Toto môže dnes platiť, za týždeň nie.
Môže sa zamilovať.. Ty ju nechás vo svojim byte aby si do svojho bytu chodil pozrieť dcéru.. To je síce fajn, ale ona bude mať nulový priestor riešiť si svoj ďalší život, partnera.. A nepíš ze ona bude žiť pre dcéru, a isto nebude hľadať druhého.
Sama neostane, ani ty.
Na čom sa dohodnete, treba dat na papier.
Lebo dnes sa bude usmievať a súhlasiť a za mesiac budeš písať ďalšiu tému.. Ako ex vyhodiť z tvojho bytu.. Už tu taka téma je.. Muž sa radil ako exman vyhodiť z jeho domu lebo peniaze minula co bola vyplatená ale bývať ostala..
Aj a tou kredutkou by som po rozmýšľala.
Normálne dohodnúť sa na prispievani, ved aj ona pracuje takže sa bude podieľať na všetkom.