icon

Férovosť pri rozchode

hugger
9. júl 2023

Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.

Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.

Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.

Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.

Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.

hugger
autor
9. júl 2023

@ukulela prespavat tam nemam v plane, ale rovnako, kym je tam dcera by som mal problem keby tam prespaval iny muz. Ale nechcem aby to bolo vnimane ze jej branim v dalsom vztahu, prajem jej aby nasla niekoho s kym si sadne

liljana
9. júl 2023

@liv1 V akej obrovskej nevyhode je zena? 6 rokov z 40tich pracovnych je na materskej, potom sa normalne vracia do prace. Kolko zien je tu, ze uz mali celkom, ci skoro splateny byt a potom idu v klude v 30tke na matersku. Rozviedli sa, nebolo co delit, zobrali si byt na hypo a splacaju. Netreba zakryvat zase lenivost niektorych ludi, co si myslia, ze ked rodia, tak uz nemusia robit nic. Ze ini sa maju o ne starat - partner, rodicia, stat,...

hugger
autor
9. júl 2023

@denisah6 to ze nikoho nemam pisem kvoli tomu ze by som cakal ze ak muz odchadza k inej zene do takejto dohody zakomponuje faktor “viny. To nie je moj pripad, necitim sa byt vinny za nic z toho co robim

liv1
9. júl 2023

@mogaa to, co vsetko sa moze stat sa neda spocitat na jednej ruke. Neriesila by som to zrovna darovanim bytu, ale napriklad dozivotnym uzivanim. Co sa tyka vyzivneho, ziadat moze, ale ak on poziada o striedavku.. navyse vyzivovacia povinnost je uz len na jedno dieta. Dalsia moznost je ze on si najde partnerku, bude mat dalsie dieta, pripadne svadba a potom sa mu uz vobec nebude chciet byt taky ustretovy. Alebo ked si zena najde ineho partnera. Na zaciatku sa muzi tvaria velmi velkoryso a vid mk, potom ich to rychlo prejde. Najlepsie by bolo vyriesit to spravodlivo a ihned.

Autor nemozes chciet od zeny, aby si mal moznost s dcerou stretavat sa v byte kde ona bude byvat. Ak sa raz rozhodnes odist, je to tvoja volba.. treba zbasat nasledky, ze nie vsetko bude ideal

jan510
9. júl 2023

tak ju zapis do bytu ako vecne bremeno, ci ako sa to vola

denisah6
9. júl 2023

@liv1 deti vychovávajú rodičia spoločne. Nie sú to iba jej deti, že iba ona ich vychováva, sú to ich spoločné deti. Ona ich síce porodila, ale starali sa a vychovali ich obaja, nie iba ona.

liljana
9. júl 2023

@liv1 Dozivotnym uzivanim, ked sa jeho ex dozije zo statistickeho hladiska viac ako autor? 🙂 Ako chces nieco riesit spravodlivo, ked niekto 20+ rokov neprejavil zaujem sa postarat o svoje byvanie. Tak ze byt zoberies tomu, co ho splacal a das tomu, co svoje peniaze rozhadzal a minul na nieco ine? To je skor podpora nezodpovednosti a ziadna ferovost.

nika11103
9. júl 2023

Ja neviem čo tu akože niektoré píšete o gentlemntnosti a podobne . Veď iné baby sa tu sporia súdia za každé euro a tu ponuka pán partnerke byt a kreditku na deti čo už teda nie sú malé deti a myslím že už by si mali aj same niečo zadovážiť ale samozrejme pokial študujú ale je to iné stále ako keby odchádzal od dvoch malinkých deti . Takze myslím že dal naozaj peknú férovú ponuku ešte ten byt bude aj platiť , čo by milióny žien za taku ponuku dali a opakujem že tam sú už decká veľké . Iné mamičky sa doslova prosia o sto dvesto eur mesačne s malinkými deťmi .

mk22
9. júl 2023

@liv1 mne osobne by sa to ani nepáčilo.. Aby mi bývalý chodil do bytu kde žijem.. Obzeral moje súkromie.. Preto si to treba ošetriť.. Nie len ústne dohodnúť.
To je také ona bude žiť v jeho byte, samozrejme bude mat kľúč.. To sa bude autor deň vopred ohlasovať? Ci len tak pôjde okolo a zavolá, príde lebo áno je to jeho.. Prídem si kedy chcem..
Mne by to dva x nevonalo.

hugger
autor
9. júl 2023

@liv1 pisem sem lebo sa snazim najst to”spravodlivo”
´ Ak sa raz rozhodnes odist´ takato interpretacia pripisuje zodpovednost za tuto situaciu mne a teda aj bremeno dosledkov. S tym nesuhlasim. Rovnako by som ja mohol povedat za ma opustila pred dvoma rokmi ked ukoncila fyzicku intimitu. Realita vzdy je ze za rozpad vztahu su zodpovedni obaja. Ja som celibat nikomu neslubil, nie je sila ktora by ma prinutila zostat zo zodpovednosti k detom dlhsie

liv1
9. júl 2023

@liljana mame na vec evidentne diametralne odlisny nazor. Ja ti ten tvoj neberiem, ale 1. nevieme co urobila so svojimi peniazmi, vlastne autor pise ze neminula na seba, usetrila, takze ake rozhadzovanie? Minas fakty. Dalsim je.
2. 6 rokov starostlivosti o dieta? To urcite 😁. Deti najma v predskolskych zariadeniach byvaju 50/50 v skolke alebo doma chore. Zabudas ak je problemove tehotenstvo. 3. Zeny v priemere vo svete robia 80% neplatenej prace. Autorova partmerka mimo materskych pracovala. Takze aka lenivost? A bud si 100% ista, ze aj zeny co nepracuju aj vo vyssom veku deti, su vsetko len nie lenive. Aspon tie ktore poznam ja. Len take ako ty im zavidia ze nemusia pracovat. Horsie je, ak su to zeny ktore sa staraju o vsetko, akurat zabudnu, ze partner nemusi nosit peniaze navzdy..

chrumka333
9. júl 2023

@hugger no darovať byt isto nie, ak si tam o 2 m nasťahuje nejakého gavaliera?ty im budeš platiť všetky výdavky?budeš s tým ok?treba myslieť aj na budúcnosť.drzim palce v správnom rozhodovaní.

liv1
9. júl 2023

@hugger ale ty nemusis z toho bytu odist. Uz aj taki boli ze zili spolu kym boli deti velke, ale kazdy zil zivot aj s inym partnerom. A potom sa rozviedli

liljana
9. júl 2023

@liv1 ved diskutujeme a hladame ferovost. 🙂
1.ak usetrila peniaze, nech si kupi vlastne byvanie
2. o deti je najvacsia starost prvych 10 rokov, potom nas potrebuju coraz menej, ak neratame matky, ktore daju vypoved z prace, aby vozili do 18tky svoje deti na kruzky
3.Zeny v priemere vo svete robia 80% neplatenej prace. A za nezadanych, rozidenych muzov aj zeny tuto neplatenu pracu robi kto? Trpaslik Emil? 🙂 Ale vzdy hovorime iba o matkach, ake maju "tazky" zivot.
Mas pocit, ze zavidim tejto panej jej podobnym, ze si boli v mladosti doma a nemaju pred 50tkou kam ist? 🙂 Ja mam odrobene a mozem si tie sunky valat aj bez toho, aby ma niekto zivil a bez obav, kde budem zit.

hugger
autor
9. júl 2023

@mk22 chapem tvoj postoj, riesenie zatial nemam. Ak sa budem spoliehat ze teenagerku uvidim len ked sa mi podari presvedcit ju ist von vyrazne klesa moj kontakt s nou

liljana
9. júl 2023

@hugger Vies, v com je tvoj problem? Pred 20timi rokmi si ju mal hocijakym sposobom dokopat do toho, aby si vzala hypoteku na svoj vlastny byt a dala tam najomnikov. Teraz by ste boli v pohode. Byt kupeny za lacne peniaze a skoro cely splateny, kazdy z vas ma kam ist. Teraz mas miesto toho noz na krku, ze bud jej nechas svoj byt, alebo postve proti tebe deti. Snad po nejakom case dceram dojde, ze je chyba sa postavit iba na jednu stranu a "odpilit" druheho rodica.

hugger
autor
9. júl 2023

@liv1 neodist nie je cesta, odchadzam lebo sa citim sam a potrebujem zit v pare. Potrebujem. Edla niekoho zaspavat, prebudzat sa, dat si spolu rano kavu rozlucit sa a ist do prace. Akokolvek banalne to znie su do dolezite hodnoty a v mojom zivote absentuju

0silvia0
9. júl 2023

@hugger to zrusenie imtimity zo strany partnerky aj malo svoj dovod?

hugger
autor
9. júl 2023

@liljana mas pravdu, vnimam svoj podiel na tejto situacii. V zivote nerobime len dobre rozhodnutia

liv1
9. júl 2023

@mk22 tazko to osetrit tak rozumne, ked sa chce autor stretavat s dcerou v tom byte. Logickx ak spolu nebudu byvat, nemali by si nijako zasahovat do sukromia. Jedine potom ze on sa ohlasi vopred, dohodnu sa a ona pojde niekam prec. Ale cele to je take. Pri rozchode ak su deti asi ziadne riesenie nie je idealne a vzdy na tom niekto ziska viac a niekto menej.

@denisah6 kde pisem ze ich vychovala iba ona? Ale kazda matka vie svoje. Je malo vynimiek, kedy je starostlivost o deti muz verzus zena 50/50

@liljana o akych nezadanych tu splietas? 😁 Bavime sa o partnerskom vztahu a rozdeleni prac. V domacnosti robia v priemere zeny 80% neplatenej prace v porovnani s muzmi. Co to ma s Emilom? 😂

@hugger rozumiem ti. Po tom tuzime asi vsetci. Nemam pocit ze by tato situacia vznikla len tvojou vinou, i ked nevieme podrobnosti. Ale idealne riesenie tu asi neexistuje. Ale zas darovanim celeho bytu by som to u teba neriskovala. Ale ani tebou navrhnute moznosti mi nepridu fer.

hugger
autor
9. júl 2023

@0silvia0 ursite nejaky ano ale kedze sme sa o tom nevedeli porozpravat len by som hadal: zvladli sme rolu rodicov a spolubyvajucich, prepadli sme v roli romantickych milencov- venovali sme aa detom vviac nez sami sebe

0silvia0
9. júl 2023

@hugger no tak to je skoda, ale stava sa aj to. Ale vsetko sa da napravit, ale evidentne ty uz nemas zaujem.

hugger
autor
9. júl 2023

@0silvia0 je to tak. nazbieral som v sebe take mnozstvo averzie a zatrpknutosti ze slubom ze sa zmeni uz neverim. Obvzlast na pozadi rokov ignorovania problemov

Realne, od februara od kedy je tema rozchodu na stole sme absolvovali jedine sedenie u terapeuta, aj to som ju musel dotlacit

Skor mi to pripada ze sama chcela ukoncit vztah pasivne tym ze sme prestali spolu spavat. Navonok ju to stavia do pozicie ze to nebila ona kto vztah ukoncil lebo ulica do spalne nevidi

isis234
9. júl 2023

Ako tu už radili. Byt si nechaj, Je tvoj. Má ona veľkú výhodu, že si jej dal kreditku a môže nakupovať. Ak ona nástojí na tom aby si jej dal byt, bola by som opatrná a spísala by som s právnikom zápis.... Ona môže v tvojom byte bývať, ale len sama. Ak by chcela niekoho nasťahovať, musela by z bytu okamžite odísť!....... Ty jej dôveruješ ale ona to zneužije. Sme rôzny. Držím palce, aby sa to vyriešilo pre dobro všetkých zúčastnených.

culienka
9. júl 2023

@hugger prípadne by si jej mohol pomôcť s hypotékou a keď bude dcéra dospela nech sa ma kam odsťahovať.

hendikep
9. júl 2023

podla mna je voci nej trochu nefer v akej situacii sa ocitla, lebo tym ze sa starala aj o Tvojr deti bola na materskej, mala mozno trochu horsiu poziciu nejak si nasetrit/zarobit… resp po materskej mat nejaku lepsiu pracu ( vo vseobecnosti proste zena ktora nema srdce strcit male babatka do jasli ma horsiu vychodiskovu poziciu ) na druhej strane vedela ze nie ste manzelia, Tvoje potreby dlhodobo ignorovala ( nevidime ale jej pohlad mohol si robit hocico co sa jej nepacilo a preto ochladla ) tak v podstate musela s tym ratat ze spolu nemusite byt vecne. Hlavne ak ste si to ani neslubili 🤷🏼‍♀️. Tvoja ponuka je fer, kedze jej budes financovat byvanie a starostlivost o deti ma priestor zohnat si nieco vlastne… ak teda splna prijem a vek atd.. Takze v globale si myslim ze ponuka to je fer, hlavne preto ze ste neboli manzelmi.

keiko33
9. júl 2023

Vždy je lepšia dohoda. Ak si ochotný, dohodni sa s ňou, že tam môže bývať, kým mladšia dcéra doštuduje. Ale s tým, že si bude platiť energie, ale s podmienkou, že si tam neprivedie bývať priateľa, ak si nejakého nájde. Kým dcéra doštuduje, bude mať čas si zariadiť vlastné bývanie. Určite nič neprepisuj, byt je tvoja poistka na dôchodok a dedičstvo pre dcéry. Tiež sa s ňou dohodni, že ak bude proti tebe štvať dcéry, dohoda padá. Vydávať sa nechcela, spať s tebou tiež, takže si ešte dosť veľkorysý.

dobromila
9. júl 2023

@hugger zmeniť svoje správanie (možno aj zovňajšok- ak si ho napr. zanedbal) potrebuješ najprv Ty. Nevidím dôvod, aby žena odmietala svojho fyzicky atraktívneho, starostlivého a pozorného muža! A ak tam dôvod prechodne je, či už fyzický, psychický. Časom pominie. Hodiť za hlavu 20 spoločných rokov a odchodom kruto zasiahnuť aj do života detí - to je nerozumné. Aj v inom vzťahu po pominutí obdobia zaľúbenosti to bude podobné a mladší nebudeš...

judit47
9. júl 2023

Mne sa paci ako tu zeny stale dookola pisu o 6r materskej a robia z nej pomaly nemleheta , ci by ste rovnako pisali ak by slo o vasu nevesetu a vas syn ktory tvrdo robil(mozno ste mu pomohli,dedicstvo) by sa po 20r rozhodol rozist s partnerkou ako velkodusne by ste mu radili nech jej byt necha…ved sa staralo aj o jeho deti-nemusela byt 6r na materskej to prva vec, druha kto tych 6 r tahal vsetko? Chlap. Takze ona davala svoju cast starostlivost a on zas peniaze na vsetko. Autor pisal ze vzdy platil vsetko takze byvala a zila zadarmo 20r tak si to pekne spocitajme kolko usetrila na jedle a najme za 20r a potom sa podme hrat na spravodlivych lebo chuda nemohla setrit na byt…

danielahamar
9. júl 2023

Byt je tvoj, ona naň nárok nemá, aj keby sa postaví na hlavu. Co sa týka peňazí, dala by som to súdne, skrz dieťaťa alimenty, lebo podľa tohto co píšeš, to nevyzerá z jej strany na normálnu dohodu.